Επώνυμο πατρικό ή συζυγικό;

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Bambinella
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Επειδη δεν υπαρχει η τριτη επιλογη να διαλεξει αυτο που θελει διαλεξα το δευτερο.Στηριζω την αλλαγη που εκανε το ΠΑΣΟΚ το 83 να διατηρει αν θελει η γυναικα το πατρωνυμο της.
 
Μονο εγω θα έπαιρνα το επώνυμο του συζυγου( με την προυπόθεση να είναι εύηχο φυσικα και καλύτερο από το δικό μου, καλα πρωτοτυπω:biglaugh:) σκέφτομαι πως αλλάζω ζωη, αλλαζω και επώνυμο , μου αρεσουν και οι αλλαγες :D
 
Θα ήθελα να σημειώσω μερικά πράγματα εδώ πριν αιτιολογήσω την ψήφο μου.

Η αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου ουσιαστικά έγινε το 1982 με πλήρη εφαρμογή από 01-01-1983! Πρόκειται για νομοθετική παρέμβαση που ήρθε να λύσει πολλά προβλήματα όπως την αποποινικοποίηση της μοιχείας (θυμίζω ότι ως τότε ίσχυε θεωρητικά η διαπόμπευση των μοιχών όπως βλέπατε στις ταινίες με τους τυλιγμένους σε σεντόνια εραστές που μεταφέρονταν έτσι στο αστυνομικό τμήμα), της δυνατότητας έκδοσης διαζυγίου ακόμα και σε περιπτώσεις που ο ένας από τους 2 δεν συναινούσε, την τυπική κατάργηση των προικοσύμφωνων, την τεράστια τομή της καθιέρωσης του πολιτικού γάμου ως επιλογή πέραν του θρησκευτικού κ.α. Θα έλεγα ότι δεν εναπόκειται μόνο στο πνεύμα της αλλαγής που χαρακτήριζε τα πολιτικά δρώμενα της εποχής αλλά κυρίως εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα της τότε ΕΟΚ!

Οι παραπάνω ρυθμίσεις επεκτάθηκαν στα πλαίσια της νομοθετικής ισότητας των 2 φύλων και στην διατήρηση του πατρικού επωνύμου για τις γυναίκες μετά το γάμο κάτι που και διοικητικά έλυσε προβλήματα αφού πλέον τα παιδιά που γεννιούνται μπορούν να πάρουν το επίθετο του γονιού που θέλουν(δηλώνεται στο νοσοκομείο πριν την επίσημη πρώτη εγγραφή στο οικείο ληξιαρχείο) ενώ καταργήθηκε και η πραγματικά άστοχη ενέργεια του να κόβεται η ταυτότητα μετά το γάμο για να ωθήσουν τους εμπλεκόμενους σε άμεση αλλαγή! Βέβαια οι ιερωμένοι άργησαν μερικές δεκαετίες να το εμπεδώσουν όμως ευτυχώς την τελευταία δεκαετία το έμαθαν!

Σαφέστατα και ψήφισα υπέρ της διατήρησης του πατρικού επιθέτου για τις έγγαμες γυναίκες αφενός διότι θεωρώ ότι η παλιότερη κατάσταση ήταν φαλλοκρατικό άχρηστο κατάλοιπο άλλων εποχών (δηλώνω φανατικός πολέμιος τόσο του άκρατου φαλλοκρατισμού όσο και του υπερβολικού φεμινισμού θεωρώντας την ισότητα των δύο φύλων αυτονόητη εκατέρωθεν), αφετέρου διότι έλυσε θέματα στην διοίκηση και στην οργάνωση των δημοτολογίων και ληξιαρχείων που απλά παλαιότερα δεν θα μπορούσαν να γίνουν όπως οι μονογονεϊκές οικογένειές λόγου χάρη.

αριαδνη είπε:
Μονο εγω θα έπαιρνα το επώνυμο του συζυγου( με την προυπόθεση να είναι εύηχο φυσικα και καλύτερο από το δικό μου, καλα πρωτοτυπω:biglaugh:) σκέφτομαι πως αλλάζω ζωη, αλλαζω και επώνυμο , μου αρεσουν και οι αλλαγες :D
μπορείς να το κάνεις, όμως έχει μπλέξιμο με εισαγγελίες κλπ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύζυγος του ιδιοκτήτη του Αντ1 που άλλαξε το όνομα της σε Κυριακού για άλλους λόγους βέβαια από εσένα! ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατ' αρχας να πω, μακρυα απο μενα πολιτικες ορθοτητες, φεμινισμοι κλπ :)

Παρολαυτα, η πρακτικη του επιθετου (και μαλιστα στη γενικη, οπως σημειωνει ο Ελεφαντας) αντικατοπτριζει παρωχημενες αντιληψεις. Τωρα βεβαια ουτε επηρρεαζουν τη ζωη μας ή τη ζωη της γυναικας, και ουτε ενοχλει, μιας και εχουμε συνηθισει. Αμα το δουμε απο αλλη πιο ιδεολογικη πλευρα ομως, νομιζω αν ημουν γυναικα δε θα ηθελα να αλλαξω επιθετο. Παραπανω ακουστηκε οτι αν μια γυναικα αγαπαει πολυ τον αντρα της θα αλλαξει και επιθετο. Αλλα δεν αγαπαει μονο η γυναικα. Αντιθετως, ενας σώγαμπρος που γινεται μερος της οικογενειας της νυφης, γιατι να αλλαζει η γυναικα το επιθετο της;

Μια ορθολογικη λυση (αν και σεναριο επιστημονικης φαντασιας) θα ηταν να αλλαζουν και οι δυο το επιθετο τους (οπως ο Guybrush Threepwood-Marley στο Escape from Monkey Island :D ) Ξαναλεω, δεν λαμβανω καθολου υποψη σεξισμους, φαλλοκρατισμους, φεμινισμους και τετοια, αλλα μου φαινεται ορθολογικο, απο την εννοια οτι η οικογενεια του ζευγαριου ειναι μια καινουργια οντοτητα, στην οποια ανηκουν τα μελη της.
 
Αν είναι να εμπλακω με γραφειοκρατία και ουρά, αφήστε το καλύτερα :darkglasses:

Για τους μοιχους δεν το ηξερα καθολου, συνεβαινε αυτό και σε άλλες χωρες; μου΄ρχεται πολύ περιεργο τω οντι
 
αριαδνη είπε:
Μονο εγω θα έπαιρνα το επώνυμο του συζυγου( με την προυπόθεση να είναι εύηχο φυσικα και καλύτερο από το δικό μου, καλα πρωτοτυπω:biglaugh:) σκέφτομαι πως αλλάζω ζωη, αλλαζω και επώνυμο , μου αρεσουν και οι αλλαγες :D
Αυτό πλάκα πλάκα ίσως είναι και το καλύτερο κίνητρο. Διότι αν το επίθετο σου π.χ. είναι Κωλομπούρδα (υπήρχε ποδοσφαιριστής στα 90s με αυτό το επίθετο αν θυμάστε) και του συζύγου Νομικός ε ποιο θα διαλέξεις?
 
αριαδνη είπε:
Για τους μοιχους δεν το ηξερα καθολου, συνεβαινε αυτό και σε άλλες χωρες; μου΄ρχεται πολύ περιεργο τω οντι
Ναι, η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα. Και διαζύγιο μετά από μοιχεία μπορούσε να ζητήσει μόνο ο αδικημένος σύζυγος (συνήθως, διότι αν το αδικημένο μέλος ήταν Η σύζυγος πέφτανε όλοι επάνω της, να μη χαλάσεις το σπίτι σου για μια στραβοκεφαλιά, άντρας είναι θα κάνει τα δικά του κλπ κλπ). Επίσης ακόμη και μετά το διαζύγιο δεν μπορούσαν (θεωρητικά) οι μοιχοί να παντρευτούν μεταξύ τους (διότι αυτό θα επιβράβευε τη μοιχεία). Μπορούσαν να ξαναπαντρευτούν αλλά άλλους. Δεν ξέρω πόσο ευραία εφαρμογή είχαν αυτοί οι περιορισμοί.

Τότε δεν είναι που έπαψε και να θεωρείται ο άντρας αρχηγός της οικογένειας και έπαψαν οι διάφοροι περιορισμοί? (π..χ. η γυναίκα δεν μπορούσε να δουλέψει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συζύγου της και τέτοια)
 
Μερικά πραγματα τα θεωρεις δεδομένα και δεν μπορεις καν να φανταστείς πως υπήρχαν και νόμοι για νεαρούς με μακρυα μαλλιά/ τοτε δεν θα επιτρεπότανε και γυναικα να καπνίζει σε δημόσιο χωρο
 
elephadas είπε:
Τότε δεν είναι που έπαψε και να θεωρείται ο άντρας αρχηγός της οικογένειας και έπαψαν οι διάφοροι περιορισμοί? (π..χ. η γυναίκα δεν μπορούσε να δουλέψει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συζύγου της και τέτοια)
Nαι... βάσει της ισότητας των δύο φύλων καταργήθηκε ο θεσμός της προίκας και τυπικά συνεισέφεραν και τα 2 μέλη σύμφωνα με τις δυνάμεις τους.
 
αριαδνη είπε:
τοτε δεν θα επιτρεπότανε και γυναικα να καπνίζει σε δημόσιο χωρο
Χε χε αυτό όχι. Οι περιορισμοί στο κάπνισμα πάνε ανάποδα, αυξάνονται όλο και περισσότερο. Φυσικά ήξερα φίλες της μητέρας μου που κάπνιζαν κρυφά από τους συζύγους τους (λες και είναι δυνατό να κρατηθεί κρυφή η μυρωδιά του τσιγάρου... αλλά προφανώς οι σύζυγοι έκαναν τα στραβά μάτια), αλλά περιορισμοί από το νόμο δεν υπήρχαν. Άλλωστε τότε ακόμη κι όπου υπήρχαν ταμπέλες "απαγορεύεται το καπνίζειν" είχαν απλώς ρόλο διακοσμητικό. Η μητέρα μου κάπνιζε (γι' αυτό και δεν είχα ποτέ μου τον πειρασμό να καπνίσω εγώ, μισούσα το τσιγάρο από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου) κι έτσι ξέρω ότι δεν υπήρχαν περιορισμοί.

Για να επανέλθουμε στα του επωνύμου, θυμάμαι ότι οι καθηγήτριές μας στο σχολείο συνήθως χρησιμοποιούσαν το πατρικό τους επώνυμο κι ας ήταν παντρεμένες (νομικά βέβαια είχαν το επώνυμο του συζύγου). Γενικά σε γυναίκες με καριέρα θεωρούνταν αποδεκτο να χρησιμοποιούν επαγγελματικά το πατρικό τους επώνυμο, αλλά μόνο καθηγήτριες και γιατρίνες θυμάμαι που το χρησιμοποιούσαν. Από δασκάλες θυμάμαι και τις δύο περιπτώσεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σιωπω τοσες μερες γιατι δε θελω να γραψω τη γνωμη μου απο τους πρωτους, αλλα απο τους τελευταιους μια που το θεμα το ξεκινησα εγω.

Πολυ ενδιαφεροντα οσα γραψατε και ακομα πιο ενδιαφεροντα τα μεχρι στιγμης αποτελεσματα: Απο τους 30 που ψηφισαν, μονο οι 10 συμφωνουν στο να παιρνει η γυναικα το επωνυμο του συζυγου της. Λιγοι, πραγματι, και μεσα σε αυτους τους λιγους ειμαι κι εγω. Δεν ειναι το πρωτο ζητημα οπου δεν ανηκω στην πλειοψηφια. Συνηθως στη μειοψηφια ανηκω και το ξερω. Δε με πειραζει ομως. Αντιθετα, απο μια αποψη με χαροποιει για τους δικους μου λογους.

Ας εξηγησω ομως γιατι ψηφισα να αλλαζει επωνυμο η γυναικα μετα το γαμο της:

Κατ' αρχας, για μενα η υπεροχη των αρσενικων σε σχεση με τα θηλυκα ειναι δεδομενη. Και λεω των αρσενικων και οχι των ανδρων γιατι δεν αναφερομαι μονο στο ανθρωπινο ειδος, αλλα σχεδον σε ολα τα αρσενικα του πλανητη. Ειναι συνηθως πιο μεγαλοσωμα απο τα θηλυκα, εχουν πιο πλουσιο τριχωμα αν μιλαμε για θηλαστικα και καποια πολυ εντονα εξωτερικα χαρακτηριστικα που τα διαφοροποιουν απο τα θηλυκα του ειδους τους οπως χαιτη, κερατα, λειρι, φανταχτερη ουρα, κ.λ.π. Στα μη εξωτερικα χαρακτηριστικα, εχουν γενναιοτητα, ξερουν να διοικουν, να διεκδικουν και να παλευουν για αυτο με αλλα αρσενικα, ειναι αρχηγοι ενος κοπαδιου η μιας αγελης και εχουν ηγετικες ικανοτητες στο πλαισιο της φυλης τους.

Ας ερθουμε τωρα ειδικα στον ανθρωπο. Οι ανδρες ειναι πιο μεγαλωσωμοι απο τις γυναικες, εχουν τριχωμα στο σωμα και μεγαλυτερη μυικη δυναμη. Εχουν αρχηγικες και πολεμικες ικανοτητες, ειναι πιο βιαιοι και περισσοτερο ψυχραιμοι σε δυσκολες καταστασεις. Με λιγα λογια, αυτοι πηγαινουν στον πολεμο και δεν μπορω με τιποτα να φανταστω εναν κοσμο οπου θα ηταν στην πρωτη γραμμη οι γυναικες και οι ανδρες θα καθονταν σπιτι πλεκοντας καλτσες. Δε θελω να πω οτι οι γυναικες δε βοηθησαν σημαντικα και με διαφορους τροπους σε ολους τους πολεμους, αλλα αυτοι που πολεμησαν στην συντριπτικη τους πλειονοτητα ηταν οι ανδρες. Οι γυναικες απλως.... βοηθησαν.

Σε δεδομενη στιγμη ειναι οι ανδρες που θα βγαλουν το φιδι απο την τρυπα και να προταξουν τα στηθη τους μπαινοντας μπροστα. Σε εναν σεισμο, μια πυρκαγια, μια καταστροφη, οι ανδρες θα ανοιξουν δρομο για να σωσουν τη γυναικα και τα παιδια τους. Οι γυναικες σε κατι τετοιες στιγμες αυτο που κανουν ειναι να τρεμουν και να τσιριζουν υστερικα. Προσωπικα, δεν εχω ακουσει ποτε ανδρα να τσιριζει μολις τρομαξει.

Αν ενας αναιδης πειραξει σωματικα η λεκτικα μια γυναικα που συνοδευεται, τοτε ο συνοδος της θα μπει μπροστα για να του ζητησει το λογο η και να τον πλακωσει στις γρηγορες. Αυτο μαλιστα ειναι κατι που πολλες γυναικες το επιθυμουν, ακομα κι αν ειναι υπερμαχες της ισοτητας! Να καθαρισει ο δικος τους για παρτη τους!

Τι θελω να πω με ολα τα παραπανω; Θελω να πω πως ο ανδρας εχει τετοια ανατομια και τετοια χαρισματα που τον κανουν αρχηγο απο μονα τους. Δε χρειαζεται να το ψαξουμε πολυ. Αρκει να κοιταξουμε τη σωματικη κατασκευη του. Η φυση μιλαει απο μονη της και δειχνει ποιον εχει προορισει για να μπαινει μπροστα και ποιον για να ακολουθει. Το να της πηγαινουμε κοντρα, δεν ειναι και ο,τι σοφοτερο.

Αν δουμε μαλιστα και τη θρησκευτικη πλευρα, που για μενα ειναι ακρως σημαντικη, θα μαθουμε ακομα περισσοτερα. Ο αποστολος Παυλος λεει πως ο ανδρας ειναι η κεφαλη της γυναικος και βεβαια ολοι ξερουμε το "η δε γυνη να φοβηται τον ανδρα" Αυτο το τοσο παρεξηγημενο "φοβηται" δε σημαινει να βλεπει η γυναικα τον ανδρα της και να τρεμει μην της ριξει σφαλιαρα. Καθε αλλο. Ο ανδρας, οπως λεει και η γαμηλιος ακολουθια, πρεπει να τιμα τη γυναικα του και να την αγαπα οπως τον εαυτο του. Το "φοβηται" δινεται εδω με την εννοια του σεβασμου προς την κεφαλη της οικογενειας που ειναι ο ανδρας.

Για ολα τα παραπανω λοιπον, αλλα και για την ανατομια του ανδρα με καθε λεπτομερεια, πιστευω πως ο ανδρας υπερισχυει και πρεπει να υπερισχυει της γυναικας. Ακομη και ο τροπος με τον οποιον γινεται η ερωτικη πραξη, τροπος καπως ταπεινωτικος για τη γυναικα, δειχνει ποιος ειναι ο ισχυρος και ποιος οχι.

Ειναι στη φυση της γυναικας να χρειαζεται προστασια απο ενα δυνατο αρσενικο. Ειναι ωραιο να ξερει πως ο ανδρας της σε δεδομενη στιγμη θα ειναι κοντα της για να της παρασχει αυτην την προστασια. Οι φεμινισμος, η ισοτητα και ολα τα συναφη δεν ειναι παρα παγιδες για να κανουν τη γυναικα να νομιζει πως ειναι ανεξαρτητη ενω στην ουσια δεν ειναι. Σκοπος ολων αυτων ειναι η διαλυση της οικογενειας που ειναι ο πυρηνας της κοινωνιας μας. Χωρις την οικογενεια, η κοινωνια διαλυεται και οποιος θελει να κερδισει απο αυτο, εχει πολυ ευκολοτερο εργο να κανει καθως το κυριοτερο εμποδιο εχει βγει απ' τη μεση.

Αυτα αλλωστε δε χρειαζεται να τα πω εγω. Βλεπετε ολοι πως ημασταν καποτε και που βρισκομαστε σημερα. Διαλυμενοι γαμοι, παιδια που σερνονται απο τον πατερα στη μανα και τουμπαλιν, αλλα που μεγαλωνουν με ξενες γυναικες, μονογονεϊκες οικογενειες οχι λογω χηρειας η εστω διαζυγιου, αλλα απο επιλογη της μητερας και πολλα αλλα ακομα χειροτερα που δεν επιτρεπεται να αναφερω εδω.

Προσωπικα, το να ανηκω στον ανδρα μου ειναι χαρα και τιμη για μενα. Χαρα γιατι εχω εναν ανδρα δικο μου που με αγαπα και με προστατευει και τιμη γιατι ο ανδρας αυτος μου χαρισε το ονομα της οικογενειας του και με τιμησε με την εμπιστοσυνη του. Ειναι τιμη μου να δειχνω πως ειμαι γυναικα ενος ανδρα και οχι πολλων.

Επειδη πιο πανω αναφερθηκε οτι η γυναικα μπορει να παρει το συζυγικο επωνυμο αμα θελει η αμα της κανει εφοσον ειναι αρκετα ευηχο, λεω πως διαφωνω ριζικα.

Θα επαιρνα το επωνυμο του συζυγου μου οποιο κι αν ηταν αυτο. Ευηχο η οχι, ποσως με ενδιαφερει. Εξαιρεσεις δε γινονται γιατι εξαιρεση σημαινει παραθυρακι και τα παραθυρακια εχουν το κακο υστερα απο λιγο καιρο να γινονται πορτες που ανοιγουν διαπλατα.

Ειμαι γυναικα, ακολουθω το ενστικτο μου και οσα η φυση ορισε για μενα. Και πανω απο ολα δεν ευνουχιζω τους ανδρες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βambinella, μου αρέσει πραγματικά που βλέπω ότι είσαι γυναίκα με αέρα άλλης εποχής, τότε που οι γυναίκες ήταν πιο μαζεμένες και δεν είχαν ξεσαλώσει εντελώς. Επειδή αφενός ψήφισα το αντίθετο με σένα, αλλά αφετέρου διαφωνώ κάθετα με τον φεμινισμό, θα ήθελα να τοποθετηθώ κι εγώ για να ξεκαθαρίσω τις απόψεις μου: Όπως κι εσύ λοιπόν απεχθάνομαι τον φεμινισμό και πιστεύω ότι είναι ένας από τους λόγους που η κοινωνία μας έχει πάρει την κατρακύλα. Συμφωνώ βέβαια με την πρωταρχική αντίδραση των γυναικών κάποτε, όταν οι άντρες τις είχαν πολύ υποτιμημένες και φέρονταν σαν να είχαν μπροστά τους γαϊδούρια, αλλά όπως συνηθίζω να πιστεύω πάντα, το κακό είναι ότι οι άνθρωποι χάνουν το μέτρο. Έτσι και οι γυναίκες το παράκαναν και οδηγήθηκαν στο άλλο άκρο, κι ως αποτέλεσμα έχουμε μία αγορά εργασίας κατακλυσμένη από γυναίκες, (πολλές από τις οποίες ανέβηκαν όχι και με τόσους τίμιους τρόπους), τους άντρες σε δεύτερη μοίρα, διαλυμένες οικογένειες επειδή η εργαζόμενη μητέρα αδυνατεί να εκπληρώσει όλους τους ρόλους ταυτόχρονα κ.ο.κ

Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να συμβαίνει κάτι ενδιάμεσο: Προτεραιότητα στην εργασία να έχουν οι άντρες, επειδή αυτή είναι η φύση τους, οι γυναίκες κυρίως να φροντίζουν το σπίτι και την οικογένεια, και μόνο αν δουλεύουν όλοι οι άντρες και πάλι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, τότε να εργαστούν και οι γυναίκες, έχοντας βοηθητικό ρόλο όμως, όχι κύριο. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι και η οικονομία θα ήταν καλύτερη, και οι σχέσεις των ζευγαριών και τα θεμέλια της οικογένειας πολύ πιό ισχυρά, κι ούτε θα υπήρχαν τόσοι "ευνουχισμένοι άντρες" όσο στις μέρες μας. Μέσα σ'αυτό το μοντέλο όμως, ο άντρας και η γυναίκα θα έπρεπε να σέβονται ο ένας τον άλλον, κι όχι να αρχίσουν πάλι τα περί ανωτερότητας-κατωτερότητας, γιατί στην πραγματικότητα ο ρόλος της γυναίκας μέσα στο σπίτι δεν είναι κατώτερος, αλλά εξίσου σημαντικός, απλά άλλης φύσεως. Με λίγα λόγια, είναι σαν ένα αυτοκίνητο που οι μπροστινές ρόδες δεν είναι ανώτερες από τις πίσω, μόνο και μόνο επειδή έρχονται πρώτες στη σειρά, αφού χωρίς τις πίσω το αυτοκίνητο είναι άχρηστο. Με τον ίδιο τρόπο, πιστεύω ότι ο άντρας πρέπει να είναι οι μπροστινές ρόδες και η γυναίκα οι πίσω. Σημασία δεν έχει ποιά ρόδα είσαι, αλλά να είναι όλες στη θέση τους για να προχωρήσει το αυτοκίνητο.

Παρ'όλο όμως που υποστηρίζω όλα αυτά, κρατάω μία πιο επιφυλακτική στάση από σένα στο θέμα του επωνύμου, γι'αυτό και ψήφισα το αντίθετο, επειδή πιστεύω ότι πολλά εξαρτώνται από τα προσωπικά βιώματα. Αν μία γυναίκα έχει έναν καλό γενικά άντρα, πιστεύω ότι της είναι πολύ πιό εύκολο να θεωρήσει τιμή να πάρει και το επώνυμό του. Επειδή όμως, όπως υπάρχουν γυναίκες παλιοχαρακτήρες έτσι υπάρχουν και άντρες, και αρκετοί είναι εκείνοι που εκμεταλλεύονται τη μυική ανωτερότητα που λες Bambinella και κάνουν κατάχρηση εξουσίας πάνω στις αδύναμες γυναίκες, αν μία γυναίκα τύχει σ'έναν τέτοιο παλιοχαρακτήρα που μπορεί να μη τη σέβεται, να τη βρίζει ή και να τη χτυπάει για ανούσιους λόγους, τότε δεν θα δει ρομαντικά το θέμα του επωνύμου και με το δίκιο της δεν θα ήθελε το επώνυμο ενός ανθρώπου που την κάνει πολλές φορές να υποφέρει. Και δυστυχώς επειδή πολλοί χαρακτήρες δεν φαίνονται από την αρχή, πιστεύω ότι η γυναίκα πρέπει αφενός να σέβεται, να αγαπάει και να μην πρήζει ή ευνουχίζει τον άντρα, αφετέρου όμως να κρατάει μία πισινή σε κάποια θέματα, όπως το επώνυμο ή η κοινή διαχείριση των οικονομικών, γιατί η ζωή είναι πολύ απρόβλεπτη κι ακόμα πολλές φορές οι χαρακτήρες αλλάζουν και δεν είναι σοφό για μία γυναίκα να δίνεται ολοκληρωτικά, ψυχή και σώμα, σε κανέναν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Wow, εντυπωσιακό το post της bambinella. Θέλει πολύ σκέψη και φαντάζομαι ότι θα ξεσηκώσει αρκετές διαφωνίες...
 
Bambinella, μου φαινονται πολυ ομορφα και ρομαντικα οσα λες, κυριως διαβαζοντας τα ως αντρας :) προσωπικα ομως πιστευω οτι οσα αναφερεις ειναι κυριως κοινωνικα συμπτωματα, και ανθρωπινες ερμηνειες, παρα ιερός "νόμος της φύσης". Τα επιχειρηματα που αναφερεις ως παραδειγματα ανωτεροτητας του αρσενικου στη φυση, μπορουν να εκληφθουν απλα ως διαφορετικοτητα. Το οτι ο αντρας εχει τριχες και ειναι "μπροστα" δε σημαινει οτι ειναι ανωτερος ή κυριαρχος σε μια κλιμακα "πανω/κατω", αλλα απλα οτι αυτη ειναι η δουλεια του. Γιατι αντρες και γυναικες ειμαστε ισοι αλλα διαφορετικοι, οχι ιδιοι.

Επισης υπαρχει και το ζητημα του χαρακτηρα. Εχω γνωρισει δυναμικες γυναικες και παθητικους αντρες. Μια γυναικα που ετυχε να γεννηθει εξυπνη, δυναμικη και φιλοδοξη, δεν παει να ανατρεψει τη φυσικη θεση των πραγματων, αλλα ως ανθρωπος μπορει να λειτουργησει καλυτερα ανεξαρτητη και οχι ανηκοντας καπου. Αντιστοιχως υπαρχουν αντρες που δεν μπορουν να λειτουργησουν στον εξω κοσμο ως αρσενικα. Ο καθε ανθρωπος εχει τα ταλεντα και τις κλησεις του και μπορει να λειτουργησει μονο εκει που εχει προδιαθεση.

Οσον αφορα παραδειγματα απο τη φυση, υπαρχουν πολλα μπερδεματα. Ναι μεν σε καποια ειδη το αρσενικο ειναι το κυριαρχο, αλλα σε αλλα ειδη ισχυει το αντιθετο. Οσον αφορα τα λιονταρια, τα θηλυκα "ειναι μπροστα" και κυνηγουν περισσοτερο, μιας και το μεγαλο μεγεθος και η χαιτη των αρσενικων ειναι μειονεκτηματα. Οσον αφορα τα πουλια, κλωσανε στη φωλια, η φερνουν τροφη εναλλαξ. Και ας μη πιασουμε τα εντομα (μελισσες, μαυρη χηρα κλπ) :) Στη φυση επισης υπαρχει ομοφυλοφιλια, που απο καποιες εννοιες θεωρειται "μη φυσιολογικη". Οποτε δεν θα αντλουσα επιχειρηματα απο τη φυση :)

Το η γυναικα να παιρνει το επωνυμο του αντρα, αντικατοπτριζει τη φυσικη θεση των πραγματων οπως την αντιλαμβανοταν ο συγχρονος ανθρωπος, σε μια κλιμακα "πανω/κατω", "ανωτερος/κατωτερη", "κυριαρχος/υποτακτικη", "κατοχος/κτημα" κλπ αυτο που θελω να πω ειναι οτι δεν ειναι απαραιτητο αυτη να ειναι η μονη κλιμακα που να εξηγει τον κοσμο. Καμια φορα ειναι απλα "μηλα/πορτοκαλια" ή "αλάτι/πιπέρι".

ΥΓ. Συγνωμη αν το παραφιλοσοφησα και αν ξεφυγα απο το θεμα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τις περιμενα τις αντιδρασεις σας. Λογικο ηταν να υπαρξουν αφου ειστε και πιο πολλοι απο εμας. 20 εναντιον 10, μεχρι στιγμης.... :)

Κατ' αρχας οταν μιλαω για τη φυση, μιλαω για τον κανονα και οχι για τις εξαιρεσεις της που οπωσδηποτε υπαρχουν οπως υπαρχουν παντου, αλλωστε. Και ο κανονας ειναι οτι το αρσενικο ειναι πιο μεγαλοσωμο, πιο βιαιο και με περισσοτερες ηγετικες ικανοτητες. Τι σημαινει αυτο; Οτι ειναι φτιαγμενο για να δινει μαχες παντος ειδους και κυριως να δινει τη μαχη της επιβιωσης. Το θηλυκο παλι, ειναι αυτο που κυοφορει και μενει στο σπιτι φροντιζοντας τα μικρα.

Ολα αυτα ειναι οπωσδηποτε διαφορες αναμεσα στα δυο φυλα απο τη μια πλευρα, αλλα απο την αλλη καταδεικνυουν ποιος εχει την υπεροχη του αρχηγου. Υπο αυτην την εννοια και η ανωτεροτητα που πιστευω εγω πως εχει ο ανδρας. Καθολου ρομαντικη αποψη. Εντελως πρακτικη που ξεκαθαριζει το ποιος κανει τι και βαζει τα πραγματα στη θεση τους.

Αυτη η υπεροχη δεν σημαινει πως θα χρησιμοποιηθει εναντιον της γυναικας, αλλα υπερ της. Για να την προστατεψει στα δυσκολα και για να αισθανεται κι εκεινη ασφαλης. Πολυ σημαντικο αυτο το τελευταιο και δεν το λεω μονο εγω που, τελος παντων, εχω τις αποψεις που εχω, αλλα το εχω ακουσει κι απο αλλες γυναικες με θεσεις πολυ πιο προοδευτικες απο τις δικες μου. Αλλα φυσικα, αυτο αν θελετε το πιστευετε.

Δεν ειμαι υπερ μιας γυναικας που δεν εχει γνωμη, μιας γυναικας - κουτορνιθι που ακολουθει τυφλα το συζυγο. Αυτα συνεβαιναν στις πολυ κλειστες κοινωνιες παλαιοτερα και δη στις κατωτερες κοινωνικες ταξεις. Στις ανωτερες, ακομα και τα παλια χρονια, οι ανδρες σεβονταν και υπολογιζαν τις γυναικες τους γιατι διεθεταν την καταλληλη παιδεια και μπορουσαν να καταλαβουν καποια πραγματα. Τι παιδεια να περιμενεις ομως απο εναν αγροτη του 1900 που θεωρουσε τις γυναικες κατωτερες απο ζωα; Ο μονος τροπος για να επιβαλλει τη γνωμη του ηταν συνηθως το ξυλο.

Σαφως η διαχειρηση των οικονομικων ειναι σχεδον παντα προτιμοτερο να περιερχεται στα χερια της γυναικας μια που ως νοικοκυρα γνωριζει καλυτερα τα περι διαχειρησεως της οικιας. Και ο πατερας με τη μητερα μου αυτο εκαναν αλλωστε και το αναφερω στο προ δυο ετων θεμα μου "Οι γονεις μου κι εγω".

Οσον αφορα την ομοφυλοφιλια, εαν και εφοσον υπαρχει σε ολο το υπολοιπο ζωικο βασιλειο και δεν μας πουλανε παραμυθια για να μας αποπροσανατολισουν, εγω τη θεωρω λαθος της φυσης και λαθη γινονται παντου!

Αυτο παντως που εχει τρομερο ενδιαφερον και ποιος να το περιμενε λιγες δεκαετιες πριν, ειναι οτι ο Rakeesh ως αντρας συντασσεται με τα δικαιωματα των γυναικων κι εγω ως γυναικα με των ανδρων! :)
 
(ότι θα υπεράσπιζα τις γυναίκες έναντι της ανωτερότητας των ανδρών απέναντι σε μία γυναίκα ομολογώ ότι δεν το είχα φανταστεί ποτέ...)

Λοιπόν, δεν συμμερίζομαι τις απόψεις περί ανωτερότητας του ανδρικού φύλου σε σχέση με το γυναικείο ειδικά όταν αυτές δομούνται στην βάση της σωματοδομής και μυικής δύναμης! Τα 2 φύλα είναι συμπληρωματικά όχι ανώτερα ή κατώτερα του άλλου!!!

Αν το παν ήταν η μυική δύναμη του άνδρα τότε πως εξηγείται το καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών; Πως εξηγείται το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με μας;

Από την άλλη πως γίνεται εμείς με τον βαρύτερο/μεγαλύτερο εγκέφαλο να έχουμε χειρότερες σχολικές επιδόσεις από τις γυναίκες;

Μήπως τελικά όλα είναι κοινωνικά δημιουργήματα όπως η παραδοσιακή φαλλοκρατική μη αστική οικογένεια που εστίαζε στα εργατικά χέρια για τα χωράφια ή η μητριαρχική στα νησιά που εξ ανάγκης λόγω έλλειψης των ναυτικών αντρών οι γυναίκες έπαιρναν στα χέρια τους τα ηνία του σπιτιού;

Εγώ συχαίνομαι την υπερβολή εκατέρωθεν...όταν για παράδειγμα βλέπω γυναίκα πιλότο μαχητικού να κομπιάζει για τις ικανότητες της σε σχέση με τους άντρες πιλότους ή άντρες που να μιλάνε για τις καλύτερες επιδόσεις τους στην ανατροφή των παιδιών από μία μητέρα γελάω διότι προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι ικανότεροι όχι απλά ότι μπορούν σαν να παλεύουν εξ ονόματος του φύλου τους!!!

Λυπάμαι αλλά δεν θα συμμετέχω -συνειδητά τουλάχιστον- στην αρσενικοποίηση των θηλυκών και την θηλυκοποίηση των αρσενικών για κοινωνικούς λόγους που βλέπω να γίνεται στην καθημερινότητα μας!

Επαναλαμβάνω συνοψίζοντας ότι τα δύο φύλα αλληλοσυμπληρώνονται δεν είναι ανώτερα ή κατώτερα του άλλου!
 
Εγώ πάλι θα σας έγραφα τώρα ένα κατεβατό για την εμφανή ανωτερότητα των αντρών και τον διαχρονικό ρόλο τους ως απόλυτο αφεντικό του σπιτιού, αλλά έχετε χάρη που κρατάω το μωρό.
 
Είμαι αντίθετος κάθε φεμινιστικού κινήματος και γενικότερα κάθε κινήματος που προσπαθεί να εξισώσει τα 2 φύλα ή να προτάξει το ένα έναντι του άλλου. Αλλά είμαι αντίθετος και με την άποψη πως το ένα φύλο είναι ανώτερο από το άλλο με οποιαδήποτε έννοια. Πιστεύω στην διαφορετικότητα των δύο φύλων και στην ισότητα τους με την έννοια την ισοτιμίας, ως προς τις ίδιες ευκαιρίες σε αυτά και στον ίδιο σεβασμό προς αυτά. Σε κάποιους τομείς ναι ο άντρας είναι ανώτερος από την γυναίκα όπως και σε κάποιους άλλους η γυναίκα είναι ανώτερη από τον άντρα.

Γενικά θεωρώ με βάση αυτά που βλέπω και από την δική μου εμπειρία πως γενικά οι γυναίκες είναι ικανότερες σε περισσότερους τομείς από τους άντρες, απλά υπάρχουν ορισμένοι τομείς που οι άντρες είναι πολύ ικανότεροι από τις γυναίκες λόγω της διαφορετικής τους φύσης. Συνολικά όμως δεν μπορώ να πω πως το ένα φύλο είναι ανώτερο από το άλλο σε καμία περίπτωση.

Ως ετούτου αν και θεωρώ πως το να κρατάς ή να αλλάζεις επώνυμο δεν υποδεικνύει τίποτα για την ισότητα των φύλων, ωστόσο πιστεύω πως είναι προτιμότερο η γυναίκα να κρατάει το επίθετό της ώστε να φανερώνει και την καταγωγή της.

Αυτά από έναν άντρα.

Υ.Γ. Η γυναίκα μου κράτησε το επώνυμό της και η κόρη μου έχει πάρει διπλό επώνυμο και από τους 2 μας.
 
Ίσως να θυμίσω λίγο τον χότζα και την γνωστή ιστορία, αλλά βρήκα και ενδιαφέροντα και συμφωνώ σε πολλά και με την Bambinellla αλλά και τον Rakeesh και την Perlastar... :D
 
Mη ξεχνάμε ότι το να παίρνει η γυναίκα το επώνυμο του άντρα, ήταν λογικό παλιά. Ας λάβουμε υπόψη ότι τότε -και ειδικά στην επαρχία- ο πατέρας κυριολεκτικά "παρέδιδε" τη κόρη του στον άντρα της. Από κει και πέρα εκείνη συνεισέφερε άπαξ με την (όποια) προίκα της και ο άντρας έτρεφε την οικογένεια με τη δουλειά του. Η γυναίκα δεν δούλευε και δεν είχε οικονομική ανεξαρτησία. Οι ρόλοι ήταν 100% διακριτοί με τον άντρα να έχει τον "ενεργό" ρόλο κοινωνικά. Δεν εξετάζω αν αυτό ήταν σωστό ή λάθος, αλλά έτσι ήταν τα πράγματα. Αυτό δε σημαίνει ότι η γυναίκα ήταν κατώτερη. Πράγματι σε οικογένειες άνω ενός μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, όχι απαραίτητα υψηλού με απόλυτα κριτήρια, η γυναίκα σε καμία περίπτωση δεν ήταν "υποζύγιο", ακόμα και στην επαρχία.

Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν διαβαθμίσεις στη χώρα μας σε σχέση με τη θέση των 2 συζύγων. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία 30 χρόνια. Πάντως επιμένω, πως η γυναίκα μπορεί να έχει το δικαίωμα επιλογής.
 
Πίσω
Μπλουζα