Καραγκιόζης

Ο Μαστορας θυμαται και το τραγουδακι! Μπραβο ρε παιδια.

Παντως στο Μαρουσι ειναι το Σπαθαρειο μουσειο, οπου ειναι και το σπιτι του Σπαθαρη. Και καθε καλοκαιρι ο Σπαθαρης δινει παραστασεις (το οργανωνει ο Δημος Αμαρουσιου). Δεν εχω παει ποτε, αλλα πολυ θα ηθελα να δω ζωντανα Καραγκιοζη. Αν οργανωθει και φετος θα σας ενημερωσω. Ειχα δει μια συνεντευξη του Σπαθαρη που ελεγε οτι οι διαλογοι ειναι αυτοσχεδιασμοι, και απλα υπαρχει ενα γενικο σχεδιο πλοκης. Γυρω απο αυτη τη γενικη ιστορια ο καραγκιοζοπαικτης αυτοσχεδιαζει και γι'αυτο καθε παρασταση ειναι μοναδικη.
 
Και ο Σπυροπουλος ,μου εχουν πει, οτι δινει παραστασεις καθε Κυριακη στις 11 στη πλατεια Λαμπρινης (αν θυμαμαι καλα)
 
Domniki είπε:
Ο Μαστορας θυμαται και το τραγουδακι! Μπραβο ρε παιδια. Παντως στο Μαρουσι ειναι το Σπαθαρειο μουσειο, οπου ειναι και το σπιτι του Σπαθαρη. Και καθε καλοκαιρι ο Σπαθαρης δινει παραστασεις (το οργανωνει ο Δημος Αμαρουσιου). Δεν εχω παει ποτε, αλλα πολυ θα ηθελα να δω ζωντανα Καραγκιοζη. Αν οργανωθει και φετος θα σας ενημερωσω. Ειχα δει μια συνεντευξη του Σπαθαρη που ελεγε οτι οι διαλογοι ειναι αυτοσχεδιασμοι, και απλα υπαρχει ενα γενικο σχεδιο πλοκης. Γυρω απο αυτη τη γενικη ιστορια ο καραγκιοζοπαικτης αυτοσχεδιαζει και γι'αυτο καθε παρασταση ειναι μοναδικη.
Το μουσείο μήπως είναι δίπλα στο Αίθριο; Νομίζω κάτι έχει εκεί δίπλα.

Το Σπαθάρη τον είχα δει το 2000 στην Επίδαυρο στην Ειρήνη του Αριστοφάνη. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ! Στο τέλος τον χειροκροτούσαν για πάνω από 10 λεπτά θυμάμαι. Και ο Σπυρόπουλος είναι πολύ καλός, νεώτερος βέβαια. Η φωνή του είναι επίσης χαρακτηριστική, έπαιζε βέβαια και στην τηλεόραση και τον έβλεπαν όλα τα πιτσιρίκια και τον ξέρουν και τη θυμούνται, αλλά του Σπαθάρη είναι ασύγκριτη.
 
Aν δοκιμασετε το link

http://www.karagiozismuseum.gr/

θα βρειτε το προγραμμα παραστασεων για το 2007.

Το μουσειο ειναι στην πλατεια εκει που ειναι η Εμπορικη τραπεζα στο κεντρο του Αμαρουσιου (Πλ. Βασ. Σοφιας νομιζω λεγεται).
 
Χθες πηγα σε μια παρασταση Καραγκιοζη στο Παλλας.

Ηταν "ο Μεγαλεξανδρος και ο καταραμενος δρακος", μια συνεργασια του ΔΗΠΕΘΕ Βορειου Αιγιου και του ΔΗΠΕΘΕ Πατρας.

Ηταν συνδυασμος θεατρου σκιων και κλασικου θεατρου. Κομματια της παραστασης παιζονταν πισω απο το χαρακτηριστικο σεντονι, οπου ηθοποιοι και φιγουρες εμφανιζονταν σαν σκιες πανω στο λευκο πανι. Καποια αλλα κομματια ηταν κανονικο θεατρο, με τους ηθοποιουν να κινουνται ακριβως οπως οι φιγουρες του καραγκιοζη.

Υπηρχε ζωντανη μουσικη και τραγουδι. Η παρασταση ηταν πολυ προσεγμενη και τα πιτσιρικια της αιθουσα το διασκεδασαν δεοντως. Αν εχετε παιδια, ή αν αισθανεσθε παιδια στην καρδια, το συνιστω ανεπιφυλακτα. Ειναι στην Αθηνα για λιγες παραστασεις.
 
Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ο Ευγένιος Σπαθάρης...

Σίγουρα δεν είναι μια ρετρό ανάμνηση, αλλά πολλές αναμνήσεις μαζί...Είναι ο άνθρωπος που συνέδεσε το ονομά του με τον καραγκιόζη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Ο Ευγένιος Σπαθάρης δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή μετά από ένα ατυχημα που είχε χθές το βράδυ.(οι γιατροί τον θεωρούν ηδη κλινικά νεκρό)

Ο Ευγένιος Σπαθάρης έχει τιμηθεί με πάρα πολλά διεθνή βραβεία και το 2007 τιμήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού για την μεγάλη του προσφορά στο καλλιτεχνικό αυτό είδος, για το οποίο του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του "μεγάλου δασκάλου".

Τι Μπορεί να πει κανείς παραπάνω, απλώς από ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη χαρά που μας έδινε κάθε απόγευμα όταν είμασταν παιδιά...

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=HHwEKGjtLMQ&feature=related]YouTube - ΞΞΞΞΞΞΞΞ£ Ξ£Ξ*ΞΞΞΞʽΞΞ£ 3 Ξ±ΟΟ 7 ΞΏ ΞΞ±ΟΞ±Ξ³ΞΊΞΉΟΞΆΞ·Ο ΟΟΞ· ΟΞΏΟΞ½ΟΞ±

ΥΓ. Δυσκολεύτηκα να διαλέξω κάποιο βίντεο.....
 
Είχα πάει και εγώ το καλοκαίρι φέτος με την γυναίκα μου στο Σπαθάρειο Μουσείο. Ήταν εντυπωσιακό και το μουσείο και η εξυπηρέτηση. Όταν έμαθαν δε ότι είμα και δημοσιογράφος, με γέμισαν με έντυπα, ημερολόγια κ.α. Κρίμα όμως που εκείνη την μέρα ο "Δάσκαλος" δεν θα ερχόταν...

Οι σκέψεις μας είναι δίπλα του...
 
Τα ΝΕΑ του Σαββατου εχουν βιβλιο και DVD "το θεατρο σκιων και ο Ευγενιος Σπαθαρης"
 
Σημερα ηταν καλεσμενος στη ΝΕΤ και εδειξαν αρκετα αποσπασματα απο παρασταση. Υπεροχος και ο ιδιος οπως παντα.
 
\ είπε:
Σημερα ηταν καλεσμενος στη ΝET...
Μήπως ήταν επανάληψη;;

Δεν την είδα την εκπομπή αλλά ακούω ότι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση για να βγήκε στη τηλεόραση..

Πάντως τι να πώ για τον Σπαθάρη, όλα είναι λίγα για αυτόν τον θρύλο της ελληνικής παράδοσης.

Νιώθω άμετρο σεβασμό και δέος και τόσα άλλα που δεν μπορώ να εκφράσω...

Χαίρομαι που βλέπω ότι στο δημοτικό πάντα αφιερώνουν ένα δυο μαθήματα στο έργο του.
 
Απειρος σεβασμός... Η Ελληνική κοινωνία χρωστάει πολλά σε αυτον τον άνθρωπο, γενίες ολόκληρες μεγάλωσαν με τα έργα του...
 
dream_specialist είπε:
Μήπως ήταν επανάληψη;;Δεν την είδα την εκπομπή αλλά ακούω ότι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση για να βγήκε στη τηλεόραση..

Πάντως τι να πώ για τον Σπαθάρη, όλα είναι λίγα για αυτόν τον θρύλο της ελληνικής παράδοσης.

Νιώθω άμετρο σεβασμό και δέος και τόσα άλλα που δεν μπορώ να εκφράσω...

Χαίρομαι που βλέπω ότι στο δημοτικό πάντα αφιερώνουν ένα δυο μαθήματα στο έργο του.
Ναι ηταν σε επαναληψη. Δεν ηξερα οτι δεν ειναι καλα. Σημερα εμαθα τι του συνεβει και πολυ λυπηθηκα, συν το οτι ηταν πολυ αδικος ο τροπος που του συνεβει.
 
Πιστέψτε με παιδιά ήταν τρομερή ανακούφιση το να παίρνεις έστω μια καλημέρα από αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο.

Όσοι τον ζούσαμε στην καθημερινότητα του Αμαρουσίου, ξέρουμε τη γλυκύτητα και το ήθος αυτού του σπουδαίου Έλληνα.

Δεν μιλάω βέβαια για το σπουδαίο του έργο και είναι πραγματικά κρίμα και ντροπή οτι η λέξη καραγκιόζης φέρει εδώ και χρόνια τη στρεβλή έννοια που της έχουμε δώσει.

θαύματα δυστυχώς δεν γίνονται, στην προκειμένη περίπτωση όμως θα έπρεπε...
 
μου φαινεται υπηρχε και μια σειρα βασισμενη στον Καραγκιοζη με κανονικους ηθοποιους. Ηταν βεβαια ασπρομαυρη αλλα δε γνωριζω τιποτα για την ημερομηνια παραγωγης. Απλα θυμαμαι πως ο Καραγκιοζης εκει δεν ειχε καμια σχεση με αυτον του θεατρου σκιων. Μαλιστα μικρος παραξενευτηκα που και οι φωνες τους ηταν διαφορετικες.......

Θυμαται κανεις τιποτα;
 
Φιγούρες του Καραγκιόζη και παραστάσεις με σεντόνι.

Διοργάνωνε κανείς παραστάσεις στη γειτονιά του ? :)
 
Δε ξερω αν το έμαθε κανεις.. Η θρυλική σειρά Καραγκιοζη με τίλτο "Και μιλάει και λαλάει" (παραγωγης 1994-95) ξαναπροβάλλεται έπειτα απο 14 σχεδόν χρόνια μετα στην ΕΤ-1 κάθε πρωί στις 8 (!) απο Δευτέρα ως Παρασκευή. Το θεμα ειναι οτι την ωρα που το βαλανε στις 8 πρωινιάτικα ποιος θα το δει? Οι μαθητες που ειναι στα σχολεια? Οι εργαζομενοι που ειναι στις δουλειες τους? Οι υπευθυνοι της ΕΡΤ το στριμωξαν πρωινιάτικα για να γεμισει το προγραμμα και να σταματησουν οι γκρίνιες εκεινων που φωναζουν εδω και χρονια για το οτι η ελληνικη τηλεοραση σταματησε να παιζει Καραγκιόζη. Το 1994 που πρωτοπαίχτηκε η εκπομπή, παιζόταν μεσημέρι. Βλέπετε, απο το 1994 στο 2011 που είμαστε τώρα, έχουν αλλάξει κόσμοι και σύμπαντα.. Η μεσημεριανή ζώνη δεν έχει καμία σχέση με τα παλιά, αλλώθηκε καταστρεπτικά απο μεσημεριανάδικα και λούληδες της κακιάς ώρας.. Και οταν τα ηνια του πολιτισμου της χωρας ειναι στα χερια βουτυροαναθρεμμενων κολλεγιοπαιδων η απαισιοδοξια ειναι ακομα μεγαλυτερη.. φατε τους...
 
Ο γιος του Ευγένιου Σπαθάρη ήταν σε μια συνεύντευξη, σε εκπομπή του Κώστα Γεωργουσόπουλου αν θυμάμαι καλά, πριν μερικούς μήνες. Εκεί ανέφερε τι έπεται στην συνέχεια όπως η δημιουργία DVDs για να πάει επιτέλους ο Καραγκιόζης και στα σπίτια. Και όσον αφορά την Ελληνικότητα του Καραγκιόζη που αναφέρθηκε παραπάνω, κάποια στοιχεία υπάρχουν εδώ! Και αντιγράφω:

"<Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ>



Η γέννηση του πασίγνωστου λαϊκού μας ήρωα του ελληνικού θεάτρου σκιών , του αγαπημένου μας Καραγκιόζη, δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη και έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις πάνω στο θέμα αυτό. Η ιστορία της δημιουργίας του βασίζεται σε προφορικές παραδόσεις από τις οποίες η πιο διαδεδομένη αναφέρεται στον γνωστό θρύλο του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη που ζούσαν στην Προύσα. Ο Χατζηαβάτης ήταν εργολάβος οικοδομών και είχε αναλάβει να χτίσει το σαράϊ του πασά της Προύσας.

eug_picture1.jpg


"Η Γέννηση του Καραγκιόζη"​
έργο του Ευγένιου Σπαθάρη

Πήρε στο γιαπί εργάτες και αρχιμάστορα έβαλε τον Καραγκιόζη που ήταν μαραγκός, μα είχε μυαλό πρωτομάστορα.

Ο πασάς είδε ότι το σαράϊ αργούσε να τελειώσει κι εφοβέρισε τον Χατζηαβάτη πως θα τον θανατώσει. Ο Χατζηαβάτης φοβήθηκε και φανέρωσε στον πασά ότι φταίχτης ήταν ο Καραγκιόζης που έλεγε αστεία στους μαστόρους και γελούσαν.

Ο πασάς φοβέρισε και τον Καραγκιόζη αλλά εκείνος εξακολούθησε να αστειεύεται. Ετσι ο πασάς τον θανάτωσε.

Ολοι αγανάχτησαν με τον άδικο σκοτωμό του Καραγκιόζη κι ο πασάς για να ημερέψει τον λαό έχτισε ένα ωραίο μνημείο στην Προύσα κι έθαψε εκεί τον Καραγκιόζη με μεγάλες τιμές. Η αδικία όμως αυτή κόστισε πολύ στον πασά κι αρρώστησε βαριά.

Οι άλλοι αγάδες για να διασκεδάσουν τον πασά έφεραν τον Χατζηαβάτη στο σαράϊ να του λέει τα χωρατά του Καραγκιόζη.

Μια μέρα ο Χατζηαβάτης έκοψε έναν χάρτινο Καραγκιόζη, τέντωσε ένα πανί που το φώτισε κι έδωσε παράσταση Καραγκιόζη.

Ο πασάς ευχαριστήθηκε τόσο που του έδωσε άδεια να παίζει παραστάσεις όπου θέλει. Λέγεται, λοιπόν, πως έτσι δημιουργήθηκε ο Καραγκιόζης.

Υπάρχει όμως και ακόμα ένας θρύλος για τον Καραγκιόζη που αναφέρεται στην ιστορία ενός έλληνα από την Υδρα, του Γ. Μαυρομάτη και τοποθετείται χρονολογικά περίπου τον 18ο αιώνα. Ο Μαυρομάτης, λέγεται ότι ήλθε στην Τουρκία από την Κίνα με το θέατρο σκιών του. Αποφασίζοντας να εγκατασταθεί πλέον μόνιμα στην Πόλη, προσάρμοσε τόσο τη ζωή του όσο και το θέατρό του στα ήθη των τούρκων. Ετσι, ωνόμασε τον πρωταγωνιστή του Καραγκιόζ, προέκταση στα ελληνικά Καραγκιόζης, που στα τούρκικα σημαίνει μαυρομάτης. Ο Μαυρομάτης πέθανε στην Τουρκία και πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε βοηθό του τον Γιάννη Μπράχαλη, τον πρώτο καλλιτέχνη του είδους που έφερε τον Καραγκιόζη στην Ελλάδα.

Οι πρώτες ιστορικά βεβαιωμένες πληροφορίες για το θέατρο του Καραγκιόζη εντοπίζονται στα μέσα του 17ου αιώνα και μας τον παρουσιάζουν να εκφράζει εικόνες από την ζωή των Τούρκων. Πολλοί υποστήριξαν ότι ο Καραγκιόζης μας ήταν τούρκικο θέατρο, όμως, όποιος γνωρίζει τον πνευματικό χαρακτήρα των λαών που ζούσαν μέσα στην τουρκική αυτοκρατορία, δύσκολο να φαντασθεί τούρκο, ή εβραίο ή αρμένη για δημιουργό του Καραγκιόζη και μάλιστα εμπνευσμένο από τη ζωή δυο ελλήνων: του Χατζηαβάτη και του Μαυρομάτη. Απλώς, η εντύπωση δημιουργήθηκε γιατί, μετά την εμφάνιση του Καραγκιόζη, η τουρκική κυριαρχία απλώθηκε σ'όλες τις χώρες της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και επόμενο ήταν το θέατρο σκιών να πάρει μορφή και έκφραση σύμφωνα με τις νέες κοινωνικές συνθήκες, δηλαδή, οθωμανική.

Ηταν, επομένως, λογικό οι ακόλουθοι τέσσερεις σχεδόν αιώνες της τουρκοκρατίας να έχουν σαν αποτέλεσμα να ξεχασθεί τόσο πολύ η ελληνικότητά του, ώστε οι περισσότεροι ερευνητές να χαρακτηρίζουν τον Καραγκιόζη σαν τούρκικο θέατρο σκιών. Παρουσίαζε την τούρκικη ζωή ο Καραγκιόζης επειδή μέσα στην τουρκοκρατία διαμορφώθηκε και προς τους Τούρκους κυρίως απευθυνόταν. Ηταν ανάγκη, επομένως, να καλυφθεί με τούρκικο όνομα ο κεντρικός του ήρωας, γιατί διαφορετικά ήταν αδύνατον να ελέγχει τα φαινόμενα και τους τύπους της τούρκικης κοινωνικής ζωής."
 
Παίδες οσοι ειστε απο Αθήνα σας κανω γνωστο οτι στις 30 Ιουνίου και ωρα 9 θα παιξω στο λόφο του Στρέφη στα πλαισια του 15ου φεστιβαλ θεατρου σκιων το ηρωϊκο και πατριωτικο έργο "Ο μαύρος ξιφομάχος". Οσοι πιστοι προσελθετε! Θα χαρω πολυ να σας δω εκει και να με τιμησετε με τη παρουσια σας!
 
Παιδια οσοι ειστε απο Αθήνα να σας ξαναυπενθυμισω πως αυριο Πέμπτη 30 Ιουνίου και ωρα 9 το βράδυ στο λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια, παίζω παράσταση Καραγκιόζη.. αντε σας περιμενω να με υποστηριξετε!
 
Επειδη βλεπω οτι οι περισσοτεροι ειναι άσχετοι επι του θέματος σχετικα με τις ρετρο-αναμνησεις απο τα τηλεοπτικά δρώμενα του Καραγκιόζη στην ελληνική τηλεόραση επιτρέψτε μου να σας διαφωτίσω λιγο μιας και βλεπω οτι το μονο που θυμουνται ολοι ειναι τις παραγωγες του Σπαθάρη και οι υπολοιποι τις σπουδαιες εκπομπες του Θαναση Σπυροπουλου.. λοιπον εχουμε και λεμε.. οι παραγωγές που εγιναν στην ελληνική τηλεόραση σχετικα με το θεατρο σκιων απο τη δεκαετία του 70 μεχρι τα μέσα τις δεκαετίας του '90 ειναι οι εξης:

"Kαραγκιόζης του Ευγένιου Σπαθάρη" (Eπαιζε στη κρατική τηλεόραση απο τα τέλη της δεκαετίας του 60' μεχρι το 1992. Oι παραγωγές που έκανε ηταν άπειρες.. Εκανε σειρες οπως "Οδύσσεια" "Ηρακλής" "Μεγας Αλέξανδρος" "Ειρήνη του Αριστοφάνη" "Ο Καραγκιόζης στο Βυζάντιο" (1989) και αμέτρητες αλλες που υπαρχουν ολες στο αρχειο της ΕΡΤ)

"Ο Καραγκιόζης του Μάνθου Αθηναίου" (Δε γνωριζω περισσοτερες πληροφοριες για την παραγωγη αυτη, ξερω μονο οτι επαιζε τα τελη της δεκαετιας του ΄70 και επαιξε και τις αρχες του '90)

"Χρόνια συντροφιά με το Καραγκιόζη" με το Θανάση Σπυρόπουλο (Ο Θανάσης Σπυρόπουλος τη δεκαετία του '80 επαιζε επι 10 συνεχόμενα χρόνια στη κρατική τηλεόραση εκπομπες με παραστασεις θεατρου σκιων, εντουτις το "Χρονια συντροφια με το Καραγκιοζη" θεωρειται σειρα η οποια ειναι κατα γενική ομολογία η καλύτερη παραγωγή που φτιάχτηκε ποτε απο την ελληνική τηλεόραση για το θεατρο σκιών.. Η σειρα επαιξε αρχικα πρωτη χρονια το 1987 και πρεπει να εκανε αρκετες σεζον τουλάχιστον μέχρι το 1992.. Δυστυχως πουθενα στο ιντερνετ δε σωζεται καποιο ντοκουμέντο απο τη σειρα αυτη.. Στην ΕΡΤ εχει καταστραφει το υλικο της σειρας και γνωριζω οτι μονο ο Θανασης Σπυροπουλος εχει ολοκληρο το αρχειο με το φιλμ σε αποθηκη στο σπιτι του.. Η συγκεκριμενη σειρα ηταν κλάσεις ανώτερη απο τις παραγωγές του Σπαθάρη.. Ο Θανάσης Σπυρόπουλος ανέβαζε έργα επικών διαστάσεων οπως "Ο Καραγκιόζης στο διάστημα" "Ο λήσταρχος Ντελής" "Η νεράιδα της Μάνης" "Ο γιος της μάγισσας" "Ο Αθανάσιος Διάκος" "Ο Κατσαντώνης" "Ο στρατηγός Βελισάριος του Βυζαντίου" "Ο Καραγκιόζης και οι αργοναυτες" "Το γεφύρι της Άρτας" "Ο Καραγκιόζης παλαιστής" "Ο Σιδερένιος Καπετάνιος" "Ο Καραγκιόζης ποδοσφαιριστής" (πραγματικά επική παράσταση απο τις λίγες μιλάμε!!) "Ο μαύρος της Ανατολής" και αμέτρητα αλλα έργα.. στην εισαγωγη του καθε επεισοδιου επαιζε το τραγουδι "Ειμαι εγω ο Καραγκιόζης" το οποιο τραγουδούσε και ειχε γραψει τη μουσική και τους στίχους ο Κωνσταντινουπολίτης Καραγκιοζοπαίκτης Φρίξος Γαζεπίδης ο οποιος ηταν και συνεργάτης στενος του Θανάση Σπυρόπουλου! αξιζει να σημειωθει οτι το τραγουδάκι της εισαγωγής "Είμαι εγω ο Καραγκιόζης" παραμενει ακομα και σημερα ζωντανο στις μνήμες των 30ρηδων που τοτε ηταν.. 12ρηδες! Λιγο πριν αρχισει η παράσταση ο ιδιος ο Θανασης Σπυροπουλος μιλούσε και περιέγραφε στο κόσμο το έργο για το οποιο θα έπαιζε.. οι δε παραστάσεις άγγιζαν τη τελειότητα μιας και ήταν ολες παιγμενες σε τεράστιες σκηνές με εναλλαγή της κάμερας, άριστες φιγούρες με ακόρεστη ποικιλία, σκηνικά σκέτα κομψοτεχνήματα και ειδικά εφε που εκανα μονομιας τις παραγωγές του Σπαθάρη να φαντάζουν με κακόγουστη χαλκομανία σε συγκριση με εκεινες του Σπυροπουλου..)

"Τα Κολλητήρια" (Εκπομπή με παραστάσεις του θεάτρου σκιών με παρουσιαστή τον ηθοποιό Σταύρο Παράβα. Η εκπομπη ξεκινησε το 1986 και εκανε 2 σεζον μεχρι τα τέλη του 1987. Στη συγκεκριμενη εκπομπη σε καθε επεισοδιο επαιζε διαφορετικος καραγκιοζοπαικτης καθε φορα, μερικοι μαλιστα απο τους πολυ παλιους και "σπάνιους" οπως ο Μίμης Ασπιώτης.. Μερικοι απο τους σπουδαίους και αριστοτέχνες παίκτες που πέρασαν απο τη σειρα ηταν οι εξης : Βάγγος Κορφιάτης, Μάνθος Αθηναίος, Θανάσης Σπυρόπουλος, Σταμάτης Γενεράλης, Γιάνναρος, Ορέστης. Η εκπομπη ηταν εξαιρετικη απο ολες τις αποψεις.. Στην εισαγωγη ο Σταυρος Παράβας εκανε καθε φορα μια ανασκόπηση πανω σε ενα θέμα που αφορούσε το θεατρο σκιών.. Π.χ. σε καποιο επεισοδιο εδειχνε τις διαφημιστικές αφίσες που παρουσιαζόταν το κάθε έργο (τις λεγόμενες "ρεκλάμες") καθως και την ιστορία τους) Επειτα η εκπομπη περνουσε στο κυρίως θέμα που ηταν η παράσταση Καραγκιοζη με παρουσία ζωντανής ορχήστρας παρακαλω την οποια ηγήτω ο θρυλικός Θέμης Καράμπαλης με τη μοναδική του φωνή στους αμανέδες και το τρομερό παιξιμο στη κιθάρα και το τουμπερλέκι! Μια ακομα καινοτομία στην εκπομπη ηταν οτι κατα τη διάρκεια της παράστασης γινοντουσαν εναλλαγές στα πλάνα και βλέπαμε ανα διαστήματα και τον ιδιο το Καραγκιοζοπαίκτη που επαιζε πίσω απο το πανί! Στη συνέχεια υπηρχε και διαγωνισμός οπου μαθητές δημοτικών σχολείων απο ολη την Ελλάδα εστελναν μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις τους στην ΕΡΤ οπου ειχαν παιξει θεατρο σκιων και μεσω της εκπομπης γινοταν επιλογη της καλυτερης παράστασης.. ο καλύτερος κέρδιζε ενα σπέσιαλ σετ με επαγγελματικές φιγούρες θεατρου σκιων! Η συγκεκριμενη εκπομπη ηταν συκλονιστική και δυστυχως διαπιστωνω πως κανεις δε τη θυμαται! Εχει επισης διαγραφει κι αυτη απο το αρχείο της ΕΡΤ και σώζεται μονο σε προσωπικά αρχεία Καραγκιοζοπαικτων και ανθρωπων που ασχολούνται με τη τέχνη..)

"Καραγκιόζης" (Ουσιαστικά αποτελεί μια updated εκδοχη της σειρας Κολλητήρια.. Παίχτηκε απο την ΕΤ2 το 1989-1990 σε 2 σεζον.. Η δομη οπως προειπα ηταν η ιδια με τα "Κολλητηρια" με τη διαφορα οτι στην εισαγωγη δεν ηταν ο Σταυρος Παραβας αλλα πραγματικοι Καραγκιοζοπαικτες οπου με ενα έξυπνο σκετσάκι αποκάλυπταν στο θεατή το έργο που θα ακολουθούσε.. Στη συνέχεια ακολουθούσε η παράσταση.. Η ζωντανή ορχηστρα ηταν αλλο ενα κοινο σημειο με τη σειρα τα "Κολλητήρια".. Στο μουσικό σημα έναρξης της σειράς ο Θέμης Καράμπαλης με την ορχήστρα του τραγουδούσε το "Καραγκιόζη σ'αγαπάμε", τραγούδι που τους στίχους τους ειχε γράψει ο αείμνηστος και βετεράνος Πειραιώτης Καραγκιοζοπαίκτης Βάγγος (Ευαγγελος Κορφιάτης).. Και αυτη η εκπομπη εχει διαγραφει απο το αρχειο της ΕΡΤ και οπως και η προηγουμενη υπαρχει μονο σε προσωπικο αρχειο Καραγκιοζοπαικτων οι οποιοι το εγραφαν τοτε απο βιντεο και εχουν φυλάξει το υλικο.. Η σειρα ήταν πραγματικά μαγευτική με παραστάσεις διαμάντια οπως "Το μαγικό μπουκάλι και το τρομερό τζίνι" την οποια θυμαμαι αμυδρά να παρακολουθω στο σαλονι του σπιτιου μου σε ηλικια νηπιαγωγειου, ή τη παρασταση "Το φάντασμα του σαραγιού" "Το ναυαγιο του Καραγκιοζη" "Ο Καραγκιόζης ψαρας" "Ο χριστιανομάχος" κ.α... Μερικοι καλλιτεχνες που συμμετείχαν ηταν οι : Βάγγος Κορφιάτης, Πάνος Καπετανίδης, Γιάνναρος.. )

"Και μιλάει και λαλάει" (Η τελευταία σπουδαία εκπομπή για το θεατρο σκιων και το Καραγκιόζη στην Ελληνική τηλεόραση.. προβλήθηκε μεσω της ΕΤ2 τις σεζον 1994-1995.. Αποτελει κι αυτο ακομα μια "αναβαθμισμένη" εκδοση της σειράς "Καραγκιοζης" του 1990.. Η ζωντανη ορχηστρα με το Θεμη Καραμπαλη επεστρεφε κι εδω.. Μετα το μουσικό σημα της σειράς με το τραγούδι "Και μιλάει και λαλάει" γινοταν μια περιγραφη της παράστασης καθως και του Καραγκιοζοπαικτη που θα ακολουθούσε απο τις ηθοποιους Κλαίρη Λιονάκη και Ευα Βιδάλη.. στη δευτερη σεζόν της εκπομπης η εναρξη διαφοροποιηθηκε και σε καθε επεισοδιο περιέγραφαν διάφορες παλιες ιστορίες απο τη τέχνη και τη πορεια του θεατρου σκιων στην Ελλαδα οπως π.χ. το τροπο φωτισμού που εβαζαν πισω απο το πανι τα παλια χρονια, το υλικο με το οποιο φτιάχνονται οι φιγούρες ή και τις χαρτοκοπτικές που αγοραζαν τη δεκαετια του 60 και 70 τα παιδιά και εστηναν τις δικες τους παραστάσεις στις αυλες... Στην εκπομπη επαιξαν μεγάλα ονοματα απο καλλιτέχνες του θεάτρου σκιών οπως οι Καραγκιοζοπαίκτες Αντώναρος, Βάγγος Κορφιάτης, Διονύσης Λέντερης, Πάνος Καπετανίδης, Γιάνναρος, Γιώργος Αλιμπέρτης, Σταμάτης Γενεράλης, Σωτήρης Τάγκαλος.. Η συγκεκριμενη εκπομπη ειναι η μοναδική μετα τις εκπομπες του Σπαθάρη που εχει σωθεί και ψηφιοποιηθει στο αρχειο της ΕΡΤ και οπου ειχε βγει στην αθλια μορφή των VCD με χάλια ποιοτητα εικονας και κομμένη την εισαγωγή των τιτλων εναρξης απο την εφημεριδα "Ελευθερος τυπος" το 2008..)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα