Γενικά είμαι υπέρ των επεμβάσεων που αναβαθμίζουν οπτικά μία ταινία, αρκεί να έχει πάντα να κάνει με την ποιότητα της εικόνας, χωρίς άλλες αλλαγές. Δηλαδή καλύτερη ανάλυση, καλύτερα χρώματα, καθαρισμός από "σκουπίδια" κλπ.
Είμαι τελείως αντίθετος με επεμβάσεις στο περιεχόμενο του έργου όπως διαφορετικό editing, προσθήκη άσχετων σκηνών, αφαίρεση σκηνών, αντικατάσταση τίτλων αρχής και τέλους, αντικατάσταση μουσικής κλπ, όπως δηλαδή έχουν κατακρεουργήσει ήδη πολλές Ελληνικές ταινίες τώρα τελευταία.
Το συγκεκριμένο ισορροπεί μεταξύ και των δύο περιπτώσεων κατά την άποψή μου. Από την μία είναι πολύ ενδιαφέρον οπτικά, να βλέπεις όλες αυτές τις κλασσικές εικόνες με πιο φυσικό τρόπο, όπως δηλαδή θα ήταν ίσως στην πραγματικότητα. Από την άλλη όμως υπάρχουν δύο θέματα. Το πρώτο είναι ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό, τα χρώματα δεν είναι τα "σωστά", δηλαδή αυτά που υπήρχαν στην πραγματικότητα. Οπότε μπορεί το αποτέλεσμα να φαίνεται πιο φυσικό αλλά στο τέλος μπορεί να είναι ψεύτικο (ανάλογα το reference υλικό). Το δεύτερο θέμα είναι ότι η ταινία φτιάχτηκε με γνώμονα ότι θα είναι μονόχρωμη, οπότε κάποιες εικαστικές επιλογές να είχαν σαν βάση ότι θα υπάρχει μονοχρωμία και ίσως αν ξέρανε ότι θα είναι έγχρωμη να αλλάζανε κάτι, από φωτισμούς μέχρι και σκηνικά ή γωνίες λήψης.
Γενικά όμως θα έλεγα ότι μου αρέσει το εγχείρημα, εφόσον το αποτέλεσμα φαίνεται πειστικό. Δεν το βλέπω σαν έλλειψη σεβασμού στο original έργο, το αντίθετο μάλιστα. Αρκεί η αυθεντική κόπια να συνεχίσει να υπάρχει και να προβάλλεται και να αποτελεί την "βάση". Πχ, αν ήταν να βγάλουν μόνο μία έκδοση σε HD, θα προτιμούσα την αυθεντική έκδοση παρά την χρωματισμένη.