Παρουσιαση GC Loader PNP optical drive emulator για Gamecube

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Παει καιρος απο την τελευταια παρουσιαση hardware που εκανα. Κατι η καταρρευση του παγκοσμιου συστηματος μεταφορων λογο του κορονοιου, κατι το τραπεζι που εγινε σηριαλ, περασε ο καιρος. Ηρθε η ωρα λοιπον για μια νεα παρουσιαση, για το GC Loader PNP την απολυτη λυση για να παιζουμε iso images στο Gamecube.

To GC Loader PNP ειναι ενας optical drive emulator (ODE) για το Gamecube. Αντικαθιστα το οπτικο μπλοκ του gamecube και επιτρεπει να φορτωσουμε ενα iso ή gcm image απο SD καρτα. Ειναι μια ακομα δημιουργια του γνωστου citrus3000psi, του οποιου ειχαμε δει προ καιρου το SD2SP2. Προκειται για την δευτερη γενια GC Loader. Το αρχικο ηταν αρκετα πιο πολυπλοκο στην τοποθετηση, γιατι ηθελε μια αρκετα δυσκολη κολληση στο motherboard του Gamecube. Η PNP εκδοση, οπως προδιδει το ονομα, δεν χρειαζεται τιποτα τετοιο, οπως θα δουμε παρακατω.

Το GC Loader ειναι συμβατο με τις εκδοσεις Gamecube DOL-001 και DOL-101. Δεχεται καρτες SDXC απο 4GB εως 1ΤΒ και υποστηριζει FAT32. Σε αντιθεση με αλλες παρομοιες συσκευες δεν εχει interface για επιλογη image. Αντι για αυτο υποστηριζει το γνωστο homebrew loader Swiss που εχουμε ξαναδει εκτεταμενα στο παρελθον. Επι του παροντος δεν υποστηριζει εγγραφη και για να αποθηκευσουμε τις ρυθμισεις του Swiss θα χρειαστει ενα SD Gecko ή SD2SP2, αλλα αυτο λεγεται οτι μελλοντικα θα αλλαξει με μια αναβαθμιση firmware.

Αν και προκειται για αμερικανικο προιον, υπαρχει εισαγωγεας στην Ολλανδια, συνεπως μπορουμε να αποκτησουμε το GC Loader PNP χωρις φοβο της σφαλιαρας του τελωνειου. Δυστυχως επι του παροντος υπαρχουν τεραστιες καθυστερησεις, συν οτι ερχεται στα χερια μας απο γνωστη εταιρια κουριερ που βρισκεται υπο καταρρευση. Με λιγα λογια, αν το δεμα εβγαζε ποδαρακια και ερχοταν περπατωντας απο την Ολλανδια, θα εφτανε πιο γρηγορα. Επειδη με ειχε παρει ο υπνος, εχασα το πρωτο preorder και ετσι το απεκτησα με το δευτερο. Απο εδω και περα θα πωλειται κανονικα και λεγεται οτι συντομα θα υπαρχει μπολικο στοκ.

Ας δουμε λιγο τι λαμβανουμε για τα λεφτα μας. Εκτος απο το ιδιο το interface, εχουμε τρεις βιδες, ενα ωραιο κατσαβιδι gamebit και μια μικρη καρτα με πολυ συνοπτικες οδηγιες και ενα link για το εγχειριδιο τοποθετησης.

P7226273.JPG

Ας ριξουμε μια πιο λεπτομερη ματια στο interface. Προκειται για μια κατασκευη υψηλης ποιοτητας. Στο πανω μερος εχουμε τον υποδοχεα SD, ενα microswitch block που ειναι καλυμμενο και ενα κουμπι που δεν εχω ιδεα τι κανει. Στο κατω μερος εκτος απο το βυσμα που συνδεεται με το gamecube βλεπουμε μονο τις τρεις υποδοχες για βιδες που στερεωνουν στην βαση του οπτικου μπλοκ.

P7226279.JPGP7226278.JPG

Ωρα για την εγκατασταση. Γυριζουμε την κονσολα μας αναποδα και χρησιμοποιουμε το κατσαβιδι gamebit για να ξεβιδωσουμε τεσσερες βιδες.

P7226281.JPG

Αφαιρουμε το πανω καπακι.

P7226282.JPG

Αφαιρουμε προσεκτικα την προσοψη, με ιδιαιτερη εμφαση στην καλωδιοταινια που παει στο motherboard.

P7226283.JPG

Αφαιρουμε το πισω καλυμα

P7226284.JPG

Ξεβιδωνουμε δυο βιδες, αποσυνδεουμε ενα βυσμα και αφαιρουμε το module του ανεμιστηρα.

P7226285.JPG

Δωδεκα βιδες στην βαση του οπτικου μπλοκ και αλλες τεσσερις απο τις θυρες των memory cards, μας επιτρεπουν να χωρισουμε το οπτικο μπλοκ απο το motherboard.

P7226286.JPG

Γυριζουμε αναποδα το οπτικο μπλοκ και ξεβιδωνουμε εξι βιδες.

P7226287.JPG

Χωριζουμε την βαση απο το οπτικο μπλοκ.

P7226288.JPG

Γυριζουμε την βαση αναποδα. Τοποθετουμε το GC Loader στο καταλληλο σημειο και χρησιμοποιουμε τις τρεις βιδες που μας παρεχουν για να το στερεωσουμε.

P7226290.JPG

Ειμαστε σχεδον ετοιμοι.

P7226291.JPG

Τοποθετουμε προσεκτικα την βαση στο motherboard, φροντιζοντας να μπει το βυσμα του GC Loader στην θεση του. Βιδωνουμε ολες τις βιδες, χωρις να ξεχασουμε τα δυο ελασματα στις θυρες των memory cards.

P7226292.JPG

Βιδωνουμε στην θεση της την βαση του ανεμιστηρα και συνδεουμε το βυσμα.

P7226293.JPG

Τοποθετουμε την προσοψη και το πισω καλυμα. Προσεκτικα συνδεουμε την καλωδιοταινια.

P7226294.JPG

Πλεον ειμαστε ετοιμοι για δραση. Η θεα απο το ανοικτο καπακι. Η προβαση στην SD θυρα ειναι λιγο στριμωγμενη, ειδικα για οσους εχουν μεγαλα χερια, αλλα τιποτα τραγικο. Για οσους θελουν μεγαλεια και πολυτελειες υπαρχουν καποιοι που παρεχουν 3d printed βασεις, αλλα οπως εχει η κατασταση με τις αποστολες τωρα δεν μπηκα στην διαδικασια.

P7226295.JPG

Ειχα ηδη μια καρτα microSD με μετατροπεα απο το SD Gecko. Προσθεσα το Swiss σε μορφη iso image, φροντίζοντας να ονομασω το αρχειο boot.iso. Επαιξε αψογα με την πρωτη. Εκτος απο την παραδοσιακή memory card άφησα και το SD Gecko με μια μικρη καρτα 2gb για αποθήκευση των ρυθμίσεων.

P7226304.JPG

Το Swiss φορτωνει τοσο γρηγορα που δεν προλαβαινουμε να δουμε την boot screen του Gamecube!

P7226296.JPG

Πρωτη μας κινηση να αναβαθμισουμε το firmware. Η αναβαθμιση ειναι απλη και ανωδυνη.

P7226299.JPG

Ωρα για παιχνιδι. F-Zero GX

P7226300.JPGP7226301.JPG

Star Wars: Rogue Squadron II

P7226302.JPGP7226305.JPG

Στην συνεχεια ενα συντομο test drive του gameboy player και συμπερασματα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εντυπωσιακο...Φοβερη παρουσιαση!!!:thumbup::thumbup::thumbup:
 
Η δοκιμη του gameboy player με το Game Boy Interface ηταν επιτυχης

Spy Hunter

P7276321.JPGP7276322.JPG

Ηταν μαλιστα τοσο επιτυχης που για πρωτη φορα καταφερα και χρησιμοποιησα το αυθεντικο προγραμμα της Nintendo!

Kirby and the Amazing Mirror

P7276318.JPGP7276319.JPG

Η κεντρικη οθονη ρυθμισεων του προγραμματος.

P7276320.JPG

Εν κατακλειδι. To GC Loader PNP ειναι η απολυτα καλυτερη λυση για να παιζετε τα παιχνιδια σας απο SD καρτα στο Gamecube. Παρολο που δεν εχει δικο του interface, η συνεργασια με το Swiss ειναι αψεγάδιαστη, η συμβατητα εξαιρετικη, τρελες επιδοσεις, απροβληματιστα firmware updates, ευκολη εγκατασταση και χρηση. Αν με το ζορι πρεπει να βρουμε ενα ελάττωμα, αυτο ειναι η ελλειψη υποστηριξης εγγραφης, αν και αυτο λεγεται οτι θα διορθωθει με ενα μελλοντικο firmware update. Προσωπικα θεωρω οτι το κοστος του ειναι πολυ λογικο και η δυνατοτητα αγορας απο ευρωπαικο eshop παρα πολυ θετικη. Αν ειστε οπαδος του Gamecube σπευσατε. Must have+++
 
Πριν μερικες μερες ανακοινώθηκε η έναρξη προπαραγγελιών για την νεα εκδοση του GC Loader PnP HW2 που ειναι λειτουργικά ιδια με την υπάρχουσα, αλλα εχει αναδημιουργηθεί με νεα εξαρτήματα λογω της παγκοσμιας έλλειψης. Μαζι με αυτο εμφανίστηκε και η νεα έκδοση firmware 2.0.1.

Πριν 10 μηνες ειχε κυκλοφορησει η πολυαναμενόμενη έκδοση 2.0.0 που (εκτος αλλων διορθώσεων και βελτιώσεων) πρόσθεσε την δυνατότητα εγγραφής στο GC Loader. Δυστυχώς ειχε ενα πολύ σοβαρό bug που προκαλούσε μη αναστρέψιμη βλάβη σε ενα σημαντικό ποσοστό των GC Loader.

Για καποιο ακατανόητο λόγο, οχι μονο δεν απέσυραν αυτο το firmware, αλλα ουτε καν ανέφεραν σε εμφανες σημειο οτι υπαρχει περιπτωση να προκαλεσει βλαβη στην συσκευη. Επρεπε να παει κανεις στα issues του github για να διαπιστωσει το προβλημα.

Επιπλέον υπήρξε ελλιπής υποστήριξη απο τους πωλητές της συσκευής και επρεπε να περάσουν μηνες για απαντήσουν σε οσους ειχαν πεσει θύματα του προβληματικου firmware update.

Πρεπει να ειχα άγιο και ειχε πεσει το ματι μου στο thread με το προβλημα και ετσι μεχρι τωρα δεν τολμησα να αναβαθμιστώ. Τωρα που κυκλοφορησε το νεο firmware που λυνει αυτο το προβλημα ειπα να ριξω μια ματια.

Η αναβάθμιση ειναι τοσο εύκολη οσο πάντα.



Μαζι με το το καινούριο firmware φροντίζουμε να εχουμε και την πιο προσφατη εκδοση του Swiss που μολις ενημερώθηκε για να υποστηρίζει την εκδοση 2.0.1. Η σημαντικη διαφορα ειναι στις ρυθμισεις του Swiss, οπου πλεον μπορουμε να δηλωσουμε σαν configuration device το GC Loader και να σωζονται ολες οι ρυθμισεις του Swiss, τοσο οι γενικες, οσο οι ανα παιχνιδι στην SD καρτα του GC Loader.



Ετσι πλεον δεν ειναι απαραίτητο να εχουμε στην κονσολα μας και ενα SDGecko ή ενα SD2SP2 για να σώζουμε τις ρυθμισεις.




Δεν διαπίστωσα κανενα προβλημα με το νεο firmware. Viewtiful Joe.





Η ολη κατάσταση με το προβληματικό firmware ηταν λιγότερο απο ιδανική, αλλα τουλάχιστον μπορούμε να πούμε τέλος καλό, όλα καλά.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα