ΜΙΝΙΟΝ και άλλα ρετρό πολυκαταστήματα

Ωπα! Ο Γαρδελης ειναι αυτος στην πανω φωτογραφια με το μαγιω;
 
Λιγο μεγαλυτερη να ηταν η φωτογραφια, θα ξεραμε.
 
Εκείνο που θυμάμαι πολύ έντονα από το ΜΙΝΙΟΝ είναι κατά την περίοδο των εορτών το αμπαλάζ. Το οποίο γινόταν από κυρίες ηλικίας 35-45, πολύ ευχάριστες, πολύ περιποιημένες, καλοντυμένες, μακιγιαρισμένες, αρωματισμένες κλπ. και όχι από ξεθεωμένες πωλήτριες που προσπαθούν να βάλουν σε τάξη το πλήθος και το ύφος τους λέει "άντε να τελειώνουμε". Θυμάμαι ότι παρακολουθούσα τα χέρια τους πως επιδέξια τύλιγαν το κάθε πακέτο, τα πάντα ήταν σε απόλυτη οργάνωση γύρω τους, επέλεγαν το κατάλληλο χαρτί για την κάθε περίπτωση ή το κατάλληλο κουτάκι το οποίο και τύλιγαν μετά, τις κορδέλες, σε ρωτούσαν τι προτιμούσες, σε ποιον απευθυνόταν το πακέτο, και βέβαια στο τέλος τοποθετούσαν και την τελευταία πινελιά, κάποιο εορταστικό έξτρα που μαρτυρούσε ότι ήταν Χριστούγεννα...
 
Θυμάμαι χαρακτηριστικά το Άκρον Ίλιον Κριστάλ στη Σταδίου που ενδιάμεσα στους ορόφους τοποθετούσαν τους παλιούς πορσελάνινους μεγάλους σκύλους που ήταν πολύ must στα 70s 80s. Ήταν σε πραγματικό μέγεθος κ εξαιρετικά πολύ όμορφα ομοιώματα. Κοστιζαν θυμάμαι κάποιες χιλιάδες δραχμές
 
Στις 22 Φεβρουαρίου 2021 η Μηχανή του χρόνου πρόβαλε ένα νέο επεισόδιο αφιερωμένο στα θρυλικά πολυκαταστήματα εκείνης της εποχής.

Η εκπομπή προβλήθηκε στο Cosmote History στις 22/2 και σε επανάληψη στις 29/2.

Δείτε το trailer:


Και διαβάστε περισσότερα εδώ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το Μινιόν στις 25 Μαρτίου 1950...

Μινιόν1950 2.jpg



Και το κατάστημα των Λαμπρόπουλων, στολισμένο για την γιορτή των 150 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Μάρτιος 1971.

ΑφοίΛαμπρόπουλοι  γιορτή 150 χρόνων   1821.jpg
 
Το Μινιόν στις 25 Μαρτίου 1950...

Προβολή συνημμένου 226207



Και το κατάστημα των Λαμπρόπουλων, στολισμένο για την γιορτή των 150 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Μάρτιος 1971.

Προβολή συνημμένου 226208
Καλησπέρα και χαίρομαι που σας βρήκα, αλλά κυρίως χαίρομαι που βρήκα αυτή τη φωτογραφία του Μινιόν, με ημερομηνία κιόλας!
Έχω ψάξει όλο το διαδίκτυο από χθες κι έχω διαβάσει του κόσμου τα άρθρα για το πολυκατάστημα.

Εν ολίγοις: γράφω ένα βιβλίο το οποίο διαδραματίζεται (και) στη μεταπολεμική Αθήνα, με αφετηρία το 1950.
Σε κάποιο από τα κεφάλαια ήθελα οι κεντρικοί ήρωες να επισκέπτονται το Μινιόν το φθινόπωρο της συγκεκριμένης χρονιάς. Το θέμα είναι ότι δεν γνώριζα αν λειτουργούσε ήδη από τότε με τη μορφή πολυκαταστήματος και αυτή η φωτό το επιβεβαίωσε, επιτέλους!

Τώρα απομένει να λυθεί και η εξής απορία, αν γνωρίζει κανείς σας (είτε από προσωπική εμπειρία είτε μέσω συγγενών).
Το 1950 το ΜΙΝΙΟΝ ήταν ήδη πολυώροφο, με τη μορφή περίπου που λειτουργούσε κατόπιν ή αποτελείτο μόνο από τον ισόγειο χώρο; Από τη φωτογραφία δεν φαίνεται ξεκάθαρα αν διαθέτει και άλλους ορόφους. Από την άλλη, από τα άρθρα που διάβασα έχω μπερδευτεί, καθώς πολλά αναφέρουν ότι το δεκαώροφο κτίριο αγοράστηκε αργότερα από τον ιδιοκτήτη.

Όπως καταλαβαίνετε, θέλω να είμαι όσο το δυνατόν πιο ιστορικά ακριβής στις περιγραφές μου και να μη γράψω καμιά μπαρούφα!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποια απάντηση, η φωτό και μόνο με βοήθησε πολύ. Νομίζω πως το συγκεκριμένο φόρουμ θα μου φανεί πολύ χρήσιμο στην έρευνά μου και για άλλα θέματα!

Βασίλης
 
lol, είστε γουρλήδες, με το που έγραψα βρήκα και μια βιβλιοθήκη ψηφιοποιημένων φωτό και διαφημίσεων, ανάμεσά τους και αυτή.
Βέβαια, η συγκεκριμένη καταχώριση είναι από το 1964, οπότε πάλι δεν απαντά το παραπάνω ερώτημά μου, αλλά είναι ένα θετικό σημάδι!
 

Συνημμένα

  • THP.32.33.08.jpg
    THP.32.33.08.jpg
    84,7 KB · Προβολές: 8
lol, είστε γουρλήδες, με το που έγραψα βρήκα και μια βιβλιοθήκη ψηφιοποιημένων φωτό και διαφημίσεων, ανάμεσά τους και αυτή.
Βέβαια, η συγκεκριμένη καταχώριση είναι από το 1964, οπότε πάλι δεν απαντά το παραπάνω ερώτημά μου, αλλά είναι ένα θετικό σημάδι!

Καλώς ήρθες στο Retromaniax και καλή διαμονή!

Χμμμ.. βλέπω το λογότυπο Ε.Λ.Ι.Α...

Ίσως να μπορούσε να βοηθήσει και η @karapiperim που ασχολείται περισσότερο και με ιστορικό φωτογραφικό υλικό.

Ελπίζω να βρεις την πληροφορία που ψάχνεις.

Πολύ ενδιαφέρον το βιβλίο που γράφεις, θα ήθελα να μάθω περισσότερα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ευχαριστώ, καλώς σας βρήκα!
Δεν θέλω να γράψω πολλά για την κεντρική υπόθεση, καθώς είναι στην αρχή ακόμα, αλλά θα είναι μοιρασμένο ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, το οποίο -με τη μορφή αναμνήσεων- θα αφηγείται τη ζωή και την πορεία της κεντρικής ηρωίδας από το 1950 έως και σήμερα. Οπότε, θέλω να προσθέσω αρκετά στιγμιότυπα και γνωστά γεγονότα από τις αντίστοιχες περιόδους που θα διαδραματίζεται.
 
Α!!! Θυμάμαι αυτόν τον Αγιο-Βασίλη!!! Toν θαμπώσατε με την ομορφιά σας!!!

Κοι οι δικές μου...

Προβολή συνημμένου 130602

Προσωπικά δε θυμάμαι να έχω βγάλει φωτογραφία στο Μινιόν εκτός κι αν υπάρχει κάπου καταχωνιασμένη...
Παραθέτω φωτό από την δεκαετία του '60 όπου εικονίζεται σε πολύ μικρή ηλικία γνωστή τραγουδίστρια
(από ανάρτησή της στο facebook)
1630133933146.jpeg

 
Τελευταία επεξεργασία:
Τελευταία φορά που επισκέφθηκα το Μινιόν ηταν τα Χριστούγεννα του 1990 . Θυμάμαι είχαμε περάσει απ' όλους τους ορόφους . Σταθερά απ' το 1983 που φύγαμε από Αθήνα μέχρι το 1990 που κατεβαίναμε μια φορά το χρόνο έστω πάντα το επισκεπτόμασταν . Δεν σε κούραζε καθόλου η βόλτα στο Μινιόν σε αντίθεση με σημερινά "πολυκατάστηματα" . Μελαγχόλησα πολύ όταν έμαθα μετά από κάποια χρόνια πως έκλεισε οριστικά,καθώς και λίγο πιο πριν με την είδηση για εκείνο το κύκλωμα εκβιασμών που δρούσε σε έναν ημιόροφο που απομονώναν όσους έπιαναν να κλέβουν . Νομίζω αυτή η είδηση ήταν η ταφόπλακα του πολυαγαπημένου καταστήματος.
 
Ρε παιδιά θυμάται κανένας το κατάστημα του Αναγνωστόπουλου στη Σταδίου. Νομίζω adadms anagnistopoulos το έλεγαν στα στερνά του πριν κλείσει
 
Ρε παιδιά θυμάται κανένας το κατάστημα του Αναγνωστόπουλου στη Σταδίου. Νομίζω adadms anagnistopoulos το έλεγαν στα στερνά του πριν κλείσει
Το κατάστημα Adam's Αναγνωστόπουλος το θυμάμαι πολύ καλά (για λόγους που δεν έχει νόημα να εξηγήσω) καθώς επίσης θυμάμαι ότι τα πρώτα μου χρόνια στην Αθήνα το μπέρδευα με το Βάρδας -Αναγνωστόπουλος που επίσης είχε κατάστημα στη Σταδίου. Και τα δύο καταστήματα ήταν δίπλα δίπλα (Σταδίου 44-46) στο τετράγωνο που βρίσκεται η Στοά του Βιβλίου. Μάλιστα αυτοί οι δύο (Βάρδας και Αναγνωστόπουλος) ξεκίνησαν κοινή πορεία και για αρκετά χρόνια. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
 
Πολύ κατοτοπιστικό το ρεπορτάζ. Θυμάμαι πολλές σακούλες από τα Adams με παιδικά ρούχα που μου έφερνε η μητέρα μου. Πολύ καλά ρούχα, value for money στις εκπτώσεις (έλεγε η μάνα μου). Δλδ Bajar για να καταλάβω, αν το γνωρίζεις, η Adams πούλαγε ρούχα ελληνικής ραφής;
 
@foutix Ειλικρινά δεν γνωρίζω. Ενδεχομένως να πούλαγε ελληνικά μέχρι το 1981 όπου αλλάζει γενικώς και το σκηνικό με τις εισαγωγές ενδυμάτων και λοιπών προϊόντων. Αλλά ίσως και όχι και να κράτησε την ελληνική παραγωγή μέχρι τέλους και μάλλον σε αυτό να διαφοροποιήθηκε από τον Βάρδα, ο οποίος ξέρουμε σίγουρα ότι έκανε εισαγωγές στη δεκαετία του 80. Ίσως κάποιο άλλο μέλος να γνωρίζει περισσότερα στοιχεία και να μπορέσει να μας διαφωτίσει.
 
Πίσω
Μπλουζα