Με ποια γλώσσα προγραμματισμού ξεκινήσατε.. [PC]

RetroManiak

RetroN00b
Joined
1 Οκτ 2008
Μηνύματα
7
Αντιδράσεις
0
αν θυμάστε τους Amstrad 512 ktl όποιοι τους είχατε ίσως να ''παίξατε'' και με τα πρώτα ''Windows'' της Microsoft (Basic 2) (GEM Paint) κτλ

..είχε τις 5+1/2 δισκέτες σε κόκκινο(DOS)κίτρινο ,Μλπέ ,Πράσινο χρώμα το PC(''μητρικές'')

λολ τι εποχές και αυτές..ακόμα δουλεύει το PC παίζει και BBALL.EXE (γνωστό μπασκετάκι της εποχής ;)
 

iliekater

RetroMasteR
Joined
21 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.310
Αντιδράσεις
113
Η πρώτη φορά που άκουσα για γλώσσα προγραμματισμού ήταν στην 1η γυμνασίου όταν μας πήγαν κάτι να κάνουμε (δε θυμάμε πια) στα Τεχνικά Λύκεια . Τότε άκουσα για Pascal , αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκα μαζί της . Ουσιαστικά η πρώτη επαφή έγινε στη 2α Γυμνασίου όταν έκανα (και για μοναδική χρονιά σε όλο το σχολείο) QBASIC . Άρε χρόνια ! Θυμάμαι πως στις τελικές εξετάσεις μόνο εγώ είχα κάνει την τελευταία άσκηση όπου έπρεπε να γραφτεί ένα πρόγραμμα ! Άρε καμάρι !

Τα χρόνια περάσανε και δεν ξαναέκανα προγραμματισμό στο σχολείο , ενώ εγώ παρότι ξεκίνησα να γράφω ο ίδιος μερικές δικές μου γραμμές , τα παράτησα για κάτι που μου φάνηκε πιο ωραίο : παιχνίδια σε DOS !

Περάσανε και άλλα χρόνια , ώσπου μία μέρα κάπου το 2001 αν θυμάμαι καλά , γνώρησα ένα πρόγραμμα που το λέγανε AutoCAD . Το ενδιαφέρον με δαύτο ήταν πως υπήρχαν διάφορα άλλα προγράμματα τα οποία έτρεχαν επάνω σε αυτήν την πλατφόρμα και πρόσδιδαν διάφορα πιχλιμπίδια στο πρόγραμμα . Οπότε και εγώ αναρωτήθηκα : "Γιατί να μην φτιάχνω και εγώ τα δικά μου μπιχλιμπίδια ;" . Έτσι λοιπόν ήρθα σε επαφή με την φοβερή και μοναδική AutoLISP παρακαλώ ! ! ! ! Βέβαια από το 2000 υπήρχε και η VisualLISP , αλλά εγώ δεν το είχα πάρει χαμπάρι και για αρκετό καιρό έγραφα τα προγράμματα σε αρχεία για το σημειωματάριο (Notepad) ! ! ! Σε κάποια φάση θέλησα να φτιάξω τα δικά μου παράθυρα διαλόγου , κάτι για το οποίο η LISP δεν μου έδινε εργαλεία οπότε και ανέτρεξα στη αδελφή γλώσσα της , την DCL ! Άστα βράστα ! Πολύ ιδρώτας για να φτιάξει κανείς ένα παράθυρο , καθώς τα πάντα τα έγραφες με το χέρι (πού οπτικά εργαλεία κτλ ; ! ! ) . Οπότε , αφού σε κάποια φάση μου είε φύγει ο πάτος με την DCL , μία μέρα ανακαλύπτω πως στο AutoCAD υπάρχει ένα πράγμα που λέγεται VBA Editor . "Τι είναι πάλι και τούτο ;" λέω ! Με λίγες ματιές που του έριξα κατάλαβα πόσο πιο εύκολο ήταν να φτιάξει κανείς παράθυα διαλόγου ! Α , λέω , εδώ είμαστε . Έλα όμως που την πάτησα σαν αρχάριος , διότι η VBA έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από την LISP , διότι πολύ απλά είναι αντικι\ειμενοστρεφής γλώσσα ! Στην αρχή την έμαθα κομπογιανίτικα , αλλά όταν αγόρασα ένα βιβλίο και άρχισα να ασχολούμαι σοβαρά , μου έλυσε τα χέρια ! Βέβαια μετά από αυτό γλικάθηκα και πέρασα και στην αμιγή Visual Basic (VB6 και .NET) , όπου και βρίσκομαι σήμερα .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

falcon030gr

RetroActive
Joined
14 Σεπ 2007
Μηνύματα
226
Αντιδράσεις
0
Oldskool days@PC: Cobol/Turbo Pascal (under Dos w/ Unix Server), i8051 Assembler under DOS for Lighting/display applications

Now: HTML,PHP,XML,SQL bit of JSP (αν και τα 3 πρώτα θεωρούνται Scripting & NOT Programming), will move to Ajax

Atari: ST Basic, bit of 68000/DSP assembly
 

Juanita

Retro PaTRi@RcH
Joined
23 Οκτ 2007
Μηνύματα
4.260
Αντιδράσεις
159
Τι πληγές ξύνουμε τώρα... :precry:

Ξεκίνησα με τις καλύτερες προδιαγραφές (γιατί ήμουν και η πρώτη στo τμήμα μου) στα ΚΕΤΕΚ Πληροφορικής του ΟΑΕΔ να μαθαίνω BASIC.

Δυστυχώς όμως εμείς μόνο BASIC κάναμε σε αντίθεση με τα άλλα τα αμιγώς πληροφορικής τμήματα όπου τα παιδάκια μάθαιναν: FORTRAN, COBOL, PASCAL, BASIC και κάτι σε assembly :shake: που μάλλον σε κινέζικα μου έκαναν.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο με κατάκαιγε η ζήλεια...

Παιδί κατώτερου Θεού ένιωθα αφού δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί δε κατέταξαν και εμένα σε τμήμα Πληροφορικής :angry: (που ήταν πολύ sic τότε).

Ακόμα κλαίω :cry: (λυγμ σομπ σομπ) αφού θα μπορούσα σήμερα να ήμουν εξέχων μέλος στο GRM (να μη γράψω: εξέχουσα επιστήμων στην ελληνική ομάδα του CERN :sure: και περάσει από το μυαλό σας πως είμαι "ψώνιο" :D )
 

WolfBack

RetroWannaBe
Joined
19 Οκτ 2008
Μηνύματα
56
Αντιδράσεις
2
Με, τι άλλο, BASIC με τον πρώτο μου ZX! (κάποτε, στο μεταπολεμικό 1986...)

:D
 

Gryzor

Human RetroDatabase
Joined
8 Ιαν 2006
Μηνύματα
2.760
Αντιδράσεις
26
BASIC τότε, BASIC και τώρα. FTW!
 

DINO

Expert
Joined
3 Αύγ 2007
Μηνύματα
8.271
Αντιδράσεις
789
GFA φαντάζομαι... :D
 

noobsaibot

RetroActive
Joined
7 Σεπ 2007
Μηνύματα
230
Αντιδράσεις
4
microsoft gw basic σε schneider euro pc την ειχε δωρο(και βιβλιο) μαζι με αλλα προγραμματα της "ακατανομαστης" εν ετη 1989 οταν αγορασα τον υπολογιστη.Θυμαμαι ειχα φτιαξει κατι demos και τα χα σε δισκετα αλλα δυστυχως πεταχτηκαν!
 

zoro

Retro Member
Joined
20 Φεβ 2008
Μηνύματα
177
Αντιδράσεις
2
Γιά να μην ξεφεύγω από το θέμα, όταν συναρμολόγησα το πρώτο μου PC με εξαρτήματα που μου έστειλε ξάδελφός μου από την Αμερική, ασχολήθηκα με GW Basic.

Μερικά χρόνια νωρίτερα όμως, όταν είχα αγοράσει ένα Spectrum 48K και μετά έναν Amstrad 464, 6128 και ένα... Macintosh (αχ, κουμπάρα τι μου έκανες και τον έχασα), ασχολήθηκα λίγο με την Basic που διέθεταν, καθώς και με μία έκδοση της Pascal για τον 6128, που μου είχαν δώσει.

Όταν τα πράγματα έγιναν σοβαρότερα με τα νεώτερα PC της εποχής και την επανάσταση που ακολούθησε με τις κάρτες γραφικών και τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας της Adobe, με κέρδισε, έως σήμερα, η γραφιστική.

Πάντως, όταν ανακάλυψα το GRM, η Locomotive Basic του 6128 με έφερε πίσω στις ρίζες του προγραμματισμού. Δεν μπορώ να πω πως έχω κατακτήσει πλήρως το θέμα, αλλά πιστεύω πως τα προγραμματάκια που έχω φτιάξει και δημοσιεύσει στο site μας (18, Joker στον Φοίνικα #1, Λεξάριθμος στον Φοίνικα #2 και το πρόγραμμα-Μαμούθ της αρχαίας Ελληνικής γραφής, να σας ικανοποίησαν.
 

AEON

Retromaniax Founder
Διαχειριστές
Joined
6 Ιαν 2006
Μηνύματα
1.597
Αντιδράσεις
882
Commodore Basic :D
 

zeppelin

RetroN00b
Joined
8 Νοέ 2008
Μηνύματα
5
Αντιδράσεις
0
...και εγω οπως ο ΑΕΟΝ. Commodore Basic αρχικα και μετα πιο πολυ Amstrad Basic 1.1 και αssembly z80 στον Αmstard. πωωωωω...memories!
 

mist

RetroN00b
Joined
30 Ιαν 2009
Μηνύματα
4
Αντιδράσεις
0
Θυμάμαι κατι έκανα αντιγραφή απο το manual του ZX Sepctrum αλλα δεν θυμάμαι τι γλώσσα ήταν ,απλώς αντιγραφή οτι έβλεπα.

Αργότερα GW BASIC και LOGO στο γυμνάσιο. Στο Λύκειο Q Basic, Pascal και COBOL .

Μετά το λύκειο αφού δεν πέρασα στην σχολή που ήθελα ασχολήθηκα με VBasic .

Στο ΤΕΙ μαθαίνω τώρα assebly και προσπαθω να περάσω το μάθημα.
 

JayOne

RetroN00b
Joined
5 Φεβ 2009
Μηνύματα
12
Αντιδράσεις
0
CLS

PRINT "Ξεκίνησα με QBasic στο δημοτικό, στο γυμνάσιο κάναμε Logo, στο ΤΕΕ Pascal και Visual Basic, στο ΙΕΚ C++ και τώρα 68k assembly."

END
 

Σπύρος

RetroN00b
Joined
31 Δεκ 2008
Μηνύματα
26
Αντιδράσεις
1
Πρώτη γλώσσα φυσικά BASIC στον Spectrum.

Από PC δεν θυμάμαι ποιά ήταν πρώτη. Νομίζω Turbo-C ή Assembly.

Υ.Γ. Τις οδηγίες του πρώτου post δεν τις διαβάζει κανείς επειδή είμαστε Retromaniax και όπως και να το κάνουμε το PC δεν πολυκολάει. Μερικοί μάλιστα (όπως ο γράφων) τρέφουν αντιπάθεια εώς μίσος για το συγκεκριμένο είδος μηχανημάτων, ασχέτως αν αναγκάζονται να τα χρησιμοποιούν!
 

nikdev

RetroWannaBe
Joined
6 Mαϊ 2010
Μηνύματα
110
Αντιδράσεις
15
ΤΕλικά πολλοί είχαν χρησιμοποιήσει το χελωνάκι απότι βλέπω....
 
Μπλουζα