Νέα Εποχή για το Retromaniax!

AEON

Retromaniax Founder
Διαχειριστές
Joined
6 Ιαν 2006
Μηνύματα
1.595
Αντιδράσεις
881
Αγαπητά μέλη του Retromaniax,

To forum μας επιστρέφει δυναμικά έπειτα από ανάπαυλα ορισμένων ημερών, ανανεωμένο με διάφορες εκπλήξεις και πλήρως απαλλαγμένο από το πρόβλημα κυβερνοεπίθεσης που το ταλάνισε το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για το πέρασμα σε μια νέα εποχή στην ιστορία του, η οποία σηματοδοτείται από διάφορες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αλλαγές:

Nέο Διαχειριστικό Team
Παραλαμβάνουμε ως iamretro team τη σκυτάλη της διαχείρισης από την προηγούμενη ομάδα (Kambia, d@redevil, shock, Wally) την οποία και ευχαριστούμε για την πολύχρονη και ακούραστη συμβολή της στο χτίσιμο αυτής της πολύ σημαντικής κοινότητας. Τα ηνία αναλαμβάνουν συγκεκριμένα οι εξής:
  • ΑΕΟΝ: Σε ένα back to the future scenario, το Retromaniax community επιστρέφει μεταξύ άλλων και στον υποφαινόμενο, ο οποίος το δημιούργησε υπό την προδρομική του μορφή (Greek Retro Maniax) το ...μακρινό πλέον 2006. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
  • geoanas: O Γιώργος αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη της κοινότητας μας, αφού έχει εγγραφεί μόλις μια εβδομάδα μετά τη δημιουργία της. Με τεράστια, απρόσκοπτη και γεμάτη πάθος συνεισφορά στο χώρο όλα αυτά τα χρόνια, έχει να καυχιέται για ένα από τα πρώτα εν Eλλάδι sites αφιερωμένα στο retro (1996), καθώς και την πληθωρική παρουσία σε διάφορα online scenes και communities που εμπίπτουν σε αυτήν την θεματολογία.
  • nicked: Ο Νίκος είναι ο εκδότης του περιοδικού iamretro και συνιδρυτής του iamretro community και του Retroclub Θεσσαλονίκης, τα οποία είναι αφιερωμένα στο retrocomputing. Από τους ρετροστηλοβάτες της νεώτερης γενιάς, φανατικός Amstrad fan και μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, ο Νίκος είναι μέλος της γνωστής pop, rock, funk μπάντας Before Sunday.
  • dR_wH0: Last (but not least!) το άτομο στο οποίο οφείλουμε σε τεράστιο βαθμό την επιστροφή του Retromaniax από τεχνικής απόψεως. Συνιδρυτής του iamretro community και του Retroclub Θεσσαλονίκης, συλλέκτης, βετεράνος gamer και πολυδιάστατη προσωπικότητα, ο Χρόνης εργάζεται σε γνωστή αλυσίδα για internet gaming stations.

Μετάβαση σε Nέο Server
Το Retromaniax θα συστεγάζεται εφεξής στον ίδιο server που βρίσκεται και το iamretro.gr, απολαμβάνοντας όλα του τα οφέλη: Στιγμιαία ταχύτητα απόκρισης, τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους, ευρύτατο bandwidth και μεγάλη επεξεργαστική ισχύ.

Μετάβαση σε Nέο Forum Software
Όπως ίσως ήδη διαπιστώσατε έχουμε περάσει από το Ιnvision Board στο XenForo 2. Θεωρούμε ότι συνιστά από όλες τις απόψεις το πιο σύγχρονο, εξελιγμένο και με καλύτερη υποστήριξη λογισμικό για forums. Δημιουργήθηκε από την αρχική ομάδα ειδικών που έφτιαξε το vbulletin και αποτελεί τον πραγματικό συνεχιστή του.

Αλλαγές στη Δομή
Τα δυο "αδελφά" πλέον fora θα συμπληρώνουν το ένα το άλλο και η μετάβαση-εναλλαγή μεταξύ τους θα πραγματοποιείται απλά μέσω του link που έχει τοποθετηθεί στην επάνω μπάρα τους.

Γνωστά προβλήματα / Known Issues
Όπως είναι αναμενόμενο, η εξέλιξη έχει πάντα κάποιο μικρό τίμημα. Αναφέρουμε τα θεματάκια που καταφέραμε να εντοπίσουμε μέχρι τώρα για τα οποία ζητούμε την κατανόηση και την υπομονή σας. Για οποιαδήποτε άλλα τυχόν ζητήματα εντοπίσετε, παρακαλούμε να τα αναφέρετε στην ενότητα "Αναφορά Προβλημάτων".
  1. Λόγω της κυβερνοεπίθεσης που δέχτηκε το forum, αλλά και για λόγους ασφαλείας, τα παλιά σας user passwords έχουν καταργηθεί. Πατήστε εδώ για password reset ώστε να ορίσετε νέο συνθηματικό. Aν πιστεύετε ότι έχετε εγγραφεί με email address που έχει καταργηθεί, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@retromaniax.gr για να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα.
  2. Tα παλιά εσωτερικά links στο forum (προς κάποιο thread ή post) δεν λειτουργούν πια λόγω αλλαγής του λογισμικού και του νέου τρόπου που τα παράγει. Θα πρέπει να αντικατασταθούν σταδιακά με τις νεώτερες διευθύνσεις.
  3. Εκκρεμεί από την παλαιότερη μετάβαση από VB5 σε IPB η μεταφορά κάποιων εικόνων σε δημοσιεύσεις η οποία θα συνεχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά.
  4. Το παλιό σύστημα tagging έχει καταργηθεί και αντικαθίσταται από καινούργιο.
  5. Η Ελληνική μετάφραση των επιλογών του forum θέλει λίγη δουλίτσα ακόμα. Θα βελτιώνεται και θα εξορθολογίζεται κι εκείνη με την πάροδο του χρόνου.
Θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες τις εργασίες ώστε να κάνουμε την αγαπημένη μας κοινότητα καλύτερη από ποτέ. Πολλά συναρπαστικά πράγματα έρχονται στην πορεία.

Stay tuned!

Εκ της Διαχειριστικής Ομάδας
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
7.509
Αντιδράσεις
804
Κυβερνοεπίθεση;;; Συγνώμη δεν ξέρω απ'αυτά. Δηλαδή μας την έπεσε η κυβέρνηση;:D

Καλωσ(ξανα)ήρθατε κύριοι;) Μία απαίτηση έχω. Θέλω το εμοτικό του φαφούτη, για να ταιριάζει και με το άβατάρ μου.
 

konc

Retro Member
Joined
30 Νοέ 2010
Μηνύματα
136
Αντιδράσεις
52
Καλωσήρθαμε όλοι πίσω λοιπόν! Πολλά μπράβο για την επιλογή του forum software, δίνει πραγματικά άλλη δυναμική στο περιεχόμενο του site. Ίσως κάποιους τους ξενίσει η αλλαγή αλλά πιστέψτε με μόλις περάσει το πρώτο σοκ πολύ γρήγορα θα εμφανιστούν τα καλά του, καμία σχέση με την τελευταία αλλαγή που ψαχνόμασταν όλοι για μήνες. Καλή αρχή παιδιά και καλά κουράγια γιατί σίγουρα θα έχει μπόλικη δουλίτσα μέχρι να στρώσουν όλα.
 

Always Somewhere

RetroNuts
Joined
9 Νοέ 2019
Μηνύματα
1.012
Αντιδράσεις
2.199
Καλή αρχή στην νέα διαχειριστική ομάδα!

Απο την μια μου κακοφαίνεται και στεναχωριεμαι γιατί για 12 χρόνια που είμαι μέλος έχω συνδέσει στο μυαλό μου τούτο το φόρουμ με τους Veterans Πάνο την Νάταλι και την Μαριάννα και την άψογη δουλειά που έκαναν τόσα χρόνια στον γίγαντα των αναμνήσεων που λέγεται Retromaniax.

Σας ευχαριστούμε παιδιά για ότι κάνατε τόσα χρόνια.

12 χρόνια... Συνδέθηκα πολύ μαζί σας... Σας αγαπώ πολύ και ελπίζω να συνεχίσετε να μπαίνετε στο φόρουμ και να τα λέμε συχνά!

Βαγγέλης
 
Τελευταία επεξεργασία:

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
4.879
Αντιδράσεις
868
Δεν μπορώ να μπω με τον λογαριασμό μου στο iamretro. Οποτε για να δω τα θέματα που με ενδιαφέρουν (emulation κλπ) πρέπει να κανω εγγραφή σε διαφορετικό site σαν νέος user?
 

AEON

Retromaniax Founder
Διαχειριστές
Joined
6 Ιαν 2006
Μηνύματα
1.595
Αντιδράσεις
881
Δεν μπορώ να μπω με τον λογαριασμό μου στο iamretro. Οποτε για να δω τα θέματα που με ενδιαφέρουν (emulation κλπ) πρέπει να κανω εγγραφή σε διαφορετικό site σαν νέος user?

Nαι, για διάφορους λόγους είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται ανεξάρτητα accounts.
 

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
4.879
Αντιδράσεις
868
Οκ, θα το συνηθίσω μάλλον με τον καιρό το άλλο site και με συγχωρείτε για το αρνητικό ύφος, απλά στην δική μου περίπτωση το Retromaniax θα γίνει ένα site με θέματα που δεν με ενδιαφέρουν πια (μετά από 10 χρόνια user εδώ πέρα) και θα πρέπει να "μετακομίσω" σε ένα άλλο, ξένο site, σαν νέος user με άλλο κόσμο, με 0 posts (που δεν ξέρω αν έχει κάποιους περιορισμούς) και υλικό από την αρχή αφού ότι είχαμε ποστάρει εδώ έχει γίνει archived (οπότε σαν να λέμε dead με διαφορετικά λόγια) και δεν μπορούμε να ξαναποστάρουμε.

Στην αρχή οπως το είδα υπέθεσα ότι τα 2 αυτά site θα "ενωθούν", δηλαδή τα θέματα θα είναι κοινά, αλλά στην πραγματικότητα πάλι έχουμε δύο διαφορετικά site όπως και πριν την επίθεση, απλά περιορίζεται το Retromaniax. Και πάλι sorry για την αρνητικότητα απλά νιώθω ότι οι hackers πέτυχαν τον σκοπό τους (να κάνουν κακό στο Retromaniax δηλαδή). Αυτό ισχύει για μένα που σύχναζα στο retro computing, για τους άλλους σίγουρα δεν ισχύει αυτό οπότε move along, nothing to see here.
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιουλ 2006
Μηνύματα
7.509
Αντιδράσεις
804
Κανένα πρόβλημα. Οι χακερς δεν έκαναν τίποτα, αφού είμαστε εδώ και γράφουμε. Μη γράφετε έτσι πάντως. Εννοώ ότι ήταν εντελώς περιττό να γράψεις ότι "στην δική μου περίπτωση το Retromaniax θα γίνει ένα site με θέματα που δεν με ενδιαφέρουν πια (μετά από 10 χρόνια user εδώ πέρα) και θα πρέπει να "μετακομίσω" σε ένα άλλο....κλπ κλπ". Οποιος θέλει μένει, όποιος δε θέλει φεύγει, χωρίς να μας λέει και το λόγο, δεν είναι υποχρεωμένος. Και όχι, τα σάιτς αυτά είναι τεχνικά αδύνατον να ενωθούν. Θα μπλέκονταν τα πάντα. Οπότε φαντάσου ότι σ'ένα 2όροφο σπίτι που στο ισόγειο μένει το iamretro, πλέον μένει και το retromaniax στον πρώτο όροφο (μόνιμα ελπίζω) και μοιράζονται τα κοινόχρηστα προς την ίδια εταιρία.

Edit: Πρέπει να απολογηθώ. Δεν είχα καν διαβάσει το παρασκήνιο στο iamretro. Αλλωστε τόσα χρόνια μονο στo GRM έμπαινα. Τώρα που μπήκα, διάβασα ότι το ρετρό κομμάτι θα γίνει readonly, οπότε τώρα καταλαβαίνω την ανησυχία του imgema και ντρέπομαι κάπως που εγραψα το πιο πάνω κείμενο.
 

nicked

Immune Seven 11
Διαχειριστές
Joined
17 Μάρ 2007
Μηνύματα
190
Αντιδράσεις
22
Θα συμφωνήσω με τον Rygar... Καταλαβαίνω την δυσαρέσκεια για το κλειδωμένο section ( το οποίο θα ανοίξει κ πάλι πολύ σύντομα), αλλά αρχικά πρέπει να γίνει κατανοητό το πόσες ώρες δουλειάς και 'καθαρίσματος' μας πήρε σαν iamretro το να 'σηκώσουμε΄ και πάλι το retromaniax ( και πόσο ακόμα για να επαναφέρουμε σιγά σιγά dead links, εικόνες κλπ). Οπότε αρχικά, be thankful για αυτό και έπειτα κράτησε 'ανοιχτό μυαλό' γιατί στο iamretro το section του retrocomputing είναι πιο ενεργό, οπότε μπορεί να βρεις καλή παρέα και εκεί! Έτσι και αλλιώς 'είμαστε ένα' πλεόν... :):cool:
 

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
4.879
Αντιδράσεις
868
Φίλε μου Rygar αν μου επιτρέπεις θα διαφωνήσω στο ότι το post μου είναι περιττό. Οπως αλλοι users εκφράζουν την χαρά τους που θα συνεχίσουν στο site , έτσι κι εγώ εκφράζω την λύπη μου που μετά από τοσο καιρό δεν θα έχω πολλά ενδιαφέροντα να συζητήσω εδώ. Ούτε ήμουν υποχρεωμένος να το γράψω, ήθελα και το έκανα.

Συμφωνώ με όσα λες περί μπερδέματος στο να ενωθούν τα site. Απλά το ότι τα θέματα στο retro computing κλειδώθηκαν με βρήκε τελείως απροετοίμαστο.

Edit: Tώρα είδα το edit σου, όλα καλά.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
4.879
Αντιδράσεις
868
Καταλαβαίνω την δυσαρέσκεια για το κλειδωμένο section ( το οποίο θα ανοίξει κ πάλι πολύ σύντομα)
Είχα την εντύπωση, από οσα διάβασα, ότι ο λόγος που κλειδώθηκαν είναι γιατί δεν χρειάζεται να τα συζητάμε στο Retromaniax πλέον αφού μπορούμε να το κάνουμε στο iamretro, το οποίο είναι καλύτερο σε αυτόν τον τομέα από ότι λέει στην ανακοίνωση (εγώ δεν το γνωρίζω, δεν έχω κάποιο account εκεί). Συγνώμη αν κατάλαβα λάθος.

Αλλαγές στη Δομή
Καθώς αυτή τη στιγμή το iamretro.gr έχει εξελιχθεί σε ένα από τα εγκυρότερα, πληρέστερα και πλέον ενημερωμένα retrocomputing portals στην Ελλάδα (κι όχι μόνο), αποφασίσουμε να "παγώσουμε / αρχειοθετήσουμε" την σχετική ενότητα Retrocomputing / Retrogaming στο Retromaniax και να τη συνεχίσουμε εκεί στην έκταση και ανάλυση που της αξίζει. Τα δυο "αδελφά" πλέον fora θα συμπληρώνουν το ένα το άλλο και η μετάβαση-εναλλαγή μεταξύ τους θα πραγματοποιείται απλά μέσω του link που έχει τοποθετηθεί στην επάνω μπάρα τους.
 

AEON

Retromaniax Founder
Διαχειριστές
Joined
6 Ιαν 2006
Μηνύματα
1.595
Αντιδράσεις
881
@Imgema και @Rygar:

To συζητήσαμε λίγο οι διαχειριστές, και αποφασίσαμε ότι δε θέλουμε να αισθανθεί κανείς πιεσμένος ή στενάχωρα από την επιστροφή του site.
Γι' αυτό ξεκλειδώνουμε ξανά από απόψε για ελεύθερο posting και την ενότητα του Retrocomputing κι ας γράφει καθένας σε όπoιο από τα 2 forums αισθάνεται καλύτερα (ή και στα 2 :p ).

Σε ευχαριστούμε πάντως Rygar για την υποστήριξη. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η επαναφορά δεν ήταν καθόλου αυτονόητη, ούτε απαραίτητα ήταν εξασφαλισμένο το ίδιο το μέλλον του site. Θα πρέπει να εκτιμούμε και λίγο το γεγονός ότι κατάφερε να διασωθεί όλη αυτή η πληροφορία χωρίς παρατράγουδα.
 

nicked

Immune Seven 11
Διαχειριστές
Joined
17 Μάρ 2007
Μηνύματα
190
Αντιδράσεις
22
Είχα την εντύπωση, από οσα διάβασα, ότι ο λόγος που κλειδώθηκαν είναι γιατί δεν χρειάζεται να τα συζητάμε στο Rtromaniax πλέον αφού μπορούμε να το κάνουμε στο iamretro, το οποίο είναι καλύτερο σε αυτόν τον τομέα από ότι λέει στην ανακοίνωση (εγώ δεν το γνωρίζω, δεν έχω καποιο account εκεί). Συγνώμη αν κατάλαβα λάθος.

Όχι δεν κατάλαβες λάθος, αυτή ήταν η αρχική σκέψη. Αλλά αποφασίσαμε να το αφήσουμε ανοιχτό ώστε να μπορεί να γράφει ο καθένας όπου νιώθει πιο άνετα. Απλά το timing σου ήταν... 'τέλειο'! :D
 

Imgema

Alien RetroDatabase
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
4.879
Αντιδράσεις
868
Εννοείται πως δεν θεωρώ αυτονόητη την επαναφορά του site. Απλώς μετά την επαναφορά δεν περίμενα ότι οι όποιες αλλαγές θα το έκαναν λιγότερο ή καθόλου χρήσιμο για μένα και ότι θα έπρεπε να κάνω τις ίδιες κινήσεις που θα έκανα αν τελικά το site ΄'έπεφτε".

Οκ τελικά καταλαβαίνω ότι απογοητεύτικα πολύ νωρίς. Οντως το timing ήταν τέλειο. Ελπίζω να ήταν αυτό και όχι ότι αποφασίστηκε αλλιώς για να μην κλαψουρίζει ο Imgema. Ντρέπομαι λίγο τώρα :p
 

AEON

Retromaniax Founder
Διαχειριστές
Joined
6 Ιαν 2006
Μηνύματα
1.595
Αντιδράσεις
881
Μη μου αγχώνεσαι. Για εσάς δουλεύουμε. Όλα καλά θα πάνε! Enjoy the relaunch!
 

konc

Retro Member
Joined
30 Νοέ 2010
Μηνύματα
136
Αντιδράσεις
52
Προσωπικά θεωρώ πως καθώς το retro computing δεν ήταν το "δυνατό" κομμάτι του retromaniax ήταν ορθή η αρχική απόφαση να "μεταφερθεί" στο iamretro, με τη λογική του λιγότερου fragmentation από τα ήδη μπόλικα retro computing sites/forums. Ίσως να ήταν πιο λογικό οι ενδιαφερόμενοι χρήστες να εξερευνούσαν λίγο την εναλλακτική -στοιχηματίζω θα έμεναν εντυπωσιασμένοι αλλά απ' ότι φαίνεται υπάρχουν ισχυροί δεσμοί, συναισθηματικοί θα τολμούσα να πω. Οπότε μπράβο και από εμένα (αν και ξαναλέω διαφωνώ) στη διαχείριση που ακούει και αντιδρά, γιατί όπως και να το κάνουμε τα forums είναι οι χρήστες τους ;)
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
7.581
Αντιδράσεις
4.381
Προσωπικά θεωρώ πως καθώς το retro computing δεν ήταν το "δυνατό" κομμάτι του retromaniax ήταν ορθή η αρχική απόφαση να "μεταφερθεί" στο iamretro, με τη λογική του λιγότερου fragmentation από τα ήδη μπόλικα retro computing sites/forums.

Συγνωμη παιδια. Το τελευταιο που θελω ειναι να φανει οτι δεν ειμαι ευγνωμων ή οτι ειμαι αρνητικος κλπ. Αλλα εχετε κατσει ποτε να διαβασετε προσεκτικα το forum;

Εγω μονος μου, εχω κανει τουλαχιστων 200 παρουσιασεις hardware, υπολογιστες, περιφερειακα, addons παντως τυπου, παρουσιασεις εργαλειων, επισκευες, κατασκευες, ανακατασκευες και mods κλπ. Εναν σωρο οδηγους how-to και παρουσιασεις software. Ολα ρετρο και πρακτικα για ολες τις κονσολες και ρετρουπολογιστες.

Και οταν λεω παρουσιασεις λεω πραγματα που αγορασα και ειχα στα χερια μου, οχι posts τυπου "ειδα ενα video στο youtube", διαβασα κατι σε ενα forum κλπ κλπ. Οχι οτι και αυτα δεν ειναι θεμιτα, αλλα δεν ειναι στο ιδιο επιπεδο με τα πραγματικα reviews. Το φωτογραφικο υλικο και μονο που υπηρχε στο forum δεν υπαρχει πουθενα αλλου. Προσωπικα πιστευω οτι ενα 30% των πραγματων που εχω παρουσιασει δεν τα βρισκει κανεις πουθενα σε review ή εστω μια δυο ψωροφωτογραφιες για να δουμε πως δουλευουν. Ποσα πραγματα εχω αναζητησει στο google και τα πρωτα και σημαντικοτερα αποτελεσματα ειναι απο το retromaniax;

Τελος να αναφερω και κατι για το οποιο ειμαι ιδιαιτερα υπερηφανος και αυτο ειναι το forum για oric. Το forum αυτο εχει καλυτερο SnR και πραγματικο περιεχομενο απο οποιοδηποτε αλλο oric forum παγκοσμιως, εκτος ισως απο τα μεγαλα (defense force κλπ).

Και αυτα ειναι μονο οτι εχω κανει εγω. Αν συνοπολογισετε και την προσφορα δεκαδων φιλων συμφορουμιτων ανα τα χρονια μπορειτε να λετε σοβαρα οτι το retrocomputing/retroconsole μερος του retromaniax δεν ειναι το δυνατο κομματι του;

Και παλι επαναλαμβανω οτι δεν θελω να μειωσω την συνεισφορα κανενος και να στεναχωρησω κανενα. Ολα τα παιδια σε ολα τα forums, clubs κλπ συνεισφέρουν στο hobby μας και σε ολους βγαζω το καπελο.

Αλλα η αληθεια πρεπει να λεγετε. Και αυτη η αληθεια ειναι οτι αυτα τα sections του retromaniax ειναι εξισου σημαντικα με τα υπολοιπα και ειναι ενας θυσαυρος για τον οποιο ολοι πρεπει να ειμαστε υπερηφανοι και να πραξουμε τα υπερ του δεόντως για να διατηρηθούν.
 
Τελευταία επεξεργασία:

geoanas

Commodore Vampire
Διαχειριστές
Joined
14 Ιαν 2006
Μηνύματα
2.225
Αντιδράσεις
247
Όλοι σας και όλοι μας έχουμε δίκιο.

Τα δυο sites αποτελούν δυο όψεις του ίδιου νομίσματος υπό τον γενικό τίτλο "RETRO". Τι λέξη, τι τεράστιο σύνολο, αλήθεια! Μα και τι δεν μπορεί κάποιος να προσθέσει κάτω από αυτήν την κεφαλίδα. Βιώματα και εμπειρίες μια περασμένης, πιο αθώας, ήρεμης και λιγότερο ανταγωνιστικής περιόδου της ζωής μας.

Τα τελευταία χρόνια, τα μέλη του iamretro, έχουμε επικεντρωθεί στο θέμα που ακούει υπό τον επίσης γενικό τίτλο: Retrocomputing.
Στο Retromaniax υπάρχει τεράστιος πλούτος πνευματικού υλικού που αφορά άλλες πλευρές του retro, όπως: διασκέδαση, έντυπα, παιχνίδια και τόσα άλλα που είναι αδύνατον να απαριθμήσει κάποιος άνθρωπος μέσα σε λίγες σειρές κειμένου.

Μόνο αυτά, υπάρχουν στο RetroManiax;

Όχι! Υπάρχουν και οδηγοί. Υπάρχουν και αναλύσεις. Υπάρχουν και reviews και θαυμάσιες παρουσιάσεις και Ομηρικές αντιδικίες και αντιπαραθέσεις πάνω στο Retrocomputing αλλά και σε συγκεκριμένους τίτλους παιχνιδιών. Κάποιες μάλιστα έχουν τους ίδιους συγγραφείς σε αμφότερα sites.

Η απόφαση να χαρακτηριστούν ως "μόνο για ανάγνωση" παρόμοια θέματα, που συναντώνται ταυτόχρονα και στους δυο χώρους έκφρασης, δεν ήταν μια απόφαση στιγμής. Πάρθηκε κατόπιν εμπειρίας, σκέψης και πολυάριθμων συζητήσεων μεταξύ μας, των μελών της διαχειριστικής ομάδας. Ο λόγος που σε πρώτο βήμα έγινε κάτι τέτοιο ήταν καθαρά πρακτικός και κυρίως χρηστικός. Θα διευκόλυνε κυρίως εμάς, ως μέλη, να συμμετέχουμε ενεργά σε μια συζήτηση που θα έβρισκε τόπο σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Παράλληλα όταν κάποιος από εμάς, τα μέλη, θα αποφάσιζε να δημοσιεύσει κάτι νέο, θα το έκανε πιο εύκολα γνωρίζοντας ότι δεν θα ήταν κατά κάποιο τρόπο δεσμευμένος να το βάλει σε δυο και τρεις μεριές με αποτέλεσμα η οικονομία της συζήτησης, αλλά και η συμμετοχή των υπολοίπων θα ήταν ουσιαστικότερη και πιο επικεντρωμένη. Φανταστείτε εμένα ας πούμε, να δημοσιεύσω έναν οδηγό για μια κατασκευή στο αγαπημένο μου μηχάνημα σε RetroManiax και Iamretro. Δεν ακούγεται λίγο περιττό και οξύμωρο; Μοιραία κάποια στιγμή θα παρατήσω το ένα από τα δυο threads, λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου κυρίως, με κίνδυνο να παρεξηγηθώ και να χαρακτηριστώ ίσως με ότι επίθετο βάλει στο νου του κάθε μέλος.

Παρόλα αυτά, με απόλυτο σεβασμό στις φίλες και φίλους που ήδη έχουν εξαιρετικής ποιότητας δημοσιεύσεις στον ένα ή στον άλλο χώρο, δεν θα μπορούσαμε και δεν θα θέλαμε επ' ουδενί να δώσουμε την εντύπωση της προμελετημένης κατεύθυνσης και φίμωσης τους από το Retromaniax ή από το Iamretro. Δεν υπήρχε καμία απολύτως πρόθεση ή δόλος. Σεβόμαστε απόλυτα την ελευθερία έκφρασης των μελών, σε όποιο χώρο θέλουν να δημοσιεύσουν τις απόψεις τους. Σεβόμαστε τον πνευματικό κόπο που έχει δαπανηθεί, αλλά και τον ελεύθερο χρόνο που έχει αφιερωθεί και στους δυο χώρους. Σεβόμαστε το πνεύμα οικειότητας στο περιβάλλον εκάστου χώρου αλλά και τις διαδικτυακές φιλίες που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια και στα δυο forums (ή forae αν θέλετε).

Με θετικό πνεύμα παροτρύνουμε τις φίλες και φίλους να ρίξουν μια ματιά και να ερευνήσουν όλα τα θέματα, όλον αυτόν τον θησαυρό που κρύβεται στα δυο συγκοινωνούντα πλέον δοχεία. Όποια και όποιος θέλει και βρει κάτι που τον εκφράζει, με μια απλή εγγραφή λίγων δευτερολέπτων, έχει πάρει εισιτήριο και είσοδο ώστε να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του, όπου και όποτε επιθυμεί, αρκεί βέβαια να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες που λίγο ή πολύ είναι γνωστοί και ακολουθούνται από την συντριπτική πλειοψηφία όλων μας.

Είμαστε πλέον συγκάτοικοι, μέσα στο ίδιο σπίτι. Το πότε θα κάνουμε την "γύρα" μας, να δούμε και να εξερευνήσουμε όλα τα δωμάτια του νέου μας σπιτιού αλλά και να κουβεντιάσουμε με τους υπόλοιπους, έγκειται μόνο στην δική μας, προσωπική θέληση και κυρίως στον ελεύθερο χρόνο της καθεμιάς και του καθένα μας. Κανένα post σβησμένο, κανένα post αμπαρωμένο.

Αφτά που λέει και ο μέγας @Rygar :)
 
Μπλουζα