Η Παλιά Αθήνα

Ο Νικολής Αποστόλης ήταν αγωνιστής και αρχηγός του στόλου των Ψαριανών κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821. Ήταν ένας από τους επικεφαλής των Ελληνικών δυνάμεων στη Ναυμαχία του Γέροντα μαζί με τους Ανδρέα Μιαούλη και Γεώργιο Σαχτούρη. Έχουν δωθεί τα ονόματα και των τριών σε δρόμους του Πειραιά.
 
Post 2463: Η πόρτα αυτή, έχει απομείνει από τον παλιό Μεντρεσέ της Αθήνας, στην οδό Πελοπίδα στην Πλάκα, απέναντι από τους Αέρηδες. Αν και το 1721 χτίστηκε από τους Τούρκους σαν ιεροσπουδαστήριο, από τον Όθωνα έως τον Γεώργιο τον Α΄ λειτούργησε σαν πολύ σκληρή φυλακή. Πίσω από αυτή την πόρτα, στην εσωτερική αυλή της φυλακής, υπήρχε ένας πλάτανος στα κλαδιά του οποίου κρεμούσαν τους καταδικασμένους σε θάνατο κρατούμενους. Από εκεί λέγεται ότι βγήκε και η φράση «Χαιρέτα μου τον πλάτανο»! Ο πλάτανος καταστράφηκε από κεραυνό το 1915.

1644399940785.png1644400445959.png

platanos.jpg
 
Rost 2467: Πίσω από τους Βρετανούς, βλέπουμε μια σπάνια ταπισερί του 18ου αιώνα που απεικονίζει την είσοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Γαυγάμηλα και που υπάρχει ακόμα και σήμερα στο ξενοδοχείο, πίσω από τον πάγκο του μπαρ Alexander.

Alexander bar.jpg
 
Πολύ γκαζονούχος ο Ολύμπιος Ζευς τον παλιό καλό καιρό. Όχι τώρα που οι κολώνες ξεφυτρώνουν από μια Σαχάρα
1644434825303.png
 
Η φωτογραφία είναι από την Κατοχή και εικονίζεται ο κινηματογράφος ΑΤΤΙΚΟΝ επί της Σταδίου. Στην Κατοχή είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς και μετονομάστηκε σε "SOLDATEN KINO VIKTORIA", για την προβολή επικαίρων για τα στρατεύματα κατοχής.
 
Ιστορικοί κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων
Σαν σήμερα , δέκα χρόνια πριν στις 12 Φεβρουαρίου 2012, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας το υπέροχο κτίριο στο οποίο στεγάζονταν οι δύο κινηματογράφοι, πυρπολήθηκε από τους γνωστούς - αγνώστους. Η φωτιά ξεκίνησε από το πατάρι του καταστήματος Kosta Boda στη γωνία Σταδίου & Χρήστου Λαδά και μεταδόθηκε πάνω απ' όλα τα καταστήματα, φτάνοντας ως την πρόσοψη και είσοδο των κινηματογράφων.

Στην αίθουσα του Αττικόν προβαλλόταν η ταινία Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι και στον Απόλλωνα Ο Θεός της σφαγής. Χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της πυροσβεστικής, των εκμισθωτών των αιθουσών, των Αφών Τσακαλάκη και του προσωπικού, οι αίθουσες έμειναν ανέπαφες, ενώ κάηκε η είσοδος και πρόσοψη του κτιρίου, τα εκδοτήρια των εισιτηρίων, τα μαγαζιά και κατέρρευσε η οροφή.

1644661388439.png
Γιγαντοαφίσα από την ταινία Ετσι είναι η ζωή. Εργο του Γεράσιμου Τουλιάτου για το σινεμά ΑΠΟΛΛΩΝ (3.1987)

1644661672213.png
Γιγαντοαφίσα της ταινίας «Ερόικα», έργο του Γ. Βακιρτζή για το ΑΤΤΙΚΟΝ


Πηγή: https://www.athensvoice.gr/life/urb...rafoi-attikon-kai-apollonas-ligo-prin-anoigma
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα