Για τον Ρήγκαν ,ισχύει απόλυτα. Λέγεται πως το κίνητρο να ξεκινήσει συνομιλίες με τους Σοβιετικούς ήταν η συγκεκριμένη ταινία που την είδε σε προβολή στον Λευκό Οίκο. Ετσι η ταινία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ειρήνη ,όπως και η παλιότερη On the beach (1959) ,η πιο συγκλονιστική από όλες.
Το μακάβριο είναι πως το The day after κατηγορήθηκε ,και σωστά ,πως ΔΕΝ ήταν ρεαλιστικό , καθώς ένας παγκόσμιος θερμοπυρηνικός πόλεμος θα ήταν πολύ χειρότερος, τόσο ,που να μην μπορεί να τον συλλάβει το ανθρώπινο μυαλό.
Able Archer 83, το ανατριχιαστικό εκείνη την περίοδο ήταν πως οι Σοβιετικοί ηγέτες ήταν στον κόσμο τους , και πίστευαν πως πραγματικά οι Ρήγκαν-Θάτσερ ετοιμάζουν αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον τους! Το δίκτυο πρακτόρων τους στη Δύση προσπάθησε να τους εξηγήσει πως τίποτα τέτοιο δε συμβαίνει, αλλά οι συγκεκριμένοι πράκτορες θεωρήθηκαν πουλημένοι στους Δυτικούς! Ετσι , όλοι οι πράκτορες και οι πρεσβείες στη Δύση άρχισαν να στέλνουν φανταστικές αναφορές για πολεμικές προετοιμασίες (γιατί ήξεραν πως τα αφεντικά τους αυτά περίμεναν να ακούσουν!), με αποτέλεσμα να φουντώνει κι 'άλλο η παράνοιά τους ,και να είναι με το δάχτυλο στο κουμπί!
Το έχω ζήσει. Φθινόπωρο του 1983 έτυχε να είμαι στην τότε κομουνιστική βέβαια Ουγγαρία. Μου έκανε εντύπωση η ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα που επικρατούσε ,ενώ εμείς στη δύση ήμασταν μέσα στην τρελή χαρά, και κανένας , πχ ,στην Ελλάδα του '80 δεν ανησυχούσε για παγκόσμιο πόλεμο , όπως παλιότερα τη δεκαετία του '60 με Κούβα κλπ.
Αυτοί που μας φιλοξενούσαν στη Βουδαπέστη (του Κόμματος βέβαια!) μας πήγαν ,δήθεν τυχαία, σε μιά σχολική γιορτή , Δημοτικού. Ολοι οι τοίχοι στις τάξεις ήταν γεμάτοι με κολλημένες ζωγραφιές των παιδιών, που έδειχναν τα κακά τανκς και αεροπλάνα του ΝΑΤΟ να δολοφονούν αθώα παιδάκια!!!
Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε πως κανένας στη Δύση δε σκέπτονταν να κάνει πόλεμο στα καλά καθούμενα, και μας κοιτούσαν σαν εξωγήινους!
Μονο χρόνια αργότερα ,όταν διάβασα σχετικά , κατάλαβα τι συνέβαινε ,και μου σηκώθηκε η τρίχα!