Η ιστορία της ευρωπαϊκής Barbie 1959-1980

barbie

Το 1987 κυκλοφόρησε η barbie γιατρός, η μεγάλη αγάπη της αδερφής μου! Αυτή κρατούσε τη barbie γιατρό κι εγώ τη bibi-bo και παίζαμε. Τη barbie γιατρό η αδερφή μου την έχει βάλει μέσα στο κουτί και την έχουμε σε πολύ καλή καταστασή κρατήσει! Την αγαπά γιατί δεν είναι η απλή ξανθιά κοπέλα αλλά μια ξανθιά με εππίπεδο... Εμένα μπροστά στη bibi-bo μου φαινότανε πολύ δεύτερη.

Η barbie γιατρός του 1987 σε φωτογραφίες...

Υ.Γ. Αναστασία μου λατρεμένη σε ευχαριστώ για τις τόσο πλύ πολύτιμες πληροφορίες!

Γλυκειά mytinyworld μου σε ευχαριστώ για τις πολύτιμες γνώσεις σου!
 
Υπεροχη οπως παντα η Rapunjel!!! :)

Πραγματικα σε ΑΡΙΣΤΗ κατασταση η Barbie Γιατρος!!! :) :)

H Barbie μεταξυ Ευρωπης και Αμερικης.

Η μαζικη κουλτουρα πολλες φορες πηρε στοιχεια απο την Ευρωπη πριν γινει μαζικη. Ομως μετα το προιον επρεπε πρωτα να παρει την επιβεβαιωση στην Αμερικη και μετα να ξαναεισαχθει στην Ευρωπη.

Ετσι και η Barbie. Το μοντελο της προερχεται απο την ευρωπαικη κουκλα Bild-Lilli ομως για να γινει γνωστη στο πλατυ κοινο επρεπε πρωτα να παει στην Αμερικη και απο κει σε ολον τον κοσμο. Το ιδιο συνεβαινε και με την μοδα τον 19 αιωνα. Απο το Παρισι γινοταν εξαγωγη της μοδας χρησιμοποιωντας τις κουκλες! Ρουχα σε μινιατουρα, φορεμενα σε κουκλες παιρναν τον δρομο για την μακρινη Αμερικη και απο κει γινονταν γνωστα σε ολον τον κοσμο! Τον 20 αιωνα την ιδια δουλεια την εκανε η Barbie, εκεινη ηταν που εκανε γνωστο στην Ευρωπη το αμερικανικο Pret A Porter .


Η εδρα της Ματτελ


Η Ματτελ εχει εδρα στο El Segundo της Καλιφορνιας. Εχει 24 θυγατρικες και 8 βιομηχανιες σε διαφορες χωρες.

Η κουκλα στην αρχη κατασκευαστηκε στις ΗΠΑ, μετα στην Ιαπωνια, μετα στην Μαλαισια, στις Φιλιππινες, στην Φορμοζα, στην Κορεα, στην Κινα, στο Hong Kong και τελος στο Μεξικο.

Η τεχνικη εξελιξη της Barbie

Στην αρχη η Barbie ηταν σαν αγγουρι, αν μου επιτρεπεται η εκφραση. Δεν κινουσε ουτε ποδια ουτε χερια. Το 1964 αρχιζει να λυγιζει τα γονατα και να ανοιγοκλεινει τα ματια. Το 1967 μπορει και λυγιζει την μεση. Στις αρχες του 70 κινει χερια και αντιχειρες. Το 1975 η Growing Up Skipper με τον σατανικο μηχανισμο που λεγαμε σε προηγουμενο ποστ. Το 1976 η Barbie μπαλαρινα που σηκωνει την γαμπα αλλα και το κεφαλι. Το 1979 η Barbie δινει φιλια και κινει και το μπρατσο χαρη σε ενα κουμπι που εχει στην πλατη της. Μπορει και μακιγιαρεται με ενα μικρο κραγιον που εχει μαζι της.

Η Barbie σε διαφορες ρατσες.

Ηδη απο το 1967 υπαρχει η εγχρωμη Barbie, σε σκουρο σοκολατενιο χρωμα. Την λενε Francie. Μετα απο αυτην εμφανιζεται η ασιατικη Μarina, η ισπανικη Τereza και η αφροαμερικανα Christie. To προβλημα ειναι οτι για αυτες τις κουκλες γινοταν χρηση του ιδιου καλουπιου, και αλλαζε μονο το χρωμα. Οι μαυροι της Αμερικης ειχαν δυσανασχετησει, και με το δικιο τους, γιατι η αφρικανικη ρατσα εχει και καποια συγκεκριμενα χαρακτηριστικα φυσιογνωμιας, η μυτη ειναι διαφορετικη, τα χειλη πιο σαρκωδη κτλ. Η Μαυρη Barbie ηταν μεν καλοδεχουμενη στην αγορα αλλα δεν ηταν εθνολογικα σωστη. Για αυτον τον λογο η Ματτελ εβγαλε τις Shani. Προκειται για Barbie με πιο εντονα αφροαμερικανικα χαρακτηριστικα. Σας εβαλα και την δικη μου σε ανφας και προφιλ για να δειτε την διαφορα. Ηταν κι αυτη πεταμενη σε ενα παζαρακι... Ειναι οι μαυρες θεες.

Ιδια ιστορια και για την Ιαπωνια. Η κουκλα που πωληθηκε ως Barbie στην Ιαπωνια το 1981-83 ηταν εντελως διαφορετικη απο αυτην που γνωριζουμε εμεις. Ο γιαπωνεζος καταναλωτης ηθελε μια κουκλα με ματακια ελαφινας, μυτουλα προς τα επανω και μικρο στοματακι. Οποτε τι να κανει και η Ματτελ, αποφασισε να συνεργαστει με μια γιαπωνεζικη εταιρεια μπας και πουλησει καμια κουκλα και εκει, γιατι δεν εβγαινε μανα μου...

Φτιαχτηκε λοιπον ειδικα και μονο για την ιαπωνικη αγορα η Takara Barbie. Και βουρ ολα τα γιαπωνεζακια να την αγορασουνε!

Οταν εληξε η αδεια της Ματτελ στην Ιαπωνια η Takara Barbie αλλαξε ονομα και εγινε Jenny!!! Και αν καταλαβα καλα υπαρχει ακομα!

Σας βαζω και μια φωτογραφια την Takara Barbie με το κουτι της για του λογου το αληθες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αναστασία μου τι να πώ εγώ τώρα..!! Απίστευτο παρελθόν και με όλα αυτά που διαβάζω για εκείνη την εποχή μου φαίνεται ότι πλέον στην Μπάρμπι δεν έχει γίνει καμιά μεγάλη πρόοδος μέχρι και σήμερα,,..!! Εννοώ φυσικά ότι για την εποχή του 70 και 80 ήταν απίστευτο τι εξέλιξη και πόσο μπροστά ήταν,..!

Παρατήρησα ότι ηΓιαπωνέζικη κούκλα έχει τα χαρακτηριστικά που έχουν όλα τα Ιαπωνικά κομικσ και κινούμενα σχεδια..! Μεγάλα μάτια..! Όπως της Κάντυ για παράδειγμα..!!! Μάλλον επειδή έχουν μάτια αυτοί σαν κουμπότρυπες είπαν να ξεσπάσουν το απωθυμένο τους πάνω στις Μπάρμπι..!

Απίστευτες πληροφορίες, ειλικρινά είναι λες και διαβάζω μυθηστόρημα..!!!!!

Συνεχίστε έτσι..! Νομίζω ότι στο μέλον πολλοί θα περάσουν απ αυτην την σελίδα και θα μείνουν με τον στόμα ανοιχτό όπως κι εγω..!!!!!!! ΜΠΡΑΒΟ...!!!!!!!!!
 
Μ'αυτά και μ'αυτά η barbie και η mattel κυρίευσαν τον κόσμο. Τίποτα δεν μπόρεσε να κουνήσει τη βασίλισσα από τη θέση της. Ακόμα και όταν η καημένη η sindy, εμφανώς αλλαγμένη, προσπάθησε να ανοίξει τα φτερά της έξω από την αγγλία, έφαγε τα μούτρα της. Κυριολεκτικά! Η mattel δεν είναι τυχαία εταιρία.

Ομως, το 2001, μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την πολυαγαπημένη κούκλα. H έκπληξη λεγόταν Bratz. Τα κοριτσάκια έδειξαν την προτίμησή τους πολύ γρήγορα στην νέα κούκλα, έτσι ώστε το 2005 η barbie δεν ήταν πια η πρώτη σε πωλήσεις κούκλα σε ορισμένες χώρες, όπως η αγγλία, και γενικά οι πωλήσεις της έπεσαν περίπου 30% κάτω. Η απάντηση της mattel ήταν οι My scene και φυσικά ένας δικαστικός αγώνας, τον οποίο και κέρδισε. Η παραγωγή των bratz έχει διακοπεί με δικαστική απόφαση, καθώς κρίθηκε ότι ο δημιουργός τους Carter Bryant, πρώην στέλεχος της mattel, χρησιμοποίησε τεχνογνωσία και υλικά της εταιρίας για να τις κατασκευάσει. Και έτσι όλα ήρθαν πάλι στη θέση τους, με τη barbie και τη My scene να κυριαρχούν στο χώρο των fashion dolls.

Παρακάτω σας παραθέτω φωτογραφίες από barbie τριών εποχών, 1961, 1976, 2005, όπως επίσης και αυθεντικά ρούχα της vintage barbie.

Προβολή συνημμένου 2568

Προβολή συνημμένου 2569Προβολή συνημμένου 2570Προβολή συνημμένου 2571
 
barbie

Βρήκα κι εγώ μια barbie με αλογοουρά και σας τη βάζω φωτογραφίες!

Θα την ντύσω,θα τη στολίσω και θα τη βάλω και με τις άλλες φωτογραγίες των άλλων δεκαετιών.

Καλή μου mytinyworld πολύ ωραίες οι barbie σου!
 
Mytinyworld παρα πολυ ωραια ιδεα να βαλεις τις 3 εποχες την μια διπλα στην αλλη γιατι ετσι φαινεται και η εξελιξη του σωματος της κουκλας. Η τωρινη, η τριτη, εχει την μεση της πιο φυσιολογικη, και το στηθος πιο μικρο, οχι γιατι την φαγανε την κακομοιρα ανορεξικια και ανορεξικια... Τα ρουχα βινταζ εξαιρετικα, η μοδα της εποχης μοναδικη.

Rapunjel μου η Barbie σου τι γραφει πισω στο λαιμο και στο σωμα της; Πρεπει να εχει ιστορια επανω της! Δωσε μας περισσοτερες πληροφοριες οταν βρεις χρονο (που φτιαχτηκε, πως ηταν το κουτι της αν θυμασαι, ποτε φτιαχτηκε ακριβως)! Ειναι μια πραγματικη vintage!
 
barbie

Λατρεμένη Αναστασία τη βρήκα στο παλαιοπωλείο σε κακή κατάσταση. Πρέπει να γράφει 196... το άλλο δε φαίνεται. Βάζω φωτογραφία μία από κάθε δεκαετία: 1960,1970,1980,1990,2000. Οι δύο τελευταίες έχουν αληθινές βλεφαρίδες. Μου αρέσουν πολύ οι barbie με αληθινές βλεφαρίδες. Η τελευταία μαζί με τη barbie Rapunjel είναι οι αγαπημένες μου.
 
Θησαυροί στα παλαιοπωλεία! Προσπαθώ σήμερα πολύ ώρα να ανακαλύψω ποιά barbie είναι, αλλά δυστυχώς δεν οδηγούμαι πουθενά.... Πρέπει να καταφέρεις να διαβάσεις τα markings στο σώμα της!

Είναι όλες πανέμορφες κούκλες!

Οπως είπε παραπάνω η καλή μας Αναστασία, η barbie ήταν πάντα ένα ελεύθερο κορίτσι και ως ελεύθερο κορίτσι είχε και πολύ ελεύθερο χρόνο! Ετσι λοιπόν από παλιά αγαπούσε τα σπόρ και τα χόμπι!

Προβολή συνημμένου 2597Προβολή συνημμένου 2598Προβολή συνημμένου 2599
 
Βρηκα αυτο το βιντεο στο youtube με τον επιστημονικης φαντασιας μηχανισμο της Growing Up Skipper.

Αν και ομολογω οτι ειναι πανεξυπνος, τον βρισκω απλως εντελως κακογουστο γιατι πιστευω οτι το μυνημα του μπορει να παρεξηγηθει απο το υποσυνειδητο ενος παιδιου και απο τα 16 να θελει σιλικονη στο στηθος... γκρρρρρ :angry:


Αμερικανικη υποκουλτουρα... :xm:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλά είναι απίστευτο αυτό Αναστασια..!!!!!Να κάνω μια ερώτηση τώρα..!!!!!

Μήπως είχε βγεί τίποτα ανάλογο και στον αντίστοιχο growing up ΤΖΟΝ ΤΖΟΝ???

ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ :)
 
makisimos είπε:
Καλά είναι απίστευτο αυτό Αναστασια..!!!!!Να κάνω μια ερώτηση τώρα..!!!!!Μήπως είχε βγεί τίποτα ανάλογο και στον αντίστοιχο growing up ΤΖΟΝ ΤΖΟΝ???

ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ :)
:D

Eυτυχως την γλυτωσε η Ματτελ απο τετοιο σκανδαλο.

Χαιρομαι που δεν ειμαι λοιπον μονο εγω που παω για μια barbie και ερχομαι με 3,4,5!!!

Rapunjel μου δεν ειμαστε για το Δρομοκαιτειο, ειμαστε απο τους τελευταιους ρομαντικους. Αλλωστε και το retromaniax απο ρομαντικους εραστες του παρελθοντος γεννηθηκε, και αυτο προσπαθουν ολοι εδω να διαφυλαξουν: Τις ομορφες αναμνησεις των παιδικων μας χρονων και να τις περασουμε στην μεγαλη ανθρωπινη εγκυκλοπαιδεια που λεγεται WWW = World Wide Web! :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
barbie

Αθεράπευτα ρομαντικοί (για να βάλω και το Makisimo μέσα)!

Η barbie είναι ιστορία , έχεις δίκιο γλυκεία Αναστασία.

Σας βάζω τις barbie που αγόρασα μόλις άνοιξε το Jumbo το 1998 στα Χανιά!

Στις φωτογραφίες υπάρχουν και δύο μετέπειτες του 1998.
 
Ξέρετε? Η barbie πήγε και πανεπιστήμιο! Αποφοιτήσαμε μάλιστα την ίδια χρονιά!!! :)

Προβολή συνημμένου 2658

Αναστασια είπε:
Η τεχνικη εξελιξη της Barbie
Το 1967 μπορει και λυγιζει την μεση.




Σατανικό ε? Για να μην γκρινιάζουν οι γονείς που τα κοριτσάκια θα ζητάνε νέα barbie ακόμα δεν πήραν την παλιά, κάνανε..... απόσυρση της barbie στη μισή τιμή! Και όπως βλέπετε 8 χρόνια τώρα, η barbie κρατάει την ίδια τιμή! Μπράβο στην Mattel για ακόμη μια φορά και για το marketing της!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΦΟΒΕΡΟ!!!! Η αποσυρση της barbie για μια καινουριας τεχνολογιας!!!! ΑΑΑΑ εγω δεν θα μπορουσα να το κανω αυτο!!! Και τι ειναι η barbie; Παλια καλτσα που τρυπησε...; :(

Poor Barbie...τα ξενα χερια ειναι μαχαιρια!!! Εγω παντως με τιποτα δεν θα αποχωριζομουνα την παλια μου barbie, ρε δεν πα' να εκανε και κολοτουμπες η τουιστ εντ τερν!!! Αμερικανικη κουλτουρα παιδι μου, ο καταναλωτισμος σε ολο του μεγαλειο!!!
 
barbie

Καλή μου φίλη mytinyworld είναι φρικιαστικό η αποσυρση της παλιάς κούκλας και η αγορά της καινούργιας στη μισή τιμή. Πάντως οι σημερινές barbie έχουν την ίδια τιμή αλλά έχουν χάσει πολύ σε ποιότητα.

Λατρεμένη μου φίλη Αναστασία συμφωνώ. Καμαρώνω για τα παλιά μου παιχνίδια όχι να τα αποσύρω!

Άλλη μια barbie μου παλιά,του 90 κάτι....
 
Λοιπον φιλη Rapunjel εγω ετσι σε φανταζομαι, σαν αυτην την Barbie Raperonzolo που εβαλες! :) Την ειχα δει μια φορα στην Μπολωνια της Ιταλιας, σε ενα μαγαζι. Ειχε αυτα τα μακρυα μαλλια, για να τα ριχνει απο το παραθυρο του πυργου και να ανεβαινει ο ιπποτης.

Την ελεγαν εδω στην Ιταλια Barbie Raperonzolo, Rapunjel δηλαδη. Μολις λοιπον ειδα το ονομα σου αμεσως αυτην σκεφτηκα!!! :) Ειναι οντως πολυ ευχαριστο να γραφεις σε ενα φορουμ και να σκεφτεσαι οτι στην αλλη μερια σου απανταει η φιλη σου η Raperonzolo Rapunjel. :D

Αυτο κι αν ειναι μαγκια!!!

Καλη μου MytinyWorld η κουκλα σου που απεφοιτησε ειναι πραγματικα μοναδικη!!! Εκανε παταγο! οχι για να μην λενε για τις ξανθιες παλι... Μηπως λεει το κουτι σε τι ακριβως πηρε το πτυχιο;8)
 
Αναστασία μου, δεν λέει δυστυχώς από ποιά σχολή αποφοίτησε! Μήπως είναι η γιατρός της rapunjel??? H μήπως είναι η δασκάλα/παλαιοντολόγος?? :D :D:D:D
 
barbie

Καλή μου φίλη mytinyworld πολύ κομψή η vintage barbie σου.

Έχω μαζέψει όλες τις ηρωίδες barbie που έβγαιναν κάθε χρόνο.

Σας βάζω τη Ζενέτ από τις 12 βασιλοπούλες και τη barbie Μαριπόζα.
 
πρεπει να εξομολογηθω παιδια οτι εγω ειδα και τα εργα σε 3D : Le 12 principesse danzanti, οι 12 χορευτριες πριγκηποπουλες και την Μαριποζα! Φυσικα στο σπιτι και στα κρυφα... :) :) Η κουκλα Μαριποζα της Ραπουνζελ ειναι φανταστικη!!!
 
Πίσω
Μπλουζα