Υπεροχη οπως παντα η Rapunjel!!!
Πραγματικα σε ΑΡΙΣΤΗ κατασταση η Barbie Γιατρος!!!
H Barbie μεταξυ Ευρωπης και Αμερικης.
Η μαζικη κουλτουρα πολλες φορες πηρε στοιχεια απο την Ευρωπη πριν γινει μαζικη. Ομως μετα το προιον επρεπε πρωτα να παρει την επιβεβαιωση στην Αμερικη και μετα να ξαναεισαχθει στην Ευρωπη.
Ετσι και η Barbie. Το μοντελο της προερχεται απο την ευρωπαικη κουκλα Bild-Lilli ομως για να γινει γνωστη στο πλατυ κοινο επρεπε πρωτα να παει στην Αμερικη και απο κει σε ολον τον κοσμο. Το ιδιο συνεβαινε και με την μοδα τον 19 αιωνα. Απο το Παρισι γινοταν εξαγωγη της μοδας χρησιμοποιωντας τις κουκλες! Ρουχα σε μινιατουρα, φορεμενα σε κουκλες παιρναν τον δρομο για την μακρινη Αμερικη και απο κει γινονταν γνωστα σε ολον τον κοσμο! Τον 20 αιωνα την ιδια δουλεια την εκανε η Barbie, εκεινη ηταν που εκανε γνωστο στην Ευρωπη το αμερικανικο Pret A Porter .
Η εδρα της Ματτελ
Η Ματτελ εχει εδρα στο El Segundo της Καλιφορνιας. Εχει 24 θυγατρικες και 8 βιομηχανιες σε διαφορες χωρες.
Η κουκλα στην αρχη κατασκευαστηκε στις ΗΠΑ, μετα στην Ιαπωνια, μετα στην Μαλαισια, στις Φιλιππινες, στην Φορμοζα, στην Κορεα, στην Κινα, στο Hong Kong και τελος στο Μεξικο.
Η τεχνικη εξελιξη της Barbie
Στην αρχη η Barbie ηταν σαν αγγουρι, αν μου επιτρεπεται η εκφραση. Δεν κινουσε ουτε ποδια ουτε χερια. Το 1964 αρχιζει να λυγιζει τα γονατα και να ανοιγοκλεινει τα ματια. Το 1967 μπορει και λυγιζει την μεση. Στις αρχες του 70 κινει χερια και αντιχειρες. Το 1975 η Growing Up Skipper με τον σατανικο μηχανισμο που λεγαμε σε προηγουμενο ποστ. Το 1976 η Barbie μπαλαρινα που σηκωνει την γαμπα αλλα και το κεφαλι. Το 1979 η Barbie δινει φιλια και κινει και το μπρατσο χαρη σε ενα κουμπι που εχει στην πλατη της. Μπορει και μακιγιαρεται με ενα μικρο κραγιον που εχει μαζι της.
Η Barbie σε διαφορες ρατσες.
Ηδη απο το 1967 υπαρχει η εγχρωμη Barbie, σε σκουρο σοκολατενιο χρωμα. Την λενε Francie. Μετα απο αυτην εμφανιζεται η ασιατικη Μarina, η ισπανικη Τereza και η αφροαμερικανα Christie. To προβλημα ειναι οτι για αυτες τις κουκλες γινοταν χρηση του ιδιου καλουπιου, και αλλαζε μονο το χρωμα. Οι μαυροι της Αμερικης ειχαν δυσανασχετησει, και με το δικιο τους, γιατι η αφρικανικη ρατσα εχει και καποια συγκεκριμενα χαρακτηριστικα φυσιογνωμιας, η μυτη ειναι διαφορετικη, τα χειλη πιο σαρκωδη κτλ. Η Μαυρη Barbie ηταν μεν καλοδεχουμενη στην αγορα αλλα δεν ηταν εθνολογικα σωστη. Για αυτον τον λογο η Ματτελ εβγαλε τις Shani. Προκειται για Barbie με πιο εντονα αφροαμερικανικα χαρακτηριστικα. Σας εβαλα και την δικη μου σε ανφας και προφιλ για να δειτε την διαφορα. Ηταν κι αυτη πεταμενη σε ενα παζαρακι... Ειναι οι μαυρες θεες.
Ιδια ιστορια και για την Ιαπωνια. Η κουκλα που πωληθηκε ως Barbie στην Ιαπωνια το 1981-83 ηταν εντελως διαφορετικη απο αυτην που γνωριζουμε εμεις. Ο γιαπωνεζος καταναλωτης ηθελε μια κουκλα με ματακια ελαφινας, μυτουλα προς τα επανω και μικρο στοματακι. Οποτε τι να κανει και η Ματτελ, αποφασισε να συνεργαστει με μια γιαπωνεζικη εταιρεια μπας και πουλησει καμια κουκλα και εκει, γιατι δεν εβγαινε μανα μου...
Φτιαχτηκε λοιπον ειδικα και μονο για την ιαπωνικη αγορα η Takara Barbie. Και βουρ ολα τα γιαπωνεζακια να την αγορασουνε!
Οταν εληξε η αδεια της Ματτελ στην Ιαπωνια η
Takara Barbie αλλαξε ονομα και εγινε Jenny!!! Και αν καταλαβα καλα υπαρχει ακομα!
Σας βαζω και μια φωτογραφια την
Takara Barbie με το κουτι της για του λογου το αληθες.