Η Παλιά Αθήνα

Χμμμ... το κτήριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (το μεγαλύτερο κτήριο της Αθήνας στα νιάτα μου, υποθέτω σε εμβαδόν βάσης διότι δεν φαντάζομαι να είναι μεγαλύτερο σε όγκο από τον Πύργο των Αθηνών) μόλις που ξεπερνάει τη Βουλή. Μπορεί όμως να μην είχε τελειώσει τότε, αφού το κομμάτι που βλέπει στην Πανεπιστημίου συμπληρώθηκε το 1938 και μοιάζει να λείπει στη φωτογραφία.
 
από τον εμφύλιο είναι όλες αυτές οι τρύπες στους τοίχους;
 
Από τα Δεκεμβριανά. Έχω αναφέρει και αλλού ότι έχω ιδιαίτερο δέσιμο με την συγκεκριμένη γωνία. Μιλάμε για την διασταύρωση Πειραιώς και Μενάνδρου, ακριβώς απέναντι από το περίφημο γκραφίτι με τα χέρια. Η οικία Τσοποτού είναι από τα λίγα και χαρακτηριστικά κτίρια που σχεδιάστηκαν με βάση το μνημείο του Λυσικράτους ή αλλιώς το Φανάρι του Διογένη όπως λανθασμένα γνωστό παλιότερα. Γκρεμισμένο το 70 έγινε ένα γωνιακό ψηλό κτίριο γραφείων που το ξέραμε ως νομαρχία. Το διπλανό μικρό οίκημα που το κόβω να χει και ταβερνάκι κάτω, γκρεμίστηκε και αυτό και έγινε ένα τσιμεντένιο κτίριο γραφείων. Εκεί δούλευα, έζησα, ονειρεύτηκα, έκανα τα δημιουργικά μου χόμπι, καθώς στεγαζόταν η οικογενειακή επιχείρηση εκεί, και είχα χώρο. Μου άρεσε που ήταν μέσα στην "πιάτσα" για να βρίσκεις διάφορα. Όταν απαξιώθηκε η περιοχή, το μόνο που έβρισκες στην πιάτσα ήταν ναρκωτικά, πορνεία και λαθραία. Όχι πια μικρομάγαζα, πέθαναν. Το τρίτο κτίριο στην σειρά ήταν το ταμείο αρτοποιών, μετά έγινε ΙΚΑ-ΕΦΚΑ. Η πόρτα του κτιρίου είναι καταπληκτική, έχει στυλιζαρισμένα σχέδια σταριού. Τολμώ να πώ ότι όλο το κτίριο είναι μοντερνιστικά νεοκλασικό.
med_77c8fd0c87f85d3735b995c443c877ef.jpg
 

Συνημμένα

  • αρχείο λήψης.jpeg.jpg
    αρχείο λήψης.jpeg.jpg
    9,9 KB · Προβολές: 4
Τελευταία επεξεργασία:
από τον εμφύλιο είναι όλες αυτές οι τρύπες στους τοίχους;
Ναι. Άλλο ένα κτήριο με εμφανή τα σημάδια από τις σφαίρες των Δεκεμβριανών, είναι το Πιλοποιείο Πουλόπουλου (Θεσσαλονίκης και Ηρακλειδών) στο Θησείο.

1645048358373.png
 
Τελευταία επεξεργασία:
Γλυφάδα
Δεν έχω εντοπίσει οδό αλλά βρήκα τα παρακάτω προφανώς από αμερικανούς που υπηρετούσαν στην τότε βάση Ελληνικού.

Glyfada Greece 1980 through 1990


Επίσης βλ. σχετικό άρθρο
 
Τελευταία επεξεργασία:
Δεν είναι ρετρό. Περιλαμβάνει πλάνα από το χιονισμένο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Δευτέρας 24-ΙΑΝ-2022.
Athens Snow Storm Night Walk ❄️ Snow in Athens ❄️ Jan 2022
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα