Για να εχεις A/C έπρεπε να δωσεις περίπου άλλο ενα εκατομμύριο δραχμές (!!).
Οι Ιάπωνες κατασκευαστές όντως ξεκίνησαν ως αντιγραφείς αλλά κατάφεραν να φτιάξουν τελικά εφάμιλλα προιόντα.
Οι Κορεάτες κατασκευτές είναι σχολή παρόμοια με της Ιαπωνίας
Σχετικά με τον "πόλεμο" δυσφημησης και γελοιοποίησης που έγινε από πλευράς ΗΠΑ στα Ιαπωνικά προιόντα μου ήρθαν 2 παραδείγματα.
Το ένα είναι στην ταινια φονικό όπλο όταν ο Danny Glover παίρνει τον τηλεβόα για να μιλήσει σε κάποιον που απειλεί να πέσει στο κενό και ο τηλεβόας ειναι χαλασμένος, οπότε το κοιτάει που γραφει "made in Japan" και λέει ¨φέρτε μου ένα Αμερικάνικο"
Το Δεύτερο είναι στο αγαπημένο arcade "Final Fight" όπου στο bonus stage πρέπει να σπασεις ένα αυτοκίνητο με πινακίδα που λέει "JAPAN"

Και μοιάζει πολύ με το Lexus LS400 που παραγόταν στα 90's ----->
όπου LEXUS= "Luxury Exports to the US" και θυγατρική της ΤΟΥΟΤΑ οποτε ήταν αυτοκίνητα με στόχο εξάρχής την Αμερικανική αγορά.

Οι Ιάπωνες πάντως που ήταν εμπνευστές των πιο προτοπόρων και αποδοτικών συστημάτων management για τη βιομηχανία, τα διδαξαν στους Αμερικάνους εν είδη trade exchange.
Σε επίπεδο management στην αυτοκινητοβιομηχανία τα τελυταία χρόνια υπήρξε κάποιος που έκανε θαύματα, ο Carlos Goshn.
Ηταν CEO της Renault και εμπνευστής της κοινοπραξίας Renault-Nissan-Mitsubishi. Όταν έγινε CEO και της Nissan μέσα σε λίγο χρόνο έκανε φοβερά ανοδική πορεία απο εκεί που ήταν να πάει για κλείσιμο.
Τελικά οι Γιαπωνέζοι τον μίσησαν για αυτό καθώς τους έβαλε τα γυαλία ένας ξένος και είχε αποκτήσει δημοτικότητα σουπερ σταρ. Τον δίκασαν και καταδίκασαν (για σπατάλη εταιρικών χρημάτων για προσωπικές του υποθέσεις), τον φυλάκισαν και δραπέτευσε από την Ιαπωνία με τη βοήθεια ενός Αμερικανού.
πρώην πεζοναύτη ταξιδεύοντας αερωπορικώς μέσα σε θήκη μουσικού οργανου. Τους έβαλε τα γυαλιά και δεύτερη φορά με λιγα λόγια.
Παρεμπιπτόντως το ποσοστό καταδικάστηκαν αποφάσεων απο τα Ιαπωνικά δικαστήρια ειναι κάπου στο 95%. Δηλαδή έχει σίγουρη καταδίκη, γι’αυτο και πολλοί ομολογούν ακόμα και εγκλήματα που δεν έκαναν προκειμένου να έχουν έστω κάποια πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση.
Ενώ η αντιπάθεια των Ιαπώνων πως κάθε ξένο, ακόμα κι αν ειναι τουρίστας, ειναι γνωστή τοις πασει.
Μ’αυτα και μ’αυτα, η Nissan σημερα έχει το κακό της το χαλί και προσφάτως ναυάγησε η παντρειά με τη Honda.
Μήπως έχω ξεφύγει απο το θέμα του νήματως πολύ ρε παιδιά?