Ιστορία Υπολογιστών 1975-1980 [RetroManiaX TV]

Maddog είπε:
...αν και η χολή προς τα PCs μάλλον περισσεύει. Την επόμενη φορά να κρατηθείς λίγο περισσότερο στο ύψος σου Αντώνη. Ο Bill έπαθε λόξυγγα! :p
Είναι από τους λόγους που λάτρεψα το βίντεο! :)

Βέβαια για κάποιους άλλους λόγους, θα το σκεφτώ να παρακολουθήσω το δεύτερο μέρος... :nervous:
 
Και λίγα ελέχθησαν :)

Τo PC είχε από τις χειρότερες προδιαγραφές, φτιάχτηκε σε χρόνο dT, στο πόδι, χωρίς καμία έρευνα, από εξαρτήματα που υπήρχαν χρόνια στο εμπόριο και με τον χειρότερο δυνατόν επεξεργαστή! Αντί να έβαζαν απ' ευθείας έναν 68000 (λέμε τώρα) που θα ήταν μια λογική επιλογή σε ένα τόσο hi-end και ακριβό μηχάνημα μιας και σαν τέτοιο το πουλούσαν, πήγαν στον 8088. Έναν επεξεργαστή που μπορείς να συγκρίνεις μόνο με τον Z80 και βασίζεται σε ακόμα πιο αρχαία σχεδίαση τον 8085!

Για το λειτουργικό τι να πω; Ένας τύπος ήθελε να φτιάξει ένα CP/M για 8088 μιας και το λειτουργικό αυτό ήταν καθαρά για Ζ80. Είχε σχεδιάσει μια add-on κάρτα για τον Altair (αν θυμάμαι καλά) και πρακτικά έκανε port μέσα σε 4 μήνες ότι μπόρεσε. Ε αυτό το πράγμα με rename των εντολών και κάποιες βελτιώσεις ονομάστηκε MS-DOS και χρησιμοποιούσε όλος ο κόσμος μέχρι και τη δεκαετία του 90!

Τι καλό να βρω να πω όταν υπάρχουν μηχανήματα που πήρανε χρόνια να γίνουν ιδέες στο χαρτί και ακόμα περισσότερο να υλοποιηθούν; Πως μπορώ να μη συγκρίνω τον 68000 με τον 8088, δύο επεξεργαστές που βασίστηκαν τα πιο γνωστά μηχανήματα των μετέπειτα χρόνων;

8088 είχαν τα PCs, 68000 όλοι οι εξελιγμένοι υπολογιστές (Amiga, ST, Mac, Lisa, κλπ)

Το ότι κέρδισε την αγορά και σήμερα όλοι αυτό χρησιμοπούμε δεν έχει σχέση με το πόσο καλό ήταν σαν μηχάνημα τότε.
 
ωραιοτατο επι της ουσιας και με πολυ γελιο ταυτοχρονα ...μπραβο παιδια ...
 
Μπραβο παιδια!!! Συγχαρητηρια! Βλεπω πως το Retromaniax που αγαπαμε εξελίσσεται

σε κατι πολυ πιο μεγαλο... !!!!
 
Συγχαρητήρια παιδιά. Σήμερα κάθησα και το είδα.

Απίστευτο δουλειά παιδιά. Περιμένω, το επόμενο επεισόδιο.
 
Υπεροχο!! πολυ καλη δουλεια
 
Συγχαρητήρια, πολύ καλό, αναμένω τα επόμενα να εστιάσουν στον Ελληνικό χώρο. Άντε και με Αγγλικούς υπότιτλους :D
 
πολυ καλο!!! μπράβο! ενα δυο θεματακια με το μιχ του ηχου, αλλα ειμαι σίγουρος οτι στο επόμενο(που ανυπομονώ να δω) θα έχουν διορθωθεί

ποτε προβλέπετε το sequel?
 
Ο 8088 ήταν απλά μια budget έκδοση του 8086 που ήταν ένας 16-bit επεξεργαστής. Ο δε Ζ80 ήταν μια επέκταση στον 8080. Αυτή η σειρά γυρνάει πίσω στην INTEL. Θα συμφωνήσω ότι όλη αυτή η σειρά ήταν άστα να πάνε και σίγουρα προτιμώ την σειρά 6800 (6 οχτακόσια) και την 65xx (που είναι στην πραγματικότητα cut down version του 6800).
 
Πολύ καλή δουλειά παιδιά (και στο μέλλον θα γίνει ακόμα καλύτερη). Αφού, ακόμα κι εγώ, που δεν είμαι καθόλου σχετικός με τους υπολογιστές (πέρα κάποιων προγραμμάτων για τη δουλειά μου) και ανίδεος (σε μεγάλο βαθμό) για την ιστορία τους το ευχαριστήθηκα. Κeep on και ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ!!!
 
Πάρα πολύ καλό!

Ενδιαφέρων βέβαια το οτι καταφέρατε να κάνετε αφιερωμα στους υπολογιστες 1975-80 χωρις να πειτε ουτε μια φορα ... Unix :)

Οσο για τα περι IBM PC θα συμφωνήσω απόλυτα με τα όσα γράφτηκαν περι 8088 κτλ. Το CPU αυτο ειχε ενα απιθανα περιπλοκο memory management που φυσικα ειναι υπευθυνο για τα πολλα δεινα που ακολουθησαν στη σχεδιαση των λειτουργικων και των PC (το περιφημο όριο των 640Κ του MSDOS εχει τη ριζα του σε αυτη την λαθος απόφαση της ΙΒΜ). Βέβαια για να μήν αδικούμε την Intel, το 8088 είχε σχεδιαστει σαν controller chip και όχι για γενικής χρήσης προσωπικους και μη υπολογιστές. Αλλα η IBM πηγε να κανει ...οικονομια :)

Το πιο μεγάλο πλεονέκτημα που είχε ο IBM PC (για να λέμε τη σκάφη .. σκάφη) ήταν ότι σχεδιάστηκε με το γνωστό bus που επέτρεπε επακτάσης του συστηματος με αλλαγές καρτών γραφικών, μνήμης, disk controllers κτλ.

Πάντως για να μήν αλλάξει η συζήτηση σε ... αντι και προ PC, για μια ακόμη φορά τα συγχαρητηρια μου για τo φιλμακι και αν μπορώ να βοηθήσω στο επόμενο (ειδικά για την δεκαετια Pixel που έρχετε ;) ) θα χαρω πολύ.

Βασίλης Κωνσταντίνου

Υ.Γ. Μα καλα περασαν κιόλας 32 χρόνια απο τοτε που βγήκε το πρώτο startrek movie;;; :cool:
 
Καταπληκτική δουλειά με πάρα πολύ χιούμορ και επαγγελματισμό παρουσιάσατε σε 20 λεπτά τα 5 σημαντικότερα χρόνια της ιστορίας των προσωπικών υπολογιστών. Συγχαρητήρια και αναμένω το δεύτερο μέρος με ανυπομονησία. Απλά από οτι διάβασα στα υπόλοιπα σχόλια ο Ζ80 δεν τυγχάνει και πολύ καλής φήμης πράγμα που εγώ δεν συμφωνώ καθόλου αλλά τέλος πάντων...
 
Μπράβο παιδιά. Πολύ καλή δουλειά. :)
 
παρα πολυ καλη δουλεια!!!!!!! συγχαρητηρια σε ολους οσους συνεργαστηκαν για να μας προσφερουν αυτο το βιντεο!!!!!!!
 
Πολυ καλο.Και νομιζα οτι ηξερα πολλα απο ιστορια υπολογιστων.
 
Καταπληκτική και γεμάτη μεράκι δουλειά! Χίλια μπράβο!

Μια ερώτηση μόνο, μπορείτε να μας πειτε με ποια προγράμματα έγινε το video editing, τα voice over, η μίξη του ήχου και γενικά, όλη η δουλειά? ίσως θα ενδιαφερόταν κόσμος σχετικά.. (τουλάχιστον εγώ! :) ) )
 
m096-b-Recording-in-Progress-Quiet-Please-Neon-Sign.jpg

Να είναι καλά η πανελλαδική, θα προλάβω σήμερα!:Ρ
 
@manosun

Στο πρώτο μέρος όλα έγιναν στο Final Cut Pro X εκτός από κάποια εφέ που έγιναν με το Motion.

O ήχος πέρασε από το Shure SM58 σε μια Roland Octacapture απευθείας στο FCPX.

Στο δεύτερο μέρος το speakαζ το έχει αναλάβει ο Status, θα μου τα δώσει σε mp3 και θα τα περάσω στο FCPX πάλι.

Στο video έπαιξε μια Nikon D7000 με τον Tamron SP90. Στο δεύτερο μέρος έχουμε περισσότερες παρουσίες (+ ένας 18-200 + ο εξοπλισμός του Dominion με τον Dominion μαζί) :)
 
Πίσω
Μπλουζα