Δεν ξέρω αν έγινε τροποποίηση ρυμοτομικού για το Χίλτον και διορθώθηκε αυτό το "S", αλλά έχοντας δει πολύ παλιότερες φωτογραφίες της περιοχής, στη θέση του Χίλτον υπήρχε μια ... θεόρατη αλάνα, σαν βομβαρδισμένο τοπίο, και διαμετρικά περνούσε, με σαφή χάραξη, ο άξονας Βασ.Κωνσταντίνου-Βασ. Σοφίας, σε εντελώς ευθεία γραμμή, σαν διάμετρος κύκλου. Μάλλον επρόκειτο για πολύ φαρδύ χωματόδρομο, όπως άλλωστε υπήρξε και η Λεωφόρος Συγγρού.
Η περιοχή είναι γνωστό ότι είχε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, από χαμηλά μάλιστα, από την οδό Ριζάρη, και πιο κάτω. Γι αυτό άλλωστε και ένα σωρό εναπομείναντα τέτοια κτίρια, όπως το Πολεμικό Μουσείο που χτίστηκε προφανώς με κάποια παραχώρηση εκτάσεων, το Σαρόγλειο, αλλά και η Πυροσβεστική στην οδό Στησιχόρου, κτίριο που ήταν πρώην στάβλοι της Βουλής, όταν αποτελούσε το Βασιλικό Ανάκτορο. Κατά πολλούς, μάλιστα, η...μυρωδιά των στάβλων ακόμα παραμένει στην -πανάκριβη αυτή- περιοχή.
Τα τελευταία στρατιωτικά κτίρια που γκρεμίστηκαν στα '70 ήταν στη γωνία Ριζάρη-Βασ.Κωνσταντίνου, που τώρα είναι υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων.
Όσο για το κτίριο που "φαίνεται δεξιά", είχα την εντύπωση ότι είναι το δικό μας αθηναϊκό "κόκκινο κτίριο", δηλαδή η πολυκατοικία ακριβώς απέναντι από το Χίλτον, αλλά πάω πάσο.
Θυμίζω επίσης ότι πιο αριστερά υπήρχε το ποτάμι του Ιλισσού, νυν οδός Μιχαλακοπούλου. Με κάποια γέφυρα εκεί, πήγαινες προς την τότε σχεδόν ανύπαρκτη και ερημική Καισαριανή.
Το ποτάμι σκεπάστηκε μετά, ή έστω κατά την εποχή της ανοικοδόμησης του Χίλτον, κι αν τύχει να έχετε δει ένα συλλεκτικό ντοκιμαντέρ, υπάρχει μια λήψη που ζουμάρει στα μπαλκόνια του Χίλτον, και στη συνέχεια στρέφοντας όλο δεξιά, καταλήγει σε παράγκες-χαμόσπιτα, που βρίσκονταν στις όχθες του Ιλισσού, ως θέα των ακριβοπληρωμένων δωματίων. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η συνολική ανάπλαση της περιοχής έγινε με αφορμή την αποπεράτωση του ξενοδοχείου, ως συνοδό έργο. Πόσο όμορφο όμως θα ήταν σήμερα ένα ποτάμι εκεί...
Η περιοχή του Χίλτον αποτέλεσε σημείο-ορόσημο, και αντίπαλο δέος στο Κολωνάκι. Όλοι αρέσκονταν να λένε ότι μένουν "πίσω από το Χίλτον", ακόμα κι αν αυτό σήμαινε Ζωγράφου ή Καισαριανή...
Όσο για το κτίριο της Πινακοθήκης, είναι το σύγχρονο-πλέον-γιοφύρι της Άρτας, αφού έγινε κολυμπηθρόξυλο προκειμένου να ανακαινιστεί μέσω Κοινοτικών Κονδυλίων, αλλά κάποια τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία, διέκοψαν προσωρινά (αλλά πόσο προσωρινά άραγε...) τις εργασίες, αφήνοντας το καραγιαπί...
Ίσως τελικά να τό'χει η πρώην παραποτάμια περιοχή, αν θυμηθούμε και τις δεκαετίες που ήταν γιαπί το Μέγαρο Μουσικής, πιο πάνω το κατεδαφισθέν γιαπί που έδωσε τη θέση του στο "Ερρίκος Ντυνάν", αλλά και μεταγενέστερα, το προς ανακαίνιση κτίριο του Φιξ, παρακάτω...
Ο γυάλινος Δρομέας του Βαρότσου, παρ' όλα ταύτα, νομίζω πως βρήκε στη συγκεκριμένη περιοχή την απαραίτητη "ανοιχτωσιά", την ανάλογη του μεγέθους του, για να φαίνεται όπως του αξίζει. Για χρόνια καταδικάστηκε μέσα στο "στενό" πηγάδι της Ομόνοιας, και νομίζω ότι ενδιάμεσα στήθηκε και κάπου αλλού, για λίγο.