Με ποια γλώσσα προγραμματισμού ξεκινήσατε.. [PC]

teflon

RetroMasteR
Joined
22 Ιολ 2007
Μηνύματα
1.213
Αντιδράσεις
6
Cordata CS-45, NEC V20 10Mhz, 640kb RAM 2x FDD 720k, Monitor Hercules, MSDOS 3.30, Gwbasic 3.22 + "1000+1 Προγράμματα για τον IBM PC" βιβλιο παραμάσχαλα.

Εγραψα μπολικα listenings και τα τροποποιούσα κατα βούληση. :) Εχω ακόμα την δισκέτα με τα προγραμματάκια μου. Ηταν για μένα κάτι σαν παιχνίδι και ποτε δεν ασχολήθηκα σοβαρά.

Επίσης πέρασα λιγάκι και από την TURBO PASCAL 5.5, αλλά ξυστά :D :D

Ειμαι μεσα ή όχι ?:biglaugh:
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιολ 2006
Μηνύματα
7.392
Αντιδράσεις
569
Ολως περιέργως, μεσα είσαι :D
 

miko63

RetroAdept
Joined
18 Φεβ 2007
Μηνύματα
821
Αντιδράσεις
5
ξεκίνησα με logo σε εναν apple iic και συνέχισα με commodore basic στην amiga. στο πανεπιστήμιο fortran και μετα pascal
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιολ 2006
Μηνύματα
7.392
Αντιδράσεις
569
Rygar είπε:
...την πρώτη σας πιο σοβαρή ενασχόληση με τα x86 PC;
Εγώ πρωτοασχολήθηκα με VB 1.0 τον Οκτ 1993 και δεν το μετάνιωσα, καθώς εξαιτίας της πλέον έχω μετατρέψει το χόμπι μου σε επάγγελμα.
Το υπενθυμίζω γιατί πολλοί διαβάζετε τον τίτλο του θρεντ και μένετε εκεί :D
 

FTL

Retro Member
Joined
4 Ιολ 2007
Μηνύματα
187
Αντιδράσεις
3
σε PC Qbasic και στην συνέχεια VB4. Εφτιαξα αρκετά μικρά παιχνιδάκια και utilities. H Basic μου αρέσει και μέχρι σήμερα συνεχίζω να ασχολούμαι με διάφορους Basic Compilers. Eπίσης C σε Dos, Actionscript (Flash) και γενικά ασχολούμαι με προγραμματισμό από χόμπυ.

λίστα με Basic Compilers για Windows, ρίξτε μια ματιά, αξίζει.

http://basic.mindteq.com/WinList.asp
 

domniki

RetroJunkie™
Joined
16 Mαϊ 2007
Μηνύματα
2.716
Αντιδράσεις
352
gwbasic το '88 στο σχολειο. Πιλοτικα στο σχολειο μας ειχαμε 2 ωρες την εβδομαδα μαθημα για υπολογιστες και βριζαμε γιατι καναμε 7ωρο :( Τωρα τα παιδακια κανουν καθε μερα 7ωρα, τα καημενουλια.

θυμαμαι οτι φορτωναμε την γλωσσα απο δισκετα 5 1/4 και φυσικα ετρεχε σε MSDOS (oυτε που θυμαμαι τι version ηταν το DOS). Αρχαια χρονια....δεν ειναι τυχαιο οτι μια απο τις αγαπημενες μου ταινιες ειναι το "War Games" ;)

Aλλα η πιο "cool" γλωσσα προγραμματισμου που εχω χρησιμοποιησει ποτε ειναι το Μatlab (αν μπορει κανεις να το χαρακτηρισει γλωσσα προγραμματισμου). Με μια γραμμη ετρεχα Fourier Transformations, και με μια δευτερη δημιουργουσα ψηφιακα φιλτρα!
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιολ 2006
Μηνύματα
7.392
Αντιδράσεις
569
Νομίζω ότι το Matlab θεωρείται γλώσσα προγραμματισμού, όπως σίγουρα είναι και το Labview της National Instruments με το οποίο έχουμε κάνει παπάδες εδώ πέρα. Φοβερά εργαλεία και τα 2, και περιλαμβάνονται και στην project list του Sourceforge!
 

dadmin

Banned
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.705
Αντιδράσεις
30
Ξεκινησα με turbo pascal 3.0 και ms cobol στον amstrad 1512 το 86 - ειχα γραψει και νωριτερα βεβαια προγραμματακια στο apricot pc αλλα δεν ετρεχε κανενα :biglaugh:
 

akmakas

Banned
Joined
3 Mαϊ 2006
Μηνύματα
4.206
Αντιδράσεις
8
Μήπως αυτά τα προγραμματάκια τα πήρε ο Μπίλι θύρας και έφτιαξε τα Windows?? :D
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιολ 2006
Μηνύματα
7.392
Αντιδράσεις
569
Ακμάκα μου δυστυχώς τα Παράθυρα του Βασίλη Πόρτα είναι η αιτία που υπάρχουν αυτά τα προγράμματα, ή που έχουν μεγάλη δημοτικότητα, γιατί dosένια ήταν στην αρχή και δύσχρηστα με λίγες δυνατότητες, αν και γνωρίζω ότι το Labview είχε βγει αρχικά για Windows 1.0, λόγω του μοναδικού τρόπου που...σχεδιάζεις κώδικα :animeek:, καθώς δε γράφεις ούτε μία γραμμή, οπότε απαιτούσαν γραφικό(ο Θεος να το κάνει γραφικό) περιβάλλον.
 

sdim

RetroN00b
Joined
2 Σεπ 2007
Μηνύματα
19
Αντιδράσεις
0
Logo (σε ibm compatible, ελληνικής συναρμολόγησης !) πρίν από 15 χρόνια (και βάλε. μετά ασχολήθηκα με gwbasic, turbo pascal, dbase III+,C++ , assembly (τα βασικά), vb 6,vb.net 2005, T-SQL, javastript, XSLT,AJAX,...)
 

dadmin

Banned
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.705
Αντιδράσεις
30
Ακμάκα μου δυστυχώς τα Παράθυρα του Βασίλη Πόρτα είναι η αιτία που υπάρχουν αυτά τα προγράμματα, ή που έχουν μεγάλη δημοτικότητα, γιατί dosένια ήταν στην αρχή και δύσχρηστα με λίγες δυνατότητες,
Τωρα το δα...αν εννοεις τους compiler της Cobol και της Pascal υπηρχαν 20 χρονια νωριτερα (ο πρωτος) και 10 χρονια (ο δευτερος) πριν το DOS και ηταν εξαιρετικα δημοφιλεις. Ολα τα εμπορικα προγραμματα που γραφτηκαν τη δεκαετια του 70 και στο μισο του 80 ηταν σε Cobol - και ολα αυτα σε UNIX σε PDP σε 370 και CP/M συστηματα πολυ πριν εκδοθει το PC-DOS.
H Cobol , οχι απλα δεν ωφεληθηκε απο την ελευση του DOS αλλα πεθανε λιγα χρονια αργοτερα (απο μοναξια ισως LoL) ενω η Pascal μεταλλαχθηκε ελεω Borland σε TURBO για το CP/M πριν περασει στο DOS.

Με την καθιερωση (ο Θεος να την κανει) των windows το 1991 και οι 2 γλωσσες - τουλαχιστον στην πρωτη τους μορφη - ειχαν εξαφανιστει.

και δύσχρηστα με λίγες δυνατότητες,
???
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιολ 2006
Μηνύματα
7.392
Αντιδράσεις
569
telamonas.stokos είπε:
Εχεις δίκαιο που αναρρωτιέσαι. Το ξαναδιάβασα και αναρρωτιέμαι κι εγώ πώς στο καλό το εννοούσα στο μυαλό, και δεν μπορώ να θυμηθώ. Μάστα βράστα. Πες πως δε γράφτηκε ποτέ.
 

dadmin

Banned
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.705
Αντιδράσεις
30
Οχι !!! να θυμηθεις !!!! να θυμηθεις και να αναπτυξεις επιχειρηματα :biglaugh::biglaugh::biglaugh::biglaugh:

(στο επομενο meeting θα σε κυνηγαω με το manual της Turbo Pascal for Windows :diablotin: )
 

pitsunami

RetroAdept
Joined
22 Αύγ 2007
Μηνύματα
839
Αντιδράσεις
5
Logo και εγω,με την παλιοχελωνιτσα! :)
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιολ 2006
Μηνύματα
7.392
Αντιδράσεις
569
telamonas.stokos είπε:
(στο επομενο meeting θα σε κυνηγαω με το manual της Turbo Pascal for Windows :diablotin: )
Με την dosένια turbo pascal της Borland ασχοληθήκαμε αρχικά στη σχολή το 93, και ήταν στην ουσία αυτή που με έκανε να σκέφτομαι σα προγραμματιστής.
 

Erynies

RetroActive
Joined
22 Οκτ 2006
Μηνύματα
227
Αντιδράσεις
4
Η πρώτη ήταν η θεωρητικά πίο εύκολη..η μισήτη Turbo Pascal/Delphi, ακολούθησε Prolog, Java, Haskell και C.
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιολ 2006
Μηνύματα
7.392
Αντιδράσεις
569
Ηξερα μια εταιρεία που είχε φτιάξει μια εφαρμογή για ξενοδοχεία. Ηταν γραμμένη σε Prolog και έτρεχε σε....Prolog. Παναγία μου, έτσι και έκλεινε ο server απότομα π.χ. λόγω πτώσης τάσεως, τα αρχεία γίνονταν corrupted.
 

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.365
Αντιδράσεις
2.721
@Rygar

Με ξενοδοχειακες εφαρμογες ασχολουμε οποτε μαλλον ψυλιαζομαι ποια ειναι ;) ...το τι τραγωδιες εχουν δει τα ματακια μου btw (οχι μονο απο ανταγωνιστικα πακετα αλλα και απο δικα μας στις αρχες...)δεν περιγραφετε :biglaugh:

Eιχες πει παλια και για Labview.Ειχα κανει interface του πακετου μας με μια εφαρμογη γραμμενη σε Labview που χειριζοταν ρελεδες και τετοια.Ρε λες να ησουν εσυ και δεν σε θυμαμαι? :D

@Erynies

Ηaskell :worship:
 
Μπλουζα