Η Παλιά Αθήνα

O κόμβος του Χίλτον πριν τη κατασκευή του ξενοδοχείου.

Vas. Sofias -Dromeas Spot Old.jpg

Vas. Sofias_Dromeas spot_pre 1958.jpg

Η 2η φωτογραφία είναι παλιότερη. Όπως σε πολλούς κεντρικούς κόμβους εκείνη την εποχή, υπήρχε κυκλική πλατεία η οποία αργότερα καταργήθηκε για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας. Επίσης το πλάτος της λεωφόρου είναι μικρότερο. Στη θέση του Χίλτον υπήρχαν κτίσματα της Εφορίας Υλικού Πολέμου του Στρατού. Η πλατεία που υπάρχει σήμερα εκεί φιλοξενεί το "Δρομέα" του Βαρότσου, ο οποίος είχε αρχικά τοποθετηθεί στην Ομόνοια.

Πολλά χρόνια αργότερα, τη δεκαετία του '70, θα αποπερατωθεί εκεί και η Εθνική Πινακοθήκη. Κάτω από τη λεωφόρο Βασ. Σοφίας δεν υπήρχε ακόμα οδικό δίκτυο.

(αρχείο prisma)
 
Επειδή δυσκολεύομαι να προσανατολιστώ, μπορείς να μου πεις σε ποιο σημείο θα ανεγερθεί το Χίλτον;

Στον κήπο, που μπροστά του έχει μια κατασκευή σαν σκαλωσιά;
 
miki-mik7 είπε:
Επειδή δυσκολεύομαι να προσανατολιστώ, μπορείς να μου πεις σε ποιο σημείο θα ανεγερθεί το Χίλτον;Στον κήπο, που μπροστά του έχει μια κατασκευή σαν σκαλωσιά;
Tο Χίλτον θα ανεγερθεί στα αριστερά της φωτογραφίας. Ο δρόμος δεξιά είναι η κάθοδος της Βασ. Σοφίας προς Σύνταγμα.
 
όσον αφορά το πλάτος οδού της Β.Σοφίας έχει παραμείνει το ίδιο.

το κτίριο που φαίνεται στη 2η φωτο στα δεξιά είναι σήμερα αυτό
 
Νομίζω ο λόγος που μπερδεύεται κανείς είναι ότι δεν είχε ανοιχτεί ακόμη η Βασ. Αλεξάνδρου που περνάει μπροστά από το Χίλτον.

Προσπαθώ να θυμηθώ πώς ήταν όταν περνούσα από εκεί στα 70's. Νομίζω όταν βάλανε τον Δρομέα δεν άλλαξαν άλλο τη διαμόρφωση κι έτσι τα μικρά κηπάρια/νησίδες ήταν όπως σήμερα.
 
ntsmrtz είπε:
όσον αφορά το πλάτος οδού της Β.Σοφίας έχει παραμείνει το ίδιο.
Στη παλιότερη φωτογραφία έχω την αίσθηση ότι το ρεύμα ανόδου, που σχηματίζει μια κούρμπα στο ύψος του Χίλτον, πρέπει να μεγάλωσε σε πλάτος. Προφανώς με τη νέα οικοδομική γραμμή έγινε διαπλάτυνση η οποία εξυπηρετούσε και την άμεση κάθοδο των οχημάτων προς Αρδηττού/Καλλιρρόης, μετά και τη κατάργηση της κυκλικής πλατείας.

Εδώ μια φωτογραφία του κόμβου μετά την αποπεράτωση του Χίλτον τη δεκαετία του '60.

Komvos Hilton 60s-2.jpg
 
το πλατος στο ρευμα ανόδου παραμένει το ίδιο. σαφώς και έχει γίνει μερική τροποποίηση του ρυμοτομικού μόνο για το οικοδομικό τετράγωνο του χιλτον (στο οποίο φεκ έχει καθορισθεί περίγραμμα κτίσματος και όχι οικοδομική γραμμή) και σε μεταγενέστερο χρόνο για αυτό της πινακοθήκης.

και αυτό, αφού δεν υπάρχει τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Αθήνας με διαπλάτυνση αυτών των οδών τουλάχιστον από... πριν τον πόλεμο. πλην φυσικά πολύ μεμονωμένων (δυστυχώς) περιπτώσεων όπως η προαναφερόμενη.
 
Δεν ξέρω αν έγινε τροποποίηση ρυμοτομικού για το Χίλτον και διορθώθηκε αυτό το "S", αλλά έχοντας δει πολύ παλιότερες φωτογραφίες της περιοχής, στη θέση του Χίλτον υπήρχε μια ... θεόρατη αλάνα, σαν βομβαρδισμένο τοπίο, και διαμετρικά περνούσε, με σαφή χάραξη, ο άξονας Βασ.Κωνσταντίνου-Βασ. Σοφίας, σε εντελώς ευθεία γραμμή, σαν διάμετρος κύκλου. Μάλλον επρόκειτο για πολύ φαρδύ χωματόδρομο, όπως άλλωστε υπήρξε και η Λεωφόρος Συγγρού.

Η περιοχή είναι γνωστό ότι είχε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, από χαμηλά μάλιστα, από την οδό Ριζάρη, και πιο κάτω. Γι αυτό άλλωστε και ένα σωρό εναπομείναντα τέτοια κτίρια, όπως το Πολεμικό Μουσείο που χτίστηκε προφανώς με κάποια παραχώρηση εκτάσεων, το Σαρόγλειο, αλλά και η Πυροσβεστική στην οδό Στησιχόρου, κτίριο που ήταν πρώην στάβλοι της Βουλής, όταν αποτελούσε το Βασιλικό Ανάκτορο. Κατά πολλούς, μάλιστα, η...μυρωδιά των στάβλων ακόμα παραμένει στην -πανάκριβη αυτή- περιοχή.

Τα τελευταία στρατιωτικά κτίρια που γκρεμίστηκαν στα '70 ήταν στη γωνία Ριζάρη-Βασ.Κωνσταντίνου, που τώρα είναι υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων.

Όσο για το κτίριο που "φαίνεται δεξιά", είχα την εντύπωση ότι είναι το δικό μας αθηναϊκό "κόκκινο κτίριο", δηλαδή η πολυκατοικία ακριβώς απέναντι από το Χίλτον, αλλά πάω πάσο.

Θυμίζω επίσης ότι πιο αριστερά υπήρχε το ποτάμι του Ιλισσού, νυν οδός Μιχαλακοπούλου. Με κάποια γέφυρα εκεί, πήγαινες προς την τότε σχεδόν ανύπαρκτη και ερημική Καισαριανή.

Το ποτάμι σκεπάστηκε μετά, ή έστω κατά την εποχή της ανοικοδόμησης του Χίλτον, κι αν τύχει να έχετε δει ένα συλλεκτικό ντοκιμαντέρ, υπάρχει μια λήψη που ζουμάρει στα μπαλκόνια του Χίλτον, και στη συνέχεια στρέφοντας όλο δεξιά, καταλήγει σε παράγκες-χαμόσπιτα, που βρίσκονταν στις όχθες του Ιλισσού, ως θέα των ακριβοπληρωμένων δωματίων. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η συνολική ανάπλαση της περιοχής έγινε με αφορμή την αποπεράτωση του ξενοδοχείου, ως συνοδό έργο. Πόσο όμορφο όμως θα ήταν σήμερα ένα ποτάμι εκεί...

Η περιοχή του Χίλτον αποτέλεσε σημείο-ορόσημο, και αντίπαλο δέος στο Κολωνάκι. Όλοι αρέσκονταν να λένε ότι μένουν "πίσω από το Χίλτον", ακόμα κι αν αυτό σήμαινε Ζωγράφου ή Καισαριανή...

Όσο για το κτίριο της Πινακοθήκης, είναι το σύγχρονο-πλέον-γιοφύρι της Άρτας, αφού έγινε κολυμπηθρόξυλο προκειμένου να ανακαινιστεί μέσω Κοινοτικών Κονδυλίων, αλλά κάποια τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία, διέκοψαν προσωρινά (αλλά πόσο προσωρινά άραγε...) τις εργασίες, αφήνοντας το καραγιαπί...

Ίσως τελικά να τό'χει η πρώην παραποτάμια περιοχή, αν θυμηθούμε και τις δεκαετίες που ήταν γιαπί το Μέγαρο Μουσικής, πιο πάνω το κατεδαφισθέν γιαπί που έδωσε τη θέση του στο "Ερρίκος Ντυνάν", αλλά και μεταγενέστερα, το προς ανακαίνιση κτίριο του Φιξ, παρακάτω...

Ο γυάλινος Δρομέας του Βαρότσου, παρ' όλα ταύτα, νομίζω πως βρήκε στη συγκεκριμένη περιοχή την απαραίτητη "ανοιχτωσιά", την ανάλογη του μεγέθους του, για να φαίνεται όπως του αξίζει. Για χρόνια καταδικάστηκε μέσα στο "στενό" πηγάδι της Ομόνοιας, και νομίζω ότι ενδιάμεσα στήθηκε και κάπου αλλού, για λίγο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΦΖΠ1 είπε:
(...) Η περιοχή του Χίλτον αποτέλεσε σημείο-ορόσημο, και αντίπαλο δέος στο Κολωνάκι. Όλοι αρέσκονταν να λένε ότι μένουν "πίσω από το Χίλτον", ακόμα κι αν αυτό σήμαινε Ζωγράφου ή Καισαριανή... (...)
Πάνω σε αυτό που λες... Θυμάμαι πολύ μικρή, να βλέπω το "Γκαρσονιέρα για 10", όπου κάποια στιγμή διαδραματίζεται ο διάλογος μεταξύ Ισμήνης Καλέση & Φιλιππίδη σχετικά με τη γκαρσονιέρα. Όταν ο Φιλιππίδης αναφέρει ότι έσκασε 200.000 - πού να φανταστεί ότι ο ιδιοκτήτης δε θα ΄χει ούτε ουΐσκι, η "Μπουμπού Αντζέλα" σχολιάζει ότι είναι πολύ ακριβή. Ούτε το δικό της δεν έχει τέτοιο νοίκι και είναι και στα "οπίσθια του Χίλτωνος"! :D

Ο διάλογος βέβαια είναι σουρεάλ, αλλά θυμάμαι ότι από τότε μου είχε κάνει εντύπωση.

Πολλά χρόνια αργότερα, όταν ήρθα στη δουλειά που είμαι τώρα, κατεβήκαμε για μια έκθεση στην Αθήνα και μάλιστα στο Χίλτον συγκεκριμένα. Κοιτούσα και ξανακοιτούσα και προσπαθούσα να καταλάβω τι το τόσο σπέσιαλ είχε αυτή η περιοχή!....
 
D@redevil είπε:
Πολλά χρόνια αργότερα, όταν ήρθα στη δουλειά που είμαι τώρα, κατεβήκαμε για μια έκθεση στην Αθήνα και μάλιστα στο Χίλτον συγκεκριμένα. Κοιτούσα και ξανακοιτούσα και προσπαθούσα να καταλάβω τι το τόσο σπέσιαλ είχε αυτή η περιοχή!....
Xάλια είναι, εννοείται. Ίσως ο κόσμος το έλεγε ως αντιστάθμισμα στα "εμπρόσθια του Χίλτωνος", στο Κολωνάκι δηλαδή. Βέβαια, δεν παύει να είναι μια περιοχή "κέντρο-απόκεντρο", που κατεβαίνεις downtown και με τα πόδια, αν σου αρέσει αν περπατάς. Από τα "οπίσθια" αυτά όμως, μόνο ίσως λίγο το Παγκράτι να έχει κάποιες ωραίες γωνιές, αλλά κι αυτές αρκετά μακριά, στα ενδότερά του.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι στην προέκταση της Βασιλίσσης Σοφίας μετά το Χίλτον, και ιδιαίτερα στην περιοχή Πρεσβείας-Πλ.Μαβίλη, βρίσκονται μερικές από τις ωραιότερες αθηναϊκές πολυκατοικίες, διάσημων αρχιτεκτόνων της εποχής.

... και τιμή ζώνης 6900 ευρώ, παρακαλώ. Με 120 τετραγωνικά διαμέρισμα, πού ήταν η νόρμα την εποχή που χτίστηκαν, εκεί να δείτε χαράτσια...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Mη ξεχνάμε βέβαια πως η περιοχή γύρω απ'το Χίλτον, τις δεκαετίες του '60 και '70 εξωραΐστηκε και βέβαια τα σημερινά "χάλια", τότε αποτελούσαν το όνειρο της μεσοαστικής τάξης. Αυτό βέβαια ίσχυε για πολλές "χάλια" περιοχές (Κυψέλη, Πατήσια κλπ).

Η περιοχή την εποχή που αποπερατώθηκε το Χίλτον ήταν έτσι...

Hilton under construction.jpg

Λίγα χρόνια πριν την έναρξη της κατασκευής του (αλλά και μετά) ένα μεγάλο μέρος της περιοχής πίσω απ'το Χίλτον ήταν έτσι...

Mihalakopoulou 1955 - Hilton Area.jpg

(1955)

Το Χίλτον προφανώς έδωσε υπεραξία στη περιοχή και γι'αυτό το λόγο λέγεται και "περιοχή Χίλτον".
 
Αυστηρά μιλώντας βέβαια, "Πίσω από το Χίλτον" είναι η περιοχή μεταξύ Μιχαλακοπούλου - Βασ. Σοφίας. Άντε να περιλάβουμε και τις απέναντι πλευρές αυτών των δρόμων. Οπότε απλώς είναι ένα μέρος των Ιλισίων. Αλλά πράγματι νομίζω ότι την αίγλη την έδινε το όνομα του Χίλτον (που ήταν πολύ πιο "σικ" απ' ό,τι είναι τώρα που έχουν φτιαχτεί πολλά άλλα πολυτελή ξενοδοχεία) και όχι οι κατοικίες οι ίδιες.
 
Athens Zappeion 1890.jpg

Άποψη της Αθήνας γύρω στο 1890. Σε πρώτο πλάνο το Ζάππειο Μέγαρο που είχε εγκαινιαστεί στις 20 Οκτωβρίου 1888.

Zappeio by V. Papaioannou 1935-39.jpg

Βόλτα στο Ζάππειο τη δεκαετία του '30.

Zappeio 50s.jpg

Το Ζάππειο από ψηλά, τη δεκαετία του '50. Το Ζάππειο θεμελιώθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1874, σε σχέδια αρχικά του Γάλλου αρχιτέκτονα Francois Boulanger.

Αργότερα αναμορφώθηκαν από τον Αναστάσιο Θεοφιλά. Τα τελικά σχέδια του μεγάρου ανέλαβε ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν. Το Ζάππειο σχετίστηκε με την αναβίωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 και χρησιμοποιήθηκε ως εκθεσιακός χώρος.

(αρχείο prisma)
 
ΦΖΠ1 είπε:
Θυμίζω επίσης ότι πιο αριστερά υπήρχε το ποτάμι του Ιλισσού, νυν οδός Μιχαλακοπούλου. Με κάποια γέφυρα εκεί, πήγαινες προς την τότε σχεδόν ανύπαρκτη και ερημική Καισαριανή.
Το ποτάμι σκεπάστηκε μετά, ή έστω κατά την εποχή της ανοικοδόμησης του Χίλτον, κι αν τύχει να έχετε δει ένα συλλεκτικό ντοκιμαντέρ, υπάρχει μια λήψη που ζουμάρει στα μπαλκόνια του Χίλτον, και στη συνέχεια στρέφοντας όλο δεξιά, καταλήγει σε παράγκες-χαμόσπιτα, που βρίσκονταν στις όχθες του Ιλισσού, ως θέα των ακριβοπληρωμένων δωματίων. .
ΦΖΠ μη μου πεις ότι πρόλαβες Ιλισσό! Οι πηγές του ξεκινούσαν κάτω από το νεκροταφείο της Καισαριανής από όσο γνωρίζω, κάτω από την γέφυρα που υπάρχει και σήμερα.
 
Εκεί πάνω όχι βέβαια, αλλά στην Καλλιθέα βεβαίως, υπάρχει άλλωστε ακόμα η κοίτη πριν από το σταθμό του Ηλεκτρικού, μέχρι την παραλία. Και τον πρόλαβα επίσης και στην Καλιρρόης. Από εκείνη την κοίτη έγινε και το λεγόμενο "ριφιφί του αιώνα".
 
Athens Southern Suberbs 1981.jpg

Nότια προάστια 1981. Όταν ο Διεθνής Αερολιμένας ήταν στο Ελληνικό.

 


(αρχείο prisma)
 
Radio Kostaras 20-12-1964.jpg

Ο "Kωστάρας" ήταν ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια στους Αμπελοκήπους. Βρισκόταν στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Όμως το ξεκίνημα του "Κωστάρα" δεν είχε καμία σχέση με φαγητό. Τα δύο αδέλφια, Βασίλης και Χαράλαμπος Κωστάρας, αρχικά νοίκιασαν το χώρο (γύρω στο '63) και άνοιξαν την επιχείρηση "Ράδιο-Κωστάρα" με σκοπό τη πώληση ηλεκτρικών συσκευών αλλά και επίπλων. Όπως βλέπουμε στη παραπάνω δημοσίευση, τα επίσημα εγκαίνια του καταστήματος έγιναν στις 16 Δεκεμβρίου 1964 , ημέρα Τετάρτη. Το "Ράδιο-Κωστάρα" των Αμπελοκήπων δεν ήταν το μοναδικό, εφόσον υπήρξε και 2ο κατάστημα στη πλατεία Κολιάτσου. Τη δεκαετία του '70 η επιχείρηση θα επικεντρωθεί στη πώληση επίπλων, ενώ θα πρέπει να έρθει η δεκαετία του '80 για να δημιουργηθεί το εστιατόριο. Σε αυτή τη μορφή συνέχισε να λειτουργεί ως το τέλος και έτσι το θυμούνται οι περισσότεροι Αμπελοκηπιώτες (και όχι μόνο) ακόμα και σήμερα.

 

 


πηγή: http://bill-files.blogspot.gr/2014/02/t.html
 
Πίσω
Μπλουζα