Bajar
RetroWannaBe
- Αντιδράσεις
- 7.289
Πράγματι. Το αστείο είναι ότι μικρός την είχα μάθει "Βαλλιάνειο Βιβλιοθήκη", όχι "Εθνική" κι έτσι μου έρχεται να την αποκαλώ. Καλά, τώρα έχει και νόημα αυτό, αφού η βασική Εθνική Βιβλιοθήκη έχει φύγει από εκεί. Πάντως προτιμώ τα κτήρια της Βιβλιοθήκης και της Ακαδημίας (έργα του Θεόφιλου Χάνσεν) από το Πανεπιστήμιο (έργο του αδελφού του, Χριστιανού). Μου φαίνονται πιο ελαφρά και χαριτωμένα. Το Παν/μιο ποτέ δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Άλλωστε στον Θεόφιλο οφείλονται κι άλλα γνωστά κτήρια που ακόμη στολίζουν την Αθήνα - Ζάππειο, Αστεροσκοπείο. Ο Χριστιανός απ' όσο θυμάμαι μόνο το μέγαρο Καντακουζηνού ξεκίνησε, που όπως είναι τώρα δεν μπορώ να πω ότι έχει τίποτε το ωραίο, αλλά δεν ξέρω πώς θα ήταν αν χτιζόταν σύμφωνα με τα σχέδιά του.
Τα έργα του Θεόφιλου θα τα χαρακτήριζα ελαφρά με την έννοια της λιτότητας ίσως. Τουλάχιστον το κτήριο της Ακαδημίας που το γνωρίζω καλά μέσα έξω μόνο ως λιτό δείγμα νεοκλασικισμού θα το χαρακτήριζα. Νομίζω ότι επηρεαζόταν από την ιστορία του τόπου κυρίως και δευτερευόντως από το τοπίο, ίσως να κάνω και λάθος αλλά το παρατηρώ και στα κτήρια της Βιέννης. Ο Χριστιανός πάλι μου φαίνεται λίγο πιο φλύαρος. Το μέγαρο Καντακουζηνού ίσως είναι το πιο λιτό από όσα μας άφησε στην Αθήνα, σε αντίθεση με το Οφθαλμιατρείο ας πούμε ή την Αγγλικανική εκκλησία. Αλλά και πάλι είναι η δική μου οπτική και δεν είμαι αρχιτέκτων. Θα ήταν ωραίο πάντως να βλέπαμε το μέγαρο Καντακουζηνού σε ρετρό φωτογραφία.