Παρουσίαση HP T5710 thin client για retrogaming.

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Ξανανεβαζω ενα post που χαθηκε στο Μεγαλο Κραχ. Προσωρινά οι φωτογραφίες δεν θα ειναι σε album, αλλα ελπιζω σύντομα να διορθωθει και αυτο. :thumbup:

Εδω και καιρο παρακολουθω στο youtube το καναλι philscomputerlab που εκτος των αλλων ασχολειται συχνα με το να ρυθμιζει υπολογιστες thin client για χρηση retrogaming (DOS, Win98 και XP). Thin Client ειναι οι υπολογιστες μικρων προδιαγραφων, μεγεθους και καταναλωσης που χρησιμοποιουνται κυριως σαν γραφικα τερματικα σε ταμεια και αλλες θεσεις εργασιας σε επιχειρησεις. Οι εταιριες καθε μερικα χρονια τα αντικαθιστουν μαζικα για πιο νεα μοντελα, με αποτελεσμα να καταληγουν σε sites οπως το ebay για μερικα ευρω.

Στην θεωρια το να χρησιμοποιησει κανεις ενα thin client για DOS ή Win98 gaming δεν ειναι ασχημη ιδεα. Το παροχυμενο hardware και οι χαμηλες επιδοσεις ειναι οτι πρεπει για να δουλεψει κανεις αυτα τα παλιοτερα λειτουργικα και παιχνιδια. Επιπλεον το παρα πολυ μικρο μεγεθος και η χαμηλη καταναλωση ρευματος ειναι οτι πρεπει για οσους εχουν περιορισμενο χωρο. Τελος θα αναφερουμε οτι το WAF ειναι παρα πολυ υψηλο, ειδικα αν συνδιασει κανεις το thin client μας με ενα ασυρματο πληκτρολογιο/ποντικι ωστε να μην υπαρχουν διαφορα καλωδια στην μεση.

Στην πραξη ομως τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα. Μπορει το hardware να ειναι παλιο αλλα δεν ειναι αρκετα παλιο ωστε να μην υπαρχουν θεματα συμβατοτητας με τα διαφορα παιχνιδια. Επιπλεον καμια φορα δεν υπαρχουν drivers για τα παλιοτερα λειτουργικα. Τελος η επεκτασιμοτητα ειναι παντα σημαντικο προβλημα σε τετοιους υπολογιστες.

Ειχα λοιπον και εγω τις επιφυλαξεις μου, αλλα αποφασισα να ασχοληθω λιγο με το αθλημα, να πειραματιστω και εγω να δω αν οντως ειναι ετσι απλα τα πραγματα οπως τα αναφερουν οι philscomputerlab και σια.

Απεκτησα λοιπον για λιγα ευρω δυο HP T5710 και τα αντιστοιχα τροφοδοτικα τους. Το Τ5710 εχει επεξεργαστη Transmeta Crusoe 800MHz, 256MB DDR2 SODIMM αναβαθμιζομενη, καρτα γραφικων Ati Radeon 7000M και δισκο DOM 256MB (flash με 44 pin interface). Επιπλεον εχουν ολα τα κλασσικα, καρτα ηχου, 100mbit ethernet, σειριακη, παραλληλη κλπ. Εχει μονο μια PS/2 θυρα. Συνοδευεται απο βαση για στεκει ορθιο, αλλα μπορει να ειναι και οριζοντιο.

Να μερικες φωτογραφιες.

PA085377.JPG
PA085378.JPG
PA085379.JPG

Ας δουμε τωρα πως θα αποκτησουμε προσβαση στο εσωτερικο. Με δυο βιδες αφαιρουμε την βαση.

PA085382.JPG

Ξεβιδωνουμε δυο βιδες στο πισω μερος

PA085383.JPG

Αφαιρουμε το πανω πλαστικο καλυμμα

PA085384.JPG

Ξεβιδωνουμε δυο βιδες στα πλαγια.

PA085385.JPG

Προσεκτικα σηκωνουμε το μεταλλικο περιβλημα. Πανω του ειναι στερεωμενο το ηχειο που συνδεεται με ενα καλωδιο στην μητρικη.

PA085386.JPG

Το εσωτερικο του υπολογιστη. Βλεπουμε την μνημη (SODIMM), δυο ψυκτρες για τον επεξεργαστη και την καρτα γραφικων, το DOM 256mb και ενα PCI slot.

PA085387.JPG

Ας δουμε τωρα πως μπορουμε να αναβαθμισουμε την χωρητικοτητα του υπολογιστη μας. Οπως προειπαμε εχει ενα IDE interface 44 pin (οπως αυτα που συνανταμε σε παλια φορητα). Το interface αυτο εμπεριεχει εκτος απο τα δεδομενα και τα 5v που χρειαζονται για να τροφοδοτησουν την συσκευη. Προτιμησα το κλασσικο ide 44 pin σε CF adapter συνοδευομενο απο μικρου μηκους καλωδιο. Το συγκεκριμενο σετακι ειναι πολυ δημοφιλες στον χωρο της Amiga, για μπορει να χρησιμοποιηθει για να αναβαθμισει Amiga 600 και 1200.

PA085381.JPG

Για να αφαιρεσουμε το DOM πιεζουμε το πλαστικο στηριγμα στο μπροστινο μερος του module μεχρι να απασφαλισει και μετα σηκωνουμε προσεκτικα το module απο την θεση του.

PA085388.JPG

Μετα καρφωνουμε το καλωδιο, προσεχωντας να το τοποθετησουμε οπως στην φωτογραφια, γιατι αν το βαλουμε αναποδα μπορει να εχουμε πυροτεχνηματα, λογω του οτι περνανε 5v μεσα απο το καλωδιο.

PA085389.JPG

Αρχικα ηθελα να δοκιμασω να εγκαταστησω MSDOS, συγκεκριμενα την εκδοση 7.1 CDU, που ειχα χρησιμοποιησει παλιοτερα στο ALS Pentium 75. Εδω θελω να κανω μια παρενθεση και να ασχοληθω λιγο με το τι media μπορει να χρησιμοποιησει κανεις τετοιους adapters. Εχω ακουσει να λεγεται οτι μπορει κανεις να χρησιμοποιησει CF to SD adapter και να χρησιμοποιησει SD καρτες αντι για CF. H εμπειρια μου ομως ηταν οτι τουλαχιστον στο DOS αυτο δεν ισχυει. Χρησιμοποιησα δυο διαφορετικες μαρκες CF to SD adapters και διαφορες SD και microSD καρτες (μεσω μετατροπεα) χωρις καμια επιτυχια. Ο installer του dos λεει οτι φορμαρει την καρτα κανονικα, αλλα μετα την επανεκινηση δεν εχει γινει τιποτα. Αν προετοιμασω την καρτα με partition κλπ απο τον υπολογιστη μου, μολις την βαλω στο ρετρο pc και προσπαθησω να κανω εγκατασταση dos, αντιγραφει τα αρχεια κανονικα αλλα δεν μπορει να bootαρει παρολο που ολα φαινονται σωστα (active partition κλπ). Τελικα επεστρεψα σε μια καλη παλιομοδιτικη CF καρτα και εκανα την δουλεια μου σωστα και με την πρωτη.

PA095395.JPG

Τελικα εγκατεστησα το MSDOS 7.1 CDU απο δυο δισκετες με ενα usb floppy.

PA085391.JPG
PA085390.JPG

Επομενο βημα, ο ηχος. Δυστυχως η onboard καρτα ηχου δεν εχει drivers για dos οποτε πρεπει να βρουμε μια αλλη λυση. Για να μπορεσουμε να χρησιμοποιησουμε το PCI slot χρειαζομαστε εναν PCI slot riser για να μην βρισκει η καρτα πανω στην μητρικη. Βρηκα το αυθεντικο riser της hp στο ebay.

PA095399.JPG

Αποφασισα να χρησιμοποιησω μια Sound Blaster Live! για ηχο στο DOS. Εχει drivers και λεγεται οτι δουλευει καλα σε DOS και προσφερει SB16 συμβατοτητα, οχι μονο SB Pro, οπως πολλες αλλες καρτες. Η συγκεκριμενη ειναι η εκδοση 5.1 (SB0060), οχι οτι εχει ιδιαιτερη σημασια.

PA095396.JPG

Φωτογραφιες αφου τα εβαλα ολα στην θεση τους.

PA095400.JPG
PA095401.JPG

Δυστυχως για μια ακομα φορα, φτασαμε στην πηγη αλλα νερο δεν ηπιαμε. ο driver της καρτας ηχου φορτωνει κανονικα, ακομα και το διαγνωστικο λεει οτι ολα ειναι οκ, αλλα δεν ακουγεται κανενας ηχος. Δοκιμασα την καρτα ηχου σε ενα σαραβαλο με pci slots και windows 10. Με τον KX Project driver κελαιδαει κανονικα και με το νομο. Θα κανω και αλλες δοκιμες στο T5710, αλλα δεν το βλεπω να συμβαινει.

PA095402.JPG

To be continued.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πολύ ωραία προσπάθεια βασισμένη σε μια εξαιρετική ιδέα!

Έχω κι εγώ ένα από αυτά τα thin client pcs, με 486 επεξεργαστή παρακαλώ, που με την βοήθεια μιας Sound Blaster Pro έχει μετατραπεί σε ένα άριστο DOS box για παλιομοδίτικο gaming. Έτσι μικρό και χαριτωμένο που είναι, μου φέρνει κάτι σαν "μεγάλη" neogeo cart ή τέλος πάντων σαν μια γλυκιά κονσολίτσα για άμεση χρήση, χωρίς πολλά πολλά σούπα μούπες. Ναι, στην CF, τέτοια του έχω βάλει κι εγώ μαζί με τον Κινέζικο αντάπτορα -> combo που δουλεύει περίφημα, ενώ με το boot μπαίνει σε χρόνο dt μέσα στο γνωστό γαλάζιο (αλλά όχι τρομακτικό LOL!) Νorton Commander περιβάλλον. Aπό εκεί και πέρα όλα είναι σαν περίπατος στο πάρκο.

Αναμένω με ενδιαφέρον το part II ;)
 
μέσα στο γνωστό γαλάζιο (αλλά όχι τρομακτικό LOL!) Νorton Commander περιβάλλον

Αν δεν εχεις δει το Total Dos Launcher, σου προτρεπω να το κανεις ενα test drive. Εγω πλεον το χρησιμοποιω παντου.

Αναμένω με ενδιαφέρον το part II

Εχω υλικο για πολλα parts ακομα. Ειχα ηδη γραψει το δευτερο και το τριτο μερος, αλλα τα εφαγε ο hacker! Σιγα σιγα θα ξαναμπουν ολα.
 
Ειπα να αφησω στην ακρη προσωριμα την εγκατασταση MSDOS και να δοκιμασω τα windows 98.

Απο την εποχη που τα στηναμε μαζικα, μου εχουν μεινει ghost images με εγκατεστημενα windows 98 second edition και office 2000, τοσο σε ελληνικα οσο και σε αγγλικα. Με αυτα γλυτωναμε πολυτιμο χρονο στις εγκαταστασεις καινουριων υπολογιστων κλπ. Εβαλα και εγω μια CF καρτα στον υπολογιστη μου και χρησιμοποιησα τον ghost client για windows για να περασω το αγγλικο image στην καρτα. Αφου περαστηκε το image, εβαλα μεσα και τους απαραιτητους drivers και χρησιμα utilities.

Image1.jpg

Αφου ολοκληρωθηκε η διαδικασια επεστρεψα την καρτα στο T5710 και προσπαθησα ανεπιτυχως να bootαρω win98se. Εφτιαξα λοιπον μια bootable δισκετα win98se, εκανα boot με το usb floppy και ετρεξα τις εντολες fdisk /mbr και sys c: . Μετα απο αυτα τα windows ξεκινησαν κανονικα απο την CF καρτα. Πανε πολλα χρονια απο την τελευταια φορα!

PA175404.JPG

Αμεσως μετα μπηκαμε στην διαδικασια οπου ζηταει drivers. Εδω συναντησα ενα προβληματακι γιατι χρησιμοποιουσα usb πληκτρολογιο και ενω στο dos δουλευε αψογα σε usb legacy mode, τα windows ανιχνευαν και εκαναν reset τον usb controller με αποτελεσμα να σταματαει να δουλευει το πληκτρολογιο και να μην μπορω να προχωρησω παρακατω. Το προβλημα λυθηκε με την χρηση ενος κλασσικου PS/2 πληκτρολογιου. Με ειχε πιασει μια απιστευτη τεμπελια και βαριομουν να σηκωθω απο την καρεκλα και να ψαξω στην ντουλαπα για ενα απλο usb ποντικι, οποτε προχωρησα αποντικος. Ετσι κι αλλιως τα win98se ειναι ενα απο τα καλυτερα λειτουργικα για χειρισμο με το πληκτρολογιο.

PA175403.JPG

Με τα πολλα φτασαμε στην κλασσικη επιφανεια εργασιας.

PA175405.JPG

Ωρα για να βαλουμε drivers. Εδω ειχα μια σημαντικη διαφοροποιηση απο τα οσα αναφερει ο philscomputerlab, αφου οι inf drivers απλα σκαγανε πριν ολοκληρωθει η εγκατασταση. Τελικα εγκατελειψα την προσπαθεια.

PA175406.JPG

Βεβαιως ακομα και ο driver των windows για τον controller ειχε θαυμαστικο, μεχρι που συνειδητοποιησα οτι το συγκεκριμενο motherboard εχει μονο ενα ide καναλι και οχι δυο, οπως η συντρικη πλειοψηφια των EIDE controllers. Αφου το δηλωσα ετσι στα windows ολα εκατσαν σωστα. Οι via inf drivers ομως ακομα δεν συνεργαζονταν. Δεν εχει ιδιαιτερη σημασια ομως.

PA175407.JPG

Μην ξεχασουμε να ενεργοποιήσουμε το dma στο δισκο (την CF καρτα μας).

PA175408.JPG

Πλεον μπορουμε να περασουμε ολους τους αλλους drivers χωρις σημαντικα προβληματα. Επελεξα να απενεργοποιησω την καρτα δικτυου γιατι προσθετει καθυστερήσεις στα windows 9x και ετσι κι αλλιως δεν εχω καμια πρόθεση να υποβαθμίσω την ασφαλεια του δικτου μου συνδέοντας εναν υπολογιστη με win98se! Δεν ξεχναμε να εγκαταστησουμε και τον via usb 2.0 driver.

Αφου ξεμπερδεψουμε με τους drivers, ωρα να εγκαταστησουμε καποια χρησιμα utilities, οπως ενα directx runtime και ενα προγραμμα για εικονικο cd. Επελεξα την πιο προσφατη εκδοση του directx 9 runtime που ειναι συμβατη με τα win98se. Η εγκατασταση ηταν απροβληματιστη. Μακαρι να μπορουσα να πω το ιδιο και για το Daemon Tools 3.47. Αυτη η εκδοση ειναι η τελευταια που ηταν συμβατη με win98se. Αλλα μου πηρε μιση ντουζινα εγκαταστασεις και απεγκαταστασεις μεχρι να κατσει σωστα και δοκιμασα ενα σωρο γιατροσοφια που βρηκα στο web γιατι δεν ειμαι ο μονος που εχει προβληματα με δαυτο. Αφου τελικα εγκατεστησα τον virtual scsi driver χειροκινητα τοτε εκατσε και το setup.

Ειχα ριξει μερικα iso images απο παιχνιδακια στην CF καρτα και πηγα να κανω κατι mount οταν συναντησα το επομενο προβλημα. Το interface του Daemon tools δεν παιζει χωρις ποντικι! Αντι να ξεβαρεθω και να σηκωθω να ψαξω για ενα ποντικι, εφτιαξα ενα association με το εκτελεσιμο του Daemon Tools και αφου βρηκα τις command line παραμετρους, εκανα μια επεμβασουλα στο registry για να μπορω να φορτωνω images ανευ ποντικιου.

Μετα απο ολα αυτα ημουν ετοιμος για ενα παιχνιδακι. Εκανα mount και εγκατεστησα την windows εκδοση του Need For Speed: Special Edition. Διαπιστωσα με εκπληξη οτι το παιχνιδι επαιξε αψογα με την πρωτη, παρολο που εχει κακιστη φημη οτι ειναι εξαιρετικα buggy.

PA175409.JPG
PA175410.JPG
PA175411.JPG

Στο επομενο επεισόδιο: κι αλλα ενδιαφεροντα πραγματα να κανουμε στα windows, κι αλλα παιχνιδια!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ενα ακομα post που χαθηκε οταν επεσε το forum.

Εφόσον ολοκληρωσουμε την εγκατασταση του υπολογιστη μας και κλεισουμε το κουτι τοτε θα ειναι δυσκολο να προσθετουμε καινουρια αρχεια (= παιχνιδια :cool: ). Ειδικα αφου η συνδεση μεσω δικτυου δεν ειναι ιδιαιτερα επιθυμητη λογω προβληματων ασφαλειας.

Για αυτο το λογο θα προσπαθησουμε να κανουμε τα win98se να συνεργαστουν με συσκευες usb mass storage και πιο συγκεκριμενα usb sticks. Απο την μανα τους τα windows δεν εχουν αυτη την δυνατοτητα και τα χρονια εκεινα ολα τα usb sticks και εξωτερικοι δισκοι συνοδευονταν απο drivers. Σημερα πλεον υπαρχει μια ολοκληρωμενη λυση για το θεμα αυτο και λεγεται Native USB disk driver for Win98SE. H εγκατασταση ειναι γρηγορη και απροβληματιστη.

PA205414.JPG

Πλεον εφόσον συνδεσουμε usb stick στον υπολογιστη μας εμφανιζεται το κλασσικο εικονιδιο αποσυνδεσης στο tray και εχει το δικο του εικονιδιο και drive letter στον explorer.

PA205415.JPG
PA205416.JPG

Αυτο ομως ειναι η μιση νικη, γιατι τα win98se υποστηριζουν εως και FAT32 το οποιο ειναι παροχυμενο και δεν συνανταται συχνα την σημερον ημερα. Υπαρχουν διαφορες λυσεις για υποστηριξη NTFS σε win98se, αλλα δεν δουλευουν ολες εξισου καλα.

Αποφασισα αρχικα να εγκαταστασω το NTFS for Windows 98 της εταιριας Winternals. Η εγκατασταση ειναι εξαιρετικα πολυπλοκη, αφου πρεπει να βρουμε καποια αρχεια απο νεότερες εκδοσεις windows για να λειτουργησει. Καπου ειχα δει οτι θα δουλευε και με αρχεια απο winxp, και οντως η εγκατασταση ολοκληρωθηκε φυσιολογικα, αλλα οταν πηγα να προσπελασω ενα usb stick φορμαρισμενο σε NTFS εσκασαν τα windows. Δαγκωσα την σφαιρα λοιπον και κατεβασα ενα iso απο windows 2000, εκανα extract και expand τα απαραιτητα αρχεια, επανελαβα την διαδικασια της εγκαταστασης. Πλεον δεν εσκαγαν τα windows, απλα δεν εκανε τιποτα.

PA225417.JPG
PA225418.JPG

Τελικα επελεξα να χρησιμοποιησω το NTFS for Win98 της εταιριας Paragon. Εγκατασταθηκε ευκολα και δουλεψε με την πρωτη. Οτιδηποτε usb stick δοκιμασα, απο το παλιοτερο 512mb usb 2.0 εως την τελευταια λεξη της τεχνολογιας 64gb usb 3.0 ολα δουλεψαν σωστα. Ομολογουμένως η αντιγραφη αρχειων ειναι αρκετα αργη :sleep: , αλλη τουλαχιστον ειναι απροβληματιστη.

PA225419.JPG

Εχοντας πια εναν απλο τροπο να μεταφερουμε παιχνιδια στον υπολογιστη μας, ας δουμε και πως θα τα παιξουμε. Ως εχει το μηχανημα δεν εχει game port (db15) για να βαλουμε κλασσικο joystick. Αυτο ομως δεν ειναι προβλημα, γιατι μια ενδιαφερουσα παρενέργεια της εγκατάστασης του Native USB disk driver ειναι πλεον υποστηριζονται παντως τυπου usb χειριστήρια. Για του λογου το αληθες δοκιμασα με απολυτη επιτυχια το κλασσικό ασύρματο gamepad Logitech Cordless Rumblepad 2! Ξεχασα να βγαλω φωτογραφία.

Καλα ολα αυτα, αλλα ας δουμε κανα παιχνιδι.

Expendable. Εχω καλες αναμνησεις παιζοντας αυτο το παιχνιδι με την αγαπημενη μου Matrox G400 MAX (Bump mapping κανεις; ). Εδω αρχικα ειχα προβληματα γιατι το παιχνιδι δεν ξεκιναγε, αλλα μια αναζητηση στο web μας παραπεμψε στην command line παραμετρο nocputest. Πλεον το παιχνιδι παιζει με ολα τα καλουδια (trilinear filtering κλπ) ενεργοποιημενα και συνεργαζεται αρμονικα και με το usb gamepad. Εξαιρετικα απολαυστικο παιχνιδι.

PA225422.JPG
PA235423.JPG

Quake 2. Παλιες δοξες. Αφου τρεξουμε το παιχνιδι πρεπει πρωτα να ενεργοποιησουμε το opengl hardware acceleration και μετα μπορουμε να κανουμε τις ρυθμισεις μας. Το παιχνιδι παιζει παρα πολυ καλα. Μην με ρωτατε για benchmarks κλπ γιατι οταν πατησα τα 25 διαπιστωσα οτι σπαταλαω δραματικα περισσοτερο χρονο τρέχοντας benchmarks παρα παίζοντας τα παιχνιδια και απο τοτε τα εκοψα μαχαιρι.

PA175412.JPG
PA235424.JPG

Στο επομενο επεισόδιο. Εξελίξεις στο μέτωπο του DOS και οχι μονο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μετα την σχετικα καλη τυχη που ειχαμε στα windows, ειπα να ξανασχοληθω λιγακι με το DOS.

Ακολουθωντας τα οσα εκανε ο philscomputerlab στο σχετικο video απεκτησα και εγω μια ιδια καρτα με αυτη που προτεινε (Terratec Promedia ttsolo1-nl).

PA275428.JPG

Την συνδεσα στο PCI Riser και ακολουθησα τις οδηγιες με τον driver που βρηκα στο συνοδευτικο website του philscomputerlab. Το αποτελεσμα μια τρυπα στο νερο. Μουγκα στην στρουγκα. Ακομα χειροτερα ο driver παγωνει τον υπολογιστη οποτε καθε δοκιμη που κανουμε, οποτε θελει ολοκληρη μανουβρα για να μπει ξανα κανεις στο dos. Με τα πολλα και με τα 1000 γιατροσοφια, τελικα βρηκα την λυση. Διεγραψα τους drivers και αγνοησα εντελως τις οδηγιες του philscomputerlabs και ολα δουλεψαν αψογα.

PA275431.JPG

Γρηγορο test στο doom 2. Ολα αψογα.

PA285432.JPG
PA285437.JPG

Screamer, full high quality τελειο. Σε αυτες τις ρυθμισεις το ALS Pentium 75 δεν μπορουσε να ανταπεξελθει.

PA285438.JPG
PA285439.JPG
PA285440.JPG

Ομως δεν ειναι ολα τελεια στην χωρα του DOS. To Monkey Island δεν τρεχει με adlib support. Γνωστο bug σε υπερβολικα γρηγορους υπολογιστες. Δεν ειμαι σιγουρος αν μπορουμε να μειωσουμε τις επιδοσεις του συγκεκριμενου μηχανηματος. Θα το διευρευνησω καποια αλλη στιγμη.

PA285441.JPG

Ικανοποιημενος απο το τρεχον setup, ειπα να διευρευνησω την πιθανοτητα να κλεισει το κουτι με την επιπλεον καρτα ηχου. Η παρακατω φωτογραφια παρουσιαζει το προβλημα.

PA285444.JPG

Η μονη λυση που μου ηρθε στο μυαλο ειναι ενα pci bus extender με ευκαμπτη καλωδιοταινια. Ηλπιζα οτι με κατι τετοιο θα μπορουσα να μανουβραρω την καρτα ηχου μεσα στο κουτι.

PA275430.JPG

Αμ δε! Ο υπολογιστης ξεκιναει κανονικα, φτανει στο dos και παγωνει. Οτι και αν δοκιμασα κανει το ιδιο ακριβως πραγμα, οποτε η ιδεα αυτη απορριπτεται.

PA285442.JPG

Μου ηρθαν μερικοι ακομα μετατροπεις 44 pin και μια ακομη καλωδιοταινια δυο θεσεων απο το Amigakit. Ο μετατροπεας CF οπως περιμεναμε δουλεψε απροβληματιστα.

PA275429.JPG
PA285443.JPG

Ο ενεργος μετατροπεας sd δουλεψε και αυτος χωρις προβλημα. Εκανα μια εγκατασταση dos απο floppies και επαιξε με την πρωτη κανονικα.

PA285445.JPG
PA285446.JPG
PA285447.JPG

Τελος συνδεσα τους δυο CF adapter με την καλωδιοταινια δυο θεσεων. Στον δευτερο adapter αλλαξα το jumper απο master σε slave. Αν και το bios δειχνει μονο ενα δισκο, αναγνωριζονται και οι δυο φυσιολογικα.

PA285448.JPG
PA285451.JPG

Αυτα για την ωρα. Στο επομενο επεισόδιο, θα δουμε δεν εχω αποφασισει ακομα!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Άψογος. Μια ερώτηση αν μπορείς σε παρακαλώ, πες μου αν είχες προβλήμστα με τους CF IDE adaptors. Βρήκα 6 υπολογιστές στον τοπικό μας κάδο ανακύκλωσης και σκέφτομαι πολύ σοβαρά μια τέτοια λύση μια και οι σκληροί που είχαν μέσα είναι όλοι εν μεροι προβληματικοί, λογικό μετά από 20 χρόνια.
 
Οπως γραφω στο πρωτο post του thread ποτε δεν ειχα προβλημα με CF to ide adapter. Μοναδικη φορα που ειχα θεμα ηταν οταν προσπαθησα να τον χρησιμοποιησω μαζι με CF to SD adapter.

Εχω χρησιμοποιησει CF to ide adapter στα:
IBM XT 5160
IBM XT 5162
SAMSUNG SPC 3000
SAMSUNG SPC 3000V
ALS PENTIUM 75
Κατασκευη 286
Κατασκευη 386

Ολα δουλευουν απροβληματιστα (το 5162 που το πουλησα και δεν ξερω πλεον τι κανει!)
 
Αψογος @freaktmp . Θελω να σε ρωτησω αν εχεις σκεφτει να εγκαταστησεις τα Windows 98 second edition service pack 3.64
Υποτιθεται πως ειναι η συμβατοτερη και σταθεροτερη εκδοση των 98ριων, αλλα δεν εχω ιδεα πως θα συμπεριφερονται στο συστημα σου.
 
Οπως γραφω στο πρωτο post του thread ποτε δεν ειχα προβλημα με CF to ide adapter. Μοναδικη φορα που ειχα θεμα ηταν οταν προσπαθησα να τον χρησιμοποιησω μαζι με CF to SD adapter.

Εχω χρησιμοποιησει CF to ide adapter στα:
IBM XT 5160
IBM XT 5162
SAMSUNG SPC 3000
SAMSUNG SPC 3000V
ALS PENTIUM 75
Κατασκευη 286
Κατασκευη 386

Ολα δουλευουν απροβληματιστα (το 5162 που το πουλησα και δεν ξερω πλεον τι κανει!)
Σε ευχαριστώ πολύ. Αυτά τα ανταπτοράκια είναι πολύ ωραία λύση ειδικά σήμερα που ακόμα και να βρεις δίδκους δεν ξέρεις σε τι κατάσταση είναι μια και είναι παμπάλαιοι. Θα κοιτάξω σε κάτι παρόμοιο!
 
Αψογος @freaktmp . Θελω να σε ρωτησω αν εχεις σκεφτει να εγκαταστησεις τα Windows 98 second edition service pack 3.64
Υποτιθεται πως ειναι η συμβατοτερη και σταθεροτερη εκδοση των 98ριων, αλλα δεν εχω ιδεα πως θα συμπεριφερονται στο συστημα σου.

Αν απλα θες ενα gaming pc δεν υπαρχει λογος να χασεις το χρονο σου. Δεν ειναι πιο συμβατο και σιγουρα δεν ειναι πιο σταθερο. Ισως να βοηθησει λιγο να τρεξεις καποια μεταγενεστερα προγραμματα, να surfαρεις στο web κλπ, αλλα εγω δεν θελω να κανω ουτε το ενα, ουτε το αλλο!
 
Αν απλα θες ενα gaming pc δεν υπαρχει λογος να χασεις το χρονο σου. Δεν ειναι πιο συμβατο και σιγουρα δεν ειναι πιο σταθερο. Ισως να βοηθησει λιγο να τρεξεις καποια μεταγενεστερα προγραμματα, να surfαρεις στο web κλπ, αλλα εγω δεν θελω να κανω ουτε το ενα, ουτε το αλλο!
Το τρεχουν φιλοι σε υπολογιστες που εχουν καθαρα για παιχνιδια, οχι για να προσομοιωσουν συγχρονες λειτουργιες σε παλιους υπολογιστες. Δεν γνωριζω για ασυμβατοτητες με το thin client σου, αλλα στα φορουμς τους το χρησιμοποιουν σε διαφορα κουλα συστηματα. Η τελευταια εκδοση 3.65 φαινεται πολυ σταθερη, υπαρχει και lite παντως για οσους εχουν τυγχων προβληματα.
Παρεπιπτωντος και τα 2 προγραμμα που χρησιμοποιεις υπαρχουν στη τελευταια εκδοση και λειτουργουν κατευθειαν απροβληματιστα.
 
Ηρθαν ακομα δυο μετατροπείς απο 44 pin ide σε SATA. Εχουν ενα jumper (υποθετω για master/slave). Σε εμενα δούλεψε με το jumper ανοικτο.

PC265541.JPG
PC265542.JPG

Ειχα κατι αρχαιους δισκους 2.5'' 320GB SATA. Για να μην ξανακανω ολη την δουλεια που ειχε γινει πριν εκανα ghost τις CF στους δυο δισκους. Επειδη τα windows 98 se απο την μανα τους δεν υποστηριζουν δισκους πανω απο 128gb εκανα προσωρινα partitions λιγο μικροτερα απο 128gb.

Ο δισκος χωραει μεσα στο εσωτερικο του υπολογιστη χωρις προβληματα και το καπακι κλεινει κανονικα.

PC265540.JPG

Το ολο πραγμα δουλεψε με την πρωτη και μολις μπηκα στα windows εγκατεστησα το ανεπίσημο patch που επιτρεπει μεγαλύτερους δισκους. Κανονικα θα επρεπε να το ειχα τρέξει στην CF πριν κανω το ghost, αλλα γεράματα ειναι αυτα, το μυαλο δεν παίρνει τις στροφές που έπαιρνε παλιότερα.

PC265538.JPG

Πλεον εχω απειρο χωρο να εγκαταστήσω πολλα ωραία παιχνιδάκια.

Ξεκινησα με το πολυαγαπημένο μου Moto Racer. Εγκατεστησα και το επισημο patch. Το παιχνιδι δουλευει αψογα και ειναι καθαροαιμη απολαυση.

PC265518.JPG
PC265519.JPG

Συνεχεια με Tomb Raider 2. Μου εσπασε τα νευρα μεχρι να βρω μια σωστη εκδοση και ακομα και εκεινη η εκδοση ειχε λαθος crack, οποτε εφαγα ακομα περισσοτερο χρονο μεχρι να βρω το σωστο crack. Αφου εγιναν ολα αυτα, μετα δουλεψε τελεια. Πιο old school δεν γινεται!

PC265522.JPG
PC265526.JPG

Ειπα μετα να ασχοληθω λιγο και με το θεμα 3dfx emulation. Πρωτη φορα ασχολούμαι με glide wrappers για windows 98. Δοκιμασα εναν σκασμό και τα αποτελεσματα ηταν τοσο ασχημα που κοντεψα να τα παρατησω μεχρι που βρηκα το zeckensack's glide wrapper. Αυτο εγκαταστάθηκε και λειτουργησε απροβλημάτιστα απο την πρωτη στιγμη χωρις καμια άλλη ρύθμιση!!!

PC265539.JPG
PC265537.JPG

Ας δουμε δυο παραδείγματα παιχνιδιων. Diablo 2.

PC265527.JPG

Μεσα στα αρχεια του παιχνιδιου υπαρχει ενα εκτελέσιμο που μας επιτρεπει να διαλέξουμε απο τα modes που υποστηρίζει ο υπολογιστής μας.

PC265529.JPG

3dfx emulation

PC265528.JPG

direct3d

PC265530.JPG

Και στις δυο περιπτώσεις το παιχνιδι παιζει άψογα.


Unreal. Δυσκολο παιχνιδι να κατσει σωστά γιατι αρχικα ηταν εξαιρετικά απαιτητικό και buggy. Στην αρχικη εγκατάσταση μας ρωταει αν θελουμε να ενεργοποιήσουμε υποστηριξη 3dfx ή οχι. Για να αλλαξουμε επιλογη πρεπει να παιξουμε με καποια ini αρχεια στον φακελο του παιχνιδιου.

Software renderer. Εξαιρετικά playable.

PC265531.JPG
PC265534.JPG

3dfx emulation. Το frame rate ειναι αισθητα χαμηλοτερο αλλα οχι σε βαθμο που να μην παίζεται καθόλου.

PC265535.JPG
PC265536.JPG

Νομιζω οτι καλυψα επαρκως το θεμα windows 98 gaming στο HP T5710. Στο επομενο επεισόδιο θα κλεισω και το θεμα DOS.
 
Ωρα να κλεισουμε και το δευτερο μισο της εξερεύνησης μας, χρησιμοποιώντας το HP T5710 για DOS gaming.

Χρησιμοποίησα τον δευτερο 44 pin ide to SATA adapter που ειχα προμηθευτεί. Οπως και πριν εκανα ghost την CF καρτα σε εναν παλιο δισκο SATA 2.5'' 320gb. To MSDOS 7.1 δεν μπορει να δει πανω απο 128gb, οποτε εκανα το partition ελάχιστα μικρότερο και άφησα τον υπόλοιπο δίσκο κενο. Εφτιαξα μια εγκατάσταση Total Dos Launcher με ολα τα games απο 1990 εως το 1999 και την πέρασα στο δισκο.

Μεταξυ της κάρτας ηχου και του motherboard ειναι καπως στριμωγμένα τα πραγματα, αλλα με λιγο μανουβραρισμα καταφερα να τοποθετησω τον δισκο ενδιαμεσα, με το απαραιτητο μονωτικό πλαστικο για να μην ακουμπησει πουθενα ο δισκος και εχουμε πυροτεχνήματα.

PC285545.JPG
PC285546.JPG

Επειδη οπως ειχαμε δει το κουτι δεν κλεινει και το μεγαφωνακι ειναι στερεωμένο πανω στο πλαινο του κουτιου, το αφαίρεσα και το τοποθέτησα στο εσωτερικο του κουτιου με ενα αυτοκόλλητο velcro pad.

PC285547.JPG
PC305566.JPG

Ο υπολογιστης μας ειναι έτοιμος για rock'n'roll. :thumbup:

PC305568.JPG

Total Dos Launcher

PC285544.JPG

Beneath the Steel Sky.

PC285543.JPG

Αποφασισα να εξερευνήσω λιγο το θεμα της μείωσης των επιδόσεων, μηπως και μπορεσουμε να παιξουμε και εκεινα τα παιχνιδια που δεν παιζουν σε τοσο γρηγορο υπολογιστη. Ο philscomputerlab ειχε πει στο video του οτι δεν μπορεσε να βρει λυση λογω του εξωτικού επεξεργαστή (Transmeta Crusoe). Προσωπικα δεν δυσκολεύτηκα καθολου. Οτι δοκιμασα επαιξε σε μικροτερο ή μεγαλυτερο βαθμο. Τελικα κατέληξα στο προγραμμα Slowdos που μου εδωσε τα καλυτερα αποτελεσματα και εχει και δυνατότητα να απενεργοποιεί το μεγαφωνακι, κρίσιμο γιατι το συγκεκριμενο κανει τρελο σαματα.

Ας δουμε τα αποτελεσματα του Norton SI πριν και μετα το slowdos.

PC305549.JPG
PC305550.JPG

Πλεον μπορω να τρεξω το Secret of the Monkey Island με ηχο Adlib χωρις προβλημα!

PC305553.JPG

Το Alien Carnage, πριν και μετα το slowdos.

PC305557.JPG
PC305558.JPG
PC305559.JPG

Ενα τελευταιο θεμα που ηθελα να κοιταξω ειναι η δυνατοτητα virtual cd στο dos, μιας και το Total Dos Collection εχει αρχισει να συλλέγει και iso απο παιχνίδια. Υπαρχουν διαφορες λυσεις, αλλα μακραν η καλυτερη απο αποψη λειτουργικότητας και συμβατοτητας ειναι η σουιτα εργαλειων SHSUCD. Παρεχει ενα εξαιρετικο αντικαταστατη του MSCDEX και μια σειρα προγραμματων για virtual CD και DVD απο iso αρχεια καθως και εργαλεια για δημιουργία iso απο το dos κλπ. Ας δουμε ενα πολυ βασικο παράδειγμα.

Με την εντολη SHSUCDHD δημιουργουμε ενα virtual cd με τα περιεχόμενα του iso αρχειου μας.

PC305562.JPG

Με την εντολη SHSUCDX κανουμε mount το virtual cd μας σαν να ηταν πραγματική συσκευή.

PC305563.JPG

Δουλευει αψογα: The adventures of Willy Beamish.

PC305564.JPG
PC305565.JPG

Αυτα για την ωρα. Στο επόμενο και πιθανότατα τελευταίο επεισόδιο, τελικες σκεψεις και συμπερασματα!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Περι thin clients και retrogaming. Επιφανειακα φαινεται ενας επιτυγχημενος συνδιασμος, καθως το μικρο μεγεθος, καταναλωση, κοστος και χαμηλων προδιαγραφων hardware ειναι οτι πρεπει για παλιοτερα λειτουργικα και ευκολη χρηση σε περιορισμενους χωρους. Αν ομως το ψαξουμε πιο πολυ το πραγμα, τοτε βλεπουμε οτι υπαρχουν πολλα σημαντικα εμποδια, οπως η περιορισμενη συμβατοτητα και λειτουργικοτητα των bios, ασυμβατοτητες και ελλειψη χωρου για hardware αναβαθμισεις κλπ. Επιπλεον δεν υπαρχουν παντα drivers για τα ρετρο λειτουργικα. Στην τελικη εχει κανει με την σωστη επιλογη thin client η οποια γινεται δυσκολη γιατι υπαρχουν περιορισμενες πληροφοριες για αυτα, διαφορετικα μοντελα με το ιδιο ή παρομοιο ονομα κλπ. Ακομα πρεπει κανεις να προσεχει στις αγορες thin client οτι θα πρεπει να αποκτησει και το απαραιτητο τροφοδοτικο, ενω σχεδον σιγουρα θα χρειαστει καποιους μετατροπεις κλπ.

PC305569.JPG

HP T5710 και Windows 98. Απ' οτι ειδαμε προκειται για εναν καλο συνδιασμο. Η υπαρξη drivers και η αρκετα καλη για πολλα παιχνιδια καρτα γραφικων πραγματικα απογειωνει την ευχαριστηση μας, ενω με ελαχιστη προσπαθεια μπορουμε να εχουμε πολλα απο τα κομφορ του συγχρονου computing, οπως χρηση usb sticks με NTFS και usb χειριστηρια. Εκτος απο καποια μικροπροβληματακια ολα στηθηκαν και δουλεψαν με την πρωτη. Μεχρι και υποστηριξη Glide σε software ειχαμε. Αν εξαιρεσει κανεις μερικους hi end τιτλους, τα παιχνιδια ειναι εξαιρετικα playable. Εξαιρετικο value for money για τους οπαδους του win9x gaming.

HP T5710 και MSDOS. Δυστυχως εδω τα πραγμα ειναι πολυ πιο δυσκολα και οχι μονο θα πρεπει να επενδυσουμε αρκετα περισσοτερα χρηματα, αλλα και το αποτελεσμα δεν ειναι τοσο μαζεμενο ή καλαισθητο. Με καποια προσπαθεια κανεις θα καταφερει να ξεπερασει τους περισσοτερους περιορισμους και ασυμβατοτητες του hardware, αλλα φτανει κανεις τελικα να πει, αξιζει τον κοπο; Μαλλον οχι.


Τελος θελω να σχολιασω πανω στο θεμα που με εκανε να ξεκινησω αυτη την εξερευνηση.

Περι youtube celebrities ο λογος και κατα ποσο μπορεις κανεις να παρει τοις μετρητοις τα οσα λενε και παρουσιαζουν. Πριν καμποσα χρονια με κατηγορησε ενας φιλος οτι ειμαι αντιδραστικος, αρτιοσκληρωτικος και οτι εχω χασει την επαφη με την νεολαια. Ετσι ασχοληθηκα και εγω ασχοληθηκα πολυ με την κουλτουρα του youtube και τις κοινοτητες που εχει δημιουργησει και οχι απαραιτητα μονο σχετικα με το retrocomputing/retrogaming.

Συγχωρεστε με αν πω κατι προφανες. Οταν δεν πληρωνεις για καποια υπηρεσια, τοτε δεν εισαι ο πελατης, εισαι το προιον. Εφαρμοζοντας αυτο στο Youtube καταληγουμε στα εξης: Πελατες του youtube ειναι οι διαφημιστες. Το προιον του youtube ειμαστε εμεις το φιλοθεαμον κοινο, για την ακριβεια τα ματια μας που βλεπουν τις διαφημισεις. Συνεπως οι επαγγελματιες youtubers (δηλαδη αυτοι που βγαζουν λεφτα ή ακομα και ζουν αποκλειστικα απο την παρουσια τους στο youtube) ειναι υπαλληλοι του youtube και βασικος τους σκοπος ειναι να μας κανουν να δουμε οσο περισσοτερες διαφημισεις γινεται.

"It must be the money. It turns everything to crap." Μεγαλη αληθεια, απο μια ταινια που λεει μεγαλες αληθειες (Bulworth, 1998). Οταν καποιος πρεπει να παραγει video μεγαλης διαρκειας (ως γνωστο, οτιδηποτε λιγοτερο απο δεκα λεπτα εχει πολυ μικρες πιθανοτητες να βγαλει λεφτα πλεον) σε πολυ περιορισμενα τακτα χρονικα διαστηματα για να φαει ψωμακι, τοτε θα κανει και θα πει οτιδηποτε για να πετυχει το σκοπο του, χωρις να αφησει λεπτομεριες οπως η ακριβεια, η αληθεια και ηθικοί ενδοιασμοί να τον εμποδισουν.

Τα περισσοτερα μεγαλα retrogaming/retrocomputing καναλια στο youtube ειναι γεματα video με σαχλαμαριτσες και ανοησιες (σκυλια, γατια, ομορφες κοπελιες για τα ρετρολιγουρια κλπ). Ακομα και οσοι δεν καταφευγουν σε τετοια κολπα κανουν συχνα λαθη, λενε ανακριβειες και κρυβουν πραγματα. Ξεκινησα να εχω συνδρομη σε ολα αυτα τα καναλια και πλεον εχω καταληξει με πρακτικα κανενα. Πλεον παρακολουθω κυριως καναλια με λιγους συνδρομητες, πραγματικους χομπιστες οπως ο RetroSpector78.

Για να μην παρεξηγηθω, δεν λεω οτι ολοι ειναι κακοπροαιρετοι. Καποιοι σιγουρα λογο της πιεσης της δουλειας και ισως λογω ελλειψης γνωσεων μπορει κατα λαθος να παρουσιαζουν πραγματα που δεν ειναι 100% σωστα ή ακριβη.

Μερικες συντομες παρατηρησεις πανω στο video που με εκανε να αρχισω το θεμα αυτο
  1. Λεει οτι αν συνδεσεις ενα usb stick φορμαρισμενο σε Fat32 αναγνωριζεται αυτοματα απο το DOS. Πρωτη φορα το ακουω και εμενα δεν δουλεψε.
  2. O via chipset driver απλα δεν στηνεται, παρολα τα οσα λεγονται στο video. Βεβαιως δεν ειναι απαραιτητος.
  3. Ο driver για την Terratec Promedia ttsolo1 οπως τον παρουσιαζει στο video και στο site του απλα δεν παιζει. Ξεχαστε οτι ακουσατε και βρειτε τον απο το vogons να ησυχασετε
  4. Αφηνει να εννοηθει οτι η καρτα ηχου θα παιξει με pci slot extender, απλα δεν ισχυει.
  5. Λεει οτι δεν μπορεσε να βρει καποιο προγραμμα για να μειωσει τις επιδοσεις του επεξεργαστη για τα πιο παλια dos παιχνιδια. Εγω δεν δυσκολευτηκα.

Ξανα για να μην παρεξηγηθω δεν λεω οτι ο philscomputerlab ειναι απατεωνας ή αρπακολατζης, οτι δεν ξερει ή κανει λαθη. Σε αυτα τα πραγματα σιγουρα ισχυει το YMMV. Παρε 10 καινουριους πανομοιοτυπους υπολογιστες και κανε και στους δεκα ακριβως τα ιδια πραγματα. Τουλαχιστον σε εναν θα δεις διαφοροποιησεις απο τους αλλους. Ποσο μαλλον σε χιλιοχρονητικα σαραβαλακια. Συνεπως για καποια πραγματα απο αυτα που κατεγραψα ισως να φταιω εγω ή κατι αλλο. Οχι ομως σε ολα.

Εν κατακλειδι. Σε οτι αφορα τα video στο youtube απο μεγαλο-youtubers ισχυει η γνωστη λαικη παροιμια: Οπου ακουτε πολλα κερασια, κρατηστε και μικρο καλαθι. Εμπιστευθειτε μονο αυτους που δεν εχουν τιποτα να κερδισουν απο εσας. Αστε αυτους που πουλανε views, διαφημισεις και cult of personality για τους αλλους.
 
Ειπα να ξαναεπισκεφτώ το thin client με DOS γιατι προσφατα υπηρξε μια εξελιξη που μας επιτρεπει να χρησιμοποιήσουμε την ενσωματωμένη καρτα ηχου και σε DOS. Αρχικα ειχα μεινει με την εντύπωση οτι δεν υπαρχουν DOS drivers για την συγκεκριμένη κάρτα, αλλα ειχα κανει λαθος. Υπάρχουν drivers, αλλα δουλεύουν μονο αν εχει ενεργοποιηθεί η υποστήριξη απο το bios. Στο συγκεκριμένο μηχάνημα δεν υπήρχε καθολου υποστήριξη για την καρτα ηχου στο dos απο το bios, ετσι δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τους υπάρχοντες drivers.

Πρόσφατα ενας τρελος επιστήμονας παύλα hacker εφτιαξε ενα προγραμματακι που ενεργοποιεί την καρτα ηχου στο dos με το ζόρι, ετσι πλεον μπορουμε να την χρησιμοποιήσουμε. Ας δουμε τι πρεπει να κανουμε για να δουλεψει.

Κατ' αρχην κραταμε ενα backup τα autoexec.bat και config.sys. Αφαιρούμε ολες τις αναφορες στην υπάρχουσα καρτα ηχου. Σβηνουμε τον υπολογιστη και αφαιρούμε την καρτα ηχου.

Θα χρειαστουμε τρια διαφορετικα πραγματα για να δουλεψει η ενσωματωμένη καρτα. Το προγραμμα που ανεφερα, VIA SBPro configuration tool (VIASBCFG), τον επισημο driver απο την VIA και ενα προγραμματακι που λεγεται VIAFMTSR για υποστηριξη ADLIB. Αφου τα μεταφερουμε στον δισκο του thin cllient, μπορουμε να αρχισουμε την εγκατασταση.

Αρχικα τρεχουμε το VIASBCFG για να ενεργοποιηθεί η καρτα ηχου.



Πλεον μπορουμε να κανουμε εγκατάσταση τον driver της καρτας ηχου.



Πριν κανουμε επανεκκίνηση, επεμβαίνουμε στο autoexec.bat προσθετουμε το VIASBCFG πριν απο τον driver και το VIAFMTSR μετα τον driver.



Κανουμε επανεκκίνηση και βλεπουμε οτι εχει φορτώσει κανονικα.



Πρωτη δοκιμη με το Altered Beast (adlib). Πρεπει να τρεξουμε το slowdos γιατι αλλιως σκαει, αλλα γενικα δουλεύει.




Το Doom II παιζει κανονικά.




Μπορουμε τελικα να εχουμε το thin client για dos gaming με κλειστο το πλαϊνό; Θα ελεγα πως οχι. Η λυση αυτή εχει μικρότερη συμβατότητα απο αλλες καρτες ηχου και η FM synthesis εχει εμφανώς χαμηλοτερη ποιότητα ηχου. Αν ο σκοπος σας ειναι το απολυτως μικροτερο κοστος και μπορειτε να ζησετε με τους συμβιβασμους αυτους, εχει καλως. Προσωπικά θα το αφησω με την εξωτερικη καρτα ηχου.

Αυτο παντως που αξιζει εύφημο μνεία, ειναι η φαντασια, εφευρετικότητα και εργατικότητα των homebrew hackers που διαρκώς παράγουν ολοενα και πιο εντυπωσιακά software και περιφερειακά για να απολαύσουμε το retro hardware μας.
 
Εξαιρετική παρουσίαση freaktmp. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον αυτά τα topic. 'Εχω παροπλισμένο ένα Acer AspireRevo. Κάτι μου λέει πως θα κατέβω στην αποθήκη σύντομα :)
 
Καλα θα κανεις!

Δεν ειμαι σιγουρος ομως αν ειναι εφικτο να τρεξεις dos ή windows 98 σε τετοιο μηχανημα. Ειναι μαλλον υπερβολικα μοντερνο. Αλλα δεν χανεις τιποτα να το δοκιμασεις.
 
Καλησπέρα, ξεθάβω το νήμα γιατί πρόσφατα αποφάσισα να αγοράσω δύο τέτοια μηχανήματα στην εξευτελιστική τιμή των 35 ευρώ με τα μεταφορικά. Έχω πολλά Vintage builds, αλλά αυτά είναι μικρά και μεταφέρονται εύκολα.

Εγώ θα τους βάλω Windows 95c, 98SE, εκτός και αν υπάρχουν Windows 3.x drivers για την κάρτα ήχου και τα βάλω στον έναν.

Πήρα δύο σκληρούς DOM των 4 και των 8 GB αντίστοιχα και 128MB Ram για υποβάθμιση.

Έχω usb Floppy και DVD, επομένως η μεταφορά αρχείων είναι πανεύκολη καθώς υπάρχουν και USB drivers για DOS.
 
Θα σε παροτρύνω να καλύψεις φωτογραφικά την προσπάθεια σου και να μας την παρουσιάσεις.

Δεν ξέρω αν έχεις δει και το άρθρο που είχα γράψει για την usb υποστήριξη στο dos για το συγκεκριμένο υπολογιστή.
 
Πίσω
Μπλουζα