ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΉΘΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΊΛΗ ΛΟΓΟΘΕΤΊΔΗ
Ο Βασίλης Λογοθετίδης είναι κατά γενική ομολογία ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς. Παραδόξως μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε σχεδόν καμία έντυπη βιογραφία του και οποίες πληροφορίες υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι γεμάτες ανακρίβειες. Εδώ θα κάνω μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσω κάποια γεγονότα σχετικά με την προσωπική του ζωή.
Βασικές πηγές σε αυτή την προσπάθεια ήταν κάποια τηλεοπτικά αφιέρωματα στην κρατική τηλεόραση, εφημερίδες της εποχής και οι δύο ( απ'όσο ξέρω) έντυπες βιογραφίες του :
Βασίλης Λογοθετίδης, Ο μέγιστος των κωμικών Μάκης Μωραϊτης ( Μαιος 2008),
μια κάλπικη λίρα που έγινε τελικά χρυσή... Δημήτριος Ε Πρωτοπαπάς ( Μάιος 2022).
Ο Βασίλης Λογοθετίδης γεννήθηκε στο Μυριόφυτο (Mürefte) της Ανατολικής Θράκης και ήταν, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος σε μια από τις λίγες του συνεντεύξεις, το πέμπτο παιδί ( τα αδέρφια του ήταν ο Αλέκος,ο Αναστάσης, ο Κωνσταντίνος και η Αγγελική) του Μανασσή Λογοθετίδη και της Ελένης ( άγνωστο επίθετο). Το επίθετο του δεν ήταν Ταυλαρίδης όπως γράφεται σε πολλές ιστοσελίδες. Αυτό το όνομα , σύμφωνα με τον ανιψιό του, το χρησιμοποιούσε όταν ξεκίνησε την καριέρα του στην Πόλη.
Η ακριβής ημερομηνία γέννησης του είναι άγνωστη. Το έτος γέννησης κυμαίνεται μεταξύ 1893 και 1900. Ο Μ Μωραϊτης γράφει Ιούλιος 1900 ( χωρίς να δίνει την πηγή αυτού του έτους) ενώ ο Δ Πρωτοπαπας , 1898. Τα περισσότερα σάιτ δίνουν 1897 ή 1898 ενώ ο ίδιος ο Λογοθετίδης σε μια συνέντευξη τον Ιαν του 1929 δήλωσε 33 χρονών. Όταν γράφτηκε στα μητρώα του ΣΕΗ δήλωσε 1893 ενώ αυτό το έτος εμφανίζεται και στα ταξιδιωτικά του έγγραφα όταν ταξίδευσε το φθινόπωρο του 1930 μαζί με τον θίασο της Κοτόπουλη για περιοδεία στην Αμερική. Στο διαδίκτυο βρήκα και μια εξήγηση ,η οποία υποτίθεται προέρχεται από το περιβάλλον της Λιβυκού , για τον λόγο που ο Λογοθετίδης δήλωσε 1893 στο ΣΕΗ. Αυτό έγινε καθ' υπόδειξη της Κοτόπουλη για να αποφύγει την στράτευση στο μικρασιατικό μέτωπο!!!! (Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος γεννημένος το 1897 ήταν στρατευσιμος ενώ κάποιος το 1893 όχι....)
Σύμφωνα πάλι με τον ίδιο η οικογένεια του μετακόμισε στην Πόλη όταν ήταν 4 και εκεί πήγε δημοτικό και γυμνάσιο. Μάλιστα στο δημοτικό είχε δάσκαλο τον πατέρα του. Υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με το ποια σχολή τελείωσε ,το Ζωγράφειο γυμνάσιο , το ελληνο γαλλικο λύκειο ή την γαλλική σχολή;;;; Πάντως το όνομα του δεν περιλαμβάνεται στις λίστες αποφοίτων του Ζωγράφειο γυμνασίου,
http://sezografyon.gr/apofoitoi/
(Σημ. ανάμεσα στους απόφοιτους βρίσκεται το όνομα του ανιψιού του Μανασσή Λογοθετίδη , απφ 1950).
Σύγχυση υπάρχει επίσης και με το πότε ξεκίνησε την καριέρα του στην Πόλη (σύμφωνα με τον ΔΠ ήταν το 1916) και υπό ποιες συνθήκες έφτασε στην Αθήνα αρχές του 1919 όταν και προσλήφθηκε στον θίασο της Κοτόπουλη και ξεκίνησε την λαμπρή καριέρα του. Σύμφωνα με όσα υποστήριζε ο ίδιος ο Λογοθετίδης , κάποια στιγμή το 1918 έφθασε στην Κωνσταντινούπολη ο θίασος της Κυβελης και εκεί ένας από τους συνεργάτες της αφού διαφώνησε μαζί της έκανε δικό του θίασο ,μεταξύ των οποίων ήταν και ο Λογοθετίδης . Η πρώτη τους εμφάνιση έγινε στην Ρουμανία αλλά είχε παταγωδη αποτυχία και επέστρεψαν κακήν κακώς , μέσω Σμύρνης, στην Αθήνα αρχές του 1919. Σύμφωνα με τον ΜΜ ο Λογοθετίδης είχε στην Αθήνα ένα θείο οδοντίατρο που τον βοήθησε οικονομικά στα πρώτα του βήματα.
Σχετικά με την οικογενειακή του κατάσταση έχει γραφτεί ότι α) ο Λογοθετίδης δεν παντρεύτηκε ποτέ β) ότι είχε κάνει ήδη δύο γάμους όταν έφτασε στην Αθήνα και γ) ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Πόλη γιατί η οικογένεια του δεν ενέκρινε τον ( πρώτο) γάμο του. Η αλήθεια ότι ο Λογοθετίδης παντρεύτηκε την πρώτη γυναίκα του κάποια στιγμή στην Κωνσταντινούπολη. Το έτος είναι άγνωστο ( ο ΔΠ αναφέρει ότι ήταν 20 ). Άγνωστο είναι το ποσό κράτησε αυτός ο γάμος και αν η γυναίκα του τον είχε ακολουθήσει στην Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι είχαν χωρίσει γύρω στο 1920 ή 1922 το αργότερο. Μετά τον θάνατο του Λογοθετίδη η πρώτη του γυναίκα ,της οποίας το όνομα σύμφωνα με τον τύπο της εποχής ήταν Άννα, ισχυρίστηκε ότι δεν είχαν χωρίσει νόμιμα και διεκδίκησε ανεπιτυχώς μερίδιο της κληρονομιάς του.
Η δεύτερη γυναίκα του ήταν επίσης από την Κωνσταντινούπολη και την έλεγαν Αμαλία ( επίθετο άγνωστο). Δεν είναι γνωστό πότε παντρεύτηκαν αλλά χώρισαν κάτω από τραγικές συνθήκες. Όπως έχει γραφτεί και σε αυτό το μπλογκ η δεύτερη σύζυγός του ερωτεύτηκε τον οδηγό που την μάθαινε οδήγηση και είτε γιατί προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν είτε από δυστύχημα ο οδηγός σκοτώθηκε ενώ η Αμαλία Λογοθετίδη τραυματίστηκε. Το σκάνδαλο έπειτα από παράκληση του Λογοθετίδη αποσιωπήθηκε ενώ ο ίδιος αν και χώρισε από την σύζυγό του την στήριξε κατά την ανάρρωση της. Το εν λόγω τραγικό συμβάν έγινε είτε το 1929 είτε το 1930. Πάντως σύμφωνα με τον τύπο της εποχής και οι δύο πρώην σύζυγοι του Λογοθετίδη παρευρέθηκαν στην κηδεία του αν και η παρουσία τούς ήταν διακριτική.
Θρυλική μέχρι και σήμερα παραμένει η σχέση του με την Ιλια Λιβικου**. Πολλά έχουν γραφτεί παρόλο πού πότε κανείς από τους δυο δεν επιβεβαίωσε αυτή την σχέση. Σύμφωνα με τον ΔΠ η σχέση τους κράτησε λιγότερα χρόνια απ ότι πιστεύεται αν και ο ίδιος δεν μπορεί να την προσδιορίσει χρονικά. Επίσης, αντίθετα με ότι γράφουν πολλές ιστοσελίδες η Λιβικου δεν χώρισε από τον άντρα της , Αγησίλαο Κοζυρη , αλλά ζούσαν σε διάσταση. Σύμφωνα με τον ΜΜ ο οποίος είχε επικοινωνήσει με την Λιβικου λίγους μήνες πριν πεθάνει, η ίδια αρνήθηκε ,χωρίς καν να την ρωτήσει, οποιαδήποτε σχέση με τον Λογοθετίδη ενώ και η κόρη τής η ηθοποιός Χρυσή Κοζυρη δεν ήταν σε θέση ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την σχέση τους, μια και η μητέρα της δεν της είχε μιλήσει ποτέ γι αυτό το θέμα. Πάντως ότι ο Λογοθετίδης και η Λιβικου είχαν σχέση έχει επιβεβαιωθεί κατά καιρούς από την Καίτη Λαμπροπούλου, την Σούλη Σαμπάχ και την Ντίνα Σταθάτου.
Τέλος ο ΔΠ αναφέρεται και σε μια άλλη άγνωστη σχέση του Βασίλη Λογοθετίδη με μια κυρία από την Θεσσαλονίκη, με την οποία σύναψε σχέση αφ'ότου χώρισε με την Λιβικου. Δυστυχώς όμως δεν δίνει ούτε το όνομα της ούτε τον λόγο γιατί αυτή η σχέση δεν κατέληξε σε γάμο, πιθανόν να τους πρόλαβε ο θάνατος....
**
Τον Φεβρουάριο του 2024 θα κυκλοφορήσει ένα ακόμη βιβλίο για τον Βασίλη Λογοθετίδη από τον Νίκο Νικολιζα το οποίο θα βασίζεται στις αναμνήσεις της Λιβικου από την συνεργασία της με τον Λογοθετίδη .