Ολυμπιακοί Αγώνες. Ποιούς θυμάστε νοσταλγικότερα?

Btw, γενικά οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου θεωρούνται πλέον οι δεύτεροι χειρώτεροι μετά από αυτούς της Σεούλ γιατί σβήσαν τη φλόγα. Στη Σεούλ όταν άναψε η φλόγα καήκαν τα περιστέρια που είχαν ελευθερώσει και είχαν κάτσει στο "πιάτο" της φλόγας.
 
Λογω της επικαιροτητας, 3 εξωφυλλα ΜΗ αθλητικων περιοδικων. Τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ με τον θρυλικο Ολυμπιονικη Μπομπ Μπημον στο μηκος το 1968 και οι ΕΙΚΟΝΕΣ με αφιερωμα στο Μεξικο 1968 και τελος η ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ με τη μεγάλη θριαμβεύτρια του Μοντρεαλ το 1976, τη γυμναστρια Ναντια Κομανετσι απο τη Ρουμανια και διπλα της τη σημαντικοτερη αντιπαλο της, τη Σοβιετικη Νελη Κιμ.

attachment.php


attachment.php
 
Αν και γεννηθηκα μετα το 1980 ψηφισα Μοσχα. Ειδα τις τελετες εναρξης και ληξης σε ταξιδι αθηνα-θεσ/κη με τρένο και μου δημιούργησαν εντυπώσεις που δεν τα κατάφεραν η σεουλ και η βαρκελώνη που τις είχα παρακολουθήσει κανονικά(τελετές και αγωνίσματα). Από οτι κατάλαβα οι σοβιετικοί προσπάθησαν να δώσουν βαρύτητα στην ουσία του πράματος και προσπάθησαν και δεν το ευτελίσαν όπως οι Αμερικάνοι στο ΛΑ. Είναι δε χαρακτηριστικό οτι οι ολυμπιακοί του ΛΑ ονομάστηκαν και αγώνες της coca-cola. Το δάκρυ του Μίσα ήταν πραγματικά όλα τα λεφτά. Την επόμενη μέρα στην Ελλάδα όλοι αυτό συζητούσαν όπως μου είχε πει o πατέρας μου.
 
Τη Βαρκελώνη το 1992 με Βούλα Πατουλίδου και Πύρρο Δήμα να είναι τα πρώτα χρυσά που θυμάμαι στου Ολυμπιακούς αγώνες.
 
Κι εγώ Βαρκελώνη 1992 μιας και ήταν η πρώτη φορά που είδα Ολυμπιακούς και κερδίσαμε για πρώτη φορά 2 χρυσα μετάλλια. Επίσης με είχε εντυπωσιάσει πολύ στην τελετή έναρξης που ο βωμός είχε ανάψει με τοξοβόλο που εκτόξευσε τη φλόγα μέχρι εκεί.
 
Εγώ θυμάμαι αυτούς του 1984, όπου ξενυχτούσαμε για να δούμε τη Ζόλα Μπαντ (που ήταν το ανερχόμενο άστρο στις μεσαίες αποστάσεις) να τρώει τελικώς τα μούτρα της σπρωγμένη από την Μαίρη Ντέκερ (μετέπειτα Σλέινι) και με τη σειρά της την Ντέκερ να πέφτει, επιτρέποντας στη Μαρίτσιτσα Πούικα, μια ήδη βετεράνα δρομέα από τη Ρουμανία να νικήσει άνετα. Εννοείται ότι είχα δει και κολύμβηση το '84, όπου όλοι είχαμε εντυπωσιαστεί με το ύψος του (Δυτικο-)Γερμανού Μίχαελ Γκρος. Αλλά και τη Σεούλ θυμάμαι ειδικά το ύψος των ανδρών που ήταν ντέρμπι μεταξύ των Αβντεγιένκο, Κόνγουεϊ, Σέμπεργκ (αυτή είναι η κάπως κοντινή προφορά του ονόματος του Patrik Sjoberg, κ όχι "Σιόμπεργκ") και Ποβαρνίτσιν. Θυμάμαι και την κολύμβηση, όπου έδωσε ρέστα ο Μάτ Μπιόντι, εντυπωσίασε ο τυφλός από το ένα μάτι Τάμας Ντάρνυ και είδαμε έναν άγνωστο μελαμψό κολυμβητή (τον πρώτο ἑγχρωμο που κέρδιζε χρυσό μετάλλιο) από το Σουρινάμ, τον Άντονυ Νέστι, να στερεί το τρίτο χρυσό από τον Μάτ Μπιόντι, ενώ στις γυναίκες ό,τι ανέτελλε το άστρο της "ύπτιας" Κριστίνα Έγκερσέγκι από την Ουγγαρία.

Και φυσικά, last but not least, δεν μπορώ να μην αναφέρω τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης όπου όταν έβλεπα την Πατουλίδου να πηγαίνει καλά στα προκριματικά κ τα ημιτελικά, έλεγα "δεν μπορεί, αυτή θα κάνει πράγματα", για να δικαιωθεί τελικά η πρόβλεψή μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι μεγάλη χαμένη της κούρσας, η Γκέιλ Ντίβερς, δεν γύρισε καν να κοιτάξει την αμελητέα γι' αυτήν Ελληνίδα · οι μόνες που τη συνεχάρηκαν ήταν η αρχικά τρίτη (και έπειτα δεύτερη, μετά την αφαίρεση του μεταλλίου από την Ντίβερς) ΛαΒόννα Μάρτιν και η 6η, Κουβανή Αλιούσκα Λόπες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη σκηνή...
 
Tους Ολυμπιακους το '80 και του '84 μαλλον οχι γιατι ημουν πιτσιρικος... #) :baby2:

Οτι εμαθα για αυτους το εμαθα αρκετο καιρο αργοτερα. :)

Απο τους Ολυμπιακους του '88 και μετα δεν εχασα κανεναν ομως... :)
 
Οι Ολυμπιακοι του '92 και του '96 έχουν μείνει χαραγμένοι στο μυαλό μου, ειδικοτερα το '92 στη Βαρκελώνη με τα 2 χρυσά Δήμα και Πατουλίδου!!
 
Χθες έδειχνε τον Πύρρο Δήμα η ΕΡΤ Σπορτς στους Ολυμπιακούς του '92!
 
Πίσω
Μπλουζα