Thor
RetroMasteR
- Joined
- 23 Μάρ 2012
- Μηνύματα
- 1.640
- Αντιδράσεις
- 529
Σίγουρα κάθε συγγραφέας ΕΦ παίρνει ρίσκα όσον αφορά αυτά που γράφει (για το αν και πότε θα υλοποιηθούν). Ειδικά όμως ο Βερν δεν θυσίαζε ποτέ την πλοκή του προς όφελος της επιστημονικής αλήθειας. Συχνά έγραφε πράγματα που ήδη η επιστήμη και η τεχνολογία της εποχής του τα είχε ανατρέψει, τα οποία όμως τον βόλευαν για την ανάπτυξη της πλοκής του. Είναι γεγονός ότι έγραφε κυρίως για ένα νεανικό κοινό ενθουσιασμένο από τις επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων 2 αιώνων (πριν την εποχή του Βερν) και του πρόσφερε ένα πακέτο περιπετειώδους μυθιστορήματος με στοιχεία ΕΦ. Τα στοιχεία αυτά ήταν η αφορμή για την περιπέτεια.kouikaras είπε:Με αυτό το σκεπτικό φίλε Ελέφαντα, οποιοδήποτε έργο Ε.Φ. μπορούμε να το βγάλουμε φάουλ. Ο Βερν ήταν άνθρωπος που αναμφισβήτητα παρακολουθούσε την επιστημονική πρόοδο της εποχής του και προσπαθούσε να την ενσωματώσει (σε εκλαϊκευμένη μορφή) στα μυθιστορήματά του. Εννοείται ότι υπήρχαν και λάθη. Σε όλους τους συγγραφείς Ε.Φ. μπορείς να βρεις λάθη. Αλλά μου φαίνεται πολύ βαρύ το να λες ότι ήταν "φαντασία" αλλά δεν ήταν "επιστημονική".
Πχ σε 2 μυθιστορήματα οι ήρωες του χρησιμοποιούν την διάσπαση του νερού για την παραγωγή αέρα Στο 5 βδομάδες σε ένα αερόστατο για να χρησιμοποιήσουν το υδρογόνο στο αερόστατο και στο από τη Γη στη Σελήνη (και στο Γύρω από τη Σελήνη κατά συνέπεια) για να αναπνεύσουν μέσα στο βλήμα. Οι ποσότητες νερού που θα χρειαζόταν και στις 2 περιπτώσεις για να είναι αξιοποιήσιμη η ποσότητα του αέρα θα ήταν τεράστιες άρα το εγχείρημα θα ήταν μη πραγματοποιήσιμο. Πώς όμως θα έδινε στους ήρωές του υδρογόνο στην Αφρική του 19ου αιώνα και οξυγόνο στο διάστημα; Αυτό το ήξερε αλλά τον βόλεψε να το παραβλέψει.
Άλλο παράδειγμα: Σε άλλα 2 μυθιστορήματα έχουμε έναν ολόχρυσο κομήτη, Το Έκτωρ Σεβαρντάκ και το Κυνήγι του αερόλιθου (το δεύτερο είναι νόθο). Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει και το ήξερε αλλά και πάλι το χρησιμοποίησε.
Και φυσικά υπάρχουν και αντιλήψεις που ανατράπηκαν με την πάροδο των ετών και για τις οποίες πίστευε ότι ήταν αλήθεια όπως το ότι ένα αντικείμενο που τρέχει με 200 μίλια την ώρα γίνεται αόρατο (ο Κοσμοκράτορας), η ύπαρξη της νήσου Ταμπόρ στον Ν. Ειρηνικό (Τα παιδιά του πλοιάρχου Γκραντ και Η μυστηριώδης νήσος), ή η αδιαφορία για το φυσικό περιβάλλον και κυρίως για την πανίδα (υπάρχουν άπειροι ήρωες φανατικοί του κυνηγιού που σκοτώνουν τεράστιους αριθμούς ζώων σε πολλά μυθιστορήματά του)
Εκεί όμως έγκειται η επιτυχία του. Παρόλες τις επιστημονικές, πολιτικές και γεωγραφικές ανατροπές που κάνουν αναχρονιστικό το έργο του. Το διαβάζουμε και το ξαναδιαβάζουμε και ο ίδιος έχει μια ιδιαίτερη θέση στις αναμνήσεις μας.