Λάθη σε βιογραφικά στοιχεία που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο

karapiperim

RetroN00b
Joined
21 Απρ 2017
Μηνύματα
909
Αντιδράσεις
1.102
Ανοίγω αυτό το θέμα με σκοπό να βοηθηθούν υπάρχοντες και μελλοντικοί τροφοδότες της βάσης σε ότι αφορά λανθασμένες ειδήσεις, σχόλια και πληροφορίες σχετικά με Έλληνες καλλιτέχνες. Θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει για να αποφύγουμε μετατροπές πληροφοριών που είναι σωστές επειδή έτσι κυκλοφορούν στις περισσότερες σελίδες καθώς επίσης και για να μπορούμε να αιτιολογούμε κάπου δικές μας αλλαγές που δε συμφωνούν με τις επικρατούσες πληροφορίες άλλων σελίδων.
Έτσι θα δίνεται και η δυνατότητα σε όλους τους φίλους και τα μέλη που εντοπίζουν λάθη σε διάφορες σελίδες να τα ποστάρουν εδώ με σκοπό να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην εγκυρότητα και αξιοπιστία της βάσης.
Θα δώσω μερικά παραδείγματα για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς εννοώ ξεκινώντας από δικές μου αλλαγές:

Τάκης Μηλιάδης:

Ο ηθοποιός αναφέρεται σε πολλές (σχεδόν σε όλες) σελίδες πως είχε σπουδάσει ιατρική. Η αλήθεια είναι πως είχε κάνει ένα πέρασμα μόνο απ τη Νομική Σχολή πριν αποφασίσει να γίνει τελικά ηθοποιός (Νέα Εστία, τεύχος 1387 σελ 613). Γράφεται επίσης πως «απέκτησε έναν γιο από τον τρίτο του γάμο». Αυτό επίσης δε μπορεί να είναι σωστό. Όπως διαβάζουμε στο έντυπο που γράφουμε παραπάνω ο ίδιος ο Μηλιάδης σε συνέντευξη του στο Νέστορα Μάτσα το '78 δήλωσε πως έχει έναν γιο που σπουδάζει Ιατρική. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως ο γιος γεννήθηκε κάπου μέσα στη δεκαετία του ΄50, οπότε πρόκειται για τον πρώτο γάμο του Μηλιάδη κι όχι τον τρίτο αφού οι άλλοι δύο ήταν με ηθοποιούς που τις γνωρίζουμε. Ίσως απο την Ιατρική του γιου προέκυψε και η εσφαλμένη πληροφορία πως ο ίδιος ο Μηλιάδης ήταν γιατρός.

Γιαννούλης Σαραντίδης:

Από τις ελάχιστες πληροφορίες του διαδικτύου μαθαίνουμε πως ο Σαραντίδης πέθανε το 1945. Η πληροφορία αυτή ίσως αντλήθηκε από το «Θεατρικό Ημερολόγιο» της Ελένης Χαλκούση. Όμως την ηθοποιό είτε την απάτησε η μνήμη της είτε πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Ο πολύ σημαντικός ιστορικός του θεάτρου Γιάννης Σιδέρης γράφει στη Νέα Εστία για το θάνατο του Σαραντίδη (τ 498 σελ 499-450) τον Απρίλιο του 48. Την ίδια εποχή δημοσιεύει την είδηση του θανάτου του και ο φίλος του Γιώργος Θεοτοκάς. Συνεπώς ο Σαραντίδης πέθανε οπωσδήποτε το 48.

Τάκης Γαλανός:

Η τελευταία παράσταση που έπαιξε ο ηθοποιός ήταν οι «Αχαρνής» κι όχι οι «Βάτραχοι» όπως γράφεται. (σχετικά δείτε αρχείο Εθνικού Θεάτρου). Επίσης δεν πέθανε στην Επίδαυρο. Πέθανε την επομένη της παράστασης στο σπίτι του στην Αθήνα την ώρα που έτρωγε και τον βρήκε η οικιακή του βοηθός.

Ελένη Προκοπίου:

Πολλές σελίδες αναφέρουν πως ήταν παντρεμένη με τον καλλιτεχνικό της παρτενέρ Βαγγέλη Σειληνό. Αυτό ασφαλώς δεν ισχύει κι ούτε υπάρχει το παραμικρό που να συνηγορεί στην ορθότητα της πληροφορίας. Αντίθετα, στην εφημερίδα Εμπρός ( 28/12/63 σελ 2) διαβάζουμε πως «ο Νίκος Καζής του Εθνικού Θεάτρου παντρεύτηκε τη χορεύτρια Ελένη Προκοπίου»

Νίνα Σγουρίδου:

Από την εποχή που γυριζόταν η ταινία «Στέλλα» έχει επιβιώσει η φήμη που είχε τότε πρωτογραφτεί πως αρχικά ο ρόλος της Στέλλας προοριζόταν για την ηθοποιό Νίνα Σγουρίδου. Η είδηση αυτή γράφεται σε όλες τις σελίδες που αφορούν την ηθοποιό παρότι έχει διαψευσθεί από όλους τους συντελεστές της ταινίας ως ανυπόστατη,. (Κακογιάννης, Καμπανέλης, Βαχλιώτη δείτε κι εδώ σχετικά: https://www.ladylike.gr/life/ena-magiko-apogeyma-me-thn-ntenh-vaxliwth/ ).

Αντίθετα, σημαντικό βιογραφικό στοιχείο που δεν γνωρίζαμε για την ηθοποιό και το ανακάλυψε το μέλος του φόρουμ @vanessa είναι πως η Σγουρίδου υπήρξε πάνω από δέκα χρόνια παντρεμένη με τον Β. Πάλλη κι απέκτησαν μάλιστα κι έναν γιο (Εμπρος, 1/8/64 σελ 2)
 

Mandrake

RetroDB Feeder
Joined
19 Ιον 2008
Μηνύματα
1.471
Αντιδράσεις
83
Όλα καλά και οι πληροφορίες αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές και μπράβο σ' εσένα αλλά και στην προσπάθεια και άλλων μελών που τις ξετρυπώνουν! Αλλά ένα επιπλέον θέμα ενώ είχα αιτηθεί εδώ και χρόνια να "μαζευτούν" τα ήδη υπάρχοντα (με το προηγούμενο φόρουμ μου είπαν ότι δε γίνεται, ίσως γίνεται με αυτό εδ), δε χρειαζόταν... Οι συμφορουμήτες΄, αλλά κι εμείς οι ίδιοι, δε ξέρουμε που να ποστάρουμε ενώ έχουμε ανοίξει 30 θέματα όπου δίνουμε παρόμοιες αναφορές. Θα μπορούσαμε να τροποποιήσουμε τον τίτλο ενός ήδη υπάρχοντος για να τα καλύπτει όλα κι από 30 νήματα να έχουμε μόλις 5 σε παρακολούθηση. Θα το αιτηθώ ξανά να δούμε εάν μπορούμε να τα "μαζέψουμε" λίγο. :)
 
Τελευταία επεξεργασία:

karapiperim

RetroN00b
Joined
21 Απρ 2017
Μηνύματα
909
Αντιδράσεις
1.102
Εγώ είχα κατά νου να υπάρχει ένα θέμα μόνο για αντικρουόμενες πληροφορίες που να βάζουμε τις πηγές. Για να αποφύγουμε μελλοντικά κάτι τύπου «Παντού ο Μηλιάδης είναι περασμένος γιατρός, γιατί τον έχουμε φοιτητή νομικής λάθος θα ναι ας το αλλάξω».
Το θέμα με τις πληροφορίες έχει πάνω από 60 σελίδες, δύσκολα κάποιος θα το διαβάσει ολόκληρο. Παρόλα αυτά ας μπούνε και μαζί, δεν έχω θέμα, αλλά κάπου πρέπει να γράφονται, μην πηγαίνει χαμένος κι ο κόπος της έρευνας.
 

Mandrake

RetroDB Feeder
Joined
19 Ιον 2008
Μηνύματα
1.471
Αντιδράσεις
83
Ασφαλώς και πρέπει να καταγράφονται, γιατί σήμερα τα έψαξες εσύ, αύριο δε θυμάσαι που τα βρήκες και πρέπει τέλος πάντων έστω πρόχειρα να υπάρχουν κάπου πηγές, αφού ο @Shock δε λέει να μας φτιάξει τη σελίδα που έχω αιτηθεί εδώ και χρόνια. Αντικρουόμενες απόψεις μπορεί να 'χουμε κι εδώ και σε κάθε νήμα! Δεν αλλάζει κάτι επειδή δημιουργήθηκε νέο θέμα... Όταν κάποιος αποδείξει με περισσότερα τεκμήρια ότι ισχύει κάτι άλλο, τότε το ξανά αλλάζουμε! Έτσι κι αλλιώς μία διαδικτυακή βάση δεδομένων είπαμε, είναι "ζωντανή". Κάτι θα διορθωθεί, κάτι θα προστεθεί, κάτι θα αφαιρεθεί, κάτι θα επιμεληθεί. Εάν τα έχουμε σκόρπια όλα όσα συζητάμε επί σειρά ετών δεξιά κι αριστερά, θα είναι κυριολεκτικά αδύνατον να τα βρούμε μελλοντικά εάν θελήσουμε να κουβεντιάσουμε πάλι κάτι. Είναι γεγονός ότι οι συμφορουμήτες μπερδεύονται εδώ και χρόνια και δε ξέρουν πάντοτε που να γράψουν για να μας δώσουν κάποιες πληροφορίες. Ήδη είναι αρκετά δύσκολο, ας μην το κάνουμε παραπάνω... Μη ξεχνάς ότι αυτή η ενότητα και η βάση υπάρχουν ήδη 12 χρόνια και έχουν γραφεί πολλά... Να τα μαζέψουμε πρέπει, όχι να απλωνόμαστε.
 
Τελευταία επεξεργασία:

bambinella 100

Extra Galactic RetroEntity!
Joined
18 Mαϊ 2010
Μηνύματα
9.753
Αντιδράσεις
4.731
Αφαιρεστε το 1944 ως ετος γεννησεως της Ζωης Λασκαρη. Δεν ξερω ποιο ετος γεννηθηκε, αλλα οπωσδηποτε δεν ειναι αυτο που αναφερεται μονο και μονο επειδη ετσι ειχε δηλωσει η ιδια.
Αν υποθεσουμε πως η Ζωη ελεγε την αληθεια, τοτε τον Ιουνιο του '59 που εξελεγη Σταρ Ελλας θα ειχε ηλικια 14 και μισο. Αυτο ομως δε γινεται ουτε στην πιο τρελη φαντασια. Μπορει πολλες καλλιτεχνιδες να θελουν να παραστησουν τις μπεμπεκες, αλλα κι εμεις και ματια εχουμε και βλεπουμε και κοινη λογικη. Ασχετως αν αυτες την υποτιμουν και την προσβαλλουν με τετοιου ειδους δηλωσεις.
Αφηστε καλυτερα το ετος γεννησεως κενο. Τουλαχιστον ετσι δε θα νιωθουμε ηλιθιοι.
 

Mandrake

RetroDB Feeder
Joined
19 Ιον 2008
Μηνύματα
1.471
Αντιδράσεις
83
Δε μπορούμε να αφαιρούμε ημερομηνίες και έτη, αντίθετα πρέπει να διορθώσουμε σε όσα έχουν αγγλικό ερωτηματικό και να προσθέσουμε σε όσα δεν υπάρχει καθόλου. Ειδικά η 1η περίπτωση δημιουργεί "πρόβλημα" στη βάση και κάνουμε το καλύτερο δυνατόν να βρούμε τα λιγοστά, ακόμη, έτη που το έχουν. Στη "Βικιπαίδεια" λέει η ίδια πως στα χαρτιά (προφανώς δείχνουν ότι γεννήθηκε το '42) τη δείχνουν δύο χρόνια μεγαλύτερη λόγω κομπίνας για να συμμετάσχει στα καλλιστεία. Το ίδιο άρθρο όμως λέει πως ήταν 18ετής τότε και τα καλλιστεία τελέστηκαν στις 20 Ιουνίου 1959, κατά συνέπεια πάμε στο 1940, εφόσον εκείνη γεννήθηκε Δεκέμβριο και τον Ιούνιο δεν είχε κλείσει τα 18. Θα μπορούσε να έχει πάει στα 16 της; Σύμφωνα με τη "Μηχανή του Χρόνου", έλαβε μέρος 15 ετών και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο έγινε μέγας σάλος από παραθρησκευτικές οργανώσεις όπου πήγε η αστυνομία να τους διώξει για να συνεχιστεί ο διαγωνισμός ομορφιάς. Επομένως είχε ακουστεί ότι έλαβε μέρος 15 ετών διότι έγινε ένας χαμούλης κι όχι απλά επειδή το λέει η Ζωή Λάσκαρη. Στη "Βικιπαίδεια" επίσης λέει: "Σύμφωνα με την εφημερίδα Απογευματινή, που κάλυπτε εκτενώς το ρεπορτάζ των καλλιστείων, ως έτος γέννησης αναφέρεται το 1940· βλ. φύλ. Δευτέρας 22 Ιουνίου 1959, σελ. 3.". Προτείνω να βάλουμε το 1942 για να είμαστε, τουλάχιστον, πιο κοντά στην αλήθεια. Από την άλλη, ο "Κατήφορος" έκανε πρεμιέρα το Δεκέμβριο του 1961. Αν γεννήθηκε Δεκέμβριο του 1942, θα μπορούσε να είναι 19 ετών εκεί (υποθέτοντας φυσικά ότι τα γυρίσματα έγιναν μέσα στην ίδια χρονιά!); Μήπως να το αφήναμε στο 1941;

Το άλλο περίεργο είναι ότι στη ξαδέρφη της, Ζωή Κουρούκλη, γράφουμε πως ξεκίνησε την καριέρα της σε διαγωνισμό τραγουδιού το 1964, ενώ στη Ζωή Λάσκαρη παίζοντας το 1961 στον "Κατήφορο", διαβάζουμε ότι το άλλαξε το επώνυμο για να μην υπάρχει σύγχυση με την συνονόματη ξαδέρφη της. Πως είναι δυνατόν εφόσον η ξαδέρφη της ξεκίνησε καριέρα στο τραγούδι 3 χρόνια μετά; Κάτι δεν πάει καλά εδώ...
 
Τελευταία επεξεργασία:

bambinella 100

Extra Galactic RetroEntity!
Joined
18 Mαϊ 2010
Μηνύματα
9.753
Αντιδράσεις
4.731
Κι ομως....θα επρεπε να αφαιρειτε ετη και ημερομηνιες οταν αυτες που υπαρχουν δεν ισχυουν. Καλυτερα το σημειο εκεινο να παραμενει κενο μεχρι νεωτερων και εγκυροτερων πληροφοριων, παρα να μπαινει κατι που κανει μπαμ - καραμπαμ οτι δεν ισχυει.
Οσον αφορα τη δηλωση της Λασκαρη πως ειχε προσθεσει χρονια στην ηλικια της για να μπορεσει να μπει στον διαγωνισμο, αυτο φυσικα η Ζωη το ειπε πολλα χρονια αργοτερα με σκοπο να κρυψει την ηλικια της. Ειπαμε, δεν ειμαστε χαζοι και ιδου αλλη μια καλλιτεχνις που ξεκινησε απο μπεμπα, μαθητρια, εξαιρετικο ταλεντο και με την κουδουνιστρα στο χερι. Εχω μπουχτισει με δαυτες και παμε παρακατω.
Οχι πως δινω βαση σε αυτα που γραφει η Μηχανη του χρονου, ενα σαϊτ στο οποιο, οπως εχω ξαναγραψει, εχω δει πολλες ανακριβειες, αλλα και παλι ολος ο σαματας που εκανε η παραθρησκευτικη οργανωση δεν εγινε λογω της....15χρονης Ζωης, αλλα λογω της αντιθεσης της οργανωσης προς τον θεσμο των καλλιστειων γενικως. Δε θα μπορουσε αλλωστε να υπαρχει θεμα ηλικιας αφου τοτε στον Τυπο η Ζωη εμφανιζοταν ως 18χρονη.
Και μαλλον οχι μονο εμφανιζοταν, αλλα και ηταν, γι' αυτο αφου δεν θελετε να διαγραφετε ετη γεννησεως και θελετε να ειστε οσο γινεται πιο κοντα στην αληθεια, κρατηστε καλυτερα το 1940. Τα υπολοιπα ειναι παραμυθια για μικρα παιδια.
Οσον αφορα τη Ζωη Κουρουκλη, φυσικα και δεν ξεκινησε το 1964, αλλα νωριτερα.
Στο βιντεο που ακολουθει τραγουδαει Γιαννη Σπαρτακο σε ηχογραφηση του 1959. Η σκηνη ειναι απο την ταινια Αμαρτωλα νιατα και προβληθηκε το 1960:

 
Τελευταία επεξεργασία:

paulochelao24

Retro Member
Joined
16 Οκτ 2014
Μηνύματα
622
Αντιδράσεις
323
Αφαιρεστε το 1944 ως ετος γεννησεως της Ζωης Λασκαρη. Δεν ξερω ποιο ετος γεννηθηκε, αλλα οπωσδηποτε δεν ειναι αυτο που αναφερεται μονο και μονο επειδη ετσι ειχε δηλωσει η ιδια.
Αν υποθεσουμε πως η Ζωη ελεγε την αληθεια, τοτε τον Ιουνιο του '59 που εξελεγη Σταρ Ελλας θα ειχε ηλικια 14 και μισο. Αυτο ομως δε γινεται ουτε στην πιο τρελη φαντασια. Μπορει πολλες καλλιτεχνιδες να θελουν να παραστησουν τις μπεμπεκες, αλλα κι εμεις και ματια εχουμε και βλεπουμε και κοινη λογικη. Ασχετως αν αυτες την υποτιμουν και την προσβαλλουν με τετοιου ειδους δηλωσεις.
Αφηστε καλυτερα το ετος γεννησεως κενο. Τουλαχιστον ετσι δε θα νιωθουμε ηλιθιοι.
όπως και με την Αλιμπέρτη το βλέπω τόσα χρόνια και μου την δίνει.Αποκλείεται να είναι μονο 53-54 χρονών με καριέρα που ξεκίνησε το 1981.Τι μονο 15 χρονών ήταν στους "Απέναντι" και στα "Τσακάλια";μου φαίνεται πολύ αδύνατο γιατί σε αυτή την ηλικία η άλλη θεωρείται ανήλικη.
 
Μπλουζα