Η ιστορία της ευρωπαϊκής Barbie 1959-1980

Αναστασια

RetroNuts!
Joined
10 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.724
Αντιδράσεις
55
Λιγοι ισως γνωριζουν οτι η παρεξηγημενη Barbie δεν ηταν παντα μια ξανθια χαζοκοτα με ηλιθιο χαμογελο. Στην πραγματικοτητα η κουκλα αυτη εχει μια πολυ ενδιαφερουσα ιστορια, και μια συγκλονιστικη ζωη.

Ακομα και τα χιλιοκαταραμενα πλουσια στηθη της εχουν μια σημαντικη αξια: η Ruth Handler (1916-2002), η γυναικα που την κατασκευασε, οταν χτυπηθηκε και επιβιωσε απο τον καρκινο του μαστου, αποφασισε να ιδρυσει μια εταιρεια την Nearly Me, που κατασκευαζει τεχνικες προσθηκες μαστου, ωστε να βοηθησει τις γυναικες που εχουν υποστει εγχειριση (μαστεκτομη) να αντεπεξελθουν με θετικοτητα και πιστη οτι τιποτε δεν χαθηκε απο την θηλυκοτητα τους. Η Βarbie εγινε απο τοτε ενα ακομα συμβολο, και υπενθυμιση, της προληψης κατα του καρκινου στις γυναικες, και υποστηριξη σε περιπτωση απωλειας.

Και τωρα η ιστορια της κουκλας: Το 1956 στην Ελβετια, η αμερικανα Ruth Handler, κατασκευαστρια κουκλων σε μια εποχη που λιγες ηταν οι χειραφετημενες γυναικες, βλεπει την βιτρινα ενος μαγαζιου την BILD-LILLY. Η LILLY ηταν φτιαγμενη απο πλαστικο και ειχε υψος 29,5 εκατ. Η κουκλα εμοιαζε πολυ σε μια αλλη θεα της εποχης, την Brigitte Bardot. Αυτη η κουκλα ηταν η τριασδιαστατη εκδοση μιας πανεξυπνης και τσαχπινας ηρωιδας γερμανικου κομικ, σχεδιασμενο απο τον O.M. Hausser, και χαριζοταν μαζι με ενα κουτι ταμπακο, πουρα, ή κατι τετοιο, μιας και ειχε επινοηθει αρχικα ως μπιμπελο για το γραφειο ενος αντρα, βαρυ και καραμπουζουκλη. Αντι ρε παιδι μου να του αγορασεις μια ζωνη, ενα αφτερ σειβ, του αγοραζες μια κουκλα, ντυμενη λιγο νεγκλιζε. Ειμαστε στο 1955

να συνεχισω ή βαρεθηκατε; :sleep:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τώρα κάνεις πλάκα έτσι..??? Δεν υπάρχει αυτή η ιστορία..!!!!!!! Έχεις απίστετο αφηγηματικό ταλέντο , λες και διαβάζω μυθηστόρημα..!!!! Δεν θα ξαναρωτήσεις αν βαρεθήκαμε απλώς συνέχισε την ιστορία..! Είναι τόσο ενδιαφέρον όσο φαντάζομαι κανένας δεν γνώριζε και δεν είχε φανταστεί...!!!!!!
 
Κι ομως! Οταν εμαθα την πραγματικη της ιστορια, τοτε ηταν που γεμισαμε εδω περα Barbie, 30 χρονων κοριτσι!!! Για αυτο εβαλα και την φωτογραφια για να μην με πειτε μυθομανη! :)

Η Ruth Handler αγορασε 3 Lilli, και επεστρεψε στην Αμερικη οπου και εβαλε κατω την κουκλα, την σπουδασε και εβγαλε το νεο της project για την Mattel: την Barbie. Οχι πια για ως μπιμπελο για την διακοσμηση καποιου ανδρικου γραφειου, μα ως παιδικο παιχνιδι για ατελειωτα κοριτσιστικα ονειρα!

H Mattel εψαξε να βρει το καλυτερο υλικο για την Barbie, και κατεληξε στο βινυλιο της Ιαπωνιας. Η Ιαπωνια ηταν σε αυτα τα υλικα μανα καημενη. Απο το 1957 μεχρι το 1954 η κατασκευη της κουκλας απλωνεται απο Ηοng Kong μεχρι Κορεα. Η αξια μιας τετοιας κουκλας ειναι μουσειακη. Την εχω δει απο κοντα σε μια μουσειακη εκθεση παιχνιδιου εδω στην Ιταλια.

Η πρωτη Barbie εμφανιστηκε στις 9 Μαρτιου του 1959 στην Εκθεση Παιχνιδιου της Νεας Υορκης. Και οπως βλεπεται μοιαζει υπερβολικα στην ευρωπαικη Lilli. Συγνωμη που εχω πιασει απο τοσο παλια αλλα πιστευω πως για να φτασω στο 1980 και για να βγαλω απο την ρετσινια χαζογκομενας την Barbie, πιστευω πως θα με συγχωρησετε!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλή μου Αναστασία! Πόσο χαίρομαι για το θέμα που άνοιξες, έχουμε πολλά να πούμε! Ευχαριστώ makisimos που μας ενημέρωσες!

Η Ruth λοιπόν διαπίστωσε ότι η μικρή κορούλα της χαιρόταν να παίζει με την Lilli και σκέφτηκε ότι ίσως θα ήταν ωραίο να φτιαχτεί μια ενήλικη κούκλα, μιας και μέχρι τότε οι κούκλες είχαν τη μορφή μωρού ή παιδιού. Βέβαια η πρώτη barbie η λεγόμενη ponytail No 1 (ονομάστηκε ponytail από την αλογουρά που είχε -σήμερα πωλούνται από 2.500$ και πάνω, είναι αυτές που κυκλοφόρησαν μόλις ένα εξάμηνο, με τις τρύπες στις πατούσες για να στηρίζεται σε βάση, μετά την άλλαξαν λίγο) αν προσέξετε είναι ακριβής αντιγραφή της Lilli. Η Mattel πριν χρόνια ανάγκασε τη Hasbro δικαστικά να αλλάξει ξανά τη μορφή της ταλαιπωρημένης sindy όταν την άλλαξε λίγο για να μπορέσει να σταθεί και στην αμερικάνικη αγορά. Ο λόγος ήταν ότι έμοιαζε απλά με την barbie, φαίνεται όμως το 1959 η βιομηχανική και η πνευματική ιδιοκτησία ήταν πολύυυυυυ πίσω ακόμα!

Εγώ έχω μια bubblecut No 1 του 1961, κοκκινομάλα, με μια πολύ ενδιαφέρουσα γκαρνταρόμπα, εάν θέλετε, καθώς θα εκτυλίσσεται η ιστορία μας, να σας την παρουσιάζω κιόλας.

Επίσης, Αναστασία μου, πεθαίνω να δω φωτογραφίες από τις barbie σου!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Kάπου είχα ακούσει ότι η Barbie ως άνθρωπος (με κανονικό όνομα Barbara και χαϊδευτικό Barbie) γεννήθηκε το 1940,και το 1956 σε ηλικία 16 ετών η μητέρα της που έφτιαχνε κούκλες κατασκεύασε μια που έμοιαζε με την κόρη της,και λίγο αργότερα την έθεσε σε κυκλοφορία!

Από ότι φαίνεται υπάρχουν πολλοί "μύθοι" ή αλήθειες για τη Βarbie και την προέλευσή της!Αν μπορείτε να μου πείτε η Barbie είναι υπαρκτό πρόσωπο?Ή τουλάχιστον υπήρχε κάποια κοπέλα ως πρότυπο στην οποία βασίστηκε ο κατασκευαστής?
 
Κάπου στη μέση πρέπει να είναι η αλήθεια.... Εγώ όπου έχω διαβάσει, Barbara έλεγαν την κόρη της Ruth. Η κούκλα δεν έμοιαζε στην Barbara αλλά στην Bild Lilli όπως μας είπε η καλή μας φίλη Αναστασία, εμπνεύστηκε όμως να τη φτιάξει όταν είδε την κόρη της να παίζει με την Lilli. Και της έδωσε το όνομα της κορούλας της! Αλλά σίγουρα η Αναστασία που επιμελείται και την ιστορία αυτή θα ξέρει περισσότερα να μας πει! :)
 
Οπως πολυ σωστα ειπε η Mytinyworld, Barbara ελεγαν την μικρη κορη της Ruth, η οποια επαιζε η κακομοιρα με κατι κουκλες του μεσαιωνα, και παλευε να τις ντυσει με ρουχα της προκοπης...

Τι να κανει και η δολια η μανα Ruth, αποφασισε να ψιλο/αντιγραψει την ευρωπαικη Lilli και να βγαλει την πολυ κομψη Barbie. Η ponytail No1 βγηκε στην αγορα με μαγιο μονο (σαν να λεμε ηρθε απο την Αμερικη με ενα βρακι). Ο λογος ηταν να αναγκασει τα κοριτσακια να λυσσαξουνε να αγορασουνε ξεχωριστα τα ρουχα της, ωστε να ανεβει το κασσέ του Αγιου Βασιλη και της Ματτελ, και να αδειασουνε οι τσεπες του νονου. (ολοι ξερουμε ποσο σημαντικο το ειναι να εχεις εναν σοβαρο και υπευθυνο νονο). ;)

:sweet_kiss: σε ολους τους καλους νονους του κοσμου!

Η ponytail No1 ειχε τις ιριδες των ματιων της ασπρες, και τα φρυδια της ειχαν πιο εντονες γωνιες. Μετα ομως ξαναβγηκε με χρωματιστες ιριδες και τα φρυδια της μαλακωσαν τις γωνιες τους, δινοντας στην κουκλα μια πιο ηρεμη εκφραση.

Οι φωτογραφιες που σας βαζω τωρα ειναι απο την προσωπικη μου συλλογη, προκειται για αμερικανικες ρεπλικες απο βινυλιο, και οχι φυσικα για αυθεντικες! Αριστερα με τις ασπρες ιριδες η πρωτη ponytail και δεξια η επομενη εκδοση. Και ετσι ειμαστε στο 1960 περιπου. Εχουμε λιγο ακομα, πολυ λιγο για να φτασουμε στο 80, συγχωρηστε με!!! Θα ειμαι πολυ συντομη για να μην βγουμε εκτος θεματος απο το Retromaniax, που ως κυρια χρονικη περιοδο οριζει την δεκαετια του 80!

Η bubblecut No 1 του 1961, που εχει η Mytinyworld, πρεπει οπωσδηποτε να κανει την εμφανιση της στο φορουμ και μαλιστα συντομα!!! Περιμενουμε με αγωνια!!!!
 
Το πρώτο διαφημιστικό της barbie! Το όνειρο των κοριτσιών θα στοίχιζε στους αη βασίληδες/νονούς μόλις 3$. Για αρχή.....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
3$ για το 1959 λογικά θα ήταν πολλά χρήματα
 
Πο πο απιστευτο βιντεο minytiwold...!! Και ακόμη πιο απιστευτο αν αναλογιστεί κανείς ότι ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ άνθρωποι δεν ξέρουν ούτε 1% από την ιστορία της σημερινής barbie..!!!!Άσε που ιδιως όποιο αγόρι και να ρωτήσεις δεν καταλαβαίνει την διαφορά ανάμεσα στην barbie και bibi bo, το παραδεχομαι κι εγώ ότι μόνο τότε που άρχισσα να συλλέγω el greco παιχνιδια κατάλαβα ότι οι ΒΙΒΙ ΒΟ πλέον δεν υπάρχουν και ότι η μπάρμπι είναι η συνέχειά της..! Πόσο μάλλον όλο αυτό το ιστορικό της..!!!

ΜΠΡΑΒΟ στην Αναστασία που άνοιξε το θέμα και μας έδωσε τα φώτα της, καθώς και στην Minytiworld για τις συνεχείς πληροφορίες της..!!!
 
Μπραβο και στην γλυκυτατη Rapunjel που μου εβαλε την ιδεα, και στην φανταστικη Μytinyworld που βρηκε το βιντεο και εχει και αληθινη Bubblecut, oχι σαν εμενα με τις μαιμουδες ρεπλικες. #)

To 1959 πουληθηκαν περισσοτερες απο 350 χιλιαδες Barbie. Βρωμησε ο τοπος δηλαδη.

Οι τρυπες στα ποδαρακια της, οπως παρα πολυ σωστα ειπε η Μytinyworld (τελειο το σποτ που εβαλες!!! Δεν το ειχα ακομα δει στο youtube!), βοηθανε τον συλλεκτη να ξεχωριζει την Νο1 του 1959 απο την Νο2 του 1960.

Τα αξεσουαρ της Ponytail υπολογιζονται γυρω στα 4800. Τυφλα να χει ο Σπορτ Μπιλυ και η βαλιτσα του...

To 1961 να σου και πεταγεται ο αιωνιος αρραβωνιαρης της ο Κεν. Το 1963 να την και την Midge, την φιλη της Barbie.

Το 1964 η Barbie αλλαζει εντελως φυσιογνωμια και μακιγιαζ. Εχει συνθετικα ματοκλαδα, τα ματια της ειναι πιο μεγαλα και τα μαλλια. Μια νεα πατεντα, καλυτερη απο αυτην του μασαζοκαλσον σλιμ, επιτρεπει στην κουκλα να περιστρεφεται γυρω απο την μεση της. Ειναι η twist 'n turn.

Το 1968 η Barbie μιλαει, επειδη ειναι και ξανθια ;) δεν βγαζει και πολιτικο λογο το κοριτσι, 3 φρασεις λεει ολες κιολες. Αλλα τις λεει καλα.

Στις φωτο, οχι φυσικα δικες μου, η Bubblecut, και οι twist 'n turn.
 
barbie

Τέλειο το forum για τη barbie. Λατρεμένη μου Αναστασία χίλια μπράβο! :cheers: Συνέχισε με την ιστορία της και βάλε μας και φωτογραφίες από τη θαυμάσια συλλογή σου!

Καλή μου mytinyworld συγχαρτήρια! Ξέρεις πάρα πολλά για τις barbie!

Εγώ σας βάζω φωτογραφία τη barbie malibu 1976 που έχω από μικρή. Μας την είχε φέρει μια θεία της μαμάς μου από την αμερικάνικη βάση που δούλευε ο θείος. Εδώ στα Χανιά barbie είδαμε να πωλείται από το 1993 και μετά!
 
Τι πλασμα ειναι αυτο! Απο τις πιο ομορφες που εχω δει!!! Μπραβο Rapunjel μου!!! Οι δικες σου οι κουκλες ειναι ολες μια και μια!!!

Εχω κι εγω δυο κουκλες του 1976, ετσι τουλαχιστον γραφει το κεφαλι τους απο πισω. Δεν ξερω ποτε βγηκανε στο εμποριο, ισως και αργοτερα. Μα σιγουρα μεσα στο 80.

Μαζευτηκαν απο δυο παζαρακια φετος! Την καστανη απο την Ιταλια, και την ξανθια απο ενα παζαρακι της Αθηνας, η μαμα μου την πηρε γιατι την εφαγαν οι τυψεις που δεν εβρισκε τις κουκλες μου που ειχα μικρη!

Η καστανη ηταν σε πολυ ασχημη κατασταση για αυτο την εβαψα απο την αρχη και της εκανα περμαναντ το παρα πολυ μακρυ μαλλι της. Ειναι δηλαδη μια ΟΟΑΚ, Οne Of a Kind Doll!

Μου βγηκε λιγο ψηλομητα, αλλα τι να κανει και αυτη... απο τα αλωνια στα σαλονια... Ησουνα ξυπολητη και μαζευες ραδικια, τωρα που πηρα εγω γυρευεις σκουλαρικια.

Growing up Skipper

Το 1975 βγαινει στο εμποριο η Growing up Skipper. Γιατι Growing up;

Η Skipper ηταν η μικρη αδερφη της Barbie, και ως μικρη που ητανε δεν ειχε το πλουσιο στηθος της αδερφης της. Το αποτελεσμα ηταν να μην της καθονται τα ρουχα της Barbie δημιουργωντας δυσαρεσκεια στις μικρες, γιατι ητανε η Skipper σαν μικρομεγαλο.

Και τι σκεφτηκανε οι αθεοφοφοι της Μattel????

Με εναν σατανικο μηχανισμο και γυριζοντας τα μπρατσα της κουκλας, το στηθος της Skipper μεγαλωνε και το σωμα της αποκτουσε τις διαστασης της Barbie! EΛEOS!!!!

Ωρε και το βλεπουνε οι φεμινιστριες και γινεται χαμος!!! Η Mattel αναγκαστηκε να αποσυρει την Growing up Skipper απο το εμποριο μετα απο 2 χρονια. Και μεταξυ μας καλα εκανε γιατι αντε τωρα...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τι πλασμα ειναι αυτο! Απο τις πιο ομορφες που εχω δει!!! Μπραβο Rapunjel μου!!! Οι δικες σου οι κουκλες ειναι ολες μια και μια!!!

Εχω κι εγω δυο κουκλες του 1976, ετσι τουλαχιστον γραφει το κεφαλι τους απο πισω. Δεν ξερω ποτε βγηκανε στο εμποριο, ισως και αργοτερα. Μα σιγουρα μεσα στο 80.

Μαζευτηκαν απο δυο παζαρακια φετος! Την καστανη απο την Ιταλια, και την ξανθια απο ενα παζαρακι της Αθηνας, η μαμα μου την πηρε γιατι την εφαγαν οι τυψεις που δεν εβρισκε τις κουκλες μου που ειχα μικρη!

Η καστανη ηταν σε πολυ ασχημη κατασταση για αυτο την εβαψα απο την αρχη και της εκανα περμαναντ το παρα πολυ μακρυ μαλλι της. Ειναι δηλαδη μια ΟΟΑΚ, Οne Of a Kind Doll!

Μου βγηκε λιγο ψηλομητα, αλλα τι να κανει και αυτη... απο τα αλωνια στα σαλονια... Ησουνα ξυπολητη και μαζευες ραδικια, τωρα που πηρα εγω γυρευεις σκουλαρικια.

Growing up Skipper

Το 1975 βγαινει στο εμποριο η Growing up Skipper. Γιατι Growing up;

Η Skipper ηταν η μικρη αδερφη της Barbie, και ως μικρη που ητανε δεν ειχε το πλουσιο στηθος της αδερφης της. Το αποτελεσμα ηταν να μην της καθονται τα ρουχα της Barbie δημιουργωντας δυσαρεσκεια στις μικρες, γιατι ητανε η Skipper σαν μικρομεγαλο.

Και τι σκεφτηκανε οι αθεοφοβοι της Μattel????

Με εναν σατανικο μηχανισμο και γυριζοντας τα μπρατσα της κουκλας, το στηθος της Skipper μεγαλωνε και το σωμα της αποκτουσε τις διαστασης της Barbie! EΛEOS!!!!

Ωρε και το βλεπουνε οι φεμινιστριες και γινεται χαμος!!! Η Mattel αναγκαστηκε να αποσυρει την Growing up Skipper απο το εμποριο μετα απο 2 χρονια. Και μεταξυ μας καλα εκανε γιατι αντε τωρα... :angry: .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εχω πάθει πλάκα με τις μεταμορφώσεις των barbie σου Αναστασία! :) Και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια #) Το διαφημιστικό αυτό ήταν ο λόγος που άρχισα να ασχολούμαι με την παλιά barbie, η σημερινή δεν μου λέει τίποτα...

Αυτό για τη Σκιπερ δεν το ήξερα, όμως έχω διαβάσει ότι η ομιλούσα barbie έλεγε και τη φράση "Μισώ τα μαθηματικά" ή κάτι παρόμοιο και πάλι έγινε χαμός από τις μανάδες.... Γενικά έχει γίνει αρκετές φορές θέμα με τις barbie.. Θα σας δείξω και μια skipper αργότερα.... Η barbie είχε και μια ακόμα μικρότερη αδελφή, την tutti, κάτι σαν τη σημερινή shelly σε μέγεθος, πολύ σπάνια κούκλα, την κυνηγάω καιρό, αλλά... ανεβαίνει πολύ η τιμή της ....!

Οι bubblecut (πάλι πήραν το όνομά τους λόγω κουρέματος) βγήκαν το 1961 σε ξανθές, κοκκινομάλες και μελαχροινές. Εχω την χαρά να έχω μια κοκκινομάλα, υποτιθέται είναι οι πιο σπάνιες γιατί ήταν μικρότερη η παραγωγή τους! Και αυτή είναι η ομορφιά μου, με repro μαγιό, mules, γυαλιά και κουτί! Η κούκλα όμως είναι original No1!

Προβολή συνημμένου 2500

Προβολή συνημμένου 2501

Προβολή συνημμένου 2502

Προβολή συνημμένου 2503

Για δείτε και αυτό!

http://cgi.ebay.com/Stunning-Vintage-1959-1-Blonde-Ponytail-Barbie-W-Box_W0QQitemZ140347804223QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item20ad618a3f&_trksid=p3286.c0.m14
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Άντε που είσαι Αναστασία???? Κι εσύ minytiworld????? Περιμένουμε την συνέχεια της ιστορίας..!! Ήδη εγώ αυτές τις μέρες έχω εντυπωσιάσει τους πάντες με τις πληροφορίες αυτές..!! Απορώ πως δεν έχει γυριστει σε ταινία όλο αυτό το story..!!!!
 
Τι εννοείτε σε παραπάνω post ότι η Βarbie μιλάει?Υπήρχε Barbie που μιλούσε?Προφανώς θα έπαιρνε μπαταρίες!Εγώ θυμάμαι πριν καμιά 10ετία που υπήρχε Barbie οδοντίατρος,και η φωνή της Barbie έβγαινε από την οδοντιατρική καρέκλα που έπαιρνε μπαταρίες (είχε πολλές φωνές η οδοντιατρική καρέκλα,και ήχους όπως κάνει το μηχάνημα για τα σφραγίσματα κλπ)
 
και συνεχιζουμε... :)

Απο τοτε που βγηκε η Βarbie στην πιατσα, αλλαξε πανω απο 90 επαγγελματα. Ιατρος, οδοντιατρος, παλαιοντολογος κτλ.

Το αγαπημενο της επαγγελμα ηταν δασκαλα ξεκινωντας απο το 1965 και συνεχιζοντας το 1985 και μετα. Διδαξε την ιστορια των δεινοσαυρων, μουσικη, γεωγραφία. Το 1999 η Barbie εγινε δασκαλα της νοηματικης γλωσσας. Οριστε το κοριτσι! :)

Αυτα παιδια δεν τα βγαζω απο το κεφαλι μου μα μεταφραζω το δοκιμιο της Lorrie Blair, Art Teacher Barbie: Friend or Foe?

Οταν η Barbie αποφασισε να γινει δασκαλα Ιστοριας της Τεχνης εκανε και μια αλλαγη στο ρουχο. Ενώ το 1985 φοραγε μπλε φορεμα μεχρι το γονατο και γιλεκο, ως δασκαλα Ιστοριας της Τεχνης ντυθηκε σιγουρα πιο σεξυ, με μινι φουστα και τακουνια. Βγηκε σε πολλες εκδοσεις-ρατσες: αφροαμερικανικη, καυκασια, ασιατική και ισπανικη, ενω στο κουτι πουλιοταν μαζι και η Kelly, ως μαθητρια, της ιδιας παντα εθνικοτητας. Και ολα αυτα αποδεικνυουν οτι η Barbie δεν ηταν ποτε μονο χαζη ξανθια μα ανηκε σε ολες τις φυλες. Τωρα αν εμεις την γνωριζουμε μονο ως ξανθια για αυτο δεν φταιει η φουκαριαρα η Barbie αλλα το καταραμενο συστημα. Εμ αν τα κοριτσακια της Ευρωπης αγοραζαν μονο την ξανθια γιατι ειναι πιο φιγουρατζου τι να σου κανει και ο μαγαζατορας; Παρηγγειλε μονο αυτην, μην και του μεινει στα ραφια...

Tα προσωπα της Barbie.

Στο βιβλιο της, Forever Barbie: The Unauthorized Biography of a Real Doll, η M.G.Lord μας θυμιζει ποσα ανδρικα φετιχ εχουν μαζευτει στην κουκλα: τα μακρυα της μαλλια, τα μικρα της ποδια και το υπερβολικο της στηθος.

Μεσα στο δευτερο μισο της δεκαετιας του 60 και μετα την Twist and Turn η Barbie αλλαξε διαφορα καλουπια στο προσωπο της, οπως και μακιγιαζ και μαλλια.

Ετσι εχουμε την

Living Barbie και Dramatic New Living Barbie, με ισιες πατουσες! Χανει μερικα εκατοστα υψος, μπορει και κινει ακομα πιο πολυ μπρατσα και γαμπες ομως τα κοριτσακια αφηνιαζουν γιατι δεν της μπαινουν τα τακουνια!!

Πως να το βαλει μαναρι μου το τακουνι με το ποδοσφαιρικο ποδι το κοριτσι;

H Talking Barbie με κορδονακι στο λαιμο που οταν το τραβουσες ελεγε μεγαλες σοφίες οπως "Παμε σινεμα", "Αποψε εχω ραντεβου με τον Κεν"

Η Growing Pretty Hair, ή Barbie Μαγικα Μαλλια, βγαινει το 1971. Στο κεντρο του κεφαλιου εχει μια τουφα που τραβωντας της τα μαλλια της κουκλας μακραινουν, ή κονταινουν.

Γενικα η Barbie ηταν πολυ του τραβατε με κι ας κλαιω...

Απο το 1971 μεχρι και το 1976 βγαινει η κουκλα της Rapunjel, η Sunset Malibu Barbie. Ειναι μαυρισμενη, και χαμογελαει! Εμ σε διακοπες ειναι το κοριτσι. Αν προσεξετε εχει αλλαξει και το καλουπι της στο προσωπο. Προκειται για ενα απο τα πιο σημαντικα μοντελα της Ματτελ, γιατι αρεσε παρα πολυ στα κοριτσια και εγινε αμεσως μεγαλη επιτυχια. Ακομα ειναι μια απο της πιο αγαπημενες στους πλειστηριασμους online.

Η Live action Barbie εχει φρατζα και ειναι ενα παιδι των λουλουδιων.

Η Free Moving Barbie φοραει κατω απο την φουστα μια φορμα τενιστριας, και μεσα στο κουτι της εχει ρακετα, μπαλακια του τεννις κτλ. Θεεελεις να σου μαθω τεννις?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εκτός από το πρόσωπο και τις πατούσες, χρειάστηκε να αλλάξουν γενικά το σώμα της barbie. Η τόσο στενή μέση με το μεγάλο στήθος ήταν ιδανικά για τα ρούχα των 1960's, όχι όμως και για τη μόδα που ακολούθησε...

Ενα άλλο αγαπημένο επάγγελμα της κούκλας ήδη από τα '60s ήταν και babysitter. Επίσης συλλεκτικές είναι και όσες barbie κυκλοφόρησαν σε συνεργασία με διάφορες αεροπορικές εταιρίες, ντυμένες φυσικά αεροσυνοί!

Το ebay είναι ο παράδεισος των συλλεκτών! Ενας συλλέκτης που σέβεται τον εαυτό του (όχι κάτι ερασιτέχνες σαν εμένα #) ) έχουν τα βιβλιαράκια κάθε χρονιάς, όπου παρουσιάζονται όλα τα outfits που κυκλοφόρησαν ανά έτος και στόχος τους είναι να αποκτήσουν τα πάντα, μέχρι και τα original μπαλάκια του τέννις!

Η barbie δεν αντιμετώπισε ποτέ πρόβλημα με λιωμένα πλαστικά και χέρια που βγαίνουν (βλ. την αγαπημένη μας bibi-bo) όμως μια ασθένεια που μπορεί να σκοτώσει την λατρεμένη κούκλα που απέκτησες μετά από μια... γερή κατάθεση χρημάτων, είναι το green ear. Ακόμα και η Mattel μπορεί να κάνει λάθη.. Τα μεταλλικά σκουλαρίκια που φοράει η κούκλα μπορούν να την μετατρέψουν σε πράσινο τέρας, κάτι σαν τον Hulk. Ξεκινάει από το αυτί και επεκτείνεται δραματικά! Είναι να μην σου συμβεί!

Προβολή συνημμένου 2529Προβολή συνημμένου 2530

Προβολή συνημμένου 2531Προβολή συνημμένου 2537
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ετσι ακριβως Mytinyworld!!! Και για του λογου το αληθες ριξτε και μια ματια στις φωτο να δειτε το συνδρομο του Πρασινου Αυτιου...και σε...προχωρημενη φαση... :eek:

Στην δεκαετια του 80 εχουμε μια ατελειωτη σειρα απο Barbie και οποιος κανει το "λαθος" να αποφασισει να ξεκινησει συλλογη καλο θα ηταν να νοικιασει ενα σπιτι για να εχει χωρο να της βαλει μεσα...εγω ας πουμε τωρα κινδυνευω ηδη να φαω εξωση κι ας εχω μονο 3 Barbie απο αυτην την δεκαετια.8)

Η Angel Face Βarbie φοραει μια ροζ φουστα και ενα ασπρο πουκαμισακι με δαντελα.

H Busy Talking Barbie ειναι κολλημενη στο τηλεφωνο και ποιος ξερει τι σαχλαμαρες λεει... :p δεν υπηρχαν και τα κινητα τοτε.

Στην τελευταια φωτογραφια εβαλα μια Βarbie του 1987, την Fun-To-Dress, η οποια ερχεται κυριολεκτικα με ενα βρακι και χωρις παπουτσια, ωστε να ξεφραγκιασει και τους νονους του καθε παιδιου να παρουν τα αξεσουαρ.

Διπλα της εβαλα την ρεπλικα της Νο1 Ponytail ωστε να μπορεσετε να δειτε την διαφορα στα προφιλ των δυο εποχων.

Ποτε γελασε η Barbie?

Το 1971 η χαμηλοβλεπουσα κοπελια Barbie σηκωσε το βλεμμα και κοιταξε το κοινο της μεσα στα ματια. Ηταν μια απαντηση της Ματτελ συμφωνα με το φεμινιστικο κινημα της εποχης.

Το 1977 ομως εκτος απο το βλεμμα αλλαξε και το στομα, και αυτο θεωρηθηκε η αρχη της "ηθικης καταρρευσης" της κουκλας, γιατι απο απομακρη και λιγο σνομπ εγινε ανιαρη και χαζοκοτα.

Αλλα τι φταιει η Barbie? Δεν ειναι χαζη... ειναι που την σχεδιασανε ετσι...

H Barbie και τα μαθηματικα

Α ρε Barbie...

η Μattel ειχε την φαενη ιδεα να την βαλει να πει το φοβερο "Math is tough".

Και μεταξυ μας δεν ειχε και αδικο το κοριτσι. Τα μαθηματικα δεν ειναι και ευκολα! Αλλα πεσανε να την φανε. Στο κατω κατω της γραφης, δεν ειχε πει "Math is tough...for girls" αλλα την κατηγορησανε οτι και καλα υποτιμα την νοημοσυνη των κοριτσιων κτλ κτλ.

Η ηλικια της Barbie

Η Barbie δεν ειναι απλως μια κουκλα. Ειναι ενα κοινωνικο συμβολο.

Η πρωτοποριακη ιδεα της Barbie ως μια fashion doll ηταν η αιτια της εξαπλωσης της σε ολες τις ηπειρους. Ενω μεχρι τοτε οι κουκλες εμοιαζαν συχνα με μωρα και ηταν φτιαγμενες για να προετοιμαζουν τα κοριτσακια στον ρολο τους ως μητερες η Barbie εχει μια ηλικια απροσδιοριστη. Το ιδιο ισχυει και για την Βibibo.

Ειναι μια κουκλα μεταξυ εφηβειας και ενηλικιωσης. Με την Barbie ο γονιος εξαφανιζεται.

Δεν ειναι μανα κανενος και γυναικα κανενος. Ειναι μια κοπελα ελευθερη.

Για να καταλαβουμε λοιπον τον κοσμο που περιστρεφεται γυρω απο την Barbie πρεπει να αναλυσουμε την ιστορικο-κοινωνική στιγμη στην οποια γεννηθηκε! Φιλοσοφικη η συζητηση ετσι?

Η Barbie γεννηθηκε στην δεκαετια του 50, την εποχη του Baby Boom, του Ψυχρου Πολέμου και της καταναλωσης. Την ιδια εποχη εχουμε την αποθεωση της Εφηβειας, οι teenagers γινονται το κεντρο της κουλτουρας. Ειναι η εποχη του ροκ, της γυναικας Ντιβας (Ava Gardner, Marilyn Monroe). To Baby Boom, με τοσα μικρα στην πιατσα, δινει καινουριους καταναλωτες στην βιομηχανια παιχνιδιου. Η Barbie ειναι το εμβλημα αυτης της νεας εποχης.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα