Δεν είμαι σίγουρος αν είναι η χειρότερη γενιά (αυτή ίσως και να είναι η 4.5, εκείνη η ενδιάμεση με τα πρώτα CD-Rom συστήματα και την πόρωση με τα FMV games) αλλά μου είναι η πιο αδιάφορη. Όπως είπαν και άλλοι, επειδή έχω PC και τα περισσότερα AAA παιχνίδια που υπάρχουν σε Xbone/PS4 μπορώ κάλιστα να τα παίξω στο PC (και πολλά από τα AAA με αφήνουν και αδιάφορα). Το PS4 έχει βέβαια 5-6 αποκλειστικότητες, αλλά είναι παιχνίδια που παίζω παρόμοια στο PC (π.χ. αντί για Bloodborne μπορείς να παίξεις Dark Souls 3, αντί για Driveclub θα παίξεις Project Cars) δηλαδή δεν έχουν κάτι τρανταχτά διαφορετικό από παλιά που π.χ. θα έπερνες PC για να παίξεις adventure games, strategy, flight sims, SNES για γιαπωνέζικα RPG και arcade, Sega Genesis για τα δικά της coin op ports. Τότε καιγόμουνα μόνο το No Man's Sky (αλλά δεν σκεφτόμουνα να πάρω ολόκληρη την κονσόλα για αυτό) αλλά το βγάλανε στο PC. Το Xbone άνοιξε τα exclusives στα Windows 10 (περίμενα το Quantum Break και χάρηκα που τελικά το βγάλανε στο PC).
Αυτό με κάνει να σκέφτομαι και κάτι σχετικά με τα exclusives. Έχουν πια νόημα όταν οι δύο μεγάλες κονσόλες ουσιαστικά είναι PC; Μπορεί να είναι ένα marketing κόλπο για να σου πει ο άλλος θα πάρει το PS4 γιατί δεν έχει π.χ. Uncharted στο PC. Αν το σκεφτείς όμως, στις παλιές κονσόλες ήταν αναγκαίο. Αν έβγαζες στο SNES ένα παιχνίδι ήταν ιστορία να το κάνεις port στο Genesis, ουσιαστικά έπρεπε να το ξαναγράψεις με τις διαφορές στο hardware. Αν προγραμμάτιζες ένα παιχνίδι π.χ. με βάση το programmable hardware του Jaguar ήταν μεγάλη ιστορία να το κάνεις port στο PS1, έπρεπε να το ξαναγράψεις από την αρχή. Οπότε είχαν και νοήμα τα exclusives λόγω δυσκολίας port, ενώ τώρα που είναι τόσο κοντά το hardware με τα PC είναι μόνο κάτι που έχει μείνει από το παρελθόν για να δικαιολογήσει την αγορά μιας κονσόλας αν ήδη έχεις PC.
Αυτό που κάνουν οι δύο μεγάλες εταιρίες δεν είναι πια επαρκές. Κυνηγούν αδίκως τα γραφικά σε σύγκριση με το PC. Δεν έχουν τίποτα άλλο να πουλήσουν. Αν ρίξουν κάτι για να πιάνει τα 60fps, ο κόσμος θα γκρινιάζει πως τα γραφικά είναι ξεπερασμένα σε σχέση με το PC. Τώρα με το PS4.5 και το Scorpio μιλάνε πάλι για 4k. Δεν έχουν κάτι διαφορετικό να πουλήσουν που να ξεχωρίζουν από τα PC. Τουλάχιστον η Nintendo το παλέβει, όσο και αν την κατηγορούν πως είναι last gen. Γιατί άσχημα είναι τα γραφικά στο Wii U; Είναι προσεγμένα και ας μοιάζουν cartoon; Και υπάρχει και προσεγμένο gameplay. Τι θέλει ο κόσμος, καπνίλες να μην βλέπεις τίποτα, γκριτίλα ψυχοπλακωτική, ψευτορεαλισμούς και "cinematic" 30fps; Αυτό παραδέχομαι, το έχει καταλάβει πως είναι μάταιο, ή έστω θέλει να κάνει τη διαφορά, να μην βγάλει graphics monsters που τρέχουν και δεν φτάνουν και είναι κακοί αντιγραφείς των PC, δεν ξέρω καν ακόμα αυτό το Switch δεν έχω γνώμη αλλά η μόνη γνώμη είναι ότι πάλι προσπάθησε να κάνει το gimmick της αλλά την παραδέχομαι για αυτό.
Κατά τα άλλα καλά τα παραδείγματα του Fred Madison, αν και φυσικά αυτά υπάρχουν και στα PC. Παραδέχομαι indie scene και καταλήγω να παίζω περισσότερο τέτοια είτε είναι στο PC και τα ίδια θα έπαιζα και σε κονσόλα. Είναι ειρωνία, με αυτό το hardware, βάζω το AAA game για να δω αν το σηκώνει η 970 μου αλλά μετά σαν παιχνίδι δεν με τραβάει, και καταλήγω να παίζω indie, emulators, retro από GOG κυρίως.
Από την άλλη άμα το σκεφτείς, ναι η νέα γενιά κονσολών μου είναι αδιάφορη, αλλά είναι αυτή η χειρότερη γενιά gaming; Υπάρχει και μια θετική άποψη. Στο PC πια έχω απίστευτες επιλογές. Αν δεν μου αρέσουν πολλά AAA games, έχω φοβερή σκηνή indie, αν βαριέμαι βάζω emulators που έχουν βελτιωθεί και τους σηκώνει το PC, έχουμε VR (για το οποίο υπάρχει σκεπτικισμός αλλά ας περιμένουμε, τα developer demos/games που δοκίμασα στο DK2 ανοίγουν ορίζοντες για το μέλλον), το gaming community έχει γίνει πια mainstream, τουλάχιστον δεν έχεις αυτό το κόμπλεξ από παλιά (αλλά φυσικά έχεις και το κακό με την πολιτικοποίηση του gaming, όλο αυτό το μπάχαλο του gamergate controversy, αφού ξαφνικά μας πρόσεξαν κάποιοι απ'έξω που παλιά το είχαν το gaming για nerds και κανένας δεν ενδιαφερόταν), έχεις game conventions, gamedev community (ludum dare compos), αναβίωση του retro coding που έγινε πιο γνωστό λόγο του internet, χαζό casual/facebook/mobiles (αλλά έχεις την επιλογή, όσο και αν δεν τα συμπαθώ), digital stores που αγοράζεις παλιά και καινούρια πολλές φορές για εξευτελιστικές τιμές, online gaming, competitions, youtube streamers, twitch, modders και πολλά πολλά άλλα. Ίσως βλέπουμε το greed των μεγάλων game publishers πιο εμφανώς επειδή είναι πιο φανέρο και έχουμε internet και όλο και κάποιος θα φωνάξει (αλλά και πάντα ίσως υπήρχε greed, πως θα βγάλουν κέρδος
. Οπότε ναι, ίσως αυτη η ιδέα πως τα πράγματα είναι χειρότερα να είναι και μια ιδέα των καιρών, μια νοσταλγία, συμφωνώ μεν πως κάποια πράγματα στο game design αλλάξαν προς το χειρότερο ή έστω μακριά από το γούστο μου, από την άλλη τουλάχιστον έχω επιλογές άλλες, παλιές και καινούριες. Άμα το σκεφτείς από μια άλλη προοπτική, ίσως ζούμε στην καλύτερη εποχή του gaming. Και δεν με νοιάζει στην τελική τόσο αν τα AAA games δεν προσφέρουν και πολλά, όταν έχω ακόμα παλιούς τίτλους από το GOG που δεν είχα προλάβει να παίξω στην εποχή του DOS και δεν ξέρω αν θα έχω ποτέ χρόνο για να τους παίξω όλους στη ζωή μου.