Κόκκινοι Γίγαντες - Άσπροι Νάνοι (1982)

νομιζω εκανε την εκπομπη musicorama...απιστευτες εποχες!!!
 
Ήμουν κι εγώ ένας από τους τυχερούς που έλαβα μέρος στο τηλεπαιχνίδι! Θυμάμαι μάλιστα ότι σε εκείνη την ηλικία ήμουν αρκετά συνεσταλμένο παιδί (!) και δεν μπορούσα καν να διανοηθώ ότι θα λάβος μέρος σε τηλεοπτική εκπομπή. Επειδή όμως ήμουν από τότε ερωτευμένος με την τεχνολογία, το κίνητρο που με έκανε να λάβω μέρος ήταν ότι σε κάποια τελική φάση το έπαθλο ήταν ο ίδιος ο θρυλικός TI-99/4A..!! Αυτό και μόνο με έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη να δηλώσω συμμετοχή!..

Επειδή όμως δεν υπήρχαν εκατοντάδες υποψήφιων συμμετεχόντων (άλλες εποχές!) για να συναγωνιστούν ισοδύναμοι παίκτες, έπαιξα με μια κοπέλλα του λυκείου ενώ εγώ τότε πήγαινα γυμνάσιο! Έτσι πήρε το προβάδισμα σε κάποιες ερωτήσεις και τελικά με νίκησε..

Η λεπτομέρεια που θυμάμαι χαρακτηριστικά μέχρι σήμερα (30 χρόνια μετά..) είναι όταν μας έβαλαν στο πλατό για να κάτσουμε στις θέσεις μας, ενώ έπρεπε να περάσουμε από συγκεκριμένο σημείο, εγώ από το τρακ μου πάτησα πάνω στο σκηνικό και έσπασα ένα κομμάτι!.. :)
 
Καλώς όρισες :) και σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας τις αναμνήσεις σου απο το παιχνίδι.
 
attachment.php
 
Κόκκινοι Γίγαντες Άσπροι Νάνοι

Πρόκειται για το καλύτερο παιδικό τηλεπαιχνίδι που έγινε ποτέ! Μας μόρφωσε ιδιαίτερα θα έλεγα, μάθαμε σαν παιδιά απίστευτα πράγματα, κοσμογονία, αστρονομία και άλλα επιστημονικά μυστήρια! Έπαιζαν και βιντεάκια με τη φωνή του παρουσιαστή! Το δυνατό σημείο μάλιστα της εκπομπής ήταν ο παρουσιαστής, ο άνθρωπος με την μαγευτική φωνή! Πολλοί κλείνανε τα μάτια μόνο για να ακούνε την απίστευτη φωνή του (δυστυχώς μου διαφεύγει το όνομά του)! Είχε εξαφανιστεί για κάπου 30 χρόνια, μόλις πρόσφατα ξανάκουσα αυτή την φωνή σε καρτούν αλλά και Λατινοαμερικάνικα σήριαλ!...Ουψ! Βλέπω μετέφεραν το ποστ στα Παιδικά! Οκ! :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φίλες και φίλοι γεια σας! Το ένα λόγω παιχνίδι είναι και για μένα από τα πλέον αγαπημένα! Αυτό που ήθελα να πω είναι μπήκα στο forum να ψάχνω για το "κόκκινοι γιγαντες ασπροι νανοι" επειδή παίζει στο mega μια σειρά (άσχετη: "Κλεμενα Όνειρα") στην οποία ένας νεαρός ηθοποιός μου θύμησε με τη φωνή του τον μέγιστο Αργυρη Παυλιδη! Τουλάχιστον έτσι τη θυμάμαι τη φωνή του... Εσείς τι γνώμη έχετε;
 
stheotok είπε:
Γεια χαρά, Τυχαία έπεσα εδώ και είπα να προσθέσω μια πληροφορία που έχει πλάκα/ενδιαφέρον: Ο άνθρωπος που προγραμμάτιζε το voice synthesizer που έλεγε "χάνεις δύο πόντους" και άλλες τέτοιες φράσεις, δεν είναι άλλος από τον (σε ηλικία 17 χρονών περίπου τότε) νυν Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλλη http://www.spinellis.gr/index.html.var (ο οποίος είναι εξαιρετικά αξιόλογος επιστήμονας στον χώρο της πληροφορικής)...

σ.
Πράγματι, ο Διομήδης ήταν τότε 16 ετών (μαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών) και προγραμμάτισε τον ΤΙ όχι μόνο για την φωνή του (πραγματική σύνθεση φωνής με βάση τα phonetics της Αγγλικής γλώσσας--εξ ου και η "προφορά του!) αλλά και για την όλη διαχείρηση των ερωτήσεων και διεξαγωγή του παιχνιδιού!

Hrysaor είπε:
Πρόκειται για το καλύτερο παιδικό τηλεπαιχνίδι που έγινε ποτέ! Μας μόρφωσε ιδιαίτερα θα έλεγα, μάθαμε σαν παιδιά απίστευτα πράγματα, κοσμογονία, αστρονομία και άλλα επιστημονικά μυστήρια! Έπαιζαν και βιντεάκια με τη φωνή του παρουσιαστή! Το δυνατό σημείο μάλιστα της εκπομπής ήταν ο παρουσιαστής, ο άνθρωπος με την μαγευτική φωνή! Πολλοί κλείνανε τα μάτια μόνο για να ακούνε την απίστευτη φωνή του (δυστυχώς μου διαφεύγει το όνομά του)! Είχε εξαφανιστεί για κάπου 30 χρόνια, μόλις πρόσφατα ξανάκουσα αυτή την φωνή σε καρτούν αλλά και Λατινοαμερικάνικα σήριαλ!...Ουψ! Βλέπω μετέφεραν το ποστ στα Παιδικά! Οκ! :p
Πρέπει να ομολογήσω ότι με έχουν συγκινήσει τα γραφόμενά σας. Πολλοί γονείς στο διάβα των ετών με έχουν επισκεφτεί για να μου πουν ότι ο γιός τους ή η κόρη τους βρίσκεται τώρα στο τάδε Πανεπιστημίο ως καθηγητής/τρια, ερευνητής/τρια επιρεασμένοι από το παιχνίδι εκείνο. Ο Αργύρης σας διαβεβαιώ δεν έχει αλλάξει εμφανησιακά καθόλου! Όσο για μένα... ε, μην ξεχνάτε ότι πλησιάζω τα 70 (πάντα με το κεφάλι ψηλά!)

BloodyRose είπε:
Παιδιά και εγώ με την αδερφή μου ειμαστε "Fan" του Παυλίδη...Απλά respect.
Να σας ρωτήσω,μήπωσ υπάρχει κανένα απόσπασμα από "Κόκκινοι Γίγαντες-Άσπροι Νάνοι";
Θα ρωτήσω τους τεχνικούς μας με ποιον τρόπο θα μπορέσω να ανεβάσω μερικά επεισόδια (σε πολύ κακή εγγραφή--μη ξεχνάτε ότι τα βίντεο εμφανίστηκαν μόλις 2 χρόνια πριν από την εκπομπή και οι ταινίες (VHS) τότε δεν ήσαν και τα καλύτερα μέσα εγγραφής (επί πλέον έχουν περάσει και αρκετές δεκαετίες)! Όποιος θέλει ας επικοινωνήσει μαζί μου μέσω Facebook (https://www.facebook.com/DS1943) ή e-mail (dps@eugenfound.edu.gr)

Juanita είπε:
Μετά το τραύμα με τη "Μάχη των Πλανητών" και ό,τι σχετικό με διάστημα διάβαζα τότε, οι ερωτήσεις στο "Κόκκινοι Γίγαντες..." μου φαίνονταν "Δομή: Η μεγάλη σας εγκυκλοπαίδεια"
Καρακατσικωνόμουν μπροστά στην τηλεόραση κάθε Παρασκευή και περίμενα εναγωνίως να ακούσω τον Παυλίδη να ρωτάει τους μαθητές για το τι υπάρχει εκεί έξω... :icon_alien:

Το σημαντικότερο όλων ήταν ότι τις ερωτήσεις τις έβαζε ο μεγάλος μου νυν και αει έρωτας, ο Διευθυντής του Πλανηταρίου κος Διονύσιος Σιμόπουλος :lotsofolove: .

Και όχι μόνο για την εποχή εκείνη αλλά και για σήμερα νομίζω πως ήταν ότι πιο πρωτοποριακό είχε να δείξει η ελληνική ΤιΒι. Ο πιό εύκολος τρόπος να μαθαίνεις αστροφυσική και να περνάς τις τάξεις :diablotin: (ειδικά όταν στη φυσική είσαι μεγάλος στόκος και στην Κοσμογραφία την έχεις κάνει κοπάνα για το γήπεδο:biglaugh::biglaugh::biglaugh:)

Κύριε Σιμόπουλε, σας ευχαριστούμε για όλες τις πολύτιμες γνώσεις που μας λαμπαδεύσατε!!!!! :admin:
Νάσαστε καλά, που με γυρίσατε πίσω τρεις δεκαετίες!

Starbuck είπε:
Προβάλλονταν μικρά βιντεάκια με κάποιο διαστημικό θέμα (ας πούμε τους καινοφανείς αστέρες) κι έπειτα έπρεπε οι δύο ομάδες να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις βασισμένες σε αυτά τα βίντεο ( αλλιώς πώς να ξέρει πράγματι ένας έφηβος στα καλά καθούμενα την διάμετρο του Κρόνου; )
Πραγματικά, και τι δε θα 'δινα να ξανάβλεπα μερικές εκπομπές από τους "Κόκκινους Γίγαντες Άσπρους Νάνους!" (Άγιε Ρετρόνιε, κάνε το θαύμα σου!)
Ο Άγιος Ρετρόνιος άκουσε το αίτημά σου και θα σου κάνει τη χάρη!

Dominion είπε:
Κόκκινοι Γίγαντες - Άσπροι Νάνοι (1982-83?), ΕΡΤ
Πρεμιέρα: Κυριακή 7/11/1982


Εδώ θέλω να πώ και για μια άλλη σειρά ΤΗΛΕΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΝΩΣΕΩΝ και δώρων (κασσετίνα με είδη ζωγραφικής και κάνα ποδήλατο ή μια εγκυκλοπαίδια λολ αν τα πεις αυτα σε παιδι την σημερον ημέρα θα σε σουγιαδιασει αν δεν αναφερεις για playstation). μιλαω φυσικα για τη σειρα ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΑΣΠΡΟΙ ΝΑΝΟΙ με τον υψιστο ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΥΛΙΔΗ γυρω στα 1985-86
Μη ξεχνάς ότι ο μεγάλος νικητής έπαιρνε τότε έναν ΤΙ που για εκείνη την εποχή ισοδυναμούσε με τον πιο προηγμένο σημερινό Mac!

mastoras είπε:
Δεν ξέρω τι μου λέτε εσείς. Εγώ πιστεύω πως το Κόκκινοι Γίγαντες Άσπροι Νάνοι αξίζει το δικό του thread, ως ελάχιστο φόρο τιμής. Δε νομίζω να υπήρχε εκείνη την εποχή στον κόσμο χώρα που να καθηλώνει τους παιδικούς τηλεθεατές μπροστά στους δέκτες τους για να παρακολουθήσουν τηλεπαιχνίδι με μοναδικό θέμα την αστρονομία. Μιλάμε για πολύ προχωρημένη κατάσταση. Κάπου είχα διαβάσει ένα άρθρο σε καθημερινή εφημερίδα για τον καθηγητή πανεπιστημίου (αστρονομίας, βέβαια) που προσέγγισε την ΕΡΤ με την ιδέα για το τηλεπαιχνίδι. Έγραφε μάλιστα πως η σύγχρονη γενιά Ελλήνων αστρονόμων έχει σημείο αναφοράς το Κόκκινοι Γίγαντες Άσπροι Νάνοι. Άμα το βρω θα το μεταφέρω εδώ.
Πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν καθήλωνε μόνο τους νέους και τα πιτσιρίκια αλλά σε ποιοτική έρευνα που είχε γίνει τότε είχε αποδειχτεί ότι καθήλωνε ακόμη και γιαγιάδες!

Death2Eliza είπε:
mastora μπραβο!!Και μπραβο και στον Αργυρη Παυλιδη που ομορφαινει τις παιδικες μας αναμνησεις..μερικοι ανθρωποι οπως αυτος και ο Χρηστος Δημοπουλος,με το μερακι και τον επαγγελματισμο τους,εμειναν ανεξιτηλα χαραγμενοι στην καρδια μας..

(πως τα λεω ετσι η ατιμη! :D )
Μου έλεγε τότε ο Αργύρης ότι σε διάφορα πάρτυ που πήγαινε οι κοπέλες θεωρούσαν ότι ήταν αστροφυσικός (με μεγάλες επιτυχίες!) Επίσης αν θυμάστε ο Αργύρης ήταν ο πρώτος τηλεπαρουσιαστής που έφερε στην Ελλάδα έναν γρήγορο ρυθμό σε αντίθεση με άλλα τηλεπαιχνίδια (για μικρούς και μεγάλους) που είχαν αφάνταστα αργούς ρυθμούς (ονόματα δεν λέμε για ευνόητους λόγους).

Wally είπε:
dwight_as_jim.gif

Παντως γεννηθηκαμε,μεγαλωσαμε,γερασαμε και αυτος ακομα διευθυντης στο Πλανηταριο ειναι...ακουνητος :D
Πλησιάζω τα 70 αλλά αντέχω ακόμη (1973 μέχρι σήμερα!)!!!
 
Ο Κος Σιμόπουλος να υποθέσω? :)

 


Καλώς ορίσατε στο φόρουμ μας & ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια!
:)

 


Ελπίζουμε να απολαύσετε τη διαμονή σας εδώ και θα δείτε ότι εδώ οι αναμνήσεις μένουν ζωντανές!


 


[edit] Σχετικά με το ερώτημά σας εδώ:


 




DPS είπε:
Θα ρωτήσω τους τεχνικούς μας με ποιον τρόπο θα μπορέσω να ανεβάσω μερικά επεισόδια (σε πολύ κακή εγγραφή--μη ξεχνάτε ότι τα βίντεο εμφανίστηκαν μόλις 2 χρόνια πριν από την εκπομπή και οι ταινίες (VHS) τότε δεν ήσαν και τα καλύτερα μέσα εγγραφής (επί πλέον έχουν περάσει και αρκετές δεκαετίες)! Όποιος θέλει ας επικοινωνήσει μαζί μου μέσω Facebook (https://www.facebook.com/DS1943) ή e-mail (dps eugenfound dot edu dot gr)
 


Το έχω ήδη θέσει υπόψιν των διαχειριστών!






 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν όντως πρόκειται για τον Διονύσιο Σιμόπουλο είναι σίγουρα μεγάλη τιμή για το retromaniax.

Και για εμάς που είμαστε μέλη του :)
 
Παντα εκτιμουσα τον κ Σιμοπουλο.

Σημερα τον εκτιμω διπλά διοτι απεδειξε οτι δεν ειναι το στερεοτυπο του ακαδημαικου που εχουμε στο μυαλο μας (σκουριασμενες ιδεες, σνομπισμος των νεων τεχνολογιων κτλ).

Μας τιμησατε με την παρουσια σας κ Σιμοπουλε.

Για οποιαδηποτε βοηθεια στη ψηφιοποιηση υλικου, ειμαστε στη διαθεση σας!
 
Ο Κος Σιμόπουλος μας κάνει την τιμή και βρίσκεται στην παρέα μας? Και μας λέει λεπτομέρειες για το "κόκκινοι γίγαντες-άσπροι νάνοι??? :)
 
Έχω μάθει τόσα πολλά μέσα από αυτό το παιχνίδι, μα τόσα πολλά πράγματα!

Κ. Σιμόπουλε τιμή μας η παρουσία σας στο forum.
 
Μεγάλη τιμή η παρουσία στο φόρουμ του κ.Σιμόπουλου !!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μου κανει εντύπωση που δεν εχω απαντήσει ακομα εδώ. Ηταν το μόνο τηλεπαιχνίδι που έβλεπα ανελλιπώς! Εκτός από το είδος του παιχνιδιού με μάγευε και η ψηφιοποιημένη "φωνή" που άκουγα και που τώρα μαθαίνω ότι ηταν ΤΙ.

Χαίρομαι που γράφουν εδώ πολύ σημαντικοί άνθρωποι των παιδικών μου χρόνων. Καλωσήρθατε κύριε Σιμόπουλε. Το μειονεκτημα του να ζεις επαρχία είναι ότι μικρός είχες (ή δεν είχες καθόλου) μονο μια φορά τη δυνατότητα να επισκεφθείς το πλανητάριο. :(
 
Rygar είπε:
Μου κανει εντύπωση που δεν εχω απαντήσει ακομα εδώ. Ηταν το μόνο τηλεπαιχνίδι που έβλεπα ανελλιπώς! Εκτός από το είδος του παιχνιδιού με μάγευε και η ψηφιοποιημένη "φωνή" που άκουγα και που τώρα μαθαίνω ότι ηταν ΤΙ.
Χαίρομαι που γράφουν εδώ πολύ σημαντικοί άνθρωποι των παιδικών μου χρόνων. Καλωσήρθατε κύριε Σιμόπουλε. Το μειονεκτημα του να ζεις επαρχία είναι ότι μικρός είχες (ή δεν είχες καθόλου) μονο μια φορά τη δυνατότητα να επισκεφθείς το πλανητάριο. :(
Για την ύπαρξη του Forum με ενημέρωσε ο Αργύρης! Πληροφοριακά: Στο παιχνίδι αυτό έλαβαν μέρος (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) πάνω από 800 παιδιά στα 4 χρόνια της ζωής του (1982-1986). Τα "φτηνά" δώρα ήταν θέμα "άποψης" κι όχι "τσιγκουνιά", κι όπως θα θυμάστε τα δώρα δεν ήταν το κίνητρο για να συμμετάσχει ή να παρακολουθήσει κάποιος την εκπομπή. Άλλες εποχές, άλλες αντιλήψεις!

Alucard είπε:
Αν όντως πρόκειται για τον Διονύσιο Σιμόπουλο είναι σίγουρα μεγάλη τιμή για το retromaniax.Και για εμάς που είμαστε μέλη του :)
Πράγματι είναι δική μου η ευχαρίστηση!
 
Χαίρομαι πολύ για την παρουσία του κυρίου Σιμόπουλου στο φόρουμ μας. Δεν είμαστε μόνοι μας! :)

Πρόσφατα επισκέφτηκα μετά από ...δεκαετίες #) το πλανητάριο και εξεπλάγην θετικά που λειτουργεί σε τόσο υψηλό επίπεδο!

Σας ευχαριστούμε για αυτό αλλά και για όσα άλλα μας έχετε προσφέρει.
 
spyros_s είπε:
Χαίρομαι πολύ για την παρουσία του κυρίου Σιμόπουλου στο φόρουμ μας. Δεν είμαστε μόνοι μας! :) Πρόσφατα επισκέφτηκα μετά από ...δεκαετίες #) το πλανητάριο και εξεπλάγην θετικά που λειτουργεί σε τόσο υψηλό επίπεδο!

Σας ευχαριστούμε για αυτό αλλά και για όσα άλλα μας έχετε προσφέρει.
Χωρίς τα χρήματα του Ιδρύματος Ευγενίδου και των κληροδοτημάτων του Ευγένιου Ευγενίδη και των επιγόνων του, δεν θα μπορούσαμε να υποστηρίζουμε ότι το σημερινό Ευγενίδειο Πλανητάριο είναι ένα από τα 5 καλύτερα και μεγαλύτερα πλανητάρια στον κόσμο. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το Ίδρυμα Ευγενίδου δεν έχει λάβει ούτε μία δραχμή ή ένα ευρώ από την Πολιτεία όλα τα 56 χρόνια της λειτουργίας του.
 
Κύριε Σιμόπουλε μεγάλη μας χαρά που είστε εδώ μαζί μας!

Μπορεί να μην πρόλαβα το παιχνίδι, καθώς ήμουν αγέννητος τότε, αλλά θα ήθελα να σας δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για το φανταστικό Πλανητάριο που έχετε δημιουργήσει με το Ίδρυμα Ευγενίδου. Το έχω επισκευτεί τουλάχιστον 2-3 φορές και είναι από τα καλύτερα θεάματα που έχω δει ποτέ στη ζωή μου! Οι παραγωγές του Ιδρύματος που προβάλλονται σε αυτό είναι υψηλού επιπέδου και ειλικρινά καμαρώνω που υπάρχει και αυτή η Ελλάδα!

Να μεταφέρετε και τα συγχαρητήριά μου στον κύριο Παυλίδη που η χαρακτηριστική μαγευτική του φωνή στις τόσες μεταγλωττίσεις έχει σημαδέψει ευχάριστα την παιδική ηλικία των περισσότερων από εμάς εδώ!

Σας αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα έχετε κάνει για μας!
 
nwntas είπε:
Κύριε Σιμόπουλε μεγάλη μας χαρά που είστε εδώ μαζί μας!Μπορεί να μην πρόλαβα το παιχνίδι, καθώς ήμουν αγέννητος τότε, αλλά θα ήθελα να σας δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για το φανταστικό Πλανητάριο που έχετε δημιουργήσει με το Ίδρυμα Ευγενίδου. Το έχω επισκευτεί τουλάχιστον 2-3 φορές και είναι από τα καλύτερα θεάματα που έχω δει ποτέ στη ζωή μου! Οι παραγωγές του Ιδρύματος που προβάλλονται σε αυτό είναι υψηλού επιπέδου και ειλικρινά καμαρώνω που υπάρχει και αυτή η Ελλάδα!

Να μεταφέρετε και τα συγχαρητήριά μου στον κύριο Παυλίδη που η χαρακτηριστική μαγευτική του φωνή στις τόσες μεταγλωττίσεις έχει σημαδέψει ευχάριστα την παιδική ηλικία των περισσότερων από εμάς εδώ!

Σας αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα έχετε κάνει για μας!
Θερμές ευχαριστίες απ' όλους τους συνεργάτες μας στο Ευγενίδειο Πλανητάριο για τα καλά σας λόγια.
 
Πίσω
Μπλουζα