Μίκυ Μάους [ το κόμικ ]

DINO

Expert
Joined
3 Αύγ 2007
Μηνύματα
8.328
Αντιδράσεις
1.168


Μικυ Μαους 1 DINO.jpg

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως είμαστε ασυγχώρητοι! Είμαστε ασυγχώρητοι όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κόμικς στο retromaniax, και τόσα χρόνια τώρα, ενώ έχουμε αναφερθεί σε πολλές εκδόσεις Disney, δεν είχαμε ανοίξει θέμα για τον κύριο εκπρόσωπο της έκφρασης: "Άσε με ρε μάνα... διαβάζω Μίκυ Μάου, τώρα", που χρησιμοποιούσαμε παιδιά, έστω κι αν διαβάζαμε άλλον ήρωα κόμικ.

Όπως και να'χει, ελπίζοντας πως θα μας συγχωρήσετε, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, πρόκειται να διαβάσετε ένα αξιοπρεπές (θεωρώ) αφιέρωμα, στο περιοδικό που γαλούχησε γενιές και γενιές.

Μικυ Μαους 2 DINO.jpg

Το ιστορικό πρώτο τεύχος του "Μίκυ Μάους"

Στοιχεία έκδοσης

Τερζόπουλος / Γενική εκδοτική Αττικής / Νέα Ακτίνα

Εβδομαδιαία κυκλοφορία

Την Παρασκευή 1η Ιουλίου του 1966, εμφανίστηκε στα περίπτερα το πρώτο τεύχος του "Μίκυ Μάους", με 52 σελίδες και κόστος 3 δραχμές.

Οι ιστορίες που περιείχε ήταν δύο: "Στις πηγές των Μογγόλων", με ήρωα φυσικά τον Μίκυ και "Ο κηπουρός", με ήρωα τον Ντόναλντ.

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού, θεωρείται σήμερα συλλεκτικό και σπάνιο και είναι αντικείμενο πόθου όλων των Ελλήνων συλλεκτών κόμικς.

Την Παρασκευή 29 Απριλίου του 1994, το τεύχος 1450 του Μίκυ Μάους, έδινε δώρο την ανατύπωση του ιστορικού πρώτου τεύχους, η οποία είχε τις εξής διαφορές με το πρωτότυπο:

* Μεγαλύτερο μέγεθος.

* Γυαλιστερό εξώφυλλο.

* Δεν υπήρχε η αναγραφή του εκδοτικού οίκου κάτω αριστερά στο εξώφυλλο.

Φυσικά, το συγκεκριμένο τεύχος, δεν έχει την αξία της έκδοσης του 1966, οπότε όσοι ενδιαφέρεστε να έχετε στην κατοχή σας, το πρώτο τεύχος, προσοχή στους επιτήδιους που θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν την ανατύπωση αντί για την αυθεντική πρώτη έκδοση (δυστυχώς υπάρχουν πολλοί).

Επετειακές εκδόσεις

Μικυ Μαους 3 DINO.jpg

Γενικές παρατηρήσεις - σχόλια

Τι να πρωτοπούμε; Άπειρες στιγμές διασκέδασης με τον Μίκυ, τον Ντόναλντ, τον Θείο Σκρούτζ και όλη την υπόλοιπη παρέα!

Από τα κλασικότερα κόμικς στην Ελλάδα και φυσικά παγκοσμίως!

Η συντριπτική πλειοψηφία των ιστοριών ήταν αυτοτελείς, όμως υπήρξαν και ιστορίες σε συνέχειες. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τον Χριστόφορο Κολόμβο, την Ιστορία και δόξα της δυναστείας των Ντακ και άλλες.

Φυσικά και δεν έχω να προσάψω το παραμικρό, σε μια τόσο ιστορική έκδοση που μετράει 46 χρόνια κυκλοφορίας.

Το μόνο που θα σημειώσω, με το θάρρος της γνώμης μου, είναι οτι αν ήμουν ο εκδότης, τότε, σαν πρώτη ιστορία θα διάλεγα κάτι πιο εύπεπτο και όχι τις πηγές των Μογγόλων.

Όχι οτι ήταν κακή ιστορία. Απλά αυτό με τους Μογγόλους, ίσως ήθελε επεξήγηση από τους πατεράδες και τις μανάδες της εποχής, στα πιτσιρίκια. :D

Μικυ Μαους 4 DINO.jpg

Πηγές - Links

Πληροφορίες: Wikipedia / greekcomics.gr

Εξώφυλλα: greekcomics.gr / net

Βάση δεδομένων inducks για το "Μίκυ Μάους"

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αγαπημενο περιοδικο!!!!!! :wub:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
DINO είπε:

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως είμαστε ασυγχώρητοι! Είμαστε ασυγχώρητοι όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κόμικς στο retromaniax, και τόσα χρόνια τώρα, ενώ έχουμε αναφερθεί σε πολλές εκδόσεις Disney, δεν είχαμε ανοίξει θέμα για τον κύριο εκπρόσωπο της έκφρασης: "Άσε με ρε μάνα... διαβάζω Μίκυ Μάου, τώρα", που χρησιμοποιούσαμε παιδιά, έστω κι αν διαβάζαμε άλλον ήρωα κόμικ.

...βασικά εγώ πέρα από το ότι είμαι νέος στο retromianiax... δεν μου άρεσαν τα κομιξ της Ντισνεϊ #)
 
Χεχεχε... Αγαπητέ Thor, φυσικά και δεν κατηγορώ κανέναν.

Αυτό που γράφω είναι ένας αστεϊσμός, προς το πρόσωπο το δικό μου και του γνωστού Μηρμηγκοφάγου. :)

Άλλωστε είμαστε περισσότερα χρόνια στο forum, και εκφράζω την απορία μου πως μας ξέφυγε.

Άστα τα σάπια, πάντως... Μικυ Μάου διάβαζες, ότι κι αν ήταν αυτό!!! :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ναι ρε κι εγώ πλάκα έκανα (είναι το θεϊκό μου χιούμορ που εκτιμώ μόνο εγώ... άντε και η μαμά μου). Αν εξαιρέσεις Ποπαϋ, περιπέτεια, κλασικά εικονογραφημένα, τα άπαντα της μαμούθ, κάτι σούπερ ήρωες από Άνουβης και μερικά άλλα που δεν θυμάμαι τώρα δεν διάβαζα κόμιξ... για τα κόμιξ της ντίζνεϊ αρμόδια είναι η σύζυγος...
 
Μια χαρά χιούμορ έχεις! Αν πρόσεξες, ξεκινώ τη απάντηση με γέλιο. :D
 
Dinako, εξαιρετική παρουσίαση! :thumbup:

Τι στο καλό - υπάρχει άνθρωπος που δε διάβαζε "κοΜάου"? (η δική μου μετάφραση για το Μίκυ Μάους! :D )

Περιττό να πω ότι φυσικά όλες αυτές τις πληροφορίες δεν τις ήξερα!

Παρεπιπτόντως, μπας και γνωρίζετε ποια είναι η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται για το "Μίκυ Μάους"? Υπάρχει αντίστοιχη?

(να με φύγει η απορία - όχι τίποτ' άλλο! :D )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ΧΑΧΑΧΑ! Πως φαίνεται ο γραφίστας! :D

Δυστυχώς δεν έχω ιδέα, αλλά ούτε και βρήκα κάτι στο διαδύκτιο.
 
...έχω συνδυάσει το διάβασμα του μικυ μάους στο μυαλό μου με το να τα διαβάζω μπροστά από την κλασσική σόμπα πετρελαίου της εποχής και με το φως που έβγαινε από το παραθυράκι της. Πάντα όταν πιάνω στα χέρια μου ένα Μίκυ Μάους -με αδυναμία στα κλασσικά φυσικά- μου έρχεται στο μυαλό αυτή η ανάμνηση. Γυρίζω 25-30 χρόνια πίσω αμέσως... #)
 
Ωραία παρουσίαση Dino.

Περιοδικό αγαπημένο. Έχω φάει κατσάδες από τη μάνα μου γιατί διάβαζα στο τραπέζι την ώρα του φαγητού ή κλασικά με το φως ενός φακού στο κρεβάτι πριν με πάρει ο ύπνος. Επίσης μου άρεζε να αντιγράφω τα σκίτσα :)

Τελικά πράγματι δεν είχαμε θέμα για το Μικυ Μάους. Και γω νόμιζα κάνατε πλάκα!
 
Να, λοιπόν, που ... μόλις βρήκα τρόπο για να χαλαρώσω με αυτό το τόπικ !!! Είπα : "άσε το μυαλό σου ελεύθερο και ... γράψε για μερικές ιστορίες του Μίκυ Μάους που κάααποτε [τι κάποτε ... ακόμη και σήμερα!!] ήταν αγαπημένες σου" !!! Ξεκινάω λοιπόν ....

- Η έρευνα "Φοξάν" με Τζένη, Λούλη Λουλάκη, Σκρουτζ και, σε μικρούς ρόλους, οι υπόλοιποι αγαπημένοι ήρωες : Κύρος, Ντόναλντ, Χιούη /Λιούη Ντιουη, Νταίζη κλπ !!! Η Τζένη και ο Λούλης έχουν ανοίξει ένα γραφείο δημοσκοπήσεων και ο γερο Σκρουτζ τους ανέθεσε μια δημοσκόπηση !!! Ξεκαρδιστικό καρεδάκι : Το γραφείο των Τζένη & Λούλη διαθέτει και ... μεγάλο "ηλεκτρονικό εγκέφαλο", για να βγαίνουν τα αποτελέσματα της έρευνας πιο γρήγορα !!! Όμως, μέσα στο μηχάνημα του "ηλεκτρονικού εγκεφάλου" είναι καθισμένος ο Λούλης και .... κάνει τις πράξεις και τους υπολογισμούς με το χέρι !!!

- Ο πόλεμος της φράουλας, με Τζένη, Λούλη και Σκρουτζ !!! Ο γερο-Σκρουτζ σημειώνει μεγάλη επιτυχία στην αγορά με την τάρτα φράουλας Σκρουτζ !!! Όμως, η Τζένη και ο Λούλης ρίχνουν στην αγορά μια τάρτα φράουλας, ακόμη πιο νόστιμη κι έτσι ... οι τάρτες φράουλας Σκρουτζ δεν πουλάνε πια !!! Κι αυτό επειδή τα συνεταιράκια Τζένη / Λούλης ανακάλυψαν μια ... μυστική φυτεία από φράουλες, η οποία .... αααπ, δεν θα το διηγηθώ ολόκληρο, η συνέχεια ... επί των σελιδων του κόμικ !!! Ξεκαρδιστικό καρεδάκι : Το τελευταίο [κάτωθι δεξιά του οποίου υπάρχει η λέξη ΤΕΛΟΣ] !!! Ο Σκρουτζ έχει λιποθυμήσει και ... νοσηλεύεται σε κάποιο νοσοκομείο !!! Και η Τζένη έχει ντυθεί νοσοκόμα και ... του βάζει να πιει το φάρμακό του σε μια μεγάααλη γαβάθα !!! Και λέει : "Ποιος θα πιει αυτό το φαρμακάκι ??? Ο γλυκός μου ο Σκρουτζάκος !!! Βλέπεις που πάντα έχεις ανάγκη την τρυφερή και αγαπημενη σου Τζενούλα ???" Και ο Σκρουτζ πετάγεται απ' το κρεβάτι, με ... όρθια τα πούπουλα της κεφαλής του, κραυγάζοντας :"ΟΥΑΑΑΑΑΑΑΚ" !!!

- Η Αστρική Ευγνωμοσύνη, με Μίκυ, Γκούφη, Σκρουτζ αλλά και ... μια πολύ γλυκιά και γοητευτική νέα κοπελα από άλλο πλανήτη : Την ξανθούλα Στέλλα από τον πλανήτη Στελλάρ !!! Όταν "googlάρησα" "Η αστρική ευγνωμοσύνη", η έρευνά μου με οδήγησε στο ότι ο σχεδιαστής της εν λόγω ιστορίας είναι ο Massimo De Vita, γεννηθείς το 1941 στο Μιλάνο !!! Πολλά - πολλά συγχαρητήρια κύριε De Vita, σχεδιάσατε το πιο ... όμορφο κορίτσι που πέρασε από τις σελίδες των Μίκυ Μάους μας

:flower: :flower: :flower: !!! Που λέτε, η όμορφη εξωγήινη Στέλλα έκανε ένα ταξιδάκι με το διαστημόπλοιο - κουρσάκι της στο διάστημα, αλλά ... ξέμεινε από καύσιμα, με αποτέλεσμα να κάνει αναγκαστική προσγείωση στη θαλάσσια περιοχή της Καλιφόρνιας !!! Εκεί, έτυχε να πετάνε, για λόγους αναψυχής, με ένα ελικοπτεράκι ο Μίκυ και ο Γκούφη και ... αααπ, και πάλι η συνέχεια επί των σελίδων του κόμικ [η εν λόγω ιστορία είναι υπέροχη , σάς προτείνω "με 1000" να την αναζητήσετε] !!! Ξεκαρδιστικό καρεδάκι : Η Στέλλα, για να ανταμείψει τον Σκρουτζ, του έδωσε ένα τσουβάλι με σαβούρα !!! Μόνο που η σαβούρα ήταν ... ένας χρυσός βράχος 20 κιλών [στον πλανήτη της το χρυσάφι το έχουνε για σαβούρα :eek: o_O] !!! Και στο προτελευταίο καρεδάκι βλέπουμε τον Σκρουτζ να έχει αγκαλιάσει τον χρυσό βράχο και να τον γλύφει : σλερφ. σλερφ, σλερφ !!!!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αγαπητέ Rinus, οφείλω να πω οτι, όχι μόνο εδώ αλλά και σε άλλα threads, η μνήμη σου με ψιλοτρομάζει! :nervous:
 
πωπω μου θύμισες τον πολεμο της φράουλας....σε πιο τεύχος ήταν θυμάσαι;Πρέπει να το διαβασω στο ψηφιοποιημενο αρχειο μου
 
φίλε dino...είμαι σίγουρος ότι το είχα διαβάσει νωρίτερα...τόσο έξω έπεσα; Μήπως έχει πρωτομπεί στα 80'ς;;;;
 
Τη βρήκα την ιστορία και στα "Κλασικά" του '75, αλλά δε πιστεύω να τη διάβασες τότε...

Μάλλον είναι σε αυτό.
 
ετσι μπράβο...με κούφανες με το 90'ς!!!Τόσο λάθος θα έκανα;

φυσικά το 1983...το είχα αυτό το τεύχος...θυμηθηκα και την δευτερη ιστορία με την εικόνα του φεθρυ και του ντόναλντ στο γραφείο...

αυτό το τεύχος πρέπει να είναι στην ίδια χρονιά με την ιστορία με το τοτεμ που είχε και συνέχειες...δυστυχώς για μένα δεν υπάρχει στυην συλλογή μου πλέον αυτό το τεύχος ούτε στο ψηφιοποιημένο αρχείο που έχω ευλαβικά συλλέξει...

(θα ζητήσω την βοήθεια σας σε κάτι...σε ποια κλασσική έκδοση, μεγάλο μεγεθός όχι σε μικρό εβδομαδιαίο ή κλασσικά υπήρχε το "λαιδη και ο Αλήτης" που ήταν παραλλαγή από το αριστόγατες; Μιλάω για εκδοση κάπου ανάμεσα στο 1982-1987)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
DINO είπε:
Τη βρήκα την ιστορία και στα "Κλασικά" του '75, αλλά δε πιστεύω να τη διάβασες τότε...Μάλλον είναι σε αυτό.
Ναι, ναιιιιιιι .... Κι εγώ που είμαι "παιδί των 80ς" σε αυτό το τεύχος διάβασα τον Πόλεμο της Φράουλας, έτους 1983 !!! Φοβερή ιστορία, λατρεμένη, τι να λέμε τώρααα [άλλωστε, η "θεματική ενότητα" ιστοριών με το κόνσεπτ : Τζένη και Λούλης Λουλάκης * => κάνουν επιχειρήσεις, μπίζνες κλπ με σκοπό "να μπούνε στο μάτι του Σκρουτζ => με διαφορετικά, όμως, κίνητρα ο καθένας, η μεν Τζένη για να δείξει στον Σκρουτζ τι αξίζει για να την παντρευτεί, ο δε Λούλης επειδή θέλει να γίνει πάμπλουτος σαν τον Σκρουτζ, είναι η πλέον λατρεμένη μου θεματική ενότητα, μού έχει χαρίσει πολύ πολύ όμορφες στιγμές ως παιδάκι !!! Κορυφαία ιστορία αυτής της "θεματικής ενότητας" θεωρώ τον "Πόλεμο της Φράουλας" !!! Διότι στο τέλος ... το περνάει το μήνυμα : η απληστία και η αλαζονεία θα καταστρέψουν όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και εσένα τον ίδιο !!! Αλλά ... καλύτερα να αναζητήσετε την ιστορία !!! ] !!!

Επίσης, αν βρείτε το ίδιο τεύχος, διαβάστε και την ιστορία "Διακοπές Δωρεάν", για να δείτε τι κόλπο σκαρφίστηκε ο παμπόνηρος γερο Σκρουτζ για να "φορτωθεί" στο σπίτι κάποιου παντελώς αγνώστου κυρίου στη Φλόριντα, προκειμένου να κάνει ... τζάμπα διακοπές !!!

Θα επανέλθω με άλλες αγαπημένες ιστορίες από τα παλιά μου Μίκυ Μάους, από τις αρχές μέχρι τα μισά των 80ς ....

* Όπως θα θυμάστε εσείς οι συνομήλικοί μου, στα τόοοτε τεύχη του Μίκυ Μάους [των 80ς] ο Λούλης δεν είχε επίθετο !!! Το "Λουλάκης" τού το πρόσθεσαν από τα 90ς κι εφεξής !!! Επίσης, σε ένα κλασικό Μίκυ Μάους τον συνάντησα και ως "Κάρολο Ξιφ" :eek: o_O !!!!
 
spyros_s είπε:
(θα ζητήσω την βοήθεια σας σε κάτι...σε ποια κλασσική έκδοση, μεγάλο μεγεθός όχι σε μικρό εβδομαδιαίο ή κλασσικά υπήρχε το "λαιδη και ο Αλήτης" που ήταν παραλλαγή από το αριστόγατες; Μιλάω για εκδοση κάπου ανάμεσα στο 1982-1987)
Δυστυχώς την ιστορία τη βρήκα σε Μεγάλο Μίκυ του 1971, 1976, και 1997...

'80s nope, εκτός αν μου διαφεύγει κάτι...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
(θα ζητήσω την βοήθεια σας σε κάτι...σε ποια κλασσική έκδοση, μεγάλο μεγεθός όχι σε μικρό εβδομαδιαίο ή κλασσικά υπήρχε το "λαιδη και ο Αλήτης" που ήταν παραλλαγή από το αριστόγατες; Μιλάω για εκδοση κάπου ανάμεσα στο 1982-1987)
Hταν σε ενα Σουπερ Μικυ την περιοδο που αναφερεις,αν σε νοιαζει τοσο να ανεβασω εξωφυλλο. :)

 

edit:Σούπερ Μίκυ # 8
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα