Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Άνθρωπος - Il Εtait une fois... l'Homme (1978)

Έχω μόνο το πρώτο επεισόδιο (φυσικά και τα 24 τεύχη του περιοδικού).

Ένας που από τους λόγους μου κόλησε μικρός να μάθω μουσική ήταν φυσικά και το σάουντρακ της σειράς.

Εκτός από την Τοκάτα και Φούγκα σε Ρε ελάσσονα του Bach στην εισαγωγή, περιελάμβανε ένα κομμάτι του Βαγγέλη Παπαθανασίου και πολλά ακόμα κλασικά κομμάτια. Ίσως, από άποψη μουσικής πάντα, ξεπερνά και τα αγαπημένα μας μπλέ στρουφάκια (νομίζω υπάρχει αλλού θέμα για το σάουντρακ των στρουμφακίων).
 
Ο δημιουργός της σειράς αυτής, όπως και των γνωστών "Μια φορα και εναν καιρο στο διαστημα", "Μια φορα και εναν καιρο η ζωη", Albert Barille άφησε την τελευταια του πνοή προσφατα.

Ενας απο τους ελαχιστους που ξεραν τι σημαινει εκπαιδευτική τηλεόραση

οπως ειχε πει:

Make our children want to know, arouse their curiosity. Also treat them as people in their own right, who understand much more than adults would have us believe. They will be all the stronger for it and be grateful to you.

http://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Barillé
 
Κρίμα που χάνονται έτσι τόσοι σπουδαίοι δημιουργοί!
 
Ο Στριμμένος και ο Νάνος ήταν οι "κακοί" της σειράς.


Θυμάμαι ένα επεισόδιο της σειράς όπου ο Χοντρούλης δίνει μια δυνατή καρπαζιά πάνω στο κεφάλι του Νάνου, θέλοντας μ' αυτό τον τρόπο να του δείξει όλα όσα του έμαθε ο μπαμπάς του!


Το πρώτο από τα τρία μέρη του πρώτου επεισοδίου "Η γη γεννιέται":

http://www.youtube.com/watch?v=Iz4yufSeZN8

Τα υπόλοιπα δύο μέρη:

http://www.youtube.com/watch?v=HQVStKVsuE0

http://www.youtube.com/watch?v=phNL00HSny4
 
Νομίζω ότι αξίζει να αγοραστεί όλη η σειρά, εγώ τουλάχιστον αυτό έκανα για τα παιδιά μου είναι από τις καλές εκπαιδευτικές σειρές και όχι τηλεσκουπίδια σαν αυτά που σερβίρονται στα παιδιά σήμερα (αναφέρομαι πάντα στις παιδικές σειρές). Παρεπιπτόντως να αναφέρω ότι με τη λήξη της σειράς μου έκαναν δώρο ένα dvd από την επόμενη σειρά, τις ανακαλύψεις (Οι Κινέζοι) και ένα βαλιτσάκι με σετ ζωγραφικής.
 
Η σειρά βγαίνει σε remastered Bluray, αλλά φαντάζομαι χωρίς αγγλικούς υπότιτλους:

50227_large.jpg


http://www.blu-ray.com/movies/Il-Etait-Une-Fois-LHomme-Blu-ray/50227/

50227_large.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αγκρρρρρρρρ!
 
Είναι τόσα τα θρεντ εδώ στο θέμα των οποίων θα μπορούσα να ξοδέψω ώρες, ξετυλίγοντας λέξεις και αναμνήσεις, απανωτές, τη μία μετά την άλλη. Ωστόσο, για κάποιο λόγο, σκέφτηκα να πω δυο λόγια ειδικά για τη συγκεκριμένη σειρά. Άλλοι μεγάλωσαν βλέποντας το καρτούν στην TV, εγώ με τη σειρά μου είχα τα βιβλία-κόμικς. Τα έχω ακόμα, βρίσκονται σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη μου.

Το εκπληκτικό με το "Μια Φορά κι έναν Καιρό Ήταν ο Άνθρωπος", υπήρξε ο τρόπος που συνδύαζε μάθηση με διασκέδαση. Η σειρά θα μπορούσε - και θα έπρεπε - να διδάσκεται στα δημοτικά, μα την αλήθεια. Μεταξύ άλλων, υπήρξε ένας από τους λόγους που αγάπησα, μικρός ακόμα, την Ιστορία. (το σχολείο προσπάθησε πολύ μετά να με κάνει να την αντιπαθήσω πάλι, βέβαια, στα χρόνια του Λυκείου, με τις ατελείωτες εκείνες αποστηθίσεις, μα το ενδιαφέρον επανήλθε αμέσως μετά... ευτυχώς).

Θεωρώ υποδειγματικό τον τρόπο που συνδύαζε όλες τις βασικές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας με μια χούφτα χαρακτήρων (τον Πέτρο, τον Μαέστρο, τον Στριμμένο, τον Χοντρό, κλπ), που "επαναλαμβάνονταν" ανά εποχή και τόπο. Σαν ανθρώπινοι "Τύποι", από εκείνους που συναντούμε παντού και πάντα, κάνοντας σε να κατανοήσεις καλύτερα τη συνέχεια ανάμεσα στις εποχές και τους πολιτισμούς.

Επίσης, η εξέλιξη και η κατάληξη της σειράς, ειδικά στο τελευταίο μέρος της, ήταν απίστευτη. Αυτή η επικείμενη αίσθηση χαμού (λόγω του ανταγωνισμού των υπερδυνάμεων και της οικολογικής καταστροφής), πρέπει να υπήρξε από τα δυνατότερα ερεθίσματα που είχα δεχτεί ως παιδί, διαβάζοντας ένα "παιδικό βιβλίο".

Κλείνοντας, θα συμφωνήσω με το πάνω σχόλιο που αναφέρεται στα σύγχρονα τηλεσκουπίδια που σερβίρουν στα παιδιά. Μία σειρά όπως αυτή θα έπρεπε να προβάλλεται κάθε χρόνο, πραγματικά, να την ανακαλύπτει κάθε νέα γενιά παιδιών.

ps - εννοείται βλέπω κατά καιρούς τα επεισόδια, ξανά, και διαβάζω πάλι τα βιβλία, και ας έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που το έκανα για πρώτη φορά. ;)







2ppjvhx.jpg

11rzsdc.jpg

fk9r8y.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και να σου εκει που ειμαστε ετοιμοι με τετραδια,στυλο,μολυβια κλπ. για το μαθημα του "Επιστημονικου Γραμματισμου" σημερα,

σκαει μυτη ο καθηγητης με ενα προτζεκτορα

και λεει το εξης...."Σημερα θα μιλησουμε για το ανθρωπινο αιμα,αλλα παραλληλα θα δουμε και ενα βιντεακι".

Ανοιγει το laptop,ανοιγει τον προτζεκτορα και μενω παγωτο!!!!!!! :eek:

Στον πινακα αρχιζει να προβαλεται το επεισοδιο με το αιμα!!!! :D

Μετα βιας κρατηθηκα για να μην ξεφωνισω απο την χαρα μου μεσα στην ταξη... :d@redevil .....και με περνουσαν για τρελο!!! :points:

Εννοειται οτι τις παρατηρησεις και τα σχολια μετα,ουτε που τα προσεξα... :precry:
 
Καλησπέρα @hliassat.

Οντως είναι πολύ καλή κίνηση απο την ΕΡΤ να βάζει παλιά κλασικά κινούμενα σχέδια!

Μακάρι να δούμε να προβάλουν και άλλα θρυλικά καρτούν και σειρες απο την εποχή εκείνη.

Για περισσότερες αναμνήσεις και κουβεντούλα για αυτή την σειρά κινουμένων σχεδίων υπάρχει σχετικό θέμα και εδώ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπράβο @freaktmp ! Καλά το θυμόμουν απο παλιά ότι υπήρχε θρεντ για το κλασικό καρτούν!

Για κάποιο λόγο ενώ έβαζα στην αναζήτηση όλοκληρο τον τίτλο δεν μου το έβγαζε το συγκεκριμένο θέμα.

Μου έβγαζε 10 σελίδες αλλα καμία σχέση με το θέμα που είχε ανοίξει ο herco.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Κύριοι διαχειριστές συντονιστές κλπ με ποιον τρόπο έγινε η επεξεργασία η ψηφιακή; Έχουν μηχανήματα τέτοια στην ΕΡΤ; Στο ert Flix είναι όλα τα επεισόδια. Μου κάνει εντύπωση που δεν κάναν νέα μεταγλώττιση γιατί το συνήθιζαν τελευταία χρόνια. Προφανώς υπήρχε στο αρχείο η σειρά σε άθλια κατάσταση; Αντε και στον πινοκιο να κάνουν και σε άλλα καρτουν
 
Μακάρι να γίνει ο Πινόκιο. Ήταν το αγαπημένο μου της ΕΡΤ (σαν το σλόγκαν) εκείνη την εποχή. Ευτυχώς που κράτησαν την παλιά μεταγλώττιση!
 
ο πινοκιο το 2002 το εδειξε τελευταια λογικα το εχουν εκεί.αυτο που ηθελα να ρωτησω το μια φορα και εναν καιρο ηταν ο ανθρωποςτο εδειξε πριν απο χρονια το cine plus prisma plus δεν θυμαμαι αλλα νομιζω αλλη μεταγλωττιση.κυριοι συντονιστες ζητω συγγνωμη δεν γνωριζα οτι το θεμα υπηρχε αλλου.αν ειναι ας συγχωνευτει το θεμα μου εκει που πρεπει.
 
εδώ και 4 ηθοποιοι μεταγλωττισης δειτε προς το τελος τι γραφει.
 
Πίσω
Μπλουζα