Η Αναδυομένη (1978 ΥΕΝΕΔ)

Για να σας έμεινε ή σκηνή τόσο ζώντανη στο μυαλό καταλαβαίνω γιατί σειρά διαμάντι μιλάμε! Άντε να το πεις και σήμερα για αυτές τις σειρές που δείχνει ή ελληνική τηλεόραση.
 
Φίλη αριαδνη, θα σου άρεσε η σειρά..Και ρομαντική είναι,και πολύ όμορφη μουσική έχει και μάλλον και οι ηθοποιοί ήταν καλοί στους ρόλους τους (φαντάζομαι,δεν το θυμάμαι και πολύ καλά)..Μάλλον έπρεπε να χρησιμοποιήσω αόριστο χρόνο.Δυστυχώς,δεν θα μπορέσουμε να το ξαναδούμε..
Η συγκεκριμένη σκηνή που αναφέραμε αρκετοί είναι χαραγμένη στο μυαλό μου..Όπως και 2-3 σκηνές από άλλες σειρές έχουν χαραχθεί στη μνήμη μου,την ίδια περίπου περίοδο!..Αλλά μάλλον και εκείνες δεν υπάρχουν,γιατί δεν τις ξαναείδα ποτέ στην tv..Πάντως και εκείνες με φόβισαν, με "στεναχώρησαν" πιο σωστά..
 
Φίλη αριαδνη,τα ίδια αισθήματα όπως του φίλου σου ένιωσα και εγώ όταν είδα την "πτώση" !
Είναι όμως περίεργο που θυμάμαι τη σειρά.Όχι απ'έξω και ανακατωτά βέβαια.Αλλά θυμάμαι να την παρακολουθώ.Την υπόθεση της,την νησιώτικη προφορά που είχαν σε αρκετές λέξεις οι ηθοποιοί,θυμάμαι το love story της,τη μουσική της (την οποία ξανάκουσα μετά από πολλά χρόνια στο youtube).Θυμάμαι πως περίμενα να δω το επόμενο επεισόδιο και κάθε επεισόδιο.Και το περίεργο είναι που ήμουν αρκετά μικρός.Απ'ότι διάβασα, πρέπει να είχα δει την επανάληψη της σειράς, τον Ιούλιο του 1980,όπως έγραψε κάποιος συμφορουμίτης και όχι φυσικά την πρώτη προβολή της το 1978,που ήμουν 4!..Στα 6 καταλάβαινα λίγο καλύτερα και μπορούσα να παρακολουθήσω μια σειρά..
Δεν θα ξεχάσω στην "πτώση",όταν κατέβηκε να κόψει τα λουλούδια και του φώναζαν οι άλλοι να μην πάει και να προσέχει,εμένα είχαν ιδρώσει τα χέρια μου.Και όχι μόνο αυτό,αλλά ήμουν και κοντά στην τηλεόραση (όπως κάθονται τα παιδάκια μπροστά στην οθόνη) και έλεγα συνέχεια "κρατήσου,κρατήσου"..Και όταν αυτός έπεσε,τρόμαξα.. ( όπως ίσως ένιωσε και ο φίλος σου)..Φοβήθηκα,το σκεφτόμουν συνέχεια!..
Πάντως δεν κατάλαβα τότε ότι ήταν εσκεμμένη η πτώση του!Νόμιζα πως ήταν δυστύχημα,ότι απλά δεν μπόρεσε να κρατηθεί!
Επίσης,θυμάμαι την "πτώση" να την ξαναδείχνει στη σειρά.Ίσως ήταν κάποια φλας μπακ των συγγενών του στο τέλος,που θυμόνταν την σκηνή στο γκρεμό.Μπορεί η πτώση να ήταν στο τέλος του προτελευταίου επεισοδίου και μετά στο τελευταίο να έδειχναν ό,τι επακολούθησε,δηλαδή την κηδεία,συζητήσεις,πως εξελίχθηκαν οι ήρωες της σειράς χωρίς τον αδερφό του Κατρανίδη (δεν θυμάμαι το όνομα του στη σειρά).Πάντως θυμάμαι έντονα,πως ξανά έδειχνε την "πτώση" και με ξαναφόβιζε!..Εκτός εάν είχα δει και την πρώτη προβολή της σειράς το '78 και την επανάληψη της το ΄80!.."Τρομακτική ανάμνηση"..Και αξέχαστη σκηνή!..

Πολυ σωστα θυμασαι. Η πτωση στον γκρεμο ηταν η τελευταια σκηνη του προτελευταιου επεισοδιου. Στο τελευταιο, η Κλελια, κλεισμενη στο δωματιο της σε κατασταση τρελας, θυμαται ξανα και ξανα την σκηνη αυτη.
 
Αχ, εγώ δε θυμάμαι να τρόμαξα. Θυμάμαι μόνο την λύπη μου για τον Παύλο. Είχα στεναχωρηθεί αφάνταστα. Καταλάβαινα από τα λεγόμενα της μαμάς μου και της θείας μου ότι ο Παύλος αυτοκτόνησε για την αγάπη της Κλέλιας και λυπόμουν τόσο πολύ!

Όπως επίσης με είχε στεναχωρήσει πολύ και το γεγονός ότι η Κλέλια έδιωχνε τον Ντένη, μέχρι την τελευταία σκηνή που την πάει στην βίλα για να της δείξει τα μπλαβάκια που είχε πετάξει ο Παύλος και τα είχε φυτέψει κι αυτά είχαν απλωθεί παντού. Είχα φοβηθεί μήπως χωρίσουν. Τι συναισθήματα! Πόσα χρόνια έχουν περάσει και μου έχουν μείνει!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αχ, εγώ δε θυμάμαι να τρόμαξα. Θυμάμαι μόνο την λύπη μου για τον Παύλο. Είχα στεναχωρηθεί αφάνταστα. Καταλάβαινα από τα λεγόμενα της μαμάς μου και της θείας μου ότι ο Παύλος αυτοκτόνησε για την αγάπη της Κλέλιας και λυπόμουν τόσο πολύ!

Όπως επίσης με είχε στεναχωρήσει πολύ και το γεγονός ότι η Κλέλια έδιωχνε τον Ντένη, μέχρι την τελευταία σκηνή που την πάει στην βίλα για να της δείξει τα μπλαβάκια που είχε πετάξει ο Παύλος και τα είχε φυτέψει κι αυτά είχαν απλωθεί παντού. Είχα φοβηθεί μήπως χωρίσουν. Τι συναισθήματα! Πόσα χρόνια έχουν περάσει και μου έχουν μείνει!
Μάλλον ήταν η ηλικία μου, η αιτία που με τρόμαξε η συγκεκριμένη σκηνή!..Και τελικά,είδα μόνο την επανάληψη της σειράς το 1980 όταν παίχτηκε (γιατί αυτό ακριβώς αποδεικνύει η διευκρίνιση του φίλου ChristosM).Εδώ είναι όμως το περίεργο..
Που στα 6 μου,θυμάμαι να βλέπω τη σειρά,να μου αρέσει, και να αναμένω κάθε επόμενο επεισόδιο της.Είναι εκπληκτικό.Και όχι μόνο αυτό..Αλλά θυμάμαι και τη διεκδίκηση των 2 ανδρών για το ποιος θα την κατακτήσει!..Παίρνοντας τότε επίσης ξεκάθαρα το μέρος του Χατζηκουτσέλη. Αυτό θυμάμαι.Να βλέπω και να θέλω τον Παύλο για ταίρι της,που ένιωθα πως της ταίριαζε περισσότερο.Και όχι τον άλλον, τον..φαφλατά!Γιατί κάπως έτσι τον έχω στη μνήμη μου..Έναν "φαφλατά",έναν "καλοπερασάκια",έναν νησιώτη playboy τέλος πάντων..Τι να κάνω βρε.Μη με παρεξηγείς. Μπορεί όλα να ήταν λάθος κρίσεις.Εγώ απλά αναφέρω το τι έβλεπαν τα ματάκια ενός εξάχρονου!..Και αν σκεφτείς πως "από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια", εεε τότε, μάλλον η κρίση μου ήταν σωστή!..
 
Παίρνοντας τότε επίσης ξεκάθαρα το μέρος του Χατζηκουτσέλη. Αυτό θυμάμαι.Να βλέπω και να θέλω τον Παύλο για ταίρι της,που ένιωθα πως της ταίριαζε περισσότερο.Και όχι τον άλλον, τον..φαφλατά!Γιατί κάπως έτσι τον έχω στη μνήμη μου..Έναν "φαφλατά",έναν "καλοπερασάκια",έναν νησιώτη playboy τέλος πάντων..

Μα έτσι ήταν, απ'ότι θυμάμαι. Ο Ντένης ήταν εξωστρεφής, κοινωνικός, γελαστός... Της έδειξε τον έρωτά του από την αρχή και η Κλέλια τον προτίμησε... Ο Παύλος ήταν πιο εσωστρεφής χαρακτήρας, πιο ήρεμος σαν άνθρωπος, πιο γλυκός και πιο δειλός... Δε μπορούσε να δείξει τον έρωτά του και τον έδειξε στο τέλος με τον πιο ακραίο τρόπο.
 
Μα έτσι ήταν, απ'ότι θυμάμαι. Ο Ντένης ήταν εξωστρεφής, κοινωνικός, γελαστός... Της έδειξε τον έρωτά του από την αρχή και η Κλέλια τον προτίμησε... Ο Παύλος ήταν πιο εσωστρεφής χαρακτήρας, πιο ήρεμος σαν άνθρωπος, πιο γλυκός και πιο δειλός... Δε μπορούσε να δείξει τον έρωτά του και τον έδειξε στο τέλος με τον πιο ακραίο τρόπο.
Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο (δεν είμαι άλλωστε fan των βιβλίων),οπότε δεν ξέρω πως τελειώνει.Στη σειρά και εγώ θυμάμαι να τελειώνει ότι η Κλέλια και ο Ντένης να είναι μαζί.
Τελικά όμως είναι "ευτυχισμένοι" μαζί?..Η Κλέλια,προτίμησε τον Ντένη..Είναι όμως ερωτευμένη?..Και το πιο σημαντικό ερώτημα: Και αν είναι " θα εξακολουθήσει να είναι ερωτευμένη"?
Νομίζω πως ο Παύλος με την πράξη του,όχι μόνο έδωσε τέλος στη ζωή του,αλλά "καταδίκασε" ταυτόχρονα και το μέλλον του ερωτευμένου ζευγαριού..Είμαι σίγουρος,πως αυτή η "πτώση" θα ήταν η αρχή του τέλους του έρωτα Κλέλιας-Ντένη. Πλέον, δεν θα μπορούσαν να χαρούν την αγάπη και τον έρωτα τους.Γιατί έμμεσα,θα ήταν συνδεδεμένη με το θάνατο του Παύλο (η αγάπη τους).Θα μπορούσαν και οι δύο τους να θεωρήσουν πως εκείνη η "πτώση" ήταν προϊόν του έρωτα τους.Και πολύ περισσότερο η Κλέλια. Ο έρωτας τους πια δεν θα ήταν "ακηλίδωτος",αλλά θα ήταν στιγματισμένος.Και εξαιτίας των "δαιμόνων του παρελθόντος", Κλέλια και Ντένης δεν θα μπορούσαν να αντέξουν να πορευτούν μαζί.Δεν θα είχαν "μέλλον".
Η πράξη του Παύλου,εκτός από "εγωιστική" (ένας από τους χαρακτηρισμούς που προσδίδονται σε τέτοιες πράξεις),θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και "σατανική"!..Δηλαδή: "Αφού δε σε έχω εγώ,τότε δεν θα σε έχει ούτε ο άλλος"!..Και αν υποθέσουμε πως αυτό μπορεί να είχε στο μυαλό του, λαμβάνοντας υπόψιν την ενδεχόμενη συνέχεια που έγραψα,η "εσκεμμένη πτώση" του θα έχει πετύχει το στόχο της..Βαρύ το "αντίτιμο", αλλά θα ήταν 100% επιτυχής!..(αχ βρε Ξενόπουλε..που μου προκαλείς αμφιβολίες για το αν είχα εκτιμήσει σωστά αυτό που έβλεπαν τα ματάκια ενός εξάχρονου πριν 40 χρόνια!)
Καλά,όλα αυτά είναι "εκτιμήσεις" και εικασίες για το μέλλον του ζευγαριού.Που μπορεί και ο Ξενόπουλος να έχει ήδη απαντήσεις μέσα από τις σελίδες του.Πάντως,τις απαντήσεις των δημιουργών της σειράς,δεν θα μπορέσουμε να τις ανακαλύψουμε ποτέ,μιας και η σειρά διαγράφηκε!
υγ: Γιατί βρε Ξενόπουλε,δεν επέλεξες η Κλέλια να διαλέξει τον Παύλο?..Γιατί?..Θα γλιτώναμε από αυτοκτονίες,θα είχαμε happy end και όλα καλά..Έπρεπε ο Ντένης να ήταν ο εκλεκτός της?..Δεν βρέθηκε κάποιος εκεί να της πει: "Κορίτσι μου,αυτοί οι άντρες,δεν μπαίνουν σε κλουβιά.Αυτοί,από κανάρα σε κανάρα θα πετούν..Και είναι σαν τους λύκους!..Που και τα χρόνια να περάσουν,είναι γνωστόν τοις πάσι "ο λύκος και αν εγέρασε.."!
 
Ένα από τα τηλεοπτικά διαμάντια που άφησαν εποχή στην ελληνική τηλεόραση και μνημονεύονται ακόμα από τους τηλεθεατές, τέσσερις δεκαετίες μετά. Και πως να μην συμβαίνει αυτό αφού ήταν μια σειρά που αγαπήθηκε πάρα πολύ.
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς. Την ιστορία της σειράς ένα πολύ όμορφο συναισθηματικό παραμύθι νοσταλγικό μιας άλλης εποχής όπου η αγνότητα κυριαρχούσε στην ψυχή των ανθρώπων? Τους υπέροχους πρωταγωνιστές προεξαρχούσης της λαμπερής Νόρας? Την υπέροχη και τόσο γλυκιά μελωδική μουσική του πολύ πετυχημένου στο είδος του Πιτσιλαδή, που κάθε νότα της άγγιζε ευαίσθητες χορδές και ηχούσε τόσο μελωδικά στα αυτιά των τηλεθεατών? Την άψογη σκηνοθεσία του μετρ του είδους Ερρίκου Ανδρέου? Όλα από την σκοπιά τους άγγιζαν την τελιότητα και έδεναν τόσο αρμονικά μεταξύ τους που το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε παρά να είναι ονειρεμένο.
Η σκηνή του ατυχήματος-αυτοκτονίας του Παύλου πιστεύω πως ήταν η συγκλονιστικότερη και πιο δραματική σκηνή που είδαμε στην ελληνική τηλεόραση. Ποτέ άλλοτε μια τηλεοπτική σκηνή όσο και αν ξέραμε ότι δεν είναι στην πραγματκότητα αληθινή μας άγγιξε τόσο πολύ που νιώσαμε όλοι μας τότε απίστευτα συγκλονισμένοι.
Και όμως αυτή η καταπληκτική σειρά που μας πλημμύρισε τόσα συναισθήματα, υπάρχει πλέον μόνο στην μνήμη μας, γιατί φρόντισαν κάποιοι να καταστραφεί. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγραφεί αυτό που διαπράχτηκε.
 
Πίσω
Μπλουζα