Η Παλιά Αθήνα

elephadas είπε:
Τελικά είναι πολύπαθες οι πλατείες της Αθήνας. Κάθε λίγα χρόνια ο δήμαρχος αποφασίζει να αφήσει τη σφραγίδα του στην εικόνα της πόλης αναδιαμορφώνοντας Συντάγματα, Ομόνοιες και Μοναστηράκια, συνήθως προς το χειρότερο και τσιμεντοβριθέστερο. Πάντως οι φοίνικες του Έβερτ (νομίζω) δεν ήταν καινούργια ιδέα, αφού βλέπω στην παλιά καρτ-ποστάλ προς το τέλος του σεντονιού ότι οι σχεδιαστές εκείνης της μορφής είχαν πάρει στο κυριολεκτικό την ιδέα ότι η Ομόνοια θα ήταν μια όαση πρασίνου. Οι Μούσες μια χαρά ήταν, αλλά εκείνα τα αναιμικά συφοριασμένα δενδρύλλια που είχαν φυτευτεί μαζί με τις κολώνες δεν πρέπει να φτούρησαν ποτέ, διότι στην φωτό πιο πάνω μόλις που έχουν μεγαλώσει λιγάκι
Φωτογραφία με τους φοίνικες από την "πράσινη" κατάφυτη Ομόνοια...

Athens Omonoia Sqr Vintage.jpg

Φωτογραφία από τις αρχές της δεκαετίας του '50, με το πράσινο να απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά...

Omonoia Sqr. 50s.jpg

Αυτή ήταν και η εικόνα της Ομόνοιας πριν την μετατροπή της από επισκέψιμη πλατεία περιπάτου, σε κυκλοφοριακό κόμβο το 1959.

Φυσικά η πλέον άκυρη (κατά τη γνώμη μου) μορφή της πλατείας είναι η σημερινή.
 
ΦΖΠ1 είπε:
Αυτό με την Καλλιόπη και την Ομόνοια είναι φυσικά αστικός μύθος, που κυκλοφόρησε τελευταία. Με βάση το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου που διερωτήθηκε γι αυτή την έκφραση εδώ, και εφόσον υπάρχει στρατιωτικό κείμενο που αναφέρει την "Καλλιόπη" πριν από το 1930 που κατασκευάστηκε η Ομόνοια, η εκδοχή είναι άκυρη.Το άρθρο, του 1903, εδώ.
Αυτο που εχει σημασια στο κειμενο του Δημητριου Σαρρου ειναι το ετος κατα το οποιο γραφτηκε.

Ο κειμενογραφος διηγειται καποιο γεγονος που συνεβη το 1903 οταν ηταν γυμνασιαρχης στην Αδριανουπολη. Η ερμηνεια που δινει ομως για την καθε λεξη και κυριως για τη λεξη που μας ενδιαφερει μπορει καλλιστα να ειναι μεταγενεστερη με ορους που ισχυαν κατα την εποχη της αφηγησης του.

Αρα δεν ειναι απιθανο αυτο που λες να ειναι ακυρο.
 
Δεν ξέρω, ό,τι λένε οι ειδικοί. Πάντως και το βιβλίο είναι του 1923.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και για να ειμαστε απολυτως καλυμμενοι, θα πρεπει να ξερουμε αν η εν λογω λεξη χρησιμοποιειται ηδη στην εκδοση του 1923 και οχι μονο σε καποια αλλη μεταγενεστερη εκδοση.
 
??? Μα αυτό που βλέπεις, βιβλίο του 1923 δεν είναι;
 
Ειναι βιβλιο του 1923, αλλα δεν ξερω εαν υπηρξαν και αλλες μεταγενεστερες εκδοσεις του οπου μπορει να αναφερεται εκει η λεξη που μας ενδιαφερει.

Σε πολλα βιβλια γινονται καποιες αλλαγες και προστιθενται νεα στοιχεια στις νεωτερες εκδοσεις τους.
 
Ο κακόμοιρος ο Δημήτριος Σάρρος πέθανε το 1937. Να υποθέσουμε ότι από το 1930 ( που τέλειωσαν τα έργα ) πρόλαβε να επανεκδώσει το βιβλίο υιοθετώντας μια "επικρατούσα" έκφραση (μόλις 4-5 χρόνων) για τις Μούσες της Ομόνοιας; (γιατί φυσικά κανείς άλλος δε θα την έβαζε, μεταγενέστερα, αυτοβούλως)...Μάλλον τζάμπα συζητάμε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εξ όσων γνωρίζω, οι 8 στηλομούσες-αεραγωγοί τοποθετήθηκαν περιμετρικά στην πλατεία το '34.

Η αρχική μελέτη προέβλεπε 14 αεραγωγούς εξαερισμού του υπόγειου σταθμού.

Απομακρύνθηκαν το '37 όχι μόνο για λόγους αισθητικής (οι Αθηναίοι παρομοίαζαν την πλατεία σαν τούρτα με κεριά) αλλά και γιατί είχε γίνει κάποιο ατύχημα με πτώση μίας στήλης.

Το ότι η στήλη Καλλιόπη βρισκόταν στο υπόγειο του σιδηρόδρομου δεν ξέρω αν είναι πραγματικότητα ή αστεισμοί των Αθηναίων.
 
ntsmrtz είπε:
Εξ όσων γνωρίζω, οι 8 στηλομούσες-αεραγωγοί τοποθετήθηκαν περιμετρικά στην πλατεία το '34. Η αρχική μελέτη προέβλεπε 14 αεραγωγούς εξαερισμού του υπόγειου σταθμού.

Απομακρύνθηκαν το '37 όχι μόνο για λόγους αισθητικής (οι Αθηναίοι παρομοίαζαν την πλατεία σαν τούρτα με κεριά) αλλά και γιατί είχε γίνει κάποιο ατύχημα με πτώση μίας στήλης.

Το ότι η στήλη Καλλιόπη βρισκόταν στο υπόγειο του σιδηρόδρομου δεν ξέρω αν είναι πραγματικότητα ή αστεισμοί των Αθηναίων.
Ξέρω ότι τοποθετήθηκαν το 1931 και είναι μάλλον πιο λογικό αν σκεφτούμε ότι τα εγκαίνια του σταθμού έγιναν το καλοκαίρι του 1930. Αυτό για την τούρτα είναι γεγονός, περί ατυχήματος δεν το ήξερα. Όσο για τη Μούσα που "περίισσευε", δεν θα μου έκανε εντύπωση αν την είχαν βάλει δίπλα στις τουαλέτες... Όσο για το αν προέρχεται από εκεί η έκφραση, πραγματικά δεν γνωρίζω.
 
Για την "Καλλιόπη", μιά άλλη ετυμολογική ερμηνεία είναι το "καλή οπή" ,με την έννοια πως τα παλιά στρατιωτικά αποχωρητήρια ήταν πρόχειρες τρύπες στο έδαφος.

Μιά πιό διασκεδαστική ερμηνεία είναι το παλιό αγγλικό μουσικό όργανο calliope , που λειτουργούσε με ατμό, http://en.wikipedia.org/wiki/Calliope_(music) (η ομοιότητα στα θορυβώδη αέρια!)

Με δεδομένο πως πολλοί απο τους ιδρυτές του ελληνικού στρατού είχαν υπηρετήσει στον Αγγλικό στρατό στα Επτάνησα, έχει μιά πιθανότητα.

Πάντως η μούσα της Ομόνοιας σαν εξήγηση είναι πολύ ωραία για να ΜΗΝ είναι αλήθεια, με δεδομένο πως η πλατεία Ομονοίας ήταν πάντα τόπος διελεύσεως φαντάρων ,πράγμα που θα εξηγούσε τη διάδοση του όρου. Ισως στην τελευταία έκδοση του βιβλίου ο Σαρρός το αναθεώρησε και χρησιμοποίησε τη νεώτερη έκφραση.
 
Με τα στοιχεια που εχουμε αυτη τη στιγμη, δεν μπορουμε να προβουμε σε εκατο τοις εκατο ασφαλες συμπερασμα.

Ισως καποια στιγμη αργοτερα να βρεθει κατι καινουργιο και να μπορουμε να μιλησουμε με απολυτη βεβαιοτητα.....
 
Πριν λίγες ημέρες έπεσε στα χέρια μου το παρακάτω βιβλίο

b146036.jpg

Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω λίγα αποσπάσματα του Πικιώνη κ του Λάμπρου (συγγραφέας του βιβλίου) (αν δεν θεωρείται αναδημοσίευση/διαφήμιση):

20150403_155425.jpg

To βιβλίο έχει ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ φωτογραφίες από Κηφισό, Ιλισό, γκραβούρες επί τουρκοκρατίας, το Αδριάνειο υδραγωγείο, το φράγμα του Μαραθώνα, όταν πρωτο ξεκίνησε η κατασκευή και πολλά άλλα.

ps: και αν μπορεί κάποιος να διορθώσει την εικόνα :D

20150403_155425.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Απίστευτο το βιντεάκι, είναι σαν να ζωντάνεψαν τα 50's σε σχέση με το πώς τα έχουμε συνηθίσει μέσα απο τις ασπρόμαυρες ταινίες εκείνης της εποχής. Ωραία ανακάλυψη !
 
Ένα πρωτοποριακό (και μόνο λόγω ύπαρξης) video clip του Γιώργου Πολυχρονιάδη με το πασίγνωστο "Αν ξανακατεβείς Χριστέ στη γη" (1979). Με λήψεις νομίζω από τον Λυκαβηττό αλλά και από το κέντρο της Αθήνας με γυναίκα τροχονόμο (στυλ αστυνόμου Νταίζης Αλεξίου) να ρυθμίζει την κυκλοφορία. Συλλεκτικό.

 
ARETARA είπε:
Ένα πρωτοποριακό (και μόνο λόγω ύπαρξης) video clip του Γιώργου Πολυχρονιάδη με το πασίγνωστο "Αν ξανακατεβείς Χριστέ στη γη" (1979).
Αν το σκεφτείς, είναι 2 ολόκληρα χρόνια πριν το MTV.
 
To άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, στο πάρκο Ελευθερίας επί της Βασ. Σοφίας. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιάννη Παππά (1913-2005). Τα αποκαλυπτήρια του έγιναν στα πλαίσια της αναμόρφωσης του χώρου, το 1969, από τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο!


Venizelos Statue   Unveiling 1969.jpg

Αεροφωτογραφία των Αμπελοκήπων, τον Ιούνιο του 1962. Εικονίζεται η πλατεία Αμπελοκήπων στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Βασ. Σοφίας.


(Από την ομάδα του facebook "
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΑΘΗΝΑ", ανάρτηση από Μάρω Μπουρδάκου)

Athens Ampelokipoi June 1962 Aerial.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα