Οι αμαρτωλοί (1971)

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.134
Αντιδράσεις
2.278
Οι αμαρτωλοί (1971)

RetroDB: http://retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%9F%CE%B9_%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%89%CE%BB%CE%BF%CE%AF

Μια αρκετά σημαντική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη παρουσιάζεται εδώ. Είναι "Οι αμαρτωλοί" του 1971 σε σενάριο του ιδίου.

 

Η υπόθεση-Το καστ: Ένας νεαρός, ο Γιώργος Αθανασίου (Χρήστος Νομικός), αφήνει τη Θεσσαλονίκη και κατεβαίνει στην Αθήνα για αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών. Στο τρένο γνωρίζεται με την Άννα Σπηλιοπούλου (Μπέτυ Λιβανού) που είναι Αθηναία και επιστρέφει στην πρωτεύουσα. Η γνωριμία τους θα εξελιχθεί σε σχέση.

Αναζητώντας δουλειά στην Αθήνα ο Γιώργος, θα μπλέξει εν αγνοία του σε κύκλωμα λαθρεμπορίου ναρκωτικών, μέλος του οποίου είναι ο φίλος του Παύλος Σαραντίδης (Τάσος Μασμανίδης). Ο Παύλος θα επιχειρήσει να τον χρησιμοποιήσει ως βαποράκι για τη διακίνηση του φορτίου πλην όμως η επιχείρηση παρακολουθείται από την αστυνομία και αρχικά ο Γιώργος και κατόπιν η σπείρα συλλαμβάνονται. Ο Γιώργος θα αφεθεί ελεύθερος.

Ο Γιώργος και η Άννα χωρίζουν. Από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα που θα του προκληθεί, στη ζωή του Γιώργου μπαίνει η επιχειρηματίας Μάρθα Νίκογλου (Χαριτίνη Καρόλου). Ο Γιώργος μπαίνει στο σπίτι της ως "φιλοξενούμενος". Το ίδιο διάστημα, η Άννα παντρεύεται τον συνάδελφό της στο δικηγορικό γραφείο που εργαζόταν, τον Ανδρέα Ματθαίου (Βασίλης Ανδρεόπουλος).

Η επαφή του Γιώργου με την Μάρθα, τη φίλη της Ερμίνα (Καίτη Ιμπροχώρη) και εν γένει τη μεγαλοαστική τάξη που αντιπροσωπεύουν έρχεται σε σύγκρουση με τον μικροαστικό και ευερέθιστο χαρακτήρα του Γιώργου. Παρόλο που έχει εξασφαλίσει διευθυντική θέση στην επιχείρηση δεν θα αργήσει να έρθει σε σύγκρουση με αυτόν τον κόσμο. Η τυχαία συνάντησή του με την Άννα θα αποτελέσει το έναυσμα και μια αλληλουχία γεγονότων θα οδηγήσει σε δραματικές καταστάσεις μέχρι το τέλος.

 

Σχόλια: Η ταινία ανήκει τυπικά στις αισθηματικές-δραματικές ταινίες που χαρακτήρισαν και την τελευταία περίοδο του Παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου. Ο άνεργος μικροαστός που έρχεται στην πρωτεύουσα για να πιάσει την καλή, η εργαζόμενη νεαρή που τον ερωτεύεται, η μεγαλοαστή με τον "ανήθικο" κύκλο της. Σε αυτό το πλαίσιο προστίθενται και μυθιστορίες ναρκωτικών και σεξ, χαμηλού προφίλ βέβαια τόσο ώστε να μην χαρακτηρίζεται η ταινία exploitation αν και άνετα μπορεί να την πει κάποιος "τολμηρή". Προσωπικά θα έδινα τη μεγαλύτερη βαθμολογία στις ερμηνείες των δύο "δεύτερων" πρωταγωνιστών, Βασίλη Ανδρεόπουλου και Χαριτίνης Καρόλου. Ο πρώτος, ένας εξαιρετικός ηθοποιός που θα έλεγα ότι γενικά αδικείται από το ότι σπανιότατα του εμπιστεύτηκαν οι παραγωγοί καθαρόαιμους πρωταγωνιστικούς ρόλους αν και σίγουρα είχε τα εχέγγυα για κάτι τέτοιο. Το τι έφταιξε είναι θέμα που δεν αφορά την παρούσα. Η Καρόλου από την άλλη μεριά, δείχνει ότι γεννήθηκε γι' αυτούς τους ρόλους. Η σκηνοθεσία του Δαλιανίδη έχει τις καλές της στιγμές χρησιμοποιώντας κατά περίπτωση ιδιαίτερες γωνίες λήψης αλλά και ερωτικά φλας που ξαφνιάζουν. Αδύνατο σημείο κατά τη γνώμη μου οι ερωτικοί διάλογοι όπου το σενάριο τείνει να γίνει γραφικό (σε λίγα σημεία ευτυχώς).

 

Η μουσική. Δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη η εξαιρετική δουλειά του Γιώργου Χατζηνάσιου στην πρεμιέρα των εμφανίσεών του στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Ο νεότατος συνθέτης έδειξε από τότε δείγματα του σπάνιου ταλέντου του που τον κατέταξαν, όχι άδικα, μεταξύ των κορυφαίων μουσικών παραγωγών της χώρας μας. Δύο δείγματα από την ταινία. Οι τίτλοι αρχής και το "Κλείσε σιγά την πόρτα" της Έλενας Νικήτα.

 

Χαρακτηριστικός διάλογος.

 

Μάρθα: - Στη ζωή δεν κάνεις ότι σ' αρέσει αλλά ότι σε συμφέρει.

Γιώργος: - Είναι δύσκολο για μένα...

Μάρθα: - Στην αρχή όλα είναι δύσκολα. Μετά συνηθίζεις. Συνηθίζεις να 'σαι έξυπνος, συνηθίζεις το ψέμα, συνηθίζεις να κρύβεις την αλήθεια, συνηθίζεις να πουλάς σε καλή τιμή ακόμα και το φιλί σου.

Γιώργος: - Δε σας καταλαβαίνω. Είμαι χωριάτης και δε σας καταλαβαίνω.

Μάρθα: - Γι' αυτό θα μας ξεπεράσεις. Όταν τα μάθεις όλα θα είσαι επικίνδυνος. Θα μας γδύσεις. Θα μας ληστέψεις.

Γιώργος: - Δεν ξέρω να κλέβω, δεν ξέρω να ληστεύω...

Μάρθα: - Θα μάθεις. Πρέπει να μάθεις.

Γιώργος: - Δεν ξέρω να πουλάω τα νιάτα μου. Δεν ξέρω να πουλάω τη σκέψη μου. Δεν ξέρω να πουλάω το είναι μου.

Μάρθα: - Θα μάθεις. Αν θέλεις να πετύχεις στη ζωή, πρέπει να περάσεις από πολλές κρεβατοκάμαρες.

Γιώργος: - Είμαι αγνός, είμαι αληθινός, είμαι τίμιος.

Μάρθα: - Κάποτε θα λες "Ήμουν..."

.

Μικρά-μικρά. Το φλας-πέρασμα της Άννας Φόνσου από την ταινία (μόλις 5 δευτερόλεπτα!!!) ως μάρτυρας κατηγορίας.

 

Ένα μικρό κουίζ. Στην ταινία αναγνωρίζονται 3 τηλεφωνικοί αριθμοί (εξαψήφιοι φυσικά). Μπορείτε να βρείτε ποιοι είναι και σε ποιους (ανθρώπους/κατοικίες/καταστήματα) ανήκουν;

 

Σκηνές της ταινίας. Μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Και μερικές φωτογραφίες.

 

1. Στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Η πρώτη τυχαία συνάντηση. Το ταξίδι θα διεξαχθεί με τα υπερσύγχρονα πράσινα βαγόνια του ΟΣΕ με τα κουπέ 8 ατόμων που τα "λούστηκα" ουκ ολίγες φορές...

 

Οι αμαρτωλοί (1).jpg 

2. Οργανώνοντας τη μεταφορά του φορτίου. Από αριστερά Στράτος Παχής, Πέτρος Κυρίμης και Τάσος Μασμανίδης.

 

Οι αμαρτωλοί (2).jpg 

3. Γιώργος και Άννα.

 

Οι αμαρτωλοί (3).jpg 

4. Μάρθα και Ερμίνα στο σπίτι της πρώτης.

 

Οι αμαρτωλοί (4).jpg 

5. Σκηνή προς το τέλος. Η Μάρθα σε έξαλλη κατάσταση ανακαλύπτει ότι της έφυγε ο Γιώργος. Στο αυτοκίνητο η Άννα. Η σκηνή είναι στην παραλιακή, στο τούνελ (τότε) της Βάρκιζας.

 

Οι αμαρτωλοί (5).jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εξοχη παρουσιαση οπως παντα! Πρεπει να δω την ταινια οπωσδηποτε!
 
Πολύ ωραία ταινία όντως! Παρακάτω μια αφίσα της ταινίας , το εξώφυλλο της βιντεοκασέτας και κάποιες φωτογραφίες...

6.jpg5.jpg

1.jpg2.jpg

3.jpg4.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η ταινια αυτη δεν ειναι καμια ταινιουλα της πλακας σαν αυτες που γυριζονταν με τη σεσουλα την εποχη εκεινη. Ανηκει στη μεγιστη εταιρια της Φινος Φιλμ.

Οι πρωταγωνιστες, Μπετυ Λιβανου - Χρηστος Νομικος εκαναν αμφοτεροι εδω, την πρωτη τους κινηματογραφικη εμφανιση. Οταν ειχαν ρωτησει σε μια συνεντευξη τη Μπετυ Λιβανου ποια ηταν η μεγαλυτερη στιγμη της επαγγελματικης της πορειας, ειπε πως ηταν η στιγμη που χτυπησε το τηλεφωνο του σπιτιου της και ο Γιαννης Δαλιανιδης της προτεινε να πρωταγωνιστησει για πρωτη φορα στην ταινια που ετοιμαζε, εννοωντας βεβαια τους Αμαρτωλους.

Το ταιριασμα της Μπετυς και του Χρηστου ειναι για μενα απο αυτα που λιγες φορες συναντα κανεις στο πανι και εδω θα πρεπει να σταθουμε στο σωστο αισθητηριο του Δαλιανιδη, ο οποιος πηρε αυτα τα δυο εντελως αβγαλτα παιδια και τα εβαλε να παιξουν μαζι, μην ξεροντας καθολου πως θα τα πανε.

Εντουτοις διεβλεψε απολυτα σωστα, γιατι και οι δυο επαιξαν οχι απλως επαγγελματικα, αλλα παρα πολυ πειστικα, δινοντας ενα μοναδικο ερωτικο ζευγαρι του κινηματογραφου. Μαλιστα, αυτο το ζευγαρι μου αρεσει τοσο, που το επελεξα πρωτο μεσα σε τοσα, στο θεμα μου Ζευγαρια που λατρεψαμε στη μεγαλη οθονη.

Η ταινια γυριστηκε το 1970 και ειναι αρκετα τολμηρη, οχι τοσο για τις ερωτικες σκηνες που βλεπουμε, αλλα πιο πολυ για αυτες που δε βλεπουμε, αφου υπαινισσεται ερωτικες συνευρεσεις ανω των δυο ατομων. Αυτο ο Δαλιανιδης το κανει για δευτερη φορα στον κινηματογραφο, υστερα απο τη Στεφανια.

Ειμαι σιγουρη οτι αν Οι Αμαρτωλοι δε γυριζονταν απο τη Φινος Φιλμ, η ταινια αυτη θα εδινε το γνωστο κακο αποτελεσμα που εδιναν τοτε οι ταινιες του συγκεκριμενου ειδους, δηλαδη κοινωνικο δραμα με μια δοση exploitation. Οσοι εργαστηκαν γι' αυτην καταφεραν να τηρησουν τις ισορροπιες μιας τοσο ευαισθητης θεματολογιας και ετσι σημερα η ταινια ανηκει σ' αυτες που αγαπω περισσοτερο.
 
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου Βιβή με τα όσα γράφεις. Και μένα είναι από τις αγαπημένες μου...Απορώ γιατί δεν την κυκλοφόρησαν σε dvd...
 
Όντως πολύ καλή και αδικημένη ταινία. Και βέβαια πολύ προχωρημένη για την εποχή της. Σκηνοθετικά άψογη αν και έχω δυο ενστάσεις :

Ο Χρήστος Νομικός ήταν σχετικά λίγος, ειδικά δίπλα στην ΚΟΡΥΦΑΙΑ, Μπέτυ Λιβανού . Ο Φίνος και ο Δαλιανίδης θέλανε να κάνουν ένα νέο "κατήφορο" και το ζευγάρι να γίνουν οι νέοι λάσκαρη και κούρκουλος. Μόνο που ακομα και για τα 70ς ήταν πολύ προχώ σκηνοθετικά

Η δεύτερη ενστασή μου, ήταν η σκηνή στο δικαστήριο και κατ επέκταση το αμήχανο φινάλε. Ήταν κόπια -το δικαστήριο- από τον κατήφορο, από το παράλληλο μοντάζ των μαρτύρων μέχρι την ανατροπή που κάνει η λιβανού. Συν ότι ακομα ο νομικός μίλαγε με νιι και λιι
 
Και ένα ακόμη ενδιαφέρον landmark: Οι Χρήστος Νομικός και Τάσος Μασμανίδης διασχίζουν τη διάβαση στην Ερμού με Φιλελλήνων με κατεύθυνση την Πλατεία Συντάγματος. Πίσω τους, το κτίριο που θα στέγαζε μεταγενέστερα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ακόμη γιαπί και αφίσες με τίτλο ΤΡΕΛΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ προς άγραν πελατείας...

amartoloi2.jpg
 
Τοτε συμφωνα με την παραπανω φωτογραφια, μπορουμε να προσδιορισουμε με αρκετη ακριβεια τη χρονικη περιοδο του γυρισματος:

Τελη καλοκαιριου του 1970.
 
Γιατί λες ότι είναι τέλη καλοκαιριού; Για τις εκπτωσεις;
 
Γιατι την εποχη του '70 και του '80 η περιοδος των Εκπτωσεων ξεκινουσε κατα τον τελευταιο μηνα του καλοκαιριου, δηλαδη Αυγουστο.

Καμια σχεση με σημερα που η περιοδος αυτη αρχιζει 10 - 15 Ιουλιου.
 
[edit] Ο Λογαριασμός YouTube με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.[edit]

Οι τίτλοι αρχής και ένα απόσπασμα της ταινίας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
"Οι αμαρτωλοί" είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη, με αληθοφανές σενάριο, πολύ καλή φωτογραφία και γοργό ρυθμό. Πολύ επιτυχές το ταίριασμα της πανέμορφης Μπέττυς Λιβανού και του Χρήστου Νομικού, αλλά την παράσταση κλέβουν ο Βασίλης Ανδρεόπουλος, η Καίτη Ιμπροχώρη και, υπεράνω όλων, η υπέροχη Χαριτίνη Καρόλου, που άξιζε να κάνει μεγάλη καριέρα! Πολύ ωραία η μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου και οργανικά ενταγμένο στην ταινία το μελαγχολικό τραγούδι "Κλείσε σιγά την πόρτα", που ερμηνεύει η Έλενα Νικήτα. Άνθρωποι της Φίνος Φιλμ, τι περιμένετε για να το βγάλετε επιτέλους σε DVD;
 
atanasio είπε:
Πολύ ωραία η μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου και οργανικά ενταγμένο στην ταινία το μελαγχολικό τραγούδι "Κλείσε σιγά την πόρτα", που ερμηνεύει η Έλενα Νικήτα.
Το τραγούδι "Κλείσε σιγά την πόρτα με την Έλενα Νικήτα.

http://www.youtube.com/watch?v=xuG7Lr_0474
 
Την ταινία,την έχει αποκτήσει το Hol Video Club.

Πώς θα γίνει να τη δούμε,αυτό είναι άγνωστο.
 
Nemo είπε:
Αυτην ειναι η πρωτη κινηματογραφικη εμφανιση του Θεμη Μανεση φανταζομαι ???
Συμφωνα με τη retrodb, αυτη ειναι η πρωτη του εμφανιση.

Πολυ καλος ο Θεμης στον τυπο του μαγκα, οπως αλλωστε και ο Τασος Μασμανιδης που παιζει στην ιδια ταινια.
 
Αυθεντικές φωτογραφίες από την ταινία

 

291.jpg

290.jpg

289.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
185.jpg

184.jpg

183.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες που έβαλες!Δυστυχώς η ταινία αυτή, όπως και πολλές άλλες, δεν προβάλλεται πλέον από τα κανάλια.
 
53.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα