ΚΟΜΙΞ

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Valtasar
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Και το πρώτο τεύχος του Μίκυ Μάους που είχα, είχε 1 δεκασέλιδη του Μπαρκς, όπου ο Ντόναλντ φρόντιζε ένα ανθρωποφάγο φυτό, ενώ αυτό προσπαθούσε να τον φάει!..

-Δεν το είπε κανείς, και μου κάνει μεγάλη εντύπωση, αλλά τα πιο συλλεκτικά τεύχη στην Ελλάδα πρέπει να είναι τα τεύχη-δώρο με τις συνδρομές! Εγώ είχα πάρει κάποια από αυτά, το Ο Μίκυ Πυροσβέστης και την πρώτη ιστορία του Μπαρκς, με πρωταγωνιστή τον Πλούτο! Μετά θα έβγαινε και ένα με ιπτάμενο αεροπλανοφόρο νομίζω, του Πωλ Μάρρυ ίσως! Αυτά τί να έγιναν? Γιατί αν δώθηκαν σε 500 άτομα μόνο, και δεδομένου ότι δεν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για επανέκδοση, πρέπει να έχουν μεγάλη αξία!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτό που προσπαθώ να πω, και ίσως δε το θέτω καλά είναι οτι, το πρώτο τεύχος του ΚΟΜΙΞ, και ιστορία του Rosa να είχε, πάλι θα ήταν το πρώτο τεύχος του ΚΟΜΙΞ.

Από κει και πέρα, το οτι πολλοί φτιάχνουν "μαϊμούδες" αυτού του τεύχους, σημαίνει οτι υπάρχει φωτιά πίσω από τον καπνό, υπάρχει δηλαδή ζήτηση από τους συλλέκτες και διάθεση να πληρωθούν αρκετά Ευρώ για την απόκτησή του.

Διορθώστε με αν κάνω λάθος...
 
Προσωπικά θεωρώ πως οι τρέχουσες σειρές ("Η μεγάλη βιβλιοθήκη του Καρλ Μπαρκσ" και "Η μεγάλη βιλιοθήκη Κόμιξ") έχουν κάποια υστερήματα έναντι της παλιάς σειράς "ΚΟΜΙΞ" :

1) Κακώς βάζουν ως τίτλο σε κάθε τόμο τον τίτλο από κάποια ιστορία . Δεν θεωρώ πως αυτό είναι σωστό καθώς η εκάστοτε εν τίτλω ιστορία είναι κάτι αυτόνομο και δεν μπορεί να χαρακτηρίσει όλο τον τόμο .

2) Τα εξώφυλλα , και δεν αναφέρομαι στα εξόφυλλα των τόμων , αλλά στα εξώφυλλα των ιστοριών (φυσικά αναφέρομαι σε εκείνες που είχαν εξώφυλλο) . Στο ΚΟΜΙΞ ένα μεγάλο μέρος της ομορφιάς του οφειλώταν στο φοβερό εξώφυλλο που κοσμούσε το κάθε τεύχος , εδώ όμως τζίφος . Θα μπορούσαν κάλλιστα να έβαζαν το αντίστοιχο εξώφυλλο στην αρχή κάθε ιστορίας . Το ξέρω πως σε όσες από αυτές είχαν εξώφυλλο , αυτό παρουσιάζεται στην πρώτη σελίδα , αλλά είναι σε σμίκρυνση ...

3) Τα σχόλια . Παρότι οι τόμοι καυχιούνται πως παρέχουν πληροφορίες για τις περιεχόμενες ιστορίες , στην πραγματικότητα συνήθως περιορίζονται σε μία περίληψη , που συχνά αποκαλύπτει και μέρος της ιστορίας . Προσωπικά προτιμώ τα παλιά σχόλια του ΚΟΜΙΞ , τα οποία έδιναν περισσότερα στοιχεία για την εποχή που γράφτηκε η εκάστοτε ιστορία , σύγκριση με άλλες , σχόλιο για ποιούς άλλους έμπνευσε κτλ .

Κάτα τα άλλα είναι και οι δύο είναι ωραίες προσπάθειες αν και θα προτιμούσα να υπήρχαν μερικά σχόλια και στη σειρά "Η μεγάλη βιλιοθήκη Κόμιξ" , στην οποία δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει τόση σιωπή βρε παιδί μου .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Επειδή τυχαίνει να έχω το πρώτο τεύχος σε πολύ καλή κατάσταση, σε ποιο ιστότοπο θα μπορούσα να βρω πιθανούς αγοραστές; Αν γνωρίζει κάποιος, ας στείλει pm. Ευχαριστώ.
 
Προσωπικά με ενοχλεί πάρα πολυ η τακτική κάποιων που πλασάρουν τα προιόντα τους με την ετικέτα του συλλέκτικού. Το αναγνωστικό κοινό και η πορεία στην αγορά είναι που θα το κρίνει αυτό, όχι ο δημιουργός/πωλητής. Εγώ από αντίδραση και μόνο δεν μπαίνω καν στην διαδικασία να ασχοληθώ με τέτοιες περιπτώσεις. Επειδή ασχολούμαι λίγο με συλλογές περιοδικών και βιντεο-παιχνιδιών και γενικά παλαιών αντικειμένων, αυτό που έχω καταλάβει τόσα χρόνια είναι ότι για να θεωρείται ένα αντικείμενο σπάνιο/συλλεκτικό πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι και πολύ αντικειμενικές και δεν σηκώνουν αμφισβήτηση: 1. παλαιότητα. 2. αριθμός αντιτύπων που κυκλοφόρησε. 3. ποιότητα, ή αξία καθ'αυτή. Τώρα αν ένας εκδότης που μυρίστηκε ψητό, δημιουργεί τεχνητές συνθήκες έλλειψης ενός προϊόντος του, ή χειραγωγεί με οποιονδήποτε τρόπο τους καταναλωτές, νομίζω πια η ευθύνη βαραίνει εμάς για να μην συντηρήσουμε αυτην την κατάσταση.

Και επίσης υπάρχει και ο προσωπικός παράγοντας, δηλ. τί άξία έχει για μένα, συναισθηματική κυρίως, ένα πράγμα, κι αυτό ποτέ κανείς πωλητής δεν θα μπορέσει να το υπολογίσει.

Τώρα, σε ένα πιο πρακτικό ζήτημα: Είδα κάπου να πωλείται το τεύχος 3 των Κλασικών με τιμή 300 Ευρώ, και το 17 στα 100, ή 120 Ευρώ δεν θυμάμαι ακριβώς. Αξίζει τον κόπο λέτε, ή ζητάει πολλά;
 
Συμφωνώ φίλε Ρεϊνμέταλ και επαυξάνω! -Και τα Κλασικά είναι 1 επένδυση που δεν θα το μετανοιώσεις πιστεύω! Από τις τιμές που έχω ακούσει σ' αυτό το Φόρουμ, μια χαρά μου φαίνονται! άσχετα που εγώ δε θα είχα ούτε τα μισά να δώσω τώρα! :D
 
Hrysaor είπε:
Συμφωνώ φίλε Ρεϊνμέταλ και επαυξάνω! -Και τα Κλασικά είναι 1 επένδυση που δεν θα το μετανοιώσεις πιστεύω! Από τις τιμές που έχω ακούσει σ' αυτό το Φόρουμ, μια χαρά μου φαίνονται! άσχετα που εγώ δε θα είχα ούτε τα μισά να δώσω τώρα! :D
Δυστυχώς φίλε Χρυσάορα ούτε εγώ τα έχω...Θα μείνω με τη γλύκα, και ο παλαιοπώλης στο Θησείο που έκανε όνειρα. :D
 
Καλησπέρα

Είμαι φανατικός αναγνώστης του περιοδικού εδώ και καμιά 10ριά χρόνια. Έχω στείλει αρκετές επιστολές, μερικές από τις οποίες έχουν δημοσιευθεί, κάτι που σταμάτησε να γίνεται όταν άρχισα να εκφράζω τη δυσαρέσκειά μου. Γιατί; Για τους προφανείς λόγους που έχουν αναφερθεί πιο πάνω. Πάντα ήξερα ότι ο Τερζόπουλος είναι [edit] ....... [edit] άτομο, αλλά ο τρόπος που φέρθηκε στην περίπτωση του Ντον Ρόσα είναι απαράδεκτος, χώρια την απίστευτη πτώση στην ποιότητα του περιοδικού, που πλέον το παίρνω απλώς για να το πάρω.

Δεν θα πω πολλά. Φτιάξτε καφεδάκι και διαβάστε αυτό το άρθρο στο insomnia, όπου περιγράφονται τα πάντα και φαίνεται η κατάντια ενός κάποτε αξιοπρεπέστατου περιοδικού.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Απορώ συχνά για ένα πράγμα : στα κόμιξ του Μπαρκς υπάρχουν καρέ τα στα οποία υπάρχουν διάφορα μικρά σχέδια . Π.χ. κάποιος χαρακτήρας στο βάθος κτλ . Δεν αναφέρομαι σε λεπτομέρειες όπως συνήθιζε ο Ρόσα , αλλά γενικά σε διάφορα πράγματα . Ίσως οι μεταγενέστεροι να είχαν καλλύτερες τεχνολογίες στη διάθεσή τους , αλλά τη δεκαετία του '50 πώς ήταν δυνατόν να σχεδιάζει τέτοια πράγματα ; Π.χ. τον Ντόναλντ στο βάθος και να διακρίνεται που χαιρετάει με το χέρι του . Εκτός και αν σχεδίαζε με μικροσκόπιο , αλλά και πάλι δεν ξέρω με πόσο λεπτό μολύβι σχεδίαζε ...

Συμπλήρωση :

------------

Τελικά είναι άλλη η Carl Barks Library και άλλη η The Complete Carl Barks Disney Library ;

Με την ευκαιρία , μήπως έχει γνωστοποιηθεί πόσους τόμους θα περιλαμβάνει η "Η μεγάλη βιλιοθήκη Κόμιξ" (δηλαδή εκείνη με ιστορίες του Ρόσα) ;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στην πλειοψηφία των κόμικς - και σίγουρα και σε αυτά του Μπαρκς - τα πρωτότυπα σχέδια γίνονται σε μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που τελικά θα τυπωθούν. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει μετά από σμίκρυνση και οι λεπτομέρειες φαίνονται πιο... λεπτεπίλεπτες :)
 
Έχει περάσει το μισός έτος και ακόμα δεν είδαμε νέο τόμο στη Μεγάλη βιβλιοθήκη του Μπαρκς ή των Κώμιξ . Να συνεχίζουμε να ελπίζουμε ; ...
 
iliekater είπε:
Έχει περάσει το μισός έτος και ακόμα δεν είδαμε νέο τόμο στη Μεγάλη βιβλιοθήκη του Μπαρκς ή των Κώμιξ . Να συνεχίζουμε να ελπίζουμε ; ...
Αυτά κυκλοφόρησαν το Πάσχα. Είναι τα #11 και #12. Είσαι σίγουρος ότι έψαξες καλά;

MegalhBibliothhkh_0011.jpg

MegalhBibliothhkh_0012.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αμάν ! Ομολογώ δεν κοίταξα παντού , αλλά σε γνωστό κατάστημα που ρίχνω ματιές , δεν τα έχει ! ! !

Παρατηρώ κάτι στα νέα αυτά εξώφυλλα : επιτέλους άρχισαν να φροντίζουν το εξώφυλλο να ανταποκρίνεται στην επίμαχη ιστορία !
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ τα βρήκα σε γνωστό κατάστημα σε πολλά αντίτυπα έκαστο και όλα τα τεύχη της σειράς!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πάντως όσον αφορά τη σπανιότητα του πρώτου τεύχους, πέρα από επαγγελματίες πωλητές κλπ. θα πω οτι, για μένα, εκτός από συλλεκτική αξία έχει και συναισθηματική, καθώς το είχα αγοράσει τότε που κυκλοφόρησε, οπότε αν τυχόν έρθω σε ανάγκη και το πουλήσω, η τιμή που θα ζητήσω θα είναι μεγάλη.

Τώρα, το αν θα βρεθεί κάποιος να το αγοράσει σε αυτή την τιμή, αυτό είναι άλλο θέμα...
 
Παιδιά να κάνω μια ερώτηση; Από πότε το ΚΟΜΙΞ είναι η πιο συλλεκτική σειρά στην Ελλάδα; Επειδή το γράφει στο εξώφυλλο ο Τερζόπουλος; Από την πείρα μου σαν συλλέκτης, ποτέ κάτι που πλασάρεται ως συλλεκτικό δεν είναι πραγματικά συλλεκτικό. Πολύ πιο συλλεκτικό ειναι το αντίστοιχο τεύχος του Μίκυ Μάους που πρωτοεκδόθηκε μια ιστορία παρά η επανέκδοσή της στο ΚΟΜΙΞ. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Μην πετάτε τα λεφτά σας στη φούσκα που λέγεται "ΚΟΜΙΞ -Συλλεκτική έκδοση". Ντεμέκ συλλεκτικό είναι. Προσωπικά για μένα τρία είναι τα συλλεκτικά περιοδικά: το εβδομαδιαίο Μίκυ Μάους, τα Κλασικά και το μεγάλο Μίκυ.
 
Καλώς ή κακώς το ΚΟΜΙΞ έγινε συλλεκτικό, έστω και με το ζόρι. Όταν κυκλοφορούν στο Μοναστηράκι έγχρωμες φωτοτυπίες του πρώτου τεύχους, στα 150 Ευρώ και τις αγοράζει κόσμος, αυτό κάτι λέει. Βασικά, καλώς που έγινε συλλεκτικό, θα έλεγα εγώ, γιατί ήταν μια προσεγμένη έκδοση που ξεχώριζε από τις υπόλοιπες. Οι ιστορίες, η ποιότητα χαρτιού, το μέγεθος... Και λέω "ήταν" γιατί όλοι ξέρουμε οτι έχει χάσει κάτι από την παλιά του αίγλη.

Όσον αφορά την πρώτη δημοσίευση ιστοριών που έγινε σε παλιότερα τεύχη Μίκυ Μάους ή Κλασικών κλπ., θα έλεγα (καθαρά προσωπική άποψη) οτι δε με ενδιαφέρει και τόσο σαν συλλέκτη να μου πουλήσει κάποιος π.χ. το Μίκυ Μάους #132 , γιατί έχει μέσα την πρώτη ιστορία του Carl Barks που δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα. Ίσως ανάμεσα στους κόλπους των συλλεκτών, πράγματι μία ιστορία να κάνει συλλεκτικό ένα τεύχος. Όμως, όπως έχω ξαναγράψει, το πρώτο τεύχος μιας έκδοσης (του ΚΟΜΙΞ επί της παρούσης), δεν παύει να είναι το ΠΡΩΤΟ, και αυτό το κάνει αυτόματα ξεχωριστό, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, όπως ξεχωριστό είναι το πρώτο τεύχος του Μίκυ Μάους, των Κλασικών, του Μπλέκ κλπ.
 
Συλλεκτικό είναι αυτό που θεωρεί ο καθένας μας σαν συλλέκτες και είναι διατεθειμένος να το αγοράσει όσο κι αν κάνει. Π.χ. συλλεκτικό θεωρώ κι εγώ ένα περιοδικό (εκτός των άλλων που συλλέγω) που είναι σχετικά δύσκολο να βρεις τεύχη ειδικά τα μεγαλύτερα παρόλα αυτά κοστίζει μόνο 2,5 με 3 ευρώ ...

Ο Τερζό πιστεύω ήξερε τι έκανε και έγραψε τη λέξη συλλεκτικό στο εξώφυλλο του ΚΟΜΙΞ από το πρώτο τεύχος. Και μόνο που είχε φτάσει στο τεύχος 12 και μέσα στις σελίδες είχε διαφήμιση για αγορά παλαιών τευχών σε τιμές πενταπλάσιες από την τιμή του τεύχους που κυκλοφορούσε στα περίπτερα τα λέει όλα...

Είναι πολλοί αυτοί που τσιμπάνε στο άκουσμα της λέξης συλλεκτικό...! Εγώ απλώς τα θέλω στη συλλογή μου και το μόνο που με νοιάζει είναι σε τι τιμές θα βρω τα τεύχη που ψάχνω και που πολλοί έχουν βαφτίσει συλλεκτικά! Παίζει ρόλο βέβαια σε ορισμένα κομμάτια και ο νόμος προσφοράς-ζήτησης. Π.χ. μια πολύ δύσκολη σειρά να κλείσεις είναι τα κλασικά γιατί το ζητάνε πολλοί και το προσφέρουν λίγοι.
 
kingtiger077 είπε:
Συλλεκτικό είναι αυτό που θεωρεί ο καθένας μας σαν συλλέκτες και είναι διατεθειμένος να το αγοράσει όσο κι αν κάνει. Π.χ. συλλεκτικό θεωρώ κι εγώ ένα περιοδικό (εκτός των άλλων που συλλέγω) που είναι σχετικά δύσκολο να βρεις τεύχη ειδικά τα μεγαλύτερα παρόλα αυτά κοστίζει μόνο 2,5 με 3 ευρώ ...Ο Τερζό πιστεύω ήξερε τι έκανε και έγραψε τη λέξη συλλεκτικό στο εξώφυλλο του ΚΟΜΙΞ από το πρώτο τεύχος. Και μόνο που είχε φτάσει στο τεύχος 12 και μέσα στις σελίδες είχε διαφήμιση για αγορά παλαιών τευχών σε τιμές πενταπλάσιες από την τιμή του τεύχους που κυκλοφορούσε στα περίπτερα τα λέει όλα...

Είναι πολλοί αυτοί που τσιμπάνε στο άκουσμα της λέξης συλλεκτικό...! Εγώ απλώς τα θέλω στη συλλογή μου και το μόνο που με νοιάζει είναι σε τι τιμές θα βρω τα τεύχη που ψάχνω και που πολλοί έχουν βαφτίσει συλλεκτικά! Παίζει ρόλο βέβαια σε ορισμένα κομμάτια και ο νόμος προσφοράς-ζήτησης. Π.χ. μια πολύ δύσκολη σειρά να κλείσεις είναι τα κλασικά γιατί το ζητάνε πολλοί και το προσφέρουν λίγοι.
με αποτέλεσμα αν έχεις χάσει κάποια τεύχη τα τελευταία 2 χρόνια να πρέπει να τα πληρώσεις χρυσά...

στα κλασσικά υπάρχει κάποια χρονική περίοδος που τα τεύχη της είναι σπάνια ή γενικά τα παλιότερα τεύχη είναι σπάνια ανεξαιρέτως ;
 
krem13 είπε:
στα κλασσικά υπάρχει κάποια χρονική περίοδος που τα τεύχη της είναι σπάνια ή γενικά τα παλιότερα τεύχη είναι σπάνια ανεξαιρέτως ;
Βασικά η πρώτη εικοσάδα των κλασικών θεωρείτε η πιο δύσκολη με εξαίρεση τα τεύχη 14, 16, 18 και 19 τα οποία βρίσκονται σχετικά πιο εύκολα.Ειδικά το 14 το βρίσκω συνέχεια μπροστά μου! Επίσης, δυσκολότερο όλων θεωρείται το #25 καθώς λέγεται ότι από λάθος είχε πάει μεγάλη παρτίδα στη Κύπρο τον Ιούλιο του 75 που κυκλοφόρησε και γι'αυτό η ελληνική αγορά είχε πολύ λιγότερα τεύχη.
 
Πίσω
Μπλουζα