Επώνυμο πατρικό ή συζυγικό;

Το ερωτηματολογιο ειναι ελλιπες και ετσι εντελως ανουσιο. Θα επρεπε να εχει δυο ακομα επιλογες:

  • να κραταει και τα δυο ονοματα
  • να κανει οτι γουσταρει η καθε γυναικα


Προσωπικα θα ψηφιζα το τελευταιο, γιατι δεν γουσταρω να επιβαλω τις αποψεις μου στους αλλους, ουτε και τους κρινω απο τις επιλογες τους.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βεβαιως και αλληλοσυμπληρωνονται τα δυο φυλα. Συμφωνω απολυτως. Η μυικη δυναμη και οι ηγετικες ικανοτητες του ανδρα με την τρυφεραδα και το μητρικο ενστικτο της γυναικας.

Δε θετω τη σωματικη δυναμη απο μονη της ως επιχειρημα γιατι ετσι δε λεει τιποτα. Αυτο που λεω ειναι να σκεφτουμε τι σημαινει και γιατι τη διαθετουν τα απανταχου αρσενικα του ζωικου βασιλειου. Η φυση δεν τους την παραχωρησε τυχαια, αλλα για να τη χρησιμοποιησουν σε αυτο που εχουν να κανουν: Να βγουν εξω, να πολεμησουν και να ηγηθουν. Το οτι η γυναικα δεν τη διαθετει, παλι κατι σημαινει και νομιζω πως δε χρειαζεται περαιτερω εξηγηση.

Τωρα γιατι ο ανδρας εχει συνηθως χειρτερες σχολικες επιδοσεις και μικροτερο προσδοκιμο ζωης απο τη γυναικα, υποθετω χωρις να εχω επιστημονικες γνωσεις επι του θεματος, τα εξης: Για το μεν πρωτο σκελος οτι δεν καθεται να μελετησει πολυ γιατι τον ενδιαφερουν συνηθως τα σπορ και μαλιστα τα ανταγνωνιστικα ωστε να εξασκησει τις ψυχοσωματικες του ικανοτητες, αυτες με τις οποιες τον προικησε η φυση. Ο ανδρας ειναι που τις περισσοτερες φορες ειναι πολυ καλυτερος στα Μαθηματικα απο τις γυναικες γιατι ο εγκεφαλος του ειναι φτιαγμενος για πραξη, ενω των γυναικων για θεωρια. Κι αυτο κατι σημαινει επισης.

Ως προς το δευτερο σκελος, η γυναικα ζει περισσοτερο για να φροντιζει τα παιδια της η γιατι συνηθως αγωνιζεται μεσα στο σπιτι. Δεν ειμαι βεβαιη γιατι ακριβως, αλλα οπως και να' χει, το ποσο ζει δε νομιζω να την καθιστα ανωτερη.

Εθεσα και μια αλλη παραμετρο που δεν πρεπει να την αγνοειτε. Οσοι πιστευετε στο Χριστιανισμο, θα πρεπει να σκεφτειτε οτι με οσα γραφω συμφωνει και η θρησκεια μας. Οσο να' ναι, κατι περισσοτερο θα ξερει ο Ιησους Χριστος απο εμας τους απλους ανθρωπους.

Οσοι παλι δεν πιστευετε, απλως αγνοειστε αυτο το κομματι. Ειμαι σιγουρη πως βρισκετε τις αποψεις μου τοσο συντηρητικες, που θα αγνοησετε και ολα τα υπολοιπα απο οσα εγραψα!
 
Bambi τι εχει πει ο Χριστος για το θεμα; Δεν ειμαι και τοσο καλος στα θρησκευτικα, αλλα εχω διαβασει συγκεκριμενα οτι πουθενα στη διδασκαλια του Ιησου δεν αναφερεται καποια κοινωνικη διαφοροποιηση μεταξυ αντρα και γυναικας. Αντιθετως εξισωσε τους δυο (πχ. ενω η μοιχεια θεωρουταν αντρικη υποθεση, ο Ιησους τη μετατοπισε και στη γυναικα).

Οσον αφορα τη φραση "η δε γυνη" κλπ, εχει γραφτει απο τον Παυλο, και εγω την αντιλαμβανομαι οτι αναφερεται στη σωστη Χριστιανικη ηθικη μεσα στο δεδομενο κοινωνικο πλαισιο: Εφοσον ο αντρας ειχε/εχει τη δεδομενη κοινωνικη θεση, η γυναικα οφειλει ως Χριστιανη να "φοβηται" αυτον που τη συντηρει και την προστατευει. Αντιστοιχως, αν ενας ανεργος ζει απο τη δουλεια της συζυγου του, αυτος θα οφειλει να τη "φοβηται", κατι που φυσικα ειναι προσφατο και σπανιο φαινομενο. Ετσι το αντιλαμβανομαι, και οχι ως ενα θειο νομο που αναφερεται στη φυση του αντρα και της γυναικας.

Μπορεις να μου απαντησεις σε π.μ. για να αποφυγουμε θεολογικη συζητηση στο φορουμ
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν θα φανεί περίεργο σε κάποιον που διάβασε το πρώτο μου ποστ το ότι διαφωνώ απόλυτα με αυτά που έγραψε η bambinella, και θα μπορούσα πολλά να γράψω σχετικά. Ωστόσο δεν είναι εδώ το κατάλληλο φόρουμ :) . Ας κρατήσει λοιπόν ο καθένας τις απόψεις του.
 
alkis21 είπε:
Εγώ πάλι θα σας έγραφα τώρα ένα κατεβατό για την εμφανή ανωτερότητα των αντρών και τον διαχρονικό ρόλο τους ως απόλυτο αφεντικό του σπιτιού, αλλά έχετε χάρη που κρατάω το μωρό.
Αλκη, παρελειψα να σου πω ποσο με εκανες και γελασα με το σχολιο σου! Τελειο! :D

Rakeesh, δεν εχω να σου πω πολλα για το θεμα της θρησκειας. Εφ' οσον προκειται για λογια του Ευαγγελιου νομιζω πως αναφερεται στη φυση και οχι στην οικονομικη / κοινωνικη κατασταση του ανδρα και της γυναικας γιατι αυτο το τελευταιο με την παροδο των αιωνων αλλαζει.

Η ανθρωπινη φυση ομως ποτε. Και το Ευαγγελιο δεν ανταποκρινεται μονο στην εποχη κατα την οποια γραφτηκε, αλλα στο διηνεκες.
 
alkis21 είπε:
Εγώ πάλι θα σας έγραφα τώρα ένα κατεβατό για την εμφανή ανωτερότητα των αντρών και τον διαχρονικό ρόλο τους ως απόλυτο αφεντικό του σπιτιού, αλλά έχετε χάρη που κρατάω το μωρό.
Μου θυμίζεις τον "Ακάλυπτο" με το φακιόλι που έδινε συμβουλές σε κάποιον για να μην κάνει δουλειές (οι ΑΜΑΝ ήταν; ).

Πάντως μπορεί ο άντρας να έχει τη μυική δύναμη σε σχέση με τη γυναίκα αλλά "όταν μια γυναίκα θέλει θα την κάνει τη ζημιά". Δηλαδή μια γυναίκα μπορεί να ρίξει με το νάζι της έναν άντρα. Οπότε η δύναμη είναι σχετικό. Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι για τη σύζυγο πρέπει να είναι μια χρυσή τομή. Να αισθάνεται υπό την προστασία του άντρα της αλλά όχι να σκύβει το κεφάλι σαν υποταγή. Εξάλλου ο γάμος πρέπει να είναι μια όμορφη συμβίωση που να γίνεται έπειτα από συνύπαρξη 2 ανθρώπων που έχουν ερωτευθεί και ενώνονται με τα δεσμά του γάμου.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η αλλαγή ονόματος λόγω γάμου μού φαίνεται κάτι αδιανόητο. Ίσως επειδή για μένα ο γάμος δεν είναι κοινωνική καταξίωση. Για να μην αναφέρω τα γραφειοκρατικά προβλήματα που θα δημιουργούσε μια τέτοια αλλαγή (αλλαγή ονόματος στην ταυτότητα, διαβατήριο, ληξιαρχείο, δημοτολόγιο, πτυχία, εργασία, τραπεζικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κτλ). Αρκετή χαρτούρα έχουμε ήδη, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κ'αλλη. Θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει το ίδιο όνομα σε όλη του τη ζωή.
 
Πίσω
Μπλουζα