Νίκος Ξυλούρης (1936-1980): Παληκάρι απ΄τα Σφακιά!

Ανατριχιάζω πάντα όταν ακούω αυτό το τραγούδι στο στίχο:

"Να μπει ο αρχάγγελος"

 
Σπάνιο ταλέντο ο Νίκος Ξυλούρης. Θυμάμαι από μικρός που άκουγα μια κασέτα που είχαν οι γονείς μου. "Γεια σου χαρά σου βενετιά", "Ζαβαρακτρανέμια", "Αγρίμια κι αγριμάκια μου" κ.α. Πολύ καλό ντουέτο επίσης με το άλλο αστέρι του Πόντου τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη στο τραγούδι "του θάνατου παράγγειλα".

[video=youtube;6RyH4aY9-gc]

Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ ανατριχιάζω με αυτό το τραγουδι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωραίο κομμάτι πράγματι. Ο Ξυλούρης ήταν απίστευτος και μου αρέσει πολύ. Η φωνή και οι ερμηνείες του ήταν ανατριχιαστικές.
 
Ντομινό 3/8/1978. Δεν έχουμε άρθρο για το Έρωτας και επανάσταση; Ποιους ηθοποιούς αναγνωρίζετε;

1978 08-03 t1067p0129 ερωτας και επανασταση ξυλουρης ντομινο.jpg
 
Στη φωτογραφία του ''Ντομινό'' από το ''Έρωτας και επανάσταση'' στο παραπάνω μήνυμα (58) αναγνωρίζω απο τους καθιστούς τον Θάνο Κωτσόπουλο, τη Μαρία Αλκαίου, την Ηλέκτρα Παπαθανασίου, τον Νίκο Ξυλούρη και τη Ματίνα Καρρά. Αππό τους όρθιους άκρη αριστερά είναι ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης και στην άκρη δεξιά ο Χρήστος Τσάγκας. Τους άλλους δεν τους αναγνωρίζω.
 
Ενας από τους καλύτερους καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου...
 
Σαν χθες πριν 35 χρόνια σίγησε η φωνή του μεγάλου Νίκου Ξυλούρη.

Τιμής ένεκεν.

Νίκος Ξυλούρης - Χίλια Μύρια Κύματα

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μια ιστορική φωτογραφία από την πρώτη επέτειο της μεταπολίτευσης στο Πολυτεχνείο (λογικά Νοέμβριος '74). Από αριστερά: Μαρία Φαραντούρη, Δημήτρης Κατοίκος, Αντώνης Καλογιάννης, Πετρή Σαλπέα και Νίκος Ξυλούρης. Πηγή.

petri.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εεεεε, αν είναι Νοέμβριος 74 τότε θα ήταν από την πρώτη επέτειο των γεγονότων του Πολυτεχνείου, όχι της μεταπολίτευσης.
 
elephadas είπε:
Εεεεε, αν είναι Νοέμβριος 74 τότε θα ήταν από την πρώτη επέτειο των γεγονότων του Πολυτεχνείου, όχι της μεταπολίτευσης.
Κοίταξε elephadas, την ίδια απορία έχω κι εγώ διότι στην περιγραφή της πηγής αναφέρει: "Στην πρώτη επέτειο της "μεταπολίτευσης" έξω από το Πολυτεχνείο". Προφανώς, αν κρίνουμε από τα ρούχα των παρευρισκομένων, σίγουρα δεν είναι Ιούλιος για να πούμε ότι είναι επέτειος της μεταπολίτευσης (23 Ιουλίου) άρα κατά πάσα πιθανότητα είναι Νοέμβριος και εκτιμώ ότι υπονοείται η πρώτη επέτειος του Πολυτεχνείου που έλαβε χώρα υπό καθεστώς μεταπολίτευσης, δηλαδή τον Νοέμβριο του '74.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τότε θα πρέπει να ήταν 24 Νοεμβρίου, αφού τότε εορτάστηκε η πρώτη επέτειος των γεγονότων. Ανήμερα της επετείου (17 Νοεμβρίου) ήταν οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές και δεν έγιναν εκδηλώσεις
 
Λογικά θα είναι όπως το αναφέρεις.
 
Σημαντικό ντοκουμέντο από γυρίσματα στο μαγαζί στη Σίνα όπου σύμφωνα με τα γραφόμενα του Γιώργου Παπαστεφάνου τραγουδούσε τον χειμώνα του '76 ο Νίκος Ξυλούρη. Ακούγεται το απσίγνωστο "Τούτες τις μέρες" από τον δίσκο Καπνισμένο τσουκάλι (1975) σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και μουσική Χρήστου Λεοντή. Από την ηχογράφηση του δίσκου είναι και η φωτογραφία με τον ποιητή και τον συνθέτη να περιστοιχίζουν τον καλλιτέχνη - θρύλο.



img269.jpg
 
36 χρόνια χωρίς τον μεγάλο καλλιτέχνη Νίκο Ξυλούρη.
 
Στο παρόν video παρουσιάζονται οι 2 εκτελέσεις του τραγουδιού "Πουλημένοι". Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η πρώτη εκτέλεση (1974) όπως παρουσιάστηκε από τον Κώστα Καρρά και χορωδία του θεατρικού έργου "Κόκκινα τριαντάφυλλα για μένα" που αποτελεί διασκευή του πρωτότυπου θεατρικού του Seán O'Casey (πρεμιέρα Δουβλίνο 1943). Ελληνικοί στίχοι: Παύλος Μάτεσις, μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η εκτέλεση από τον Νίκο Ξυλούρη και χορωδία, όπως ενσωματώθηκε στο δίσκο "Η συμφωνία της Γιάλτας και της πικρής αγάπης τα τραγούδια" (1976).

 
Ντομινό 3/8/1978. Δεν έχουμε άρθρο για το Έρωτας και επανάσταση; Ποιους ηθοποιούς αναγνωρίζετε;

Προβολή συνημμένου 122938

Σημειώνω με ερωτηματικό για όσους δεν είναι 100% σίγουρο.
Πάνω σειρά από αριστερά: Κώστας Φέρρης, Λάμπρος Τσάγκας ;, Χρίστος Κόκκινος, Θεόδωρος Κατσαφάδος ;, Χρήστος Τσάγκας. Μεσαία σειρά από αριστερά: Θάνος Κωτσόπουλος, Μαρία Αλκαίου, Ηλέκτρα Παπαθανασίου, Νίκος Ξυλούρης. Κάτω σειρά: Ματίνα Καρρά.
 
ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΙ ΟΧΤΡΟΙ

Από το album Τα τραγούδια της Φωτιάς που κυκλοφόρησε το 1974.

Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Στίχοι: Γιώργος Σκούρτης

 
7839458607195260155.jpg
Αφίσα από το περιοδικό Φαντάζιο
 
Ο ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΛΟΥΚΑ ΘΑΝΟ (ΑΝΕΚΔΟΤΑ & ΠΡΟΒΕΣ)

Ακούω τον Νίκο στην ανέκδοτες αυτές ηχογραφήσεις μας. Η ίδια έκπληξη, η ίδια αποκάλυψη όπως τότε πριν σαράντα χρόνια που τον πρωτοάκουσα στα Ριζίτικα. Τότε δεν ήξερα γιατί ήθελα μόνο τον Ξυλούρη να τραγουδίσει τα τραγούδια μου. Τώρα ακόμα δεν ξέρω, μόνο νιώθω όπως τότε μιά ιερή τελετουργία να διαπερνά από άκρη σ' άκρη το κορμί μου. Το απώτερο παρελθόν και το μέλλον του Απόλλωνα που χορεύουν τον Διόνυσο του παρόντος μου στους ήχους της ανυπότακτης Κρήτης με τη γλώσσα την Ελληνική... αυτή νομίζω την μεγάλη εντολή μου παραδίδει ο αρχαγγελικός φίλος μου. Είπα φίλος μου...πόσο τυχερός λοιπόν άνθρωπος είμαι... Έγραφα τραγούδια από μικρός. Δεν ήθελα κανέναν να μου τα τραγουδήσει. Άκουσα τα Ριζίτικα. Η πρώτη μεγάλη μουσική αποκάλυψη για μένα. Ένας κόσμος απλώθηκε, άνοιξε με ελευθέρωσε ο ήχος. ¨Μόνο αυτή τη φωνή θέλω για τα τραγούδια μου πατέρα” , είπα… που να τον βρούμε τον Ξυλούρη παιδί μου, μου απάντησε σαστισμένα ο πατέρας μου... κι όμως τον βρήκαμε. Ήρθε στο σπίτι μας. Κάθησε στη πολυθρόνα, σταύρωσε τα πόδια ρούφηξε καυτό ελληνικό καφέ και μετά τσιγάρο ηδονικά. Του έμαθα την Μπαλάντα του κυρ Μέντιου και τους Πόνους της Παναγιάς την ίδια εκείνη πρώτη μέρα μας. “ Θα τον κάνουμε αυτόν το δίσκο Λουκά” θυμάμαι είπε... Έχουν περάσει χρόνια, κάθομαι στην ίδια πολυθρόνα και γράφω κάτι σαν μιαν ανάμνηση κάποιου άλλου, σαν να μην ήμουν εγώ αυτός με τον Νίκο, αλλά ένα μικρό παιδί που αψηφούσε και το θάνατο ακόμα. Εγώ, αυτός, με το Ξυλούρη, κάτι σαν όνειρο στον ύπνο κάποιου άλλου όχι δικό μου. Με τον Νίκο Ξυλούρη εγώ, σκέψου, να τραγουδάμε μαζί στα σκαλοπάτια της ουτοπίας για την χείμερα του κόσμου τα ποιήματα της Ελλάδας του Παλαμά του Βάρναλη του Καρυωτάκη του Αλεξάνδρου...

Πριν λίγο καιρό του έστειλα ένα γράμμα νομίζω. Προς Νίκο Ξυλούρη Πρώτο νεκροταφείο Ελλάδας. …τι να κάνουμε Νίκο μου που πήγε τόσο αίμα, που πάμε,τι είναι μάχη; του έγραψα. Χτές και ενώ άκουγα τις ανέκδοτες αυτές στιγμές μας, πήρα τελικά το γράμμα του ...σώπα Λουκά, οι πολεμιστές ποτέ δε ρωτάνε.​

Με μέγιστη τιμή Λουκάς Θάνος

Το άγαλμα της ελευθερίας (Σάλπισμα, 1980)

Λευτεριά, Λευτεριά σχίζει, δαγκάνει
τους ουρανούς το στέμμα σου. Το φως σου,
χωρίς να καίει, τυφλώνει το λαό σου.
Πεταλούδες χρυσές οι Αμερικάνοι,
λογαριάζουν, πόσα δολάρια κάνει
σήμερα το υπερούσιο μέταλλό σου.

Λευτεριά, Λευτεριά, θα σ’ αγοράσουν
έμποροι και κονσόρτσια κι εβραίοι.
Είναι πολλά του αιώνα μας τα χρέη,
πολλές οι αμαρτίες, που θα διαβάσουν
οι γενεές, όταν σε παρομοιάσουν
με το πορτραίτο του Dorian Gray.

Λευτεριά, Λευτεριά, σε νοσταλγούνε,
μακρινά δάση, ρημαγμένοι κήποι,
όσοι άνθρωποι προσδέχονται τη λύπη
σαν έπαθλο του αγώνα, και μοχθούνε,
και τη ζωή τους εξακολουθούνε,
νεκροί που η καθιέρωση του λείπει.

Ακούμε τις ιστορικές πρόβες του παραπάνω κομματιού όπως έγιναν από τον Νίκο Ξυλούρη και τον Λουκά Θάνο


Για λόγους πληρότητας παραθέτω και τη δισκογραφική εκτέλεση.

 
Τελευταία επεξεργασία:
20221201_123621.jpg
Πόρτο Ράφτη Αύγουστος - Σεπτέμβριος 1979
Μετά την επιστροφή από το Αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεμόριαλ, ο Ντίνος Δοξιάδης παραχώρησε σπίτι στο Νίκο Ξυλούρη προκειμένου να μείνει μακριά από την Αθήνα σε πιο καθαρό περιβάλλον καθώς επίσης και από τον κόσμο καθότι λόγω της υγείας του και του ευαίσθητου χαρακτήρα του, έκριναν οι γιατροί ότι θα επιδεινώνονταν η κατάστασή του. Εκ παραδρομής η εφημερίδα που δημοσίευσε τη φωτογραφία αναφέρει ότι τραβήχτηκε στο σπίτι του. Δημοσιεύθηκε σε κρητική εφημερίδα την επομένη του θανάτου του στις 9 Φεβρουαρίου 1980.

Από αριστερά η κόρη του Ειρήνη (Ρηνιώ) σε ηλικία 13 ετών, ο ίδιος φορώντας καπέλο και περούκα λόγω των χημειοθεραπειών, η σύζυγός του Ουρανία, και ο γιος του Γιώργης σε ηλικία 19 ετών. Σκοτώθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2015 σε δυστύχημα σε ηλικία 55 ετών.
 
Πίσω
Μπλουζα