Επώνυμο πατρικό ή συζυγικό;

Bambinella

Extra Galactic RetroEntity!
Joined
18 Mαϊ 2010
Μηνύματα
16.551
Αντιδράσεις
28.254
Η κυβερνηση της Αλλαγης αλλαξε καποια πραγματα σε νομικο και κοινωνικο επιπεδο. Δεν θα εξετασουμε βεβαια, αν οι αλλαγες αυτες εγιναν για καλο η για κακο.

Μια απο αυτες ηταν και η αλλαγη του Οικογενειακου Δικαιου στις 18 Φεβρουαριου 1983. Αναμεσα σε πολλα αλλα, οριστηκε πως η γυναικα διατηρει το πατρικο της επωνυμο και μετα το γαμο, υποχρεωτικα. Πολυς κοσμος (ιδιως οι γυναικες) αποδεχτηκε το νεο Δικαιο με χαρα και ανακουφιση. Αλλοι ομως, σοκαριστηκαν με την καινουργια κατασταση και αρνηθηκαν να προσαρμοστουν. Καποιες γυναικες παλι, επελεξαν τη μεση οδο: Να χρησιμοποιουν και τα δυο επιθετα μαζι.

Ομως οχι. Αυτη η τριτη λυση δεν υπαρχει εδω. :)

Καλειστε λοιπον να ψηφισετε τι απο τα δυο θεωρειτε εσεις σωστο: Η γυναικα πρεπει να παιρνει το επωνυμο του συζυγου της η να διατηρει το πατρικο της;

Υπενθυμιζω πως η ψηφοφορια ειναι φανερη.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για μένα η διπλωματική επιλογή των 2 επωνύμων είναι η καλύτερη. Τη θεωρώ απόλυτα δίκαιη και αποδίδει τιμή (αν θέλετε να το δείτε από αυτή την οπτική γωνία) και στους γονείς, που μας μεγάλωσαν και στο σύζυγο. Είναι η "γέφυρα" μεταξύ ρετρό και σύγχρονου κόσμου.

Από την άλλη, δε μπορώ να "καταπιώ" (αντιδρά το "είναι" μου) στην ιδέα ότι το επώνυμο του άντρα το έπαιρναν οι γυναίκες ως ένδειξη ότι "ανήκουν" στον συγκεκριμένο σύζυγο.

Εφόσον δεν έχω την επιλογή του διπλού επώνυμου, τότε θα μείνω στη διατήρηση του πατρικού μου.
 
Με κάλυψε πλήρως η Dare.
 
Πραγματικα δεν ξερω τι να απαντησω, θελει σκεψη το πραγμα. Αναλόγως, αμα αγαπάς πολύ τον ανδρα που παντρευσαι τοτε παιρνεις και το επωνυμο του :flower: και αν είναι ευηχο :D φυσικα, αν δεν είναι το δικο σου
 
Yπήρχαν γυναίκες παλιά που ήταν περήφανες να φέρουν το όνομα του συζύγου. Και σήμερα (τα τελευταία χρόνια) υπάρχουν γυναίκες που το χρησιμοποιούν.

Από την άλλη δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό έπρεπε να είναι υποχρεωτικό. Νομίζω ότι η γυναίκα πρέπει να έχει το δικαίωμα της επιλογής και αν θέλει να κρατάει το πατρικό της. (ψήφισα το δεύτερο).
 
Επελεξα η γυναικα "Να διατηρει το πατρικο της επωνυμο" αν και θα ηταν σωστοτερο να χρησιμοποιουνται και τα 2 επιθετα για τους λογους που εξηγει η Μαριανα πιο πανω.

Δεν συζητω καν την περιπτωση του "Να παιρνει το επωνυμο του συζυγου" "σβηνοντας" εντελως το πατρικο της
 
Καταρχάς νομίζω ότι το σωστό είναι να επιλέγει η γυναίκα το τι επώνυμο θα έχει. Επιπλέον δε βλέπω για ποιο λόγο να αλλάξει η γυναίκα το επιθετό της. Αν υποτίθεται ότι μετά το γάμο κατά κάποιο τρόπο ανήκει στον άντρα της τότε και αυτός ανήκει στη γυναίκα του.
 
Πιστεύω ότι η γυναίκα έχει κάθε δικαίωμα (και όχι μόνο εκ νόμου) να διατηρεί το επίθετό της. Με αυτό το σκεπτικό ψήφισα. Αν πάλι επιλέξει το επίθετο του συζύγου πάλι θα πρέπει να είναι δική της αποκλειστική επιλογή και όχι καταναγκασμός.
 
Ψήφισα "πατρικό"

Αλλά διαφωνώ και με τα δύο, όπως και με την τρίτη λύση του συνδυασμού των δύο.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι τα νεοελληνικά γυναικεία ονόματα είναι σε κτητική γενική (γι' αυτό είναι και άκλιτα): Λένε σε ποιον ανήκει η γυναίκα. Η αλλαγή ονόματος με τον γάμο υποδήλωνε την αλλαγή ιδιοκτήτη. Από τον πατέρα-αφέντη στον άντρα-αφέντη. Αλλά αν αυτό ίσχυε παλιά, ελπίζω να μην ισχύει ακόμη και τώρα. Οι γυναίκες είναι αυθύπαρκτες προσωπικότητες, όχι προέκταση ενός άντρα. Επομένως το επώνυμό τους θα έπρεπε να αναφέρεται σε αυτές απόλυτα και όχι σε σχέση με το εκάστοτε κυρίαρχο αρσενικό.

Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό? Με τη χρήση του οικογενειακού ονόματος σε θηλυκή μορφή, όπως το βλέπουμε σε Βυζαντινές αρχόντισσες: Άννα Κομνηνή, Ειρήνη Δούκαινα, Παλαιολογίνα, Καντακουζηνή κλπ, όχι Κομνηνού, Δούκα, Παλαιολόγου, Καντακουζηνού. (Το οικογενειακό όνομα από την πλευρά του πατέρα ή της μάνας, ανάλογα πώς αποφασίσουν οι γονείς, για πρακτικούς λόγους).

Με αυτό το σκεπτικό, και παρά το ότι, λόγω υπερσυντηρητικής ιδεολογίας στα θέματα γλώσσας, με πιάνει φρίκη όταν ακούω γενικές στυλ "της Καίτης Γαρμπής" ή όπως διάβασα χτες, "της Φαίης Σκορδάς", τελικά ελπίζω να γίνουν πιο συνηθισμένα αυτά τα "λάθη" και να επικρατήσουν. Έτσι τα γυναικεία επώνυμα σε -η και -α από άκλιτη γενική μετατρέπονται σε ονομαστική κλιτής μορφής, αποβάλλοντας τον κτητικό τους χαρακτήρα. Το πρόβλημα μένει στα προερχόμενα από αρσενικά σε -ος, διότι δεν βλέπω πώς από Παπαδοπούλου μπορούμε να πάμε σε "Παπαδοπουλίνα" :) . Όσο για κάποια πιο ασυνήθιστα πρώην τριτόκλιτα, εδώ ακόμη και τα αντρικά τείνουν να γίνουν άκλιτα (του Νέστωρ, του Βύρων). Ως γλασσαμύντωρ βγάζω αναφυλαξία όταν ακούω "η κυρία Νέστωρ". Ως φεμινιστής όμως προτιμώ αυτό από το "η κυρία Νέστορος". Στο κάτω κάτω ακόμη κι εγώ πρέπει να παραδεχτώ ότι υπάρχουν σπουδαιότερα πράγματα στη ζωή από τη γραμματική ορθότητα.
 
Σωστός Ελέφαντα! :thumbup:

Προσωπικά θα μου άρεσε στα επώνυμα των παιδιών η ισπανική συνήθεια του να παίρνουν τα παιδιά τα (πατρικά) επώνυμα και των δύο γονιών
 
Αυτή η συνήθεια των Ισπανών να κρατούν τα επίθετα των γονιών τους αρέσει και σε εμένα, όπως επίσης θα νου άρεσε σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός γάμου να κρατάει η γυναίκα και το επίθετο του προηγούμενου συζύγου της.
 
Προτιμω οι γυναικες να εχουν το επιθετο του συζυγου.

Εξαιρω τις δυο κορες μου χαχαχαχαχαχαχαχα
 
Wally for president :animlaugh:

Είμαι παλαιών αρχών στο συγκεκριμένο ζήτημα. Θεωρώ ότι είναι καλύτερα η γυναίκα να παίρνει το επώνυμο του άντρα. Όχι για να δείξει ότι του ανήκει ή οτιδήποτε τέτοιο απαρχαιωμένο, αλλά γιατί πιστεύω ότι μια οικογένεια πρέπει να έχει ένα επίθετο κι όχι δύο. Ας παίρνει ο άντρας το επώνυμο της γυναίκας αν προτιμάτε, ή ας αλλάζουν και οι δύο σε ένα τρίτο αν εναντιώνεται τόσο πολύ πια στα φεμινιστικά πιστεύω το έθιμο. Έχουμε λύσει όλα τα άλλα θέματα ισότητας των δύο φύλων στην Ελλάδα και το να μην αλλάζουμε το πατρικό μας μάρανε...
 
Ψήφισα να διατηρεί το πατρικό της με το σκεπτικό πως εγώ δεν θα δεχόμουν να αλλάξω όνομα, συνεπώς δεν μπορώ να το ζητάω από τη γυναίκα μου.
 
Wally είπε:
Προτιμω οι γυναικες να εχουν το επιθετο του συζυγου.
Εξαιρω τις δυο κορες μου χαχαχαχαχαχαχαχα
Χωρις δευτερη κουβεντα, σχολιο της χρονιας! :)
 
Ωραίος Πάνο! Και φαντάζομαι ότι το πατρώνυμο θα είναι πρώτο ε;

Έχουν πλάκα οι πατεράδες που έχουν κόρες τελικά. (Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από το παραπάνω σχόλιο)
 
Έγινε το αναμενόμενο στην ψηφοφορία: Αυτοί που υποστηρίζουν να παίρνει το επώνυμο του συζύγου είναι κυρίως άντρες, ενώ οι περισσότερες γυναίκες αντιδρούν σ'αυτό. Δυστυχώς με τα τόσα διαζύγια πλέον δεν είναι ούτε πρακτικό να παίρνει η γυναίκα το επώνυμο του συζύγου. Και σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί απλά το επώνυμο του συζύγου να μην της αρέσει, δικαίωμά της. Για παράδειγμα, αν μία γυναίκα τη λένε Ξανθή και ο άντρας της ονομάζεται κύριος Τρίχας, γιατί να πάρει το επώνυμό του; Κρίμα δεν είναι η γυναίκα; :)
 
Εμένα παιδια τα δυο επώνυμα, δεν μ'αρεσουν γιατι μετα βγαινει ένα επωνυμο σαν σιδερόδρομος :p
 
Χε χε ναι, ειδικά αν έχουμε την Ισπανική συνήθεια (και τα δύο ονόματα). Η επόμενη γενιά θα έχει 4, η μεθεπόμενη 8 και μετά θα γίνουν kiloεπίθετα, Megaεπίθετα κλπ.
 
elephadas είπε:
Χε χε ναι, ειδικά αν έχουμε την Ισπανική συνήθεια (και τα δύο ονόματα). Η επόμενη γενιά θα έχει 4, η μεθεπόμενη 8 και μετά θα γίνουν kiloεπίθετα, Megaεπίθετα κλπ.
:rofl: :rofl: :rofl:
 
Πίσω
Μπλουζα