Thor
RetroMasteR
- Αντιδράσεις
- 529
Εγώ το είχα από τις εκδόσεις Δαμιανός (ή Δαμιανού; δεν είμαι σίγουρος ) με τον τίτλο το Αιγαίο ανάστατο. Από άλλους εκδοτικούς οίκους έχει κυκλοφορήσει και με τους τίτλους το Αιγαίο στις φλόγες ή το Αρχιπέλαγος στις φλόγες που πρέπει να είναι και ο αυθεντικός τίτλος.phil_vr είπε:Ειναι το ιδιο με το "Οι Πειραται του Αιγαιου" της Αστηρ. Αναμεσα στους εκδοτικους οικους υπαρχουν μερικα ιδια βιβλια με ελαφρια διαφοροποιηση των τιτλων, λεπτομερεια αρκετη ομως για να δημιουργει συγχιση για το αν προκειται για αλλο βιβλιο η οχι. Καλο παραδειγμα και το διπλανο βιβλιο απο τους Κουρσαρους στην σειρα του Perlastar. Ειναι το βιβλιο "Το Αστερι του Μεσημβρινου" που στην εκδοση της Αστηρ ονομαζεται "Το Αστερι του Νοτου".
Το δε αστέρι του μεσημβρινού/Αστέρι του Νότου εγώ το είχα με τον τίτλο Στην χώρα των αδαμάντων (πάλι από τον Δαμιανό)
Άλλες αλλαγές τίτλων που έχω παρατηρήσει σε σχέση με τα εξώφυλλα που έχεις στην ανάρτηση 132: Ο λαχνός νούμερο τάδε (Αστήρ) γίνεται Ένας τυχερός λαχνός (εκδόσεις Ρέκος)
Το μυστηριώδες έγκλημα (Αστήρ) γίνεται Ένα Δράμα στη Λιβονία (εκδόσεις Ρήγας)
Οι περιπέτειες της κυρίας Μπράνικαν (Αστήρ) γίνεται Κυρία Μπράνικαν (4π)
Οι ναυαγοί του σύμπαντος (συμπεριλαμβάνεται στον ίδιο τόμο με τον Φάρο στην άκρη του κόσμου του Αστέρα αν θυμάμαι καλά, πάνε και 20 χρόνια που το είχα στα χέρια μου) γίνεται ο Αιώνιος Αδάμ σε αρκετές άλλες εκδόσεις (που είναι και ο αυθεντικός τίτλος)
Ο ατσαλένιος γίγαντας (Αστήρ) γίνεται Το ατμοκίνητο σπίτι (4π)
σε κάποιες περιπτώσεις οι αλλαγές στον τίτλο είναι μικρές και μπορεί εύκολα να τις ανιχνεύσει ο υποψήφιος αγοραστής, ειδικά αν έχει διαβάσει το βιβλίο, συχνά όμως ο τίτλος γίνεται εντελώς διαφορετικός. Πιθανολογώ όμως ότι οι διαφορετικοί τίτλοι έχουν να κάνουν και με το από ποια γλώσσα έχει γίνει η διασκευή. πχ το μυθιστόρημα Un Billet de loterie (Ένας λαχνός) στις ΗΠΑ κυκλοφορεί σαν Ticket No. "9672" (Ο λαχνός Νο 9672), ο ίδιος τίτλος που υπάρχει και στις εκδόσεις Αστήρ. Δεν θα ήταν περίεργο λοιπόν η διασκευή να έγινε βάσει της αμερικανικής έκδοσης.