ΟΔΟΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ.
Σήμερα η Πατησίων αποτελεί μια από τις κύριες οδικές αρτηρίες της πόλης. Κατά τον 19ο (και στις αρχές του 20ου) αιώνα, όμως, ήταν ένας δρόμος που οδηγούσε στα... εξοχικά Πατήσια.
Διαβάζουμε στην εφημερίδα "Εμπρός" στο φύλλο της Πρωτομαγιάς του 1900 σε άρθρο για τους εορτασμούς των Αθηναίων.
"Και πρώτον εις τα Πατήσια, τα πάνδροσα και βαθύσκια και μυριόχρωμα και αρωματισμένα Πατήσια τα οποία έχουν τα πρωτεία προκειμένου περί Πρωτομαγιάς. Η αγαπημένη εξοχούλα, η δροσόλουστος και χαϊδεμένη εδέχθη χθες όλας τας Αθήνας σχεδόν..." και παρακάτω,
"Η μακροτάτη και ευρεία και κονιορτοβριθής οδός είχε πνιγή εια την ανθρωποθάλασσαν..." εννοώντας βέβαια τη Πατησίων.
Η Πατησίων εκτείνεται από το κέντρο της Αθήνας, στα Χαυτεία, μέχρι το σταθμό του τραίνου στα Άνω Πατήσια. Μετά τα μέσα του 19ου αιώνα στη συμβολή Αιόλου και Πατησίων μεταφέρεται η κοινωνική ζωή της πόλης. Σταδιακά μετά το 1860 σημαντικά δημόσια κτίρια αρχίζουν να ανεγείρονται επί της Πατησίων. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο (θεμελιώθηκε το 1866) είναι δύο από αυτά.
Πατησίων δεκαετία '30. Διακρίνεται το ξενοδοχείο Αcropole Palace που αποπερατώθηκε το 1928.
Η επέκταση της οδού έγινε σταδιακά και ενώ προστίθενται περιοχές στα "εντός σχεδίου". Επίσης αρχίζουν να κτίζονται αξιόλογα ιδιωτικά κτίσματα, όπως το αρχοντικό του Νικόλαου Σαρίπολου σε νεογοτθικό ρυθμό (φωτό κάτω)
Στα τέλη του 1903 εγκαινιάζεται στη Πατησίων (στα Πατήσια) το εργοστάσιο ζυθοποιίας Κλωναρίδου, που το 1930 πέρασε στα χέρια του ΦΙΞ.
Το 1882 εγκαινιάζεται το ιππήλατο τραμ που έκανε τη διαδρομή Σύνταγμα-Πατησίων με τέρμα αρχικά στο ύψος της σημερινής Φωκίωνος Νέγρη. Το 1908 το ηλεκτρικό τραμ φτάνει ως τα Πατήσια (Αλυσίδα) και ο ενθουσιασμός των Αθηναίων είναι μεγάλος!
Το 1953 ξεκινάει το ξήλωμα των γραμμών του τραμ και η αρχή γίνεται από τη Πατησίων με θύμα τη πλέον δημοφιλή γραμμή Πατήσια-Αμπελόκηποι.
Η Πατησίων τη δεκαετία του '50.
Η Πατησίων από τη Πλατεία Αιγύπτου, στη συμβολή με τη Λ. Αλεξάνδρας, κατά τη περίοδο της κατοχής.
Το Μουσείο στις αρχές του 20ου αιώνα.
(αρχείο prisma)