Μερικές Hardware μοντίφες σε ATARI STfm

NikiforosST

RetroActive
Joined
30 Νοέ 2008
Μηνύματα
275
Αντιδράσεις
2
Καλησπέρα! για να μην ανοίγω πολλά topic είπα να πω για τις μοντίφες που έχω κάνει στον δικό μου Atari μήπως και ενδιαφέρονται και άλλοι. Στο site που έχω το album μπορείτε να δείτε και τις φωτος, δυστυχώς δεν έχω φωτο από κάτω την πλακέτα να φαίνονται οι κολλήσεις, αλλά αν πιάνουν τα χέρια σας είναι απλό. http://s180.photobucket.com/albums/x207/NikiforosGT/ATARIST/ και αρχίζουμε :

1) έξοδος ήχου από Atari STfm ή Stf. Ως γνωστόν αυτοί δεν έχουν εξόδους, αντίθετα με τους STE. Εγώ λοιπόν είδα ότι το pin 1 είναι το audio out και το 13 είναι η γείωση, τα κόλλησα αυτά σε ένα RCA και αυτό με το άλλο (για διφωνικό ήχο), τρύπησα με τρυπάνι το πλαστικό καπάκι του ST και βίδωσα πάνω τα επίχρυσα RCA. Το αποτέλεσμα είναι πλέον να τον έχω συνδεδεμένο με έναν 4καναλο μίκτη ήχου και να κάνει τα γνωστά θαύματα στον τομέα της μουσικής.

2) Σύνδεση του ST σε ΤFT monitor (High resolution).

Εδώ έχουμε διάφορους τρόπους, όπως θα δείτε στην σελίδα παραπάνω scanara κάποια σχέδια που δείχνουν πως να φτιάξουμε το καλώδιο ή να βάλουμε στον ST βύσμα για να μπαίνει η οθόνη, εγώ έτσι το έχω κάνει. Αν η οθόνη είναι TFT δεν μας χρειάζονται ούτε αντιστάσεις, ούτε και ποτενσιόμετρα, αυτά τα βάζουν για να ρυθμίζουμε το χρώμα στο ασπρόμαυρο. Αν δεν τα βάλετε και έχετε ένα ΤFT monitor, απλά κάνετε τις ρυθμίσεις από τις RGB ρυθμίσεις της οθόνης σας! έτσι μπορείτε να βλέπετε είτε ασπρόμαυρα, είτε σε απόχρωση μπλε, κόκκινο ή πράσινο ανάλογα τις ρυθμίσεις. Εγώ προσωπικά το δουλεύω ασπρόμαυρα και έχω ανάλυση 640Χ480 στα 72hz. Aν το κάνετε σε παλιά CRT οθόνη τότε πρέπει να βάλετε τα ποτενσιόμετρα για να ρυθμίζετε τα RGB χρώματα.

Εδώ να πω ότι η χαμηλή ανάλυση (έχρωμη) δεν παίζει όπως θα δείτε και στην σελίδα μου η συχνότητα γραμμής είναι 15,6 khz, οι νέες οθόνες και TV είναι 32+ και έτσι λέει αυτό που βλέπετε! η λύση για έχρωμη εικόνα είναι RF (αν έχουμε σε tv), SC1224 αν την έχουμε (εγώ δεν έχω χώρο στο γραφείο μου) και τέλος σήμα composite από το pin 2 της εξόδου οθόνης (πρέπει να έχουμε tv modulator για να παίζει) εμένα είναι καμμένο και δεν παίζει, άρα πάμε σε scart, σε 2 μέρες το πολύ θα σας πω αν παίζει, περιμένω ένα από Αγγλία, όσα έφτιαξα δεν έπαιξαν σωστά ποτέ! όπως το παρακάτω πχ

http://www.algonet.se/~guld1/hardware/atari-scart.html
 
Να εισαι καλα Nikifore και thanks για την γρηγορη κινηση σου να ανοιξεις ειδικο thread με τα modifications. Με την πρωτη ευκαιρια που θα βρεις και ανοιξεις τον STFM σου, μπορεις να ανεβασεις φωτο και στο αλμπουμ σου στο GRM, και να τα κανεις attach στο thread αυτο για να γινει ο οδηγος πληρεστερος.

Οπως και να εχει.. STFM rules! :)
 
Και συνεχίζω :

3) Σύνδεση του ST με mouse από pc! εδώ έχουμε 2 λύσεις είτε βάζουμε adaptor και κάνουμε την μεγάλη σειριακή σε μικρή και βάζουμε seiriakο mouse που θα παίζει μια χαρα με τον ειδικό driver http://membres.lycos.fr/romuald/atari/quickfaq/stfaq_3.htm'>http://membres.lycos.fr/romuald/atari/quickfaq/stfaq_3.htm το κακό είναι ότι σε μερικά προγράμματα αν έχουμε πχ 512 ram δεν παίζει καθώς και σε αυτά που ξεκινάνε αυτόματα! έτσι κάνουμε την άλλη λύση δλδ με ειδικό κύκλωμα βάζουμε ps/2 mouse και με αντάπτορα σε usb μπορούμε να παίζουμε με usb mouse! επειδή όμως θέλει προγραμματισμό το chip και είναι δύσκολο εγώ το πήρα έτοιμο από ebay Πολωνία με τιμή 23 ευρώ και όπως είδατε και στο site παίζει άψογα με οπτικό mouse! να ενδιαφέρετε κανείς το κύκλωμα κτλ είναι εδώ http://hardware.atari.org/eiffel/index.htm

4) pc drive στον ST! εμένα είχε χαλάσει και έβαλα από pc 316 ενα 720kb, βγάζουμε τον controller και το συνδέουμε κανονικά! εμένα παίζει τέλεια από το 1995!!! αν όμως θέλουμε να βάλουμε 1,44 και να παίζει σαν 720 τότε θέλει h/w μοντίφα στο drive με κολλητήρι που περιγράφεται εδώ http://membres.lycos.fr/romuald/atari/quickfaq/stfaq_3.htm καθώς και στο hardware section του http://www.atari-forum.com

5) Μπορουμε τον ST να τον συνδέσουμε με PC για ανταλλαγές αρχείων καθώς ακόμα και να του δώσουμε internet! (αυτό δεν το έχω κάνει ακόμα!) εγώ το έκανα linux terminal και το parcp με ειδικό παράλληλο καλώδιο (όχι του εμπορίου) κατάφερα να ανταλλάζω αρχεία με το pc σαν FTP!

http://joy.sophics.cz/parcp/

Υπάρχουν πολλές μοντίφες αν ασχολείτε κανείς αλλά μερικά είναι πολύ δύσκολα, μπορούμε να του βάλουμε usb και ethernet, να παίρνει κάρτες μνήμης, IDE σκληρό, ακόμα να τον κάνουμε και stereo! για παρατηρήσεις και οτιδήποτε άλλο ρωτήστε με!
 
το GRM τι είναι??? είναι λίγο άσχετο αυτό που θα πω τώρα με το topic εδώ, αλλά κατέφερα να παίζω games+προγράμματα του STστο DS μου! επίσης στο linux μου την έχω καταβρεί με τον πολύ καλό emu Hatari ο οποίος ακόμα και τον ήχο παίζει άψογα και stereo!!! να πω ότι στο album έχω όλες τις φωτος από αυτά που έχω κάνει εκτός τις κολλήσεις στην πλακέτα από κάτω που είναι σαν αυτό εκεί που έχω σκανάρει! δεν έχω κάτι παραπάνω να δείτε. Για να τον ανοίξω από κάτω πρέπει να ξηλώσω όλα τα βύσματα και είναι λίγο παρακινδυνευμένο να ξεκολλήσουν καλωδιάκια και να ψάχνομαι μετά!

Ξέχασα να πω για το βύσμα οθόνης επάνω στον ST, ότι το κουμπάκι που φαίνεται διακόπτει το monochrome detect. Δηλαδή όταν παίζω στην TFT σε Ηigh resolution πρέπει να είναι ON αυτό. Αν όμως βάλουμε scart ή την SC1224 για να παίξει το βάζουμε στο OFF γιατί ο ST αλλιώς κάνει συνέχεια restart! Απλά το καλωδιάκι του monochrome detect που είναι το pin 4 περνάει από το διακοπτάκι αυτό.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ωχ σορρυ! δεν την έπιασα την συντομογραφία!!! :bow: :bow:
 
ναι το γνωρίζω, απλά ξέχασα να το αναφέρω, προτιμούσα του eiffel αλλά δυστυχώς δεν το βρήκα πουθενά να το αγοράσω! εμένα btw δεν είναι ίδιο σαν αυτό που δείχνεις είναι το καλώδιο μονοκόματο από το κουτάκι έξω δλδ δεν έχει το κουτάκι πάνω βύσμα, έχει ενα κομμάτι καλώδιο γύρω στους 10-15cm και είναι εκεί. Πρέπει να είναι σαν αυτό : http://www.tgkirk.110mb.com/pcstmous.htm Να συμπληρώσω τώρα για την μοντίφα του drive από PC σε ST, βρήκα αυτό εδώ το tutorial που είχε αναφερθεί πριν πολύ καιρό εδώ στο forum.

http://www.hobby-electronique.com/TrucsInfo/ATARI/RemplacementFloppy/tabid/94/Default.aspx
 
Σήμερα μου ήρθε και το scart από Αγγλία, δυστυχώς για άλλη μιά φορά ΔΕΝ μου παίζει και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο ST μου έχει H/W πρόβλημα!

Η συνδεσμολογία είναι ακριβώς αυτή που το κοίταξα : http://www.logicsays.com/atari/colour/docs/scart.htm

Και απ' όσο μου είπανε και στο atari-forum είναι η σωστή και παίζει σε άλλους. Τώρα δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται, είτε έχει γίνει κάποιο βραχυκύκλωμα από τα κολλήματα αυτών που έχω φτιάξει, είτε έχει χαλάσει η υποδοχή οθόνης, πάντως σε High resolution από την έξοδα που έχω βάλει παίζει μια χαρά σε TFT. Θα βγάλω το weekend την πλακέτα να το τσεκάρω. Να πω αν κανείς ενδιαφέρεται για καλωδιο scart επειδή έχω μερικά υλικά μπορώ να φτιάξω, δεν μπορώ όμως να το δοκιμάσω γιατί εμένα ο ST δεν παίζει. Δεν μπορώ να δοκιμάσω και στην SC1224 τώρα γιατί είναι στο εξοχικό και δεν πάω τώρα.

Έχει δοκιμάσει κανείς άλλος καλώδιο 13 pin - to scart?
 
Έχει δοκιμάσει κανείς άλλος καλώδιο 13 pin - to scart
τελικα NikiforosST εκανα λαθος μετρημα!το ιδιο καλωδιο χρησιμοποιουμε χρησιμοποω με λιγο παιδεμα και μου δουλευει με αυτο το μονιτορ το οποιο εχει scart
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
εννοείς ότι συνδέεις τον Atari ST σου σε αυτό το μονιτορ με scart e? σε τηλεόραση το έχεις δοκιμάσει?
 
NikiforosST είπε:
εννοείς ότι συνδέεις τον Atari ST σου σε αυτό το μονιτορ με scart e? σε τηλεόραση το έχεις δοκιμάσει?
σε τηλεοραη με modulator μεχρι στιγμης μονο (μεσω rf δλδ) αλλα θα δοκιμασω και θα σου πω
 
Καλημέρα! δυστυχώς εμένα είναι χαλασμένο το ποτενσιόμετρο που ρυθμίζεις το κανάλι στην tv, δεν έχω κοιτάξει μήπως μπορώ να βρω παρόμοιο να το αλλάξωάά, πάντως δεν κάνει κύκλωμα με αποτέλεσμα να μην παίζει και το σήμα composite στο pin2 της εξόδου οθόνης (περνάει μέσα από το RF κύκλωμα) σύμφωνα πάντα με τα schematics του Atari. Πρόσεξα ότι τα scart εκτός του RGB έχουν πάνω και το σήμα composite μήπως γιαυτό δεν μου παίζουν ? πάντως η SC1224 έπαιζε μια χαρά!!!

Στις μοντίφες τώρα! προσπαθούσα να φτιάξω ένα κύκλωμα να βγάλω RGB σε composite ενώ ο STfm και STE έχουν το κύκλωμα πάνω! είναι χρήσιμο μόνο για τους σκέτους ST και STF που δεν έχουν tv modulator και δεν βγάζουν στο pin2 σήμα composite. Τα σχέδια είναι εδώ : http://www.preromanbritain.com/gwem/martbean/ataridiy/conv.htm

Προσπάθησα με ένα φίλο ηλεκτρονικό να το φτιάξω αλλά δεν βρήκαμε όλα τα υλικά και έμεινε ατελείωτο! το chip το έκανα παραγγελία από μαγαζί ειδικό και μου το φέρανε από Αμερική! και είχε 13 ευρώ! μιλάω για το motorola ΜC1337.

Στις φωτο παραθέτω το κύκλωμα, καθώς και αυτό επάνω στον Atari STfm, ξεχωρίζει και το tv modulator.

Kiklwmacomposite.jpg


Ataritocomposite.jpg


όπως βλέπετε επάνω στον Atari αν γυρίσετε την φωτο φαίνετε φάτσα κάρτα το MC1337P το οποίο είναι το ίδιο και στο κύκλωμα!!! το chip αυτό χρησιμποιείτε σε πολλές συσκευές καθώς έχει την δυνατότητα να μετατρέπει το RGB σήμα σε Composite!!! όχι μόνο του φυσικά, μαζί με άλλα εξαρτήματα!

και το καλώδιο scart που πήρα από Αγγλία ebay και πάλι δεν παίζει στον δικό μου.

Ataristscartlead-GP.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και συνεχίζω και με τα υπόλοιπα! μετά από ζήτηση κάποιων παραθέτω την φωτογραφία με τις κολλήσεις στην πλακέτα του ST προκειμένου να του προσθέτω τις 2 εξόδους ήχου RCA και μιά έξοδο οθόνης σε βύσμα SVGA DB-15 για έξοδο σήματος monochrome σε οθόνες TFT! να πω ότι στην TV TFT 32" wide που έχω της AOC μου γράφει out of range!! ενώ στην 19αρα LG παίζει! μάλλον η TV είναι πάνω από 32khz line frenquency.

KoliseisipodoxisVGAkaiixou.jpg


Και συνεχίζω με την πατέντα του disk drive, μιάς και το 360kb είχε χαλάσει βάλαμε από pc 386 720kb, αλλά για να μην διαλύσουμε τα εξαρτήματα από κάτω του έφτιαξα βασούλες να πατάει, καθώς και την ανάλογη τρύπα στο καπάκι του ST (εδώ μάλλον το παράκανα λίγο!), επίσης βίδωσα στο drive ποδαράκια πλαστικά (από κάπου τα έσπασα) και το κάτω μέρος ενώ drive ST.

Patentadrive1.jpg


Patentadrive2.jpg


Αυτά για τώρα και βλέπουμε! :bow: :bow:
 
Συγχαρητηρια στο Νικηφορο τον ξενυχτη! :D Οσον αφορα την τηλεοραση που λες οτι δεν παιρνεις εξοδο εικονας εχει να κανει με το οτι η τηλεοραση δεν πρεπει να υποστηριζει την συγκεκριμενη αναλυση που βγαζει ο υπολογιστης, παροτι εχει svga εισοδο(φανταζομε εκει την συνεδεσες). Στην tv ομως απο οτι φανταζομε θελεις να παιζεις περισσοτερο παιχνιδια και οχι ασχολιες με TOS προγραμματισμο και τετοια. Οποτε analog rgb απο scart ειναι αρκετο.

Οσον αφορα το τριμμερ που εχει χαλασει σιγουρα υπαρχει στο εμποριο, αλλα θελει προσοχη και εμπειρια για να αποκολλησεις. Εκτος βεβαια αν θελεις βοηθεια. (Οχι κατω απο 1000 ευρω παρακαλω :D )

Μια συμβουλη. Οταν θελεις να κοψεις πλαστικο σε απολυτες κοπες, ενα πολυ φθηνο τροχακι με παρα πολυ ψιλο δισκο θα σου κανει αριστα τη δουλεια. Αυτο το λεω σαν φιλικη συμβουλη, παρατηρωντας το κοψιμο για την τοποθετηση του drive στην δεξια πλευρα που φαινετε σαν να εχει χρησιμοποιηθει κολλητηρι.

Ευγε! :cool:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οσον αφορα το προβλημα σου με το composite Νικηφορε. Εγω απο μια προχειρη ματια στο σχεδιο καποιου βλεπω οτι ο ST βγαζει στο pin 2 του 13 pin connector composite σημα. Μηπως εχει καποιο προβλημα ο δικος σου, ή αυτος εχει κανει λαθος την εκδοση που εχει? Εννοειτε οτι οπου χρησιμοποιεις αναλογικο RGB σημα οπως και σε scart τηλεορασης, χρειαζεσε τα σηματα R G B και COMPOSITE SYNC.

Αν μπορεις σηκωσε καπου το σχηματικο της δικης σου εκδοσης, μηπως μπορεσω και σε βοηθησω το τι να κοιταξεις. Εγω εχω το διαγραμμα του STE.

http://img204.imageshack.us/img204/9301/vgalogicpo4.png

http://sci.tech-archive.net/pdf/Archive/sci.electronics.design/2007-03/msg00480.pdf'>http://sci.tech-archive.net/pdf/Archive/sci.electronics.design/2007-03/msg00480.pdf

http://sci.tech-archive.net/pdf/Archive/sci.electronics.design/2007-03/msg00480.pdf
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
σε ζηλεύω που μπορείς και τα κάνεις όλα αυτά παρά την αντιπάθεια που έχω προς τα συγκεκριμένα μηχανήματα...μακάρι να "έπιανε" τόσο και το δικό μου χέρι
 
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Να πω ότι σύμφωνα με τα σχέδια και όσα λένε και στο atari-forum το σήμα composite περνάει από το κύκλωμα του Tv modulator και γίνεται κάποιος διαχωρισμός και λένε όσοι δεν είχανε δεν βγάζουν και σήμα composite! αν χρειάζεται το composite sync τότε ίσως προφανώς γιαυτό σε εμένα δεν παίζει κανένα scart! όπως πως γίνεται το SC1224 nα παίζει? αυτό τι σήμα παίρνει??? μήπως παίζει με H+V sync και δεν χρειάζεται το CVS sync όπως το ονομάζουν στα scart???

Επειδή είστε καλά παιδιά είπα στον FTP μου να σηκώσω πολλά ROMS και πολλά που είναι αντιγραφές από τις δισκέτες μου και προγράμματα και φωτος και σχέδια και άλλα! υπόψην ότι δεν είναι 24ωρες online προς το παρόν, οπότε καθημερινές 16:00-22:00 είναι σίγουρα και τα weekends περισσότερες! enjoy!

ftp://nikiforos.ath.cx το username και το password είναι : awmn

Ο φάκελος ATARI ST.

Για τα σχέδια που έλεγα είναι εδώ ftp://nikiforos.ath.cx/ATARI%20ST/Atari%20new/Atari%20ST%20schematics/ αυτό που λέει ST με την ημερομηνία δίπλα , παρόλο που λέει ST τα σχέδια είναι ίδια με τον STfm μου, σελίδα 3 έχει όλο το κύκλωμα που φαίνεται το composite και το tv modulator και στην 7 έχει το tv modulator!

btw παλιά είχα κάνει τρύπα με κολλητήρι για να βλέπω το πλαινό led στο μαμίσιο drive του ST! μκια μου αλλά τότε δεν ήξερα! μετά το έκοψα ποιό καλά αλλά μεγαλύτερο από όσο έπρεπε, αλλά έβαλα μετά τις βάσεις που είπα παραπάνω και έτσι φαίνεται το διάκενο που έμεινε.
 
ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΕΞΟΔΟΥ COMPOSITE ΣΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ATARI ΣΕΙΡΑΣ ST MONO (ΑΝΕΞ. ΠΛΑΚΕΤΑ)

Λοιπον τα πραγματα ειναι απλα. Καταρχην παρε ενα απλο καλωδιακι ομοαξωνικο, με ενα rca στο ακρο του. Κολλα το μπλενταζ στο σασσι και το κεντρο στο pin 10 του modulator. Συνδεσε το σε ενα monitor στο composite in που να ξερεις οτι ΔΟΥΛΕΥΕΙ ομως!! Εχεις εικονα?

Η τελευταια σελιδα στο manual δειχνει το modulator εσωτερικα. Οπως βλεπεις εχει το ολοκληρωμενο κυκλωμα που παρηγγειλες. Αυτο πρεπει να υπαρχει και σε εσενα. Καταρχην παρε πολυμετρο και δες αν εχεις τα +5 και +12 βολτ, στα pin 6 και 7 του modulator. Επειτα αλλαξε τον πυκνωτη c21 470μf, αλλα προσεχε την πολικοτητα. Επισης μετρα την αντισταση R14 ειναι 68 ΩΜ? Αν μπορεις αποκολλησε και μετρα το τρανζιστορ Q1 ως προς βαση εκπομπο. Συμπεριφερετε σαν διοδος ή δειχνει βραχυκυκλωμα? Αλλαξε τον C16 που ειιναι 33 μf και παιρνει απο το pin 9 του ic 1 mc1377. (Αυτο που αγορασες)

Επισης η R16 ειναι 100 ΩΜ? Αλλαξε τους ηλεκτρολυτικους C1 C3 C4 C5 C20. Βλεπεις εχουν περασει και 18 χρονια. Τελευταιο μπορεις να αλλαξεις προληπτικα και το ολοκληρωμενο αφου το εχεις. Απο εκει και περα χρειαζετε παλμογραφος για ελεγχο σηματων εισοδου 1 2 3 4 5 8 ως προς το κατα ποσο ερχοντε.

Φιλικα Πανος.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! πάνω στο κύκλωμα που έδειξα τα λές αυτά έτσι? θα τα δοκιμάσουμε αλλά να είναι εδώ και ο φίλος μου ο ηλεκτρονικός γιατί εγώ μπορεί να κάνω καμιά ζημιά. Μέσα στην εβδομάδα θα μου έρθει να τα δούμε. Δυστυχώς όμως παλμογράφο δεν έχει ούτε και αυτός.
 
Πίσω
Μπλουζα