Μίνι Βιογραφίες Ελλήνων Ηθοποιών.

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας tonytony
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Μαρίκα Νέζερ

 





Η Μαρίκα Νέζερ γεννήθηκε το 1906 στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε το 1989. Ήταν από οικογένεια καλλιτεχνών. Σπούδασε υποκριτική στη σχολή της Εταιρείας Ελληνικού Θεάτρου και πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1926 με την τραγωδία
Οιδίπους Τύραννος. Μέχρι το 1952 πρωταγωνίστησε σε δεκάδες επιθεωρήσεις , μουσικές κωμωδίες και οπερέτες και στη συνέχεια πέρασε στην πρόζα. Στο σινεμά ξεκίνησε το 1948 με την ταινία Μαντάμ Σουσού. Έλαβε μέρος σε 41 ταινίες , κυρίως κωμωδίες.

 


images
 
Γιώργος Μούτσιος

 





Ο Γιώργος Μούτσιος γεννήθηκε το 1932 στην Καλαμάτα και τέλειωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική και τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Ωδείου. Στη συνέχεια πήγε στη Βιέννη. Εκεί σπούδασε θέατρο και σκηνοθεσία στη Μουσική Ακαδημία Reinhardt Seminar. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα (1951) εντάχθηκε στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου και συμμετείχε ως τραγουδιστής στο χορό πολλών παραστάσεων αρχαίας τραγωδίας ή κωμωδίας. Το 1954 εμφανίζεται για 1η φορά στη Λυρική Σκηνή με την οπερέτα
Η Πριγκίπισσα Του Ιπποδρόμου και το 1963 εμφανίζεται για 1η φορά σε θέατρο πρόζας με το θίασο Νέα Σκηνή και το έργο Δέκα Μικροί Νέγροι. Από τότε συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους αθηναικούς θιάσους ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα είδη του θεάτρου. Στο σινεμά ξεκίνησε το 1951 με τη μουσική κομεντί Ριρίκα του Φρίξου Ηλιάδη. Μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε 49 ελληνικές ταινίες (κυρίως δράματα και περιπέτειες) και στην ξένη παραγωγή Ο Λέων Της Σπάρτης (1962).

 


images
 
Χρήστος Νέγκας

 





Ο Χρήστος Νέγκας γεννήθηκε το 1936 στη Ζάκυνθο και πέθανε το 1981. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης αλλά και του Κ. Μιχαηλίδη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1962 στο έργο
Κόκκινα Φανάρια , στο Θέατρο Πορεία. Στο σινεμά ξεκίνησε το 1960 με την ταινία Χίλιες Παρά Μία Νύχτες. Έλαβε μέρος σε 36 ταινίες και ειδικεύτηκε στα μελοδράματα της 10ετίας του '60. Το 1965 ανέλαβε την παραγωγή της ταινίας του Παύλου Τάσιου Φτωχολογιά.

 


images
 
Μέμα Σταθοπούλου

 





Η Μέμα Σταθοπούλου γεννήθηκε το 1941 στην Πάτρα και πέθανε το 1999. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το χορό. Σε ηλικία 18 ετών ήρθε στην Αθήνα όπου παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη σχολή του Πέλου Κατσέλη και στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1961). Τέλειωσε τις σπουδές το 1963 και το 1964 πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο ως πρωταγωνίστρια στο έργο
Δικέφαλος Αετός του Κοκτό , με το θίασο του Δημήτρη Χορν στο Εθνικό Θέατρο. Αμέσως μετά πρωταγωνίστησε στο έργο του Ρουσέν Ένας Έρωτας Που Δεν Τελειώνει Ποτέ και δίνει μια από τις σημαντικότερες ερμηνείες της , η οποία την καθιερώνει ανάμεσα στις σημαντικότερες νέες ηθοποιούς της εποχής. Στο σινεμά ξεκίνησε το 1964 με την ταινία Οι Επικίνδυνοι. Συμμετείχε συνολικά σε 27 ταινίες , στις 15 από τις οποίες συμπρωταγωνίστησε με τον ηθοποιό Θάνο Λειβαδίτη , με τον οποίο υπήρξε ζευγάρι στη ζωή , τη σκηνή και την οθόνη (χωρίς ποτέ να παντρευτούν). Μεγάλες της επιτυχίες υπήρξαν οι ταινίες Επιστροφή (1965) , Ο Νικητής (1965) , Οι Σφαίρες Δεν Γυρίζουν Πίσω (1967) , Ένας Μάγκας Στα Σαλόνια (1969) κ.α. Το 1975 σταμάτησε κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα και λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψε στη γενέτειρά της όπου ασχολήθηκε με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Υπήρξε κατά γενική ομολογία από τις πιο καλλίγραμες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου.

 


717c6fb0dff4b7bf3cb4cc45603e902e_XL.jpg
 
Γκέλυ Μαυροπούλου

 





Η Γκέλυ Μαυροπούλου γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη. Κόρη των ηθοποιών Άγγελου Μαυρόπουλου και Μαρίκας Κρεββατά. Σπούδασε στη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών και στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Το 1955 έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο στο έργο
Επτά Χρόνια Φαγούρα του Άξελροντ , που ανέβηκε στο Θέατρο Κοτοπούλη - REX. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με θιάσους του ελεύθερου θεάτρου , με το Εθνικό Θέατρο και την περίοδο 1962 - 1967 συγκρότησε δικούς της θιάσους με τον τότε σύζυγό της Στέφανο Στρατηγό. Στον κινηματογράφο έκανε την 1η της εμφάνιση το 1953 στην ταινία του Γ. Λαζαρίδη Ο Μπαμπάς Εκπαιδεύεται. Στο ξεκίνημα της καριέρας της έπαιξε και σε κωμωδίες και σε δράματα , αλλά από το 1960 και μετά ειδικεύτηκε στα μελοδράματα. Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε 42 ταινίες , με πιο επιτυχημένες τις ταινίες Η Θεία Από Το Σικάγο (1957) , Ο Δρόμος Με Τα Κόκκινα Φώτα (1963) , Απαγωγή (1964) , Ο Ανακατωσούρας κ.α. Με τον πρώτο της ρόλο στην ελληνική τηλεοπτική σειρά Ο Άγνωστος Πόλεμος απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα. Συνέχισε να εμφανίζεται σε σειρές όπως Εν Τούτω Νίκα , Τα Αρραβωνιάσματα , Ποιός Σκότωσε Τον Άβελ κ.α. Έχει τιμηθεί με το Α' βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ Ιθάκης για το θεατρικό έργο Χιροσίμα Αγάπη Μου (1977). Έχει επίσης ασχοληθεί και με τη μετάφραση θεατρικών έργων.

 


1.jpg
 
tonytony είπε:
Χριστόφορος Νέζερ 





Ο Χριστόφορος Νέζερ γεννήθηκε το 1889 στην Αθήνα και πέθανε το 1970. Υπήρξε αυτοδίδακτος στην υποκριτική τέχνη και έκανε την 1η του εμφάνιση το 1909 στο θίασο της Ε. Παρασκευοπούλου , με το έργο
Δαλιδά του Φεγιέ. Διακρίθηκε στη μακρόχρονη καριέρα του για τις ερμηνείες σε έργα του Ξενόπουλου , του Αριστοφάνη και του Μολιέρου. Η Γαλλία τον τίμησε με το Μετάλλιο Ακαδημαικών Δαφνών (για τον Μολιέρο) , ενώ η ελληνική πολιτεία με τον Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α' για το σύνολο της προσφοράς του. Για τον ίδιο λόγο τον τίμησε και το φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1967. Στον κινηματογράφο έκανε την 1η εμφάνιση το 1943 στην ταινία του Τ. Μπακόπουλου Η Θύελλα Πέρασε. Έλαβε μέρος σε 56 ταινίες και διακρίθηκε στα δράματα.

 


images
Φίλε Tony ο Χριστόφορος Νέζερ που αναφέρεις γεννήθηκε το 1903 και πέθανε το 1995. Υπάρχει κι άλλος Χριστόφορος Νέζερ, συνονόματος ξάδερφος του Χριστόφορου που αναφέρεις και της Μαρίκας Νέζερ, ο οποίος έχει παίξει μόνο στο θέατρο και του οποίου τις χρονολογίες γέννησης και θανάτου, δίνεις εδώ. Μπες στα links και θα δεις φωτογραφίες που έχει αναρτήσει ο Νάσος.

Όσο για τον Θάνο Κωτσόπουλο, μάλλον πως θα πρέπει να τον πας ένα έτος μετά επειδή μεταξύ δύο πηγών, η πλήρης ημερομηνία θανάτου δηλώνει μεγαλύτερη ακρίβεια.

Επίσης, να πούμε πως η Αλεξάνδρα Λαδικού γεννήθηκε το 1933!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Mandrake είπε:
Φίλε Tony ο Χριστόφορος Νέζερ που αναφέρεις γεννήθηκε το 1903 και πέθανε το 1995. Υπάρχει κι άλλος Χριστόφορος Νέζερ, συνονόματος ξάδερφος του Χριστόφορου που αναφέρεις και της Μαρίκας Νέζερ, ο οποίος έχει παίξει μόνο στο θέατρο και του οποίου τις χρονολογίες γέννησης και θανάτου, δίνεις εδώ. Μπες στα links και θα δεις φωτογραφίες που έχει αναρτήσει ο Νάσος.
Όσο για τον Θάνο Κωτσόπουλο, μάλλον πως θα πρέπει να τον πας ένα έτος μετά επειδή μεταξύ δύο πηγών, η πλήρης ημερομηνία θανάτου δηλώνει μεγαλύτερη ακρίβεια.

Επίσης, να πούμε πως η Αλεξάνδρα Λαδικού γεννήθηκε το 1933!
Σε ευχαριστώ για την επισήμανση. Για την Αλεξάνδρα Λαδικού το συμπλήρωσα αλλά για τον Χριστόφορο Νέζερ δεν μου έχει "Επεξεργασία μηνύματος" στο συγκεκριμένο για να το αλλάξω! Γιατί???Το ίδιο και για τον Θάνο Κωτσόπουλο!
 
tonytony είπε:
Σε ευχαριστώ για την επισήμανση. Για την Αλεξάνδρα Λαδικού το συμπλήρωσα αλλά για τον Χριστόφορο Νέζερ δεν μου έχει "Επεξεργασία μηνύματος" στο συγκεκριμένο για να το αλλάξω! Γιατί???Το ίδιο και για τον Θάνο Κωτσόπουλο!
Αντωνη για να αλλαξεις τις ημερομηνιες ή ο,τιδηποτε αλλο θελησεις πρεπει να στειλεις μηνυμα σε καποιον moderator
 
Δεν σου εχει Επεξεργασια για αυτους τους δυο ηθοποιους γιατι εχουν περασει περισσοτερες απο 24 ωρες απο την ωρα που υπεβαλες τα ποστ σου.

Υστερα απο την παροδο αυτου του χρονικου διαστηματος δεν μπορουμε να κανουμε πια Επεξεργασια Μηνυματος και αν θελουμε οπωσδηποτε να αλλαξουμε κατι, τοτε απευθυνομαστε στους υπευθυνους του φορουμ.
 
Ε καλά τότε δε νομίζω να υπάρχει και τόσο σοβαρός λόγος να αλλάξει...Η επισήμανση για τα δύο πρόσωπα είναι εδώ και τη βλέπουν όλοι...
 
Γιώργος Καμπανέλλης

 





Ο Γιώργος Καμπανέλλης γεννήθηκε το 1930 στη Νάξο και πέθανε το 2010. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη σχολή του Χρ. Χειμάρα και απέκτησε άδεια ηθοποιού ως εξαιρετικό ταλέντο. Ξεκίνησε την καριέρα του από το σινεμά παίζοντας το 1962 στην ταινία
Ζαίρα. Από την επόμενη χρονιά άρχισε να πρωταγωνιστεί ως ζεν πρεμιέ σε επιτυχημένες κωμωδίες και δράματα. Το 1956 έκανε την πρώτη του εμφάνιση και στο θέατρο με το θίασο Αφων Καλουτά - Ν. Σταυρίδη. Έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός σε 73 ταινίες , ενώ έχει σκηνοθετήσει 3. Από το 1972 και μετά εργάστηκε ως παραγωγός και σκηνοθέτης στο χώρο της διαφήμισης.

 


images
 
Ξένια Καλογεροπούλου

 





Η Ξένια Καλογεροπούλου γεννήθηκε το 1936 στο Ψυχικό της Αθήνας και σπούδασε στην Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (RADA) του Λονδίνου. Την περίοδο 1956 - 1957 συνεργάστηκε με γαλλικό θίασο και περιόδευσε στην Αγγλία με έργα των Μολιέρου , Λαμπίς κ.α. Η 1η της εμφάνιση στην Ελλάδα έγινε την περίοδο 1958 - 1959 με τον θίασο του Μίμη Φωτόπουλου. Την ίδια χρονιά (1958 κάνει και την 1η κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου
Η Κυρά Μας Η Μαμμή. Αμέσως κερδίζει κοινό και κριτικούς και την επόμενη χρονιά γυρίζει 4 ταινίες παίζοντας σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το 1964 ήταν μια χρονιά - σταθμός στη καριέρα της , αφού κέρδισε το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην ταινία Γάμος Αλά...Ελληνικά και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς παντρεύτηκε τον ηθοποιό Γιάννη Φέρτη , με τον οποίο συνεργάστηκε για μια 10ετία στη σκηνή και στην οθόνη. Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε 37 ελληνικές ταινίες και σε 3 ξένες παραγωγές ή συμπαραγωγές : Συνέβη Στην Αθήνα (1962) , Καζαμπλάν (1963) , Τα Σκυλιά Της Νύχτας (1965). Σημαντική ήταν και η προσφορά της στο παιδικό θέατρο ξεκινώντας με δικό της θίασο (αργότερα Μικρή Πόρτα) το 1972. Έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα για παιδιά και έχει κάνει τη μετάφραση πολλών ακόμα. Το 1984 ίδρυσε το Θέατρο Πόρτα όπου στέγασε το δικό της θίασο μέχρι το 1997. Τηλεόραση : Τα Καθημερινά , Αθάνατες Ιστορίες Αγάπης κ.α.

 


eefd4fe8f589e64e0e66a4f2937ae4ae_XL.jpg
 
Γιάννης Φέρμης

 





Ο Γιάννης Φέρμης γεννήθηκε το 1924 στη Λάρισα και πέθανε το 1999. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1941). Από τα πρώτα του βήματα υπηρέτησε την επιθεώρηση και τη μουσική κωμωδία. Στο σινεμά ξεκίνησε το 1944 με ένα μικρό ρόλο στην ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα
Χειροκροτήματα και ακολούθησε η ταινία Γραφείο Συνοικεσίων (1956) του Φρίξου Ηλιάδη. Έλαβε μέρος σε 52 ταινίες και ειδικεύτηκε στους ρόλους του αφελούς και καλοκάγαθου υπαλληλάκου. Παράλληλα με την υποκριτική υπήρξε ζωγράφος και διακοσμητής εσωτερικών χώρων.

 


200px-%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%A6%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B7%CF%82.jpg
 
Πέτρος Φυσσούν

 





Ο Πέτρος Φυσσούν γεννήθηκε το 1933 στο Αγρίνιο από πρόσφυγες γονείς και σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Στην ίδια σκηνή έκανε την 1η εμφάνιση το 1953 με το έργο του Θ. Ουάλιντερ
Η Μικρή Μας Πόλη. Παρέμεινε εκεί μέχρι το 1956 και στη συνέχεια έπαιξε στο ελεύθερο θέατρο συνεργαζόμενος με θιάσους σημαντικών πρωταγωνιστών της εποχής (Λαμπέτη - Χορν , Αλεξανδράκη , Διαμαντόπουλου - Αλκαίου κ.α.). Το διάστημα 1961 - 1965 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο όπου καθιερώθηκε ως πρωταγωνιστής και την επόμενη 10ετία με δικό του θίασο ανέβασε σημαντικές παραστάσεις σε Αθήνα και επαρχία σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες. Εκτός από τα έργα ρεπερτορίου έχει διακριθεί και σε επιθεωρήσεις αλλά και παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας. Στο σινεμά ξεκίνησε το 1958 στην ταινία του Σωκράτη Καψάσκη Μια Λατέρνα Μια Ζωή. Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε 23 ταινίες και έχει τιμηθεί 2 φορές με το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου στα φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1963 και 1964 για τις ερμηνείες του στις ταινίες Αδελφός Άννα και Προδοσία καθώς και με το βραβείο ερμηνείας της ΕΚΚΑ για την ταινία Οι Ένοχοι (1966). Τηλεόραση : Συνταγματάρχης Λιάπκιν , Ποιός Σκότωσε Τον Άβελ , Το Πάθος , Ο Πύργος Των Μοσκώφ κ.α.

 


cf4d07138ccd7b2e00d844e525c2ae86_XL.jpg
 
Νότης Περγιάλης

 





Ο Νότης Περγιάλης γεννήθηκε το 1920 στα Ανώγεια Λακωνίας και πέθανε το 2009. Σπούδασε το Θεατρικό Εργαστήρι του Β. Ρώτα. Το 1948 έκανε την 1η του εμφάνιση στο θέατρο με το θίασο του Αδ. Λαιμού. Παράλληλα με την υποκριτική ασχολήθηκε και με τη συγγραφή θεατρικών έργων (
Ο Πόνος Γεννάει Θεούς , Νυφιάτικο Τραγούδι κ.α.). Στο σινεμά ξεκίνησε το 1953 με την ταινία Το Κλειδί Της Ευτυχίας. Έλαβε μέρος σε 31 ταινίες (μια ως αφηγητής) , ενώ συμμετείχε στο σενάριο σε 3 από αυτές. Τιμήθηκε με το βραβείο Β' ρόλου (ΕΚΚΑ 1962) για την ερμηνεία στην ταινία Ηλέκτρα του Κακογιάννη.

 


images
 
Θανάσης Μυλωνάς

 





Ο Θανάσης Μυλωνάς γεννήθηκε το 1937 στο Μπογιάτι Αττικής και πέθανε το 1989. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958 με το έργο
Λοκαντιέρα. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών και το 1976 δημιούργησε μαζί με τη σύζυγό του Κατερίνα Βασιλάκου μόνιμο θίασο που λειτούργησε μέχρι το 1982. Στο σινεμά ξεκίνησε το 1959 με την ταινία Ένα Νερό Κυρά Βαγγελιώ. Έλαβε μέρος σε 52 ταινίες και ειδικεύτηκε στα αισθηματικά δράματα. Κινηματογραφική του παρτενέρ αναδείχτηκε η Άντζελα Ζήλια , με την οποία γύρισε 7 ταινίες , ενώ με τη σύζυγό του μόλις 3.

 


ec9e5d4418cddeb916f54861fa51abb5_XL.jpg
 
Ελένη Ανουσάκη

 





Η Ελένη Ανουσάκη γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη σχολή του Γρ. Βαφιά. Το 1963 έκανε την 1η της κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία
Τρελοί Πολυτελείας.


Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε μερικές αξιόλογες ταινίες που την καθιέρωσαν αμέσως ως πρωταγωνίστρια. Τα Κόκκινα Φανάρια (1963) , Αλέξης Ζορμπάς (1964) κ.α. Το 1968 ντεμπουτάρισε και στο θέατρο με την επιθεώρηση Και Μη Χειρότερα στο θερινό Μετροπόλιταν. Συνεργάστηκε με τον Αλέξη Σολομό και με πολλούς θιάσους μεγάλων πρωταγωνιστών. Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε 41 ταινίες.

 


3899dfe821816fbcb3db3e3b23f81585_XL.jpg
 
Η Ελένη Ανουσάκη είναι κόρη της ηθοποιού Μαλαίνας Ανουσάκη και του, επίσης ηθοποιού, Βαγγέλη Ανουσάκη.

Η πρώτη ταινία που έπαιξε ο Γιώργος Καμπανέλλης λέγεται "Ζαΐρα" και όχι "Ζαίρα". :) Τα πλήκτρα για τον τόνο με τα διαλυτικά σε ένα φωνήεν είναι "Shift + W + το φωνήεν που θέλεις". Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερους συνδυασμούς πλήκτρων, ας δει εδώ! Δυστυχώς και στην βάση χρησιμοποιούνταν από την αρχή μόνο τα διαλυτικά, οπότε τα συνεχίσαμε έτσι. Ατόνιστα. Αλλά τουλάχιστον ξεκαθαρίζεται ο τονισμός της λέξης αν έχουμε, έστω, αυτά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νίκος Φέρμας

 





Ο Νίκος Φέρμας γεννήθηκε το 1905 στη Μυτιλήνη και πέθανε το 1972. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Πρωτοεμφανίστηκε στον περιοδεύοντα θίασο Βερώνη και από το 1925 άρχισε τις εμφανίσεις του στην Αθήνα με την παράσταση
Επτά Επί Θήβαις του Αισχύλου που ανέβηκε από το Θέατρο Τέχνης. Διακρίθηκε σε έργα πρόζας και επιθεώρησης. Στο σινεμά ξεκίνησε το 1948 με την ταινία Οι Γερμανοί Ξανάρχονται. Έλαβε μέρος σε 151 ταινίες (δράματα και κωμωδίες) και ειδικεύτηκε στο ρόλο του βαρύμαγκα.

 


images
 
Γιώργος Κωνσταντίνου

 





Ο Γιώργος Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα από γονείς ηθοποιούς (Μιχάλης Κωνσταντίνου & Νίτσα Φιλοσόφου). Σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης και έκανε την 1η εμφάνιση το 1957 (λίγο μετά την αποφοίτησή του) με το έργο του Αριστοφάνη
Πλούτος , που ανέβηκε από το Θέατρο Τέχνης. Ανήσυχο πνεύμα καθώς ήταν δεν άργησε να συγκρουστεί με τον δάσκαλό του , τον Κάρολο Κουν , και έτσι αποφάσισε να φύγει και να αναζητήσει την τύχη του στο ελεύθερο θέατρο και την επιθεώρηση. Το 1965 έγινε θιασάρχης και πολύ αργότερα θεατρικός επιχειρηματίας. Στο σινεμά ξεκίνησε το 1961 με την ταινία του Ντίνου Δημόπουλου Η Λίζα Και Η Άλλη. Ο ρόλος όμως που τον έκανε ευρύτερα γνωστό ήταν στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου Χτυποκάρδια Στο Θρανίο (1963) με την περίφημη σκηνή του προφιτερόλ. Έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός σε 25 ταινίες , έχει γράψει (ή συν-γράψει) το σενάριο σε 4 ταινίες και έχει σκηνοθετήσει επίσης 4. Θεωρείται από τους σημαντικότερους κωμικούς της γενιάς του '60 , με σημαντικές ερμηνείες. Μεγάλη ήταν και η συμβολή του στην τηλεόραση με πάρα πολλά σίριαλ που έγραψε , σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε. Ανθρώπινες Ιστορίες , Άσε Τον Κόσμο Να Γελάσει , Πατήρ Υιός Και Πνεύμα , Τα Επτά Κακά Της Μοίρας Μου , Τρεις Και Ο Κούκος , Η Αλεπού Και Ο Μπούφος , Τα Καθημερινά , Τα Φιλαράκια κ.α.

 


daf30d03da42a5291604b3fcca07f0d0_XL.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατάσταση
Δεν είναι ανοικτή για περαιτέρω απαντήσεις.
Πίσω
Μπλουζα