Η Παλιά Αθήνα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας audiodee
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
allfer είπε:
Πολύ-πολύ ψηλότερο. Μάλλον από Λυκαβηττό που ταιριάζει και σε ύψος και σε προσανατολισμό.
Nαι το πιο πιθανό είναι αυτό!

Πύλη του Αδριανού




Η Πύλη του Αδριανού είναι Ρωμαϊκή αψίδα στην Αθήνα. Δίνει πρόσβαση στο Ναό του Ολυμπίου Διός και κτίστηκε προς τιμή τουΑδριανού στα πλαίσια της διαμονής του στην Αθήνα το έτος 131μ.Χ και για τα πολεοδομικά έργα που έκανε και διεύρυνε την Αθήνα. Η Πύλη είναι κορινθιακού ρυθμού, ενώ καινοτομεί αρχιτεκτονικά διότι συνδυάζει την Ρωμαϊκή αψίδα με το Ελληνικό αέτωμα. Μαζί με τους Αέρηδες και το μνημείο του Λυσικράτη ήταν ένα από τα αξιοθέατα των Αθηνών στην αρχαιότητα.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8D%CE%BB%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D

Adrian Arc ca.1900.jpg

Η Πύλη του Αδριανού γύρω στο 1900.

Athens Adrian Arc Old Color.jpg

Περίπου από την ίδια γωνία λήψης, λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του '60.

Athens 50s Adrian Arc.jpg

Δεκαετία '50.

Athens Adrian Arc late 60s-early 70s.jpg

Η Πύλη του Αδριανού στη συμβολή των Λεωφ. Αμαλίας & Συγγρού (τέλη 60s ή αρχές 70s)

(αρχείο prisma)
 
ΠΛΑΤΕΙΑ OMONOIAΣ

 


Στο πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας το 1834 (Κλεάνθη-Σάουμπερτ) ο χώρος προοριζόταν για την ανέγερση των Ανακτόρων. Αργότερα αποφασίστηκε η ανέγερση του Ναού του Σωτήρος. Τελικά τίποτε από αυτά δεν έγινε και ακολουθεί η δημιουργία μιας πλατείας. Αρχικά πήρε την ονομασία "πλατεία Όθωνος". Το 1863, μετά την εκθρόνιση του Όθωνα γίνεται εκεί η τελετή συμφιλίωσης των αντιμαχόμενων πολιτικών σχηματισμών. Έκτοτε είναι γνωστή ως πλατεία Ομονοίας.

Αρχικά το σχήμα της δεν ήταν κυκλικό, αλλά παραλληλόγραμμο. Το 1895 δημιουργείται ο σταθμός Πειραιά-Ομόνοιας (επέκταση της αρχικής γραμμής) όμως αυτός δεν βρισκόταν επί της πλατείας, αλλά παραπλεύρως.

Omonoia_Vintage.jpg

Στις 7 Ιανουαρίου 1928 τίθεται ο θεμέλιος λίθος για τη κατασκευή της σήραγγας και του νέου υπόγειου σταθμού της Ομόνοιας. Τα εγκαίνια θα γίνουν τον Ιούλιο του 1930 και η πλατεία αλλάζει όψη.

Omonoia_20s.jpg

[από τις εργασίες κατασκευής του νέου σταθμού στα τέλη της δεκαετίας του '20]




Τα κιόσκια με τα ανθοπωλεία και οι οκτώ τσιμεντένιες κολώνες ήταν τα χαρακτηριστικά μετά το 1930 (φωτό κάτω). Οι κολώνες αυτές κάλυπταν τους αεραγωγούς του σταθμού και για αισθητικούς λόγους τοποθετήθηκαν σε αυτούς οι Μούσες. Γύρω στο 1936 θα αφαιρεθούν.

Προβολή συνημμένου 88974

[δεκαετία '30]

Πάντως ο χαρακτήρας της πλατείας Ομονοίας θα παραμείνει ίδιος και μετά το πόλεμο, μέχρι το 1956. Τότε ξεκινάνε οι εργασίες για τη μετατροπή της στη κυκλική πλατεία με τα συντριβάνια. Τότε θα κατασκευαστούν και οι νέες είσοδοι του υπόγειου με τις κυλιόμενες σκάλες. Η νέα πλατεία της κοσμοπολίτικης μεταπολεμικής Αθήνας θα είναι έτοιμη το 1959.

Omonoia_Kyliomenes.jpg

[Η ομόνοια προς τα τέλη της δεκαετίας του '50, πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάπλασης. Διακρίνονται επίσης οι κυλιόμενες σκάλες που θα τοποθετηθούν στις νέες εισόδους.]




Προβολή συνημμένου 88977

[Άγνωστη χρονολογία, πιθανόν τέλη δεκ. '40 ή αρχές '50]




Omonoia_1900.jpg

[Η δενδροφυτεμένη Ομόνοια, γύρω στο 1900]




[photos & infos: αρχείο prisma]

Omonoia Sqr_30s.jpg

Omonoia_Old.jpg
 
Μεταξύ της απόλυτα δενδροφυτεμένης πλατείας του 1900 και της σημερινής τσιμεντοποίησής της, εκατό χρόνια ήταν αρκετά...

Η Ομόνοια μπορώ να πώ ότι μου άρεσε (από φωτογραφίες βέβαια), τη δεκαετία του 60, με τα περίφημα συντριβάνια και την περίφημη "πεντάγωνη μέσα σε εξάγωνο" λίμνη.

Από τα συντριβάνια αυτής της λίμνης υπήρχε κι ένα παράπλευρο, που πέταγε το νερό σχεδόν οριζόντια. Αυτό, απ' ότι μου λένε, ο κόσμος το είχε βγάλει "το στραβό του ...." (όνομα υπουργού Δημοσίων Έργων τότε, και μετέπειτα σημαντικού πολιτικού της Ελλάδας). Ήταν ένα από τα πολύ χαρακτηριστικά, στις απανωτές μεταμορφώσεις της πλατείας. Τα συντριβάνια και οι λίμνες φυσικά συνδέθηκαν και με όλες τις μεγάλες αθλητικές επιτυχίες, αφού η καθιερωμένη "βουτιά" ήταν πάντα η κατάληξη των πιο θερμόαιμων φιλάθλων !
 
Μια νεότερη φωτογραφία από τα συντριβάνια της Ομόνοιας, τα οποία κάποιοι απολαμβάνουν...

Athens Omonoia Summer 1986 by Fintano.jpg

Καλοκαίρι 1986. (photo by Fintano)


Υπάρχει και άλλη μια (γνωστή) φωτογραφία από εκείνη περίπου την εποχή όπου μια νεαρά τουρίστρια απολαμβάνει δροσιά στην Ομόνοια topless (αλλά δε τη βάζω γιατί είναι και αυστηροί εδώ οι κανονισμοί :supergrin: )

Καλά... θα το πάω δια της πλαγίας οδού... σε (σας) παραπέμπω εδώ ---> http://bill-files.blogspot.gr/2013/07/o_28.html
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
prisma είπε:
Μια νεότερη φωτογραφία από τα συντριβάνια της Ομόνοιας, τα οποία κάποιοι απολαμβάνουν...Προβολή συνημμένου 89015

Καλοκαίρι 1986. (photo by Fintano)


Υπάρχει και άλλη μια (γνωστή) φωτογραφία από εκείνη περίπου την εποχή όπου μια νεαρά τουρίστρια απολαμβάνει δροσιά στην Ομόνοια topless (αλλά δε τη βάζω γιατί είναι και αυστηροί εδώ οι κανονισμοί :supergrin: )
Ειναι αυστηροι, ε? Ενταξει, να μου τη στειλεις με π.μ. τοτε... :coolglasses:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παρά ξεφύγαμε!!!

Τα τελευταία ποστ θα καθαριστούν
 
bambinella 100 είπε:
Kι ηταν αναγκη να το κανει αυτο στην Ομονοια;Γιατι δεν το εκανε στον Κεραμεικο και το Μεταξουργειο για να βρισκεται και στο χωρο εργασιας της;
Ο Κεραμεικός και το Μεταξουργείο πολύ μπανάλ! Στην Ομόνοια όμως, την απαθανάτισε ο φακός και έμεινε στην ιστορία!!! :)
 
Athens Panepistimiou & Academy.jpg

Η Ακαδημία στη Πανεπιστημίου τη περίοδο του μεσοπολέμου.

 


Pireus Port 1930 by Dirmikis.jpg

Πειραιάς, δεκαετία '30.

 


Athens Syntagma 1961.jpg

Σύνταγμα 1961.

 


Athens July 1976 Monastiraki-Plaka.jpg

Μοναστηράκι καλοκαίρι 1976.

 


Athens View+Lycabettus 30sa.JPG

Γενική άποψη Αθηνών. Στο βάθος ο Λυκαβηττός (δεκαετία '30)

 


(αρχείο prisma)
 
Πολύ μου αρέσει όταν βάζεις ρετροφωτογραφίες από Αθήνα από χρονιές που ζούσα εκεί, όπως αυτή του 1976. Λέω "αν προσέξω ίσως με δω σε κάποια γωνιά" :D (αν και στο Μοναστηράκι θα ήταν μάλλον απίθανο, σπάνια πέρναγα απο εκεί)
 
elephadas είπε:
Πολύ μου αρέσει όταν βάζεις ρετροφωτογραφίες από Αθήνα από χρονιές που ζούσα εκεί, όπως αυτή του 1976. Λέω "αν προσέξω ίσως με δω σε κάποια γωνιά" :D (αν και στο Μοναστηράκι θα ήταν μάλλον απίθανο, σπάνια πέρναγα απο εκεί)
Και εγώ κοιτάω καμιά φορά να δω μήπως πάρει το μάτι κανέναν γνωστό, συγγενή κλπ, αλλά μέχρι τώρα δεν.... :)
 
ΟΔΟΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ.

 


Σήμερα η Πατησίων αποτελεί μια από τις κύριες οδικές αρτηρίες της πόλης. Κατά τον 19ο (και στις αρχές του 20ου) αιώνα, όμως, ήταν ένας δρόμος που οδηγούσε στα... εξοχικά Πατήσια.

Διαβάζουμε στην εφημερίδα "Εμπρός" στο φύλλο της Πρωτομαγιάς του 1900 σε άρθρο για τους εορτασμούς των Αθηναίων.

"Και πρώτον εις τα Πατήσια, τα πάνδροσα και βαθύσκια και μυριόχρωμα και αρωματισμένα Πατήσια τα οποία έχουν τα πρωτεία προκειμένου περί Πρωτομαγιάς. Η αγαπημένη εξοχούλα, η δροσόλουστος και χαϊδεμένη εδέχθη χθες όλας τας Αθήνας σχεδόν..." και παρακάτω, "Η μακροτάτη και ευρεία και κονιορτοβριθής οδός είχε πνιγή εια την ανθρωποθάλασσαν..." εννοώντας βέβαια τη Πατησίων.

Η Πατησίων εκτείνεται από το κέντρο της Αθήνας, στα Χαυτεία, μέχρι το σταθμό του τραίνου στα Άνω Πατήσια. Μετά τα μέσα του 19ου αιώνα στη συμβολή Αιόλου και Πατησίων μεταφέρεται η κοινωνική ζωή της πόλης. Σταδιακά μετά το 1860 σημαντικά δημόσια κτίρια αρχίζουν να ανεγείρονται επί της Πατησίων. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο (θεμελιώθηκε το 1866) είναι δύο από αυτά.

Patision Acropol 1930.jpg

Πατησίων δεκαετία '30. Διακρίνεται το ξενοδοχείο Αcropole Palace που αποπερατώθηκε το 1928.

 


Η επέκταση της οδού έγινε σταδιακά και ενώ προστίθενται περιοχές στα "εντός σχεδίου". Επίσης αρχίζουν να κτίζονται αξιόλογα ιδιωτικά κτίσματα, όπως το αρχοντικό του Νικόλαου Σαρίπολου σε νεογοτθικό ρυθμό (φωτό κάτω)


saripolos-patission-demolished-1960.jpg

Στα τέλη του 1903 εγκαινιάζεται στη Πατησίων (στα Πατήσια) το εργοστάσιο ζυθοποιίας Κλωναρίδου, που το 1930 πέρασε στα χέρια του ΦΙΞ.

Το 1882 εγκαινιάζεται το ιππήλατο τραμ που έκανε τη διαδρομή Σύνταγμα-Πατησίων με τέρμα αρχικά στο ύψος της σημερινής Φωκίωνος Νέγρη. Το 1908 το ηλεκτρικό τραμ φτάνει ως τα Πατήσια (Αλυσίδα) και ο ενθουσιασμός των Αθηναίων είναι μεγάλος!

Το 1953 ξεκινάει το ξήλωμα των γραμμών του τραμ και η αρχή γίνεται από τη Πατησίων με θύμα τη πλέον δημοφιλή γραμμή Πατήσια-Αμπελόκηποι.

Patision_50s.jpg

Η Πατησίων τη δεκαετία του '50.




Aigyptou Sqr. Patision at German Occupation.jpg

Η Πατησίων από τη Πλατεία Αιγύπτου, στη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας, κατά τη περίοδο της κατοχής.




Athens Museum 1903.JPG

Το Μουσείο στις αρχές του 20ου αιώνα.




Patision Vntage.jpg

(αρχείο prisma)
 
Είχα πετύχει ένα βράδυ πριν χρόνια στην κρατική τηλεόραση ένα υπέροχο αφιέρωμα στην Αθήνα των αρχών του 20ου αιώνα αλλά δεν ξέρω πώς να το αναζητήσω, υπάρχει ακόμα η βάση δεδομένων της κρατικής άραγε;
 
Clemence είπε:
Είχα πετύχει ένα βράδυ πριν χρόνια στην κρατική τηλεόραση ένα υπέροχο αφιέρωμα στην Αθήνα των αρχών του 20ου αιώνα αλλά δεν ξέρω πώς να το αναζητήσω, υπάρχει ακόμα η βάση δεδομένων της κρατικής άραγε;
Νομίζω πως όχι.
 
Πίσω
Μπλουζα