Επόμενος στόχος amstrad 464!

Εμετό κάνεις μόνο με ατάρι στ! Πόσες φορές θα στο γράψω; :p

----------

Πάντως και πέραν πλάκας οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν μαζεύουν 8μπιτα ως ρετρό επένδυση αλλά ως ανάμνηση μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί και την νοσταλγούμε μαζί με την ανεμελιά της!

Πλήρωσα τότε -1984- 24000 με δόσεις για τον γομολάστιχα και ακόμα θυμάμαι την στιγμή που τον συνδέσαμε με τον αδερφό μου...μπορούσα να καταλάβω ότι δούλευε από το...διπλανό σπίτι με την λαχτάρα που είχα! Τα ίδια πάνω κάτω και με τον 6128 ή τις αμιγκάρες!!! Κάπως έτσι θα ένιωθε τότε και ο φίλος μας με τον 464 που θέλει να πάρει!

Αυτό το φιλινγκ λοιπόν συλλέγω και όχι τα μηχανήματα της δεκαετίας του 70 που δεν έζησα ή τις κονσόλες που ακολούθησαν τα home της εφηβείας μου!

Δεν είναι τυχαίο που δεν απέκτησα ποτέ καμία αλλά πήγα αμέσως μετά στα ...παλιοπισι!

Δεν είμαι έμπορος αλλά συλλέκτης αναμνήσεων... οπότε δεν νοιάζομαι για το αν ο zx80 ειναι καλύτερος σαν αγορά από ένα γομολάστιχα ούτε την συλλεκτική αξία του ΤΙ99Α σε σχέση με μία αμίγκα! Φίλε Tywien μου φτάνει να μου πει ΄όπως τότε στους κόκκινους γίγαντες -ασπροι νανοι..."χάνεις ένα βαθμό"! Αυτή είναι η αξία του για μένα!
 
νομίζω ο spyros_s τα είπε όλα.......... :worship:
 
Εγω εχω μονο το spectrum μου το απο τοτε ως προσωπικο κειμηλιο , αυτο με το οποιο επαιζα manic miner σε σημειο αρρωστιας/μονομανιας η εγραφα προγραμματακια και ουρλιαζα απο χαρα οταν ειδα καποιο δημοσιευμενο σε PIXEL listing λες και πετυχα το πιο σημαντικο πραγμα του κοσμου . Δεν θελησα αλλο home micro μετα. Δεν γινοταν κιολας. Ηταν ο πρωτος μου. Με πηρε σε τρυφερη ηλικια και με εκανε ... αντρα. :)

(Οτι και να λεω παντως... δεν μπορω να πω οτι "συνδεομαι" με αντικειμενα ευκολα και θα το αποχωριζομουν σχετικα ευκολα, γιατι τελικα τις αναμνησεις τις κουβαλαει ο ανθρωπος και οχι το αντικειμενο)

Απο κει και περα, επειδη ειμαι καταναλωτικο ον, εχω αποκτησει και αλλα home micro μηχανηματα που ποτε μου δεν ειχα μικρος, εντελως ξενα με εμενα, απλα και μονο επειδη ειχα αποθημενο? περιεργεια? επειδη μπορω και θελω να διευκολυνομαι να μην ξεχναω το αρωμα μιας εποχης, της παιδικης/εφηβικης μου (τα 70 και τα 80 εννοω) η οποια has long gone but not yet forgotten ? για ολα μαζι μαλλον ...

Σαν τετοια, επειδη ομως δεν γινεται να τα συλλεγω ολα, κανω αυστηρη ιεραρχηση με βαση το ποσο αντιπροσωπευτικα ηταν για τοτε... Δεν ειναι ολα το ιδιο (80s ναναι και ο,τι ναναι), αλλη κληρονομια/βαρυτητα εχει το καθενα τους.

Δεν ενδιαφερομαι να παρω μερικα ακομα μονο και μονο για να τα παρω επειδη κανουν μονο 30 ευρω και τα εχω διαθεσιμα. Χαλιεμαι να το βλεπω ετσι. Και νιωθω (λιγο) οτι ευτελιζω την συλλογη μου οταν καμια φορα παρασυρομαι και το κανω και κουβαλαω σπιτι διαφορες "σαβουρες" μη ισαξιες των υπολοιπων. Συνηθως αυτα δε στεριωνουν... πανε παταρι/αποθηκη μετα απο λιγο.

Το amstrad απο οτι καταλαβα παντως απο ενα θρεντ εδω,ουτε για παταρι δεν κανει
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
για πατάρι είναι μόνο τα ατάρι και συγκεκριμένα τα st! :p

Πάντως δεν καταλαβαίνω την αποστροφή σου για τα cpc παρόλο που εισήγαγαν στους υπολογιστές με επιτυχία τόσους ανθρώπους! Είχαν πλήρες πακέτο, χρώματα, ήχο μια αξιοπρεπή basic συμβατότητα με cp/m τάχιστο φόρτωμα, τεράστια γκάμα προγραμμάτων και παιχνιδιών, αξιοπιστία, χαμηλή τιμή και πανίσχυρο after sale service τότε! Τι παραπάνω να ζητήσει ο χρήστης τότε; Λες να είχαμε τα φράγκα να χτυπήσουμε c64 με monitor και 1541 ή αταρι 520stfm ή 500αρα αμίγκα; Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω...δηλαδή επειδή ένα σπέκτρουμ +2 κάνει 30? στο ebay δεν το παίρνουμε για να μην μας απαξιώσει την συλλογή; Αντίθετα το άγνωστο μηχάνημα ψδφδφδγδφγ που κάνει 3000? και δεν τρέχει τίποτα πέραν του pong αξίζει επειδή θα το βάλω στην γυάλα και θα το δείχνω λόγω σπανιότητας!

Κάπου σε χάνω και νομίζω ότι δεν συμβαίνει μόνο σε μένα...
 
spyros_s είπε:
για πατάρι είναι μόνο τα ατάρι και συγκεκριμένα τα st! :p Πάντως δεν καταλαβαίνω την αποστροφή σου για τα cpc παρόλο που εισήγαγαν στους υπολογιστές με επιτυχία τόσους ανθρώπους! Είχαν πλήρες πακέτο, χρώματα, ήχο μια αξιοπρεπή basic συμβατότητα με cp/m τάχιστο φόρτωμα, τεράστια γκάμα προγραμμάτων και παιχνιδιών, αξιοπιστία, χαμηλή τιμή και πανίσχυρο after sale service τότε! Τι παραπάνω να ζητήσει ο χρήστης τότε; Λες να είχαμε τα φράγκα να χτυπήσουμε c64 με monitor και 1541 ή αταρι 520stfm ή 500αρα αμίγκα; Ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω...δηλαδή επειδή ένα σπέκτρουμ +2 κάνει 30? στο ebay δεν το παίρνουμε για να μην μας απαξιώσει την συλλογή; Αντίθετα το άγνωστο μηχάνημα ψδφδφδγδφγ που κάνει 3000? και δεν τρέχει τίποτα πέραν του pong αξίζει επειδή θα το βάλω στην γυάλα και θα το δείχνω λόγω σπανιότητας!

Κάπου σε χάνω και νομίζω ότι δεν συμβαίνει μόνο σε μένα...

Δεν ειναι ολα τα μηχανηματα "ψδψδδφγ" (δηλαδη αγνωστα) για ολους. Ουτε πρεπει να κανουν καποια εντυπωσιακη τουμπα για τους γειτονες για να γινεις περηφανος για αυτα.

Και ναι οι συλλογες απαξιωνονται (η αξιωνονται) αναλογα με τα τεμαχια που τις απαρτιζουν. Βαλε ενα μπουκαλι ωραιο κρασι αναμεσα σε 100 ανομοιογενη, σκορπια, μπουκαλια "ξυδια εποχης" που βρηκες φτηνα απο δω και απο κει και εχεις κανει μια συλλογη για πεταμα που θα αναρωτιεσαι σε λιγο τι τα θελες εκεινα τα αλλα.

Διευκρινιζω ρητα: Δε μιλαω για την συναισθηματικη αξια των αντικειμενων που μπορει να ειναι καθαρα προσωπικη και ανεκτιμητη, ακομα και για το παλιο μας σωβρακο. Και το να μπορει κατι να παιξει pong αν το δεις στην εποχη του μπορει να ειναι κατι δυσκολο και πρωτοποριακο. Αυτο ειναι και το νοημα ... το καθε εκθεμα πρεπει να ειναι ενα οχημα τηλεμεταφορας προς συγκεκριμενη εποχη .. οχι μια συγχρονη μηχανη υψηλης αποδοσης ετοιμη να παει κοντρα με αλλες. Αυτα ειναι μια πιο γηπεδικη αποψη που δεν ασπαζομαι εδω και χρονια.

Δεν εχω καποια αποστροφη στο CPC. Αστεια κανουμε. (Αν δεν ηταν προφανες, ελπιζω τωρα να διευκρινιστηκε αλλη μια φορα). Μια χαρα εργαλειo ηταν για χρηση (και για τις 8 μερες που δουλευε το drive του 6128 ). Αλλα απαξιω να το συλλεγω και αποθαρρυνω (οσο φυσικα θελει ο αλλος να το λαβει υποψιν) και αλλους απο το να το θεωρουν συλλεκτικο και τους στρεφω στο να θεσουν πιο ουσιαστικες χαρακτηριστικοτερες προτεραιοτητες. Το ιδιο κανω και σε αλλα αντικειμενα (πχ κομιξ, βιβλια, παλια ραδιοφωνα) που εχω ασχοληθει και σχηματισει και εγω μια αποψη, αν τυχει σε συζητηση να μπορω να συνεισφερω τεχνογνωσια, εναλλακτικες κλπ...

Μου αρεσε το "για παταρι .... το atari" γιατι ριμαρει :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
έχει εκφυλιστεί η κουβέντα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί.

επειδή δεν αξίζει να πάρει κάποιος spectrum και 464 μη τυχόν και μας πουν ανίδεους?

ή μήπως επειδή οφείλουμε να πέρνουμε retro μηχανήματα βάσει κάποιας υποχρέωσης στην ιδέα του early home computing?

όποιος τα αγοράζει το κάνει για συναισθηματικούς λόγους και μόνο. δεν πρόκειται να κάνει σοβαρή δουλειά με αυτά γιατί για αυτά έχει τα "παλιοπισιά" που τα κάνουν πολύ καλύτερα (μιλάω προσωπικά αλλά ταυτόχρονα εκφράζω και έναν μεγάλο αριθμό γνωστών μου)

θέλει το παληκάρι να πάρει όλα τα spectrum? μαζί του

θέλει να παίζει kung fu master στον 464? μπράβο του!

θέλει amiga να την χρησιμοποιεί για πατάκι και ελέγχους αντοχής πλαστικών μετά από κρούση? σοφά θα πράξει!

θέλει atari stfm για να βιώσει το πραγματικό 16bit computing? είναι μάγκας!

θέλει να πάρει και τον eniac ακόμα? πάμε να βρούμε μεταφορική..

τα υπόλοιπα είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε"
 
Ότι μηχάνημα έχει κανείς στην συλλογή του καλό είναι.

Στο κάτω κάτω δεν πάει να κάνει κ 20 ευρώ στο ebay, αξίζει να το έχεις όποιο κ αν είναι αυτό, ακόμα κ St ρε Σπύρε.

Έχω βάλει σαν στόχο να αποκτήσω ένα μεγάλο αριθμό από υπολογιστές της τότε εποχής, αφού τότε ο μπαμπαθ μου με περιόρισε σε έναν 464 (καλή ώρα) κ μετά σε μια amiga 500 πλατς εεεε plus..

Όλες οι συλλογές γίνονται από το πάθος, την νοσταλγία κλπ.

+ ότι εκείνα τα υπολογιστικά συστήματα είχαν, την αίσθητική/μοναδικότητα που τα κάνει χαρακτηριστικά, όχι σαν τα σημερινά pc που είναι όλα ίδια. :)
 
ΦΥΣΙΚΑ και αξίζει να έχεις και έναν st στην συλλογή σου! Εγώ απλά αστειεύομαι και πειράζω τους ιδιοκτήτες με την λογική του ...ρετρόκαυγά!
 
Ε τοτε γιατι το συζηταμε αν αξιζει να παρει και σε ποια τιμη? Ειδικα οταν ηδη εχει παρει και φαινεται και στην υπογραφη του και ειναι και θερμος υποστηρικτης της αποφασης του (σημαδι οτι δεν το εχει μετανοιωσει καθολου)?

Πφφφ ...Amstradαδες... το νεο αιμα... ρωτανε ενω δεν θελουν να μαθουν και οταν μαθουν τα αγνοουν και ζητανε και τα ρεστα απο ολους τους παλαιοτερους που τους τα λενε...
 
τον Amstrad 6128 τον έχω από 11 χρόνων! ήταν ο πρώτος μου υπολογιστής.

από εκεί και πέρα το άχτι μου ήταν η amiga για τους λόγους που ανέφερα στην αρχή καθώς και ο spectrum και ο επόμενος στόχος είναι ο amstrad 464...

εγώ ρώτησα στο αρχικό μου post ποσο κοστολογείται σήμερα και αν βρίσκετε σχετικά εύκολα από Ελλάδα.....εννοείτε ότι έχω παρει την απόφαση μου και θα πάρω amstrad 464 , και θα μαζέψω όλα τα ονειροκουτια υπολογιστές που ήθελα από μικρός....για να ζήσω ξάνα τα παιδικά μου χρόνια και τις άπειρες ώρες που πέρναγα μπροστά τους ειδικά σε αυτά που δεν είχα ποτε και πήγαινα σε φίλους και έπαιζα , και στο Amigaδικο που πλήρωνα για να παίζω amiga!

και όπως ειπώθηκε και πιο πάνω δεν είμαι συλλέκτης υπολογιστών!! ούτε με ενδιαφέρει να έχω μηχανήματα σπανια και υπολογιστές που ποτέ δεν είχα καμια επαφή.......οπότε νομίζω άδικα το κουράζεις αγαπητέ φιλε Tywien..........

καλά κανεις και υποστηρίζεις τον spectrum.........αλλα αυτό δεν σημαίνει ότι όλα σταμάτησαν όταν εσύ πήρες spectrum......πάει και τελείωσε.........εγώ όλα τα μηχανήματα τα σέβομαι...κάποια μπορεί να μην μου γεμίζουν το μάτι αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα απαξιώσω αυτά και τους χρηστες τους.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
0raid είπε:
.....εννοείτε ότι έχω παρει την απόφαση μου και θα πάρω amstrad 464 , και θα μαζέψω όλα τα ονειροκουτια υπολογιστές που ήθελα από μικρός....για να ζήσω ξάνα τα παιδικά μου χρόνια και τις άπειρες ώρες που πέρναγα μπροστά τους ειδικά σε αυτά που δεν είχα ποτε και πήγαινα σε φίλους και έπαιζα , και στο Amigaδικο που πλήρωνα για να παίζω amiga!

.
σωστός! τα είπες όλα, τέλος της κουβέντας! :)
 
Tywien είπε:
Εγω εχω μονο το spectrum μου το απο τοτε ως προσωπικο κειμηλιο , αυτο με το οποιο επαιζα manic miner σε σημειο αρρωστιας/μονομανιας η εγραφα προγραμματακια και ουρλιαζα απο χαρα οταν ειδα καποιο δημοσιευμενο σε PIXEL listing λες και πετυχα το πιο σημαντικο πραγμα του κοσμου .
Ρε συναγωνιστη Tywien σε ποιο Pixel εστειλες listing?
 
Wally είπε:
Ρε συναγωνιστη Tywien σε ποιο Pixel εστειλες listing?
Που να ξερω, δεν το εχω καν. Το πρωτο πραγμα που ειχα κανει ηταν να σκισω το ενθετο και να το κρατησω ως τροπαιο (Νομιζω δινανε και καποια λεφτα ? Μου ειχανε δωσει οι γονεις μου ? Παντως κατι πρεπει να κονομησα για τον αθλο μου). Και μετα να το χασω.

Ενα παντως ηταν σιγουρα. Ισως να ηταν και 2. Κατι με στρουμφακια και Δρακουμελ και στοχο να πας στο μανιταροσπιτο χωρις να σε πιασει η κατι με ενα διαστημοπλοιο που κινειται καθετα στο αριστερο ακρο πανω-κατω και σκοτωνει τα εχθρικα που κινουνται οριζοντια. Και τα δυο αυτα τα ειχα στειλει αλλα δεν ξερω ποιο (ποια) ηταν που τελικα δημοσιευτηκαν. Υποθετω αν ειχα στειλει και αλλο θα το θυμομουν παντως, τι διαλο...

Μετα εγραφα σε καποια περιεργη γλωσσα (FORTH LIGHTNING ? χειροτερη εμπειρια και απο το να γραφεις σε commodore "BASIC") κατι ρουτινες (η κατι τετοιο) και τα εστελνα σε καποια αγγλικη BBS και αυτοι κατι θα τα κανανε (ητανε software house? καποια μελη της BBS ηταν μελη του software house?) και ειχανε στειλει και κατι ψιλα μεσω εμβασματος. Δεν ξερω αν ποτε βγηκε κατι κυκλοφορισιμο απο αυτο. Μου εμειναν ομως κατι πακετα με τα manual της γλωσσας αυτης (σε αθλια μπλε φωτοτυπια, ητανε και τσιπηδες, ουτε καν τα πρωτοτυπα δε μου ειχανε στειλει).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Billy θα στο εντοπισει στο πι και φι
 
Αν μπορει να το κανει αυτο και το βρει θα καθισω να το πληκτρολογησω να το ξαναδω!

(το offtopic εχει φτασει πatari)
 
παντως μια και αναφερατε τα μονιτορ εγω ειχα εχρωμο στον αμστραν και ολοι οι φιλοι μου με ζηλευαν αλλα εγω για καποιο λογο προτιμουσα το πρασινο μονιτορ λογω απιστευτο σχηματος αλλα και επειδη το πρασινο χρωμα εκανε τα παιχνιδια πιο μαγικα για μενα...
 
Για το πράσινο χρώμα έχεις, δίκιο!

Παίζαμε το '88 στον 6128 ενός φίλου και μου έχουν μείνει οι εικόνες...

Το έγχρωμο Philips monitor που απέκτησα τότε, για να συνδέω τον XL μου και τον ST μου, έχει ένα κουμπάκι μπροστά, που πατώντας το, το κάνει πράσινο!!!! Απίστευτο;;; :D
 
Kαλά ρε παλληκάρια, πότε καταφέρατε και γεμίσατε τόσες σελίδες !!

Πού να πρωτοαπαντήσω τώρα, και πόσα quotes να κάνω; Ελεος !! :D

Θα κάνω μία προσπάθεια, όσο πιό συνοπτικά γίνεται να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα:

Το αρχικό θεματάκι όπου και είχα την ένσταση (πριν 672 σελίδες περίπου :D ) είναι η αναγνώριση κάποιου συγκεκριμένου home-micro ως του "χαρακτηριστικότερου εκπροσώπου των 80s" (όπου υποννοείτο ότι έπρεπε αυτός να είναι ο spectrum), και μάλιστα "χωρίς να μπουμε σε ζητηματα μαρκετινγκ/χαρακτηριστικων/δυνατοτητων/επιδοσεων/τιμης/πωλησεων κλπ".

Εδώ διαφώνησα εκφράζοντας την άποψη ότι για μία ολόκληρη δεκαετία δεν μπορώ να θεωρήσω καποιον συγκεκριμένο micro ως τον χαρακτηριστικότερο εκπρόσωπό της. Σκεπτόμενος τα 80s, το μυαλό μου δεν πάει κατευθείαν μόνο στον spectrum (ούτε σε κάποιον άλλο υπολογιστή for that matter), αλλά σε ένα σύνολο απο αυτούς.

Μετά ξαφνικά ακολούθησαν posts όπου μπλέξαμε μέσα και παράγοντες όπως η... συλλεκτικότητα (άαααλλο μεγάλο θέμα εδώ), και κάπου η μπάλλα χάθηκε για τα καλά !!

Να κάνω λίγο quote τον Σπύρο:

spyros_s είπε:
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω σε αυτό χωρίς να υποτιμώ κανένα μηχάνημα! Στην Ελλάδα για λόγους άσχετους με την ποιότητα του εκάστοτε μηχανήματος αλλά μάλλον για λόγους προώθησης , τιμής προϊόντος στον εισαγωγέα, κοινωνικοοικονομική κατάσταση της εποχής κλπ στον χώρο των 8μπιτ προωθήθηκαν με σειρά πωλήσεων τα cpc, spectrum, c64! Αυτό σημαίνει ότι ο 6128 είχε τεράστιο κύρος στην Ελλάδα εφόσον προωθήθηκε-πουλήθηκε περισσότερο από τον c64! Αυτό δεν τον κάνει καλύτερο μηχάνημα από τα υπόλοιπα απλά για την χώρα μας ήταν το μέτρο σύγκρισης. Δεν μπορώ με άλλα λόγια να θεωρήσω το cpc καλύτερο από το MSX λόγου χάρη αλλά το τελευταίο στην Ελλάδα δεν πούλησε οπότε δεν δημιούργησε ανάλογο κοινό! Αυτό ως διευκρίνηση... :) ;)
Σπύρο, εδώ υπάρχει παρεξήγηση:

Ασφαλώς, αν μιλήσουμε πιό συγκεκριμένα, για χώρες και μάρκετινγκ, και πωλήσεις, κλπ, κλπ, τα δεδομένα αλλάζουν.

Δεν ξεκινήσαμε απο εκεί όμως !!

Επαναλαμβάνω πως η ένστασή μου ήταν στην αοριστία του να επιλεχθεί ένας home-micro ως ο "χαρακτηριστικότερος μίας δεκαετίας" έτσι στην ψύχρα, χωρίς να ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες.

Σαφώς και θα αναγνωρίσω ότι ο cpc απο κάποιο σημείο και έπειτα υπήρξε best seller στην Ελλάδα, όπως και ότι ο spectrum είχε σαρώσει στις πωλήσεις στην Αγγλία, ή και ότι έχει πουλήσει περισσότερο συνολικά απο τον cpc (αυτά είναι γνωστά άλλωστε).

Τώρα όμως γυρίσαμε και μιλάμε πιό συγκεκριμένα, έτσι; Μιλάμε για χώρες, για πωλήσεις, κλπ.

Ξαναδείτε τα προηγούμενά μου post. Πουθενά στο thread αυτό δεν πήγα να ανακυρήξω τον cpc ως τον βασιλιά πασών των οκτάμπιτων (ή τον "καλύτερο απο το υπόλοιπα" όπως γράφτηκε).

Πού το είδατε αυτό; Δεν ανέφερα ότι αγαπάω όλα τα μηχανήματα;

Αυτό το θέμα δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορώ να το δω αλλιώς:

Η δεκαετία του '80 για μένα δεν έχει "χαρακτηριστικότερο" εκπρόσωπο - ειδικά όταν -ΔΕΝ- αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες χώρες, κλπ.

Λυπάμαι αν αυτό δεν συμβαδίζει με τις γνώμες ορισμένων, αλλά τι να κάνω βρε παιδιά !!

Επίσης δεν μπορώ να δεχτώ και κάποια άλλα πράγματα που γράφτηκαν, όπως ότι ο cpc "δεν είναι συνώνυμο με το home micro", επειδή δεν ήταν απο τους... "πρωτεργάτες" !! Ημαρτον δηλαδή !! :D

Τέλος πάντων, εύχομαι καλές μελλοντικές αγορές στον 0raid, και καλώς να ορίσει το νέο του μηχανάκι στην συλλογή του που όλο και μεγαλώνει !!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Billy, παει αυτο το ζητημα περασε και δεν γυρναει πισω. Τωρα (και μη ρωτας πως) φτασαμε και ολοι συμφωνησαμε στο οτι πρεπει αμεσα να μας βρεις καποιο συγκεκριμενο LISTING στο PIXEL.
 
Πίσω
Μπλουζα