Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Σημείωση: This feature may not be available in some browsers.
Clemence είπε:για να είμαι ειλικρινής, ούτε οι τόνοι όπως τους έχουμε σήμερα έχουν κάποιο νόημα για μένα. είμαι οπαδός του ατονικού και γράφω ατονικά εκτός και αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.
Ο γραπτός λόγος είναι αρκετά ευκολότερος του προφορικού. Απαιτεί λιγότερη ταχύτητα άλλωστε.Clemence είπε:και εγώ μετά από σπουδές στο εξωτερικό είναι που ξέχασα και ορθογραφία και τόνους ... άβολα και άχρηστα πράγματα, ειδικά όταν οι περισσότεροι γύρω μας μιλάνε χειρότερα απ΄ότι γράφουν ...
Είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβεις το ώφελος των τόνων , διότι από μικρός μαθαίνεις σωστά τις λέξεις ώστε εκ των πραγμάτων δεν έχεις πρόβλημα . Όμως για τους υπόλοιπους που μάθαμε ελληνικά ήταν πραγματικά ένα τεράστιο βοήθημα . Σε μία ξένη γλώσσα οι λέξεις στην αρχή φαίνονται σαν ένα μάτσο από φθόγους χωρίς καμία ένδειξη για το πώς διαβάζονται . Στα Ελληνικά όμως ... ω , αυτό το πρόβλημα δεν υπήρχε ! Άνα πάσα στιγμή ξέρεις τι διαβάζεις . Είναι έτοιμο μπροστά σου . Βασικά , ακόμα και αν δεν ξέρεις τι σημαίνει κάποια λέξη , δεν αγχώνεσαι διότι ξέρεις ότι τη διάβασες σωστά και δεν θα το κατάλαβαν οι άλλοι !Και μενα με ταλαιπωρουσαν παντα οι τονοι. Ηξερα να γραφω πριν παω δημοτικο, αλλα αγνοουσα καν την υπαρξη τονων μεχρι τοτε. Και μεχρι σημερα δεν τους συνηθισα ποτε. Παντα εγραφα το κειμενο και τους προσθετα στο τελος.
ChrisTOS είπε:Juanita, όπως το διαβάζω αυτό που λές είναι ότι η ιδιαίτερη σημασία των πνευμάτων ήταν ότι εξηγούσαν την προέλευση κάποιων σύνθετων λέξεων και ότι με την εφαρμογή τους μπορούσαμε να μην κάνουμε λάθη στις σύνθετες αυτές λέξεις και στη δημιουργία νέων.
Σωστα;
iliekater είπε:Εξάλλου , όπως είπε και η Juanita , τίποτα δεν ήταν περιτό ή άχρηστο στην γλώσσα . Αυτό ήταν και το πρώτο πλεονέκτημα της Ελληνικής γλώσσας : είχε το πρώτο μονοηχητικό αλφάβητο στην ιστορία · έγραφες ό,τι έλεγες και το διάβαζες όπως το έβλεπες !
quote]
είναι αυτό που λέμε ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο ... μετά το ωραίο αυτό αλφάβητο κατέληξε με ένα σωρό ι και ε και ο και το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι τόνοι (που ήταν τρεις χιχιχι) και τα πνεύματα![]()
άντε να καταλάβει κανείς ότι πρέπει να αποστηθίζει με τις δεκάδες λέξεις χωρίς κανένα λόγο μόνο και μόνο για να ελπίζει ότι δεν θα φαίνεται συχνά ανορθόγραφος ...
μπορεί να είναι ωραίο και χρήσιμο από ιστορικής πλευράς να μαθαίνει κανείς την καταγωγή και πορεία μιας λέξης στο πέρασμα του χρόνου, μα αυτό καμιά σχέση δεν έχει με τα απίθανα σκηνικά που ζήσαμε όσοι προλάβαμε το πολυτονικό. το σχολείο τα σάββατα ήταν εκδρομούλα σε σχέση με ΑΥΤΟ το βασανιστήριο.