Η Παλιά Αθήνα

Stormwatch είπε:
Εξαιρετικό το blog σου φιλε prisma. Συγχαρητηρια.
Συμφωνω και επαυξανω!!Σπανιο φωτογραφικο υλικο συνδιασμενο με εξαιρετικο κειμενο!!!(θα προτεινα να το βαλεις στην υπογραφη σου)
 
angel_grig είπε:
Συμφωνω και επαυξανω!!Σπανιο φωτογραφικο υλικο συνδιασμενο με εξαιρετικο κειμενο!!!(θα προτεινα να το βαλεις στην υπογραφη σου)
Χίλια ευχαριστώ για τα πολύ καλά σου λόγια. Όσον αφορά την υπογραφή, αν δεν υπάρχει πρόβλημα με τους διαχειριστές why not? :)
 
45 χρόνια από τη θεμελίωση του Πύργου Αθηνών. Σαν σήμερα, στις 13 Ιουνίου 1968 θεμελιώθηκε το ψηλότερο κτίριο στη χώρα.


AthensTowerUnderConstruction.jpg

Αρχιτέκτονες Ι. Βικέλας & Ι. Κυμπρίτης. Ανάδοχος έργου "Αλβέρτης-Δημόπουλος Α.Ε". Ύψος 103 μέτρα, 25 όροφοι (συμπληρώνεται από ένα μικρότερο κτίριο 65 μέτρων). Αποπεράτωση 1971.

Athens Tower_Black&White.jpg
 
Ωραίες φωτογραφίες. Φαντάζομαι καμάρωναν σα γύφτικα σκεπάρνια οι πρώτοι εργαζόμενοι στις εταιρείες που στεγάζονταν στον πύργο...

Αλήθεια ο Πύργος Απόλλων πότε θεμελιώθηκε;
 
VAGBITH είπε:
Ωραίες φωτογραφίες. Φαντάζομαι καμάρωναν σα γύφτικα σκεπάρνια οι πρώτοι εργαζόμενοι στις εταιρείες που στεγάζονταν στον πύργο...Αλήθεια ο Πύργος Απόλλων πότε θεμελιώθηκε;
O Πύργος Απόλλων αποπερατώθηκε το 1973. Μου είναι άγνωστη η ακριβής χρονολογία θεμελίωσης του Απόλλωνα αλλά λογικά γύρω στο 1970.

Αποτελεί το ψηλότερο κτίριο κατοικιών στην Ελλάδα. Και μια φωτογραφία από την εποχή κατασκευής του.

ApolloTowerUnderConstruction.jpg
 
Stadio March 1971.jpg

Παναθηναϊκό Στάδιο 1971.

 


Stadio 1979.jpg

Παναθηναϊκό Στάδιο 1979.

 


SyntagmaSqrVintageview.jpg

Φωτογραφία από τη πλατεία Συντάγματος του μεσοπολέμου.

 


(αρχείο prisma)
 
prisma είπε:
AΘΗΝΑ 1948.Μια βόλτα στο Σύνταγμα μέσα από το φακό του Dmitri Kessel, τον Ιανουάριο του '48.

http://bill-files.blogspot.gr/2013/07/1948.html
Κοιτωντας τις φωτογραφιες του Dimitri Kessel μονο ενα πραγμα ειδαν τα ματια μου και τιποτε αλλο: ΟΜΟΡΦΙΑ! Και ολα αυτα, μολις ενα βημα πριν απο την υπεροχη δεκαετια του '50.

Δεν μπορω να πω πολλα γιατι εχω μεινει εκθαμβη απο τις εικονες που αντικρισα. Ενα μεγαλο Ευχαριστω στο φωτογραφο και σενα, prisma, που μας τις προσφερατε.
 
bambinella 100 είπε:
Κοιτωντας τις φωτογραφιες του Dimitri Kessel μονο ενα πραγμα ειδαν τα ματια μου και τιποτε αλλο: ΟΜΟΡΦΙΑ! Και ολα αυτα, μολις ενα βημα πριν απο την υπεροχη δεκαετια του '50.Δεν μπορω να πω πολλα γιατι εχω μεινει εκθαμβη απο τις εικονες που αντικρισα. Ενα μεγαλο Ευχαριστω στο φωτογραφο και σενα, prisma, που μας τις προσφερατε.
Θα συμφωνήσω μαζί σου bambinella. Ευτυχώς που υπήρξαν και ορισμένοι φωτογράφοι να μας αφήσουν τέτοιες εικόνες από το παρελθόν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια αφορμή ήταν ο εμφύλιος πόλεμος που ακόμα μαινόταν κάπου μακρυά από τη πλατεία Συντάγματος. Ο Kessel έχει καταγράψει με το φακό του τη θλιβερή ελληνική ιστορία αμέσως μετά την απελευθέρωση, το 1944 (Δεκεμβριανά, εμφύλιος).
 
Εξαιρετικές φωτογραφίες της καθημερινής ζωής στην πρωτεύουσα από μια πολύ φορτισμένη ιστορική περίοδο (από την οποία συνήθως βλέπουμε θλιβερές εικόνες πολέμου, ανέχειας και μίσους)...

Prisma σ' ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά!
 
Πράγματι σπουδαίο φωτογραφικό υλικό. Βέβαια η φωτογραφία έξω από τον κινηματόγραφο μας δείχνει καλύτερα την εικόνα της εποχής. Ο φαντάρος στα αριστερά και το παιδί με το με το παλιό παντελόνι το όποιο φοράει καταναγκαστικά το χειμώνα με ψηλή κάλτσα, μόλις λίγα μέτρα από την πλατεία Συντάγματος μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα. Οι δύο πρώτες φωτογραφίες, μετά καθίσματα σκηνοθέτη, είναι από το Ζάππειο;
 
VAGBITH είπε:
Εξαιρετικές φωτογραφίες της καθημερινής ζωής στην πρωτεύουσα από μια πολύ φορτισμένη ιστορική περίοδο (από την οποία συνήθως βλέπουμε θλιβερές εικόνες πολέμου, ανέχειας και μίσους)...
Ακριβώς... Σε κάποιο κοντινό νησί, λίγο μακρόστενο, η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική...Και φυσικά, πάντα έπρεπε να υπάρχει αυτό το "καλό" πρότυπο (Μανώλη κάτσε φρόνιμα, να γίνεις νοικοκύρης)
 
VAGBITH είπε:
Εξαιρετικές φωτογραφίες της καθημερινής ζωής στην πρωτεύουσα από μια πολύ φορτισμένη ιστορική περίοδο (από την οποία συνήθως βλέπουμε θλιβερές εικόνες πολέμου, ανέχειας και μίσους)...Prisma σ' ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά!
Εγώ σας ευχαριστώ παιδιά... Θεωρώ ότι είναι καλό που υπάρχουν και αυτές οι εικόνες. Άλλωστε εκείνη τη περίοδο ο εμφύλιος είχε μείνει μακρυά από την Αθήνα, αντίθετα οι φωτογραφίες του ίδιου φωτογράφου από την Αθήνα και το Σύνταγμα τον Δεκέμβριο του '44 ήταν πολύ διαφορετικές. Φυσικά και ΔΕΝ ήταν αυτή η επικρατούσα κατάσταση ακόμα και στη πρωτεύουσα. Η φτώχεια και η ανέχεια υπήρχαν σε ισχυρές δόσεις.

@foutix

Oι 2 πρώτες φωτογραφίες όντως πρέπει να είναι κάπου πέριξ του Ζαππείου. Εντύπωση κάνει το πλήθος κόσμου που κάθεται έξω παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τη καρδιά του χειμώνα.
 
ωραίες φωτος φίλε prisma!

έχει αναφερθεί και απλά το υπενθυμίζω, ότι συνεχίζεται (σε ορισμένες βιτρίνες των κλειστών καταστημάτων της αρχικής συμμετοχής) η φωτογραφική έκθεση "Μία Φωτογραφία για την Πατησίων" μέσα στην οποία "...αποτυπώνονται εικόνες της περιοχής από την καθημερινή ζωή των Αθηναίων στις 3 πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα..."




που σημαίνει, ότι εάν διανύετε οδικώς την πατησίων έχετε το νου σας σε κλειστά καταστήματα (υπάρχουν αρκετά) γιατί ίσως δείτε κάποιες μεγάλες φωτογραφίες του φωτογραφικού αρχείου της ερτ που θα σας αρέσουν αρκετά..!
 
Alexandras Ave. Fylakes Averof c.1900s.jpg

Oι φυλακές Αβέρωφ επί της Αλεξάνδρας στις αρχές του 20ου αιώνα.

 


Athens Syntagma Sqr 1890.jpg

Πλατεία Συντάγματος 1890.

 


Pireus Pasalimani Night Old.jpg

Πειραιάς, Μικρολίμανο δεκαετία '60.




Acropolis late 50s+Surroundings.jpg

Ακρόπολη, τέλη δεκαετίας '50.




(αρχείο prisma)
 
Στη δεκαετία του 60 το Μικρολίμανο ήταν ακόμη Τουρκολίμανο. Πασαλιμάνι, Τουρκολίμανο, Τουρκοβούνια και ο τούρκικος καφές ξαναβαφτίστηκαν μετά το 1974.
 
elephadas είπε:
Στη δεκαετία του 60 το Μικρολίμανο ήταν ακόμη Τουρκολίμανο. Πασαλιμάνι, Τουρκολίμανο, Τουρκοβούνια και ο τούρκικος καφές ξαναβαφτίστηκαν μετά το 1974.
To "Πασαλιμάνι" και ειδικά το "Τουρκοβούνια" δεν έχουν φύγει από το λεξιλόγιό μας. Είναι αλήθεια όμως ότι το "Τουρκολίμανο" και κυρίως ο "τούρκικος καφές" έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
 
Υπάρχει μια τρομερή διαφωνία περί του ποιό είναι το λιμάνι της Ζέας και ποιό το Πασαλιμάνι. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι το ίδιο πράγμα. Κατά το τραγούδι "...απ' της Ζέας το λιμάνι μέχρι το Πασαλιμάνι..." φαίνεται να είναι δύο διαφορετικά μέρη. Άλλοι λέγανε λιμάνι Ζέας το Μικρολίμανο, και η αλήθεια είναι ότι κι εγώ έτσι νόμιζα την εποχή που φεύγαν τα Ιπτάμενα Δελφίνια. Στη διαφήμιση έλεγε ότι αναχωρούν από τη Ζέα, και στην πράξη πηγαίναμε στο Μικρολίμανο.

Για να τα αποκαταστήσουμε λοιπόν (αν και ανοίξαμε το θέμα "Ο παλιός Πειραιάς", το Μικρολίμανο είναι στη θέση του αρχαίου (κακόηχου) λιμένα της Μουνιχίας.

Η Ζέα (όνομα σιτηρού στην αρχαιότητα, που φορτωνόταν ως εμπόευρμα σε πλοία) είναι πράγματι στη θέση του σημερινού Πασαλιμανιού, αλλά πρέπει να ήταν κάποιος μικρότερος κολπίσκος στην είσοδο του μεγάλου που ξέρουμε (και νομίζω αριστερά, όπως κοιτάμε από τη θάλασσα).

Πάντως και αρκετοί αρχαιολόγοι μπέρδεψαν για χρόνια τα δύο λιμάνια, θεωρώντας Ζέα το Μικρολίμανο (έτσι τουλάχιστον γράφει η Wikipedia).

Ο δικός μου πρακτικός κανόνας : που είναι η Πίτσα Ζέας; Στη μέση του μεγάλου κόλπου του Πασαλιμανιού. Ε, άρα Ζεα=Πασαλιμάνι !
 
Πίσω
Μπλουζα