Οι Ελληνικές συμμετοχές στην Eurovision

To πιο ποιοτικό ήταν ο "Κλόουν"χαχαχα του 1988 και χαρακτηρίζει πολλούς από εμάς δυστυχώς σε αυτόν τον τόπο...Προσωπικά το αγαπημένο μου παραμένει μέχρι και σήμερα το"Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα" της Μαριάννας Ευστρατίου το 1996 στη δεύτερη φορά που μας εκπροσώπησε.Χειρότερα ήτανε κάτι Ρουβάδες Κουβάδες και κάτι Κακομοίρες με Σαρμπέλ-Sorbel παγωτό.Ούτε της Παπαρίζου τα φθηνά και εύπεπτα τραγουδάκια δε μου άρεσανε.Άλλο πώς τα παρουσιάσανε και άλλο αν είχανε ποιότητα.Μουσική που δείχνει το γούστο των νεοελλήνων...υπό το μηδέν.

Κομματάρα ήταν και η "Άνοιξη" φυσικά,αλλά στο live το κατέστρεψε ο μουσικός δυστυχώς.
 
824.jpg
 
Τα αρνητικά σχόλια δεν έλειπαν ποτέ για ελληνική συμμετοχή... Απλά τότε δεν υπήρχαν και τόσα πολλά μέσα για να αναπαραχθούν και να πολλαπλασιαστούν, όπως τα τελευταία 15 χρόνια.

Διαφωνώ κάθετα με το σχόλιο περί αδιάφορων κομματιών για τη Eurovision του 1980, και πιστεύω πως περισσότερο ενδιαφέρον και περισσότερο ευρωπαϊκό, που εξέφραζε και την ελληνική ποπ/ροκ μουσική σκηνή, ήταν το κομμάτι του Κώστα Τουρνά UFO. Δεν ξέρω για τη θέση, αλλά σίγουρα θα είχε κάνει μια άλλη εντύπωση εκείνη τη χρονιά.
 
Δύο σχόλια:

1)αυτή ήταν η 4η συμμετοχή μας. Ο αρθρογράφος σνομπάρει τη Μαρίζα Κωχ, και

2)η ιταλική, η ολλανδική και η αυστριακή σύνθεση φιγουράρουν εκτός 10αδας (12η, 13η και 15η θέση, αντίστοιχα, όπως τσέκαρα, γιατί δε μου θύμιζαν κάτι τα τραγούδια αυτά), πιο χαμηλά από την ελληνική κατάταξη. Δεν είναι να παίζει στοίχημα ο άνθρωπος... Να σημειωθεί ότι για την Ιταλία τραγούδησαν οι Ricchi e Poveri (αυτοί του Sara perche ti amo).
 
Για μένα οι ελληνικές συμμετοχές στoν διαγωνισμό πέρα απ' το καλλιτεχνικό, αισθητικό και κυρίως βαθμολογικό τους αποτέλεσμα έχουν κι άλλες πτυχές. Πολλές φορές (αν όχι όλες) εκφράζουν κι αντικατοπτρίζουν την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της χώρας. Οι διαδικασίες δε για την επιλογή του τραγουδιού μας (ανοικτές ή κλειστές) αποκαλύπτουν πλήρως χαρακτηριστικά και παθογένειες της φυλής μας. Τις σέβομαι όλες όπως και τους καλλιτέχνες γιατί το φορτίο ειναι βαρύ όπως και να το κάνουμε. Σκάνδαλα και δολοπλοκίες δεν κρύβουν μόνο οι ελληνικές συμμετοχές. Οι στενοί φίλοι του θεσμού το γνωρίζουν καλά! Είναι κομμάτι μας... Και μας μοιάζει!
 
Ολόκληρη η Eurovision 1974, που μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε και το διαφημιστικό τρέιλερ στιγμιότυπα από τα δοκιμαστικά και τον Γιώργο Κατσαρό στη διεύθυνση ορχήστρας. Για την ιστορία να προσθέσουμε ότι τη χορωδία αποτέλεσαν οι Δαμιανός Σερέφογλου, Μίτσα Ρούτη, Σταμάτης Γκιουζέλης και Θεώνη Βασιλάκη, μέλη της Μικρής Χορωδίας Αθηνών. Από το 21:51 έως το 25:50 περίπου.

 
Επισημάνθηκε προηγουμένως σε 1-2 post πλην όμως δεν έχει πάρει τη δημοσιότητα που θα του έπρεπε. Ο λόγος για το εκπληκτικής ομορφιάς κομμάτι Φεγγάρι καλοκαιρινό με τον Γιάννη Δημητρά στην ερμηνεία σε στίχους δικούς του και συνεργασία του στη μουσική με τον γνωστό Γιώργο Νιάρχο. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για μία από τις 3 καλύτερες συμμετοχές της χώρας μας και η 8η θέση που κατέκτησε μάλλον την αδικεί. Eurovision 1981.

 
20220525_133718.jpg20220525_134107.jpg20220525_134156.jpg
Eurovision 1977
Ρεπορτάζ της Καθημερινής
 
Νέος τραγουδιστής ο Πασχάλης το 1977? Οι Olympians υπήρχαν από το 1965 και δεν ήταν το πρώτο του συγκρότημα.

"Εμείς είμαστε ουσιαστικά οι νικητές" είπε ο Ρόμπερτ για την 5η θέση. Αυτό μου θυμίζει κάτι ανθυποκομματίδια του 2% που αυτοανακηρύσσονται οι πραγματικοί νικητές των εκλογών γιατί στις προηγούμενες είχαν πάρει 1% άρα διπλασίασαν τη δύναμή τους ενώ το πρώτο κόμμα έκανε μεν κυβέρνηση αλλά έχασε 1%.
 
"Εμείς είμαστε ουσιαστικά οι νικητές" είπε ο Ρόμπερτ για την 5η θέση. Αυτό μου θυμίζει κάτι ανθυποκομματίδια του 2% που αυτοανακηρύσσονται οι πραγματικοί νικητές των εκλογών γιατί στις προηγούμενες είχαν πάρει 1% άρα διπλασίασαν τη δύναμή τους ενώ το πρώτο κόμμα έκανε μεν κυβέρνηση αλλά έχασε 1%.
Με όλο το σεβασμό συμφορουμίτη elephada αλλά διαφωνώ. Το Μάθημα σολφέζ παιζόταν το 1977 ακόμα και για την πρωτιά στα στοιχήματα τότε. Έχει ακουστεί μάλιστα πως είχε διερευνηθεί από μέρους της EBU το ενδεχόμενο αν θα μπορούσε η Ελλάδα να φιλοξενήσει το διαγωνισμό σε περίπτωση που τα προγνωστικά επαληθεύονταν. Και μάλιστα μιλάμε για μια εποχή που η Ελλάδα ήταν κυριολεκτικά newbie στη Eurovision αφού ήταν μόλις η 3η μας συμμετοχή στο διαγωνισμό. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα γευόταν αυτό που λέμε "γιουροβιζιονικό παροξυσμό", οπότε νομίζω πολύ λογικά ο Ρόμπερτ ενθάρρυνε το ελληνικό κοινό που αγάπησε το τραγούδι, λέγοντας με τον τρόπο του (εμμέσως πλην σαφώς) για την 5η θέση "Δεν πειράζει, γράψαμε ιστορία". Και σημειωτέτον οι 4 χώρες που μας προσπέρασαν ήταν είτε αγγλόφωνες, είτε γαλλόφωνες, (και όλες πιο πεπειραμένες στο διαγωνισμό), οπότε αντικειμενικά "έπαιζαν από άλλη θέση ισχύος"!. Και εν τέλει η Ελλάδα κατάφερε στην 3η μόλις συμμετοχή της να μπει στο TOP 5 ξεπερνώντας κι άλλα φαβορί της χρονιάς, όπως το αγγλόφωνο τότε Βέλγιο και η Γερμανία με το πολύ διάσημο τότε συγκρότημα "Silver Convention" (θυμίζω το μεγάλο χιτ τους τότε "Fly Robin Fly"
 
Τελευταία επεξεργασία:
Στειλαμε εμεις τραγουδι το 1976 με αυτους τους τεσσερις;

Προβολή συνημμένου 244382

Όχι, μιας και εκείνη τη χρονιά μας είχε εκπροσωπήσει η Μαρίζα Κωχ. Απλώς η τετράδα αυτή ηχογράφησε μερικά από τα τραγούδια της Γιουροβίζιον 1976 με ελληνικό στίχο, συν κάποια δικά τους. Κάτι σαν πρόβα τζενεράλε για τη Μπέσσυ και τον Ρόμπερτ.
 
Όχι, μιας και εκείνη τη χρονιά μας είχε εκπροσωπήσει η Μαρίζα Κωχ. Απλώς η τετράδα αυτή ηχογράφησε μερικά από τα τραγούδια της Γιουροβίζιον 1976 με ελληνικό στίχο, συν κάποια δικά τους. Κάτι σαν πρόβα τζενεράλε για τη Μπέσσυ και τον Ρόμπερτ.
Α, μαλιστα! Σε ευχαριστω πολυ. :)
 
Λατρεύω τη συγκεκριμένη φούστα της Τανιας...
Για να ακριβολογησω λατρευω γενικώς την Τανια
 
τα βιντεοκλιπ των ελληνικων συμμετοχων απο το 1974 εως το 1985
η ιστορια των ελληνικων τελικων ρεπορταζ της ερτ3

ο ελληνικος τελικος του 1983 στο καναλι αυτο εχει πολλα τραγουδια των ελληνικων τελικων
 
Aδερφια θα σχισουμε, πάντως είναι πιτσιρίκι 16 ετών, βρε παιδιά έχουμε ξαναστείλει τόσο μικρό παιδί να μας εκπροσωπήσει στο παρελθόν; Νομίζω πως όχι είναι ο μικρότερος.
20230509_171022.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα