Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας.

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας prisma
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
@AEON από μερους μου ούτε πολιτική συζήτηση ήταν, ούτε διένεξη. Προσπάθησα να αιτιολογήσω την ερώτηση μου στο ποστ 85 με κάποια γεγονότα σε επόμενο ποστ και μετά είχαμε μια εκτός θέματος, πράγματι, Συζήτηση με τον αγαπητό Rio που κατέληγα στο να μας δώσει επιπλέον υλικό, Όπως και έγινε. Είμαι περίεργος να βρίσκω λεπτομέρειες στο υλικό που θα ακολουθήσει
 
Συνεχιζουμε με αλλες τρεις φωτογραφιες απο Αθηνα:

Το εστιατοριο Διονυσος στου Φιλοπαππου. Αρχες δεκαετιας '60.
1593848720757.png

Σταδιου και Αιολου. Το καταστημα Κατραντζοσπορ στα μισα της δεκαετιας του '70.
1593848872504.png

Το καφενειο του Γαμβετα. 1972.
1593848966566.png
 
Να πούμε ότι το καφενείο του Γαμβέττα βρισκόταν στο ισόγειο του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους γωνία Πανεπιστημίου και Κοραή. Στη φωτό που παραθέτει η Bambi βλέπουμε την είσοδο από την Κοραή. Το καφενείο σίγουρα υπήρχε το 80-81, ίσως και πιο μετά. Ο πατέρας μου είχε γραφείο στην Πανεπιστημίου χαμηλά μετά την Εμμ. Μπενάκη και θυμάμαι που καθόμασταν κάποιες φορές. Σήμερα είναι τράπεζα στη θέση του που υπήρχε σίγουρα το 1991.

Το κτήριο το 1930.

e22b1f2537e389749be579050a621091.jpeg
 
Με αφορμή το ποστ 68 και την φωτογραφία που αφορά την γωνία Ερμού και πλατεία Συντάγματος ξαναβάζω δύο φωτογραφίες. Την πρώτη την έχει βάλει η αγαπητή Νιόβη στο παρόν θρεντ και την δεύτερη την ειχε βάλει ξανά η Νιόβη και πιο πριν ο Τονυ και την πήρα από το θρεντ Φωτογραφικό Αρχείο της ΕΡΤ.ZHBAS.jpg98673-5ca823bc1d6f7ccd3adca09969754769.jpg
 
Πω πω πραγματικά γωνία του καφέ τα Χαυτεία, μια που το Bravo ήταν διαγώνια από τον Λουμίδη. Το Bravo δεν το θυμάμαι καθόλου, ο Λουμίδης είναι συνδεμένος με παιδικές αναμνήσεις διότι εκεί δούλευε μια οικογενειακή φίλη και όταν ανεβαίναμε Αθήνα από την επαρχία για διακοπές πηγαίναμε πάντα να τη δούμε. Ελπίζω να μην πάψει ποτέ να υπάρχει (ο Λουμίδης, διότι η κυρία Σούλα είναι μακαρίτισσα από χρόνια).
 
Τελευταία επεξεργασία:
Χε χε βλέποντας αυτή τη φωτό και την άλλη στην περιοχή του Χίλτον σκέφτηκα ότι οι βασίλισσες έχουν πιο σημαντικούς δρόμους από τους αντίστοιχους βασιλιάδες, ενώ θα περίμενε κανείς λογικά το αντίθετο. Ο Όθων έχει ένα στενό δρομάκι στο πλάι της πλατείας, η Αμαλία αυτή τη σπουδαία και μακρυά λεωφόρο. Ο Γεώργιος ο Α πήγε λίγο καλύτερα από τον Όθωνα - τουλάχιστον έχει φαρδύτερο δρόμο αν και πάλι ένα τετράγωνο μήκος, κι ας βασίλεψε τόσα χρόνια και σε σημαντική περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας. Η Όλγα τον ρούμπωσε και από μήκος και από πλάτος και από περιβάλλον με τη δική της λεωφόρο. Καταλαβαίνω ότι οι πρώτοι βασιλιάδες πήραν τους πλησιέστερους στα ανάκτορα δρόμους, αλλά θα μπορούσε η Αμαλίας να είναι Όθωνος και η Βασ Σοφίας Γεωργίου του Α' και οι βασίλισσες να έχουν τα δρομάκια της πλατείας. Ακόμη και ο Κων/νος ο Α' που έχει μια αξιοπρεπή λεωφόρο χάνει σε σύγκριση με τη Βασ. Σοφίας. Τη Βασ. Γεωργίου Β' μόνο οι ντόπιοι την ξέρουν ας είναι κεντρική, εγώ έπρεπε να ψάξω στο Google να την βρω. Πώς αποφασίσανε οι δήμαρχοι να κάνουν αυτήν την κατανομή?
 
Νομίζω ότι αυτό έρχεται από παλιά και έχει να κάνει με το φιλανθρωπικό έργο που κάναν οι βασιλοπριγκήπισσες ενώ οι βασιλιάδες νικούσαν ή χάνανε πολέμους. Αναλόγως των νικών πρέπει να εϊναι και οι δρόμοι. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι και απλά η εντύπωσή μου.
 
Η Εθνική Βιβλιοθήκη πιστεύω πραγματικά ότι είναι από τα πιο όμορφα κτήρια της Αθήνας.
 
Πράγματι. Το αστείο είναι ότι μικρός την είχα μάθει "Βαλλιάνειο Βιβλιοθήκη", όχι "Εθνική" κι έτσι μου έρχεται να την αποκαλώ. Καλά, τώρα έχει και νόημα αυτό, αφού η βασική Εθνική Βιβλιοθήκη έχει φύγει από εκεί. Πάντως προτιμώ τα κτήρια της Βιβλιοθήκης και της Ακαδημίας (έργα του Θεόφιλου Χάνσεν) από το Πανεπιστήμιο (έργο του αδελφού του, Χριστιανού). Μου φαίνονται πιο ελαφρά και χαριτωμένα. Το Παν/μιο ποτέ δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Άλλωστε στον Θεόφιλο οφείλονται κι άλλα γνωστά κτήρια που ακόμη στολίζουν την Αθήνα - Ζάππειο, Αστεροσκοπείο. Ο Χριστιανός απ' όσο θυμάμαι μόνο το μέγαρο Καντακουζηνού ξεκίνησε, που όπως είναι τώρα δεν μπορώ να πω ότι έχει τίποτε το ωραίο, αλλά δεν ξέρω πώς θα ήταν αν χτιζόταν σύμφωνα με τα σχέδιά του.
 
Αιδ' εισ' Αδριανού και ουχί Θησέως πόλις

Όχι, δεν έχω διαβάσει την επιγραφή ο ίδιος. Ντρέπομαι να πω ότι έχω περάσει χιλιάδες φορές από εκεί αλλά δεν έχω επισκεφτεί ποτέ το Ολυμπιείο. Αλλά ξέρω γι' αυτές, παρόλο που με μπερδεύουν διότι υποτίθεται ότι η συγκεκριμένη είναι στην ανατολική πλευρά, την οποία βλέπουμε, παρόλο που η "Αδριανούπολη" είναι απο πίσω μας κι από την τρούπα βλέπουμε τας Αθήνας, Θησέως την πριν πόλιν. Είναι κάτι σαν να πηγαίνεις τουαλέτα και το "Ανδρών" να το γράφουν από τη μέσα μεριά της πόρτας. Αλλά αυτοκράτορας ήταν αυτός, ποιος να τολμήσει να του πει "Αύγουστε, ανάποδα τις βάζεις τις επιγραφές"?
 
Και από τα Χριστούγεννα ξανά σε καλοκαιρινή διάθεση. Πριν από 100 και χρόνια η Σαντορίνη. Διακρίνονται τα υπόσκαφα, τοτε σπίτια των πολύ φτωχών, σήμερα θέρετρα των πολύ πλουσίων.

1518397.jpg
 
Η Πλατεια Ομονοιας τον Μαρτιο του 1959
Προβολή συνημμένου 214073

Αχ αυτή η πλατεία Ομονοίας..

Όμορφη ήταν τότε αλλά ένα πράγμα που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί απο τότε δεν είχε φυτεμένο εκεί ούτε ένα δέντρο; θα ήταν πολύ πιο ωραία αν είχε περιμετρικά και δεντράκια και γρασίδι.

Φαντάζομαι ότι και τότε το καλοκαίρι θα έβραζε ο τόπος απο την ζέστη όπως και τώρα απο το τσιμέντο.
 
Το Αλγκόν "Πέρνεται εύκολα" λέει η ανορθόγραφη διαφήμιση στον ηλεκτρικό.

Βοήθεια, απόστρατοι ναύτες συμφορουμίτες: Πού υπηρετούσε ο μειδιών ελαφρομυστακοφόρος ναύτης? Μεγάλωσα τη φωτό όσο μπορούσα να δω τι έγραφε η κορδέλα της ασπιρίνης, κι απ' ό,τι είδα λέει "ΣΩΜΑ" Αλλά δεν μπορεί να ήταν πολυσύλλαβο σώμα διότι θα ήταν τελείως ασύμμετρο, και εδώ τα προσέχαμε αυτά το 1990 δεν θα τα προσέχανε το 1953?

Πλατεία Ομονοίας: Τουλάχιστον κάποια εποχή απόκτησε γκαζόν (έτσι τη θυμάμαι) κι έτσι όταν έβραζε ο τόπος τουλάχιστον τα μυρμήγκια είχαν σκιά
 
Το Αλγκόν "Πέρνεται εύκολα" λέει η ανορθόγραφη διαφήμιση στον ηλεκτρικό.

Βοήθεια, απόστρατοι ναύτες συμφορουμίτες: Πού υπηρετούσε ο μειδιών ελαφρομυστακοφόρος ναύτης? Μεγάλωσα τη φωτό όσο μπορούσα να δω τι έγραφε η κορδέλα της ασπιρίνης, κι απ' ό,τι είδα λέει "ΣΩΜΑ" Αλλά δεν μπορεί να ήταν πολυσύλλαβο σώμα διότι θα ήταν τελείως ασύμμετρο, και εδώ τα προσέχαμε αυτά το 1990 δεν θα τα προσέχανε το 1953?

Πλατεία Ομονοίας: Τουλάχιστον κάποια εποχή απόκτησε γκαζόν (έτσι τη θυμάμαι) κι έτσι όταν έβραζε ο τόπος τουλάχιστον τα μυρμήγκια είχαν σκιά
Λιμενικό Σώμα?
 
Πίσω
Μπλουζα