Παρουσιαση Sony Playstation Classic

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.409
Ναι καλοι φιλοι και συμφορουμιτες, ειναι σαν να σας ακουω! Δασκαλε που διδασκες κλπ κλπ. Οντως αγορασα ενα Sony Playstation Classic (απο εδω και περα θα το αναφερω σαν SPC για χαρη συντομιας). Ο βασικος λογος που το εκανα ειναι οτι ενας συναδερφος με εχει σκοτισει να του φτιαξω ενα συστηματακι για emulation που να ειναι σχετικα οικονομικο, απλο στην χρηση και να εχει τα βασικα παιχνιδια της νιοτης μας για να δειξει και παιξει μαζι με τον γιο του. Δεν εχω δεσμευτει, αλλα ειναι κατι που εχω στο μυαλο μου, οποτε οταν βρηκα το SPC για λιγο λιγοτερο απο το μισο απ' οτι το πουλανε στα μερη μας (αν συνυπολογισει κανεις ενα δωρακι κλειδι steam), το απεκτησα για να κανω μερικες δοκιμες. Ελπιζω να ειναι επιτυχεις οι δοκιμες, γιατι αλλιως θα ειναι αλλη μια ακομα πλαστικη κινεζικη σαβουρα στην ρετροντουλαπα.

Για τους φιλους που δεν γνωριζουν τι ειναι, εν συντομια, ζηλεψε η sony τις mini κονσολες της nintendo και εβγαλε και αυτη μια. Εχει ενσωματωμενα 20 παιχνιδια, συνοδεύεται απο 2 usb χειριστηρια και ειναι μια τραγικη αρπακτη που προσπαθει να εκμεταλλευτει τα κορόιδα τους νοσταλγούς του παρελθόντος.

Ας ξεκινησουμε με το παραδοσιακο unboxing. Μια πολυ ποιοτικη συσκευασια.





Τρια (αριθμητικώς 3) κουτια το ενα μεσα στο αλλο σαν μπαμπουσκες. Καπως υπερβολικο πιστευω.



Δυο manual με ενα σκασμο γλωσσες, εκτος απο τα ελληνικα φυσικα. Οχι οτι θα χρειαστειτε οδηγιες, αλλα λεμε. Κατι ψιλα περι εγγυησης.




Καλωδια καλης ποιοτητας, τροφοδοσια ρευματος micro usb και hdmi.



Ο κυριος ογκος της συσκευασιας ειναι δυο usb χειριστηρια, πιστες απομιμησεις του πρωτου gamepad της Sony. Η ποιοτητα κατασκευης ειναι πολυ πανω απο τα τυπικα πλαστικα κινεζικα αντιγραφα. Οχι οτι θα βρειτε πολλα αντιγραφα της πρωτης γενιας χειριστηριων!





H ιδια η κονσολα. Ειναι εξαιρετικα μικρη και ελαφρια. Ειναι καλοφτιαγμενη και καλη σμικρυνση του original playstation. Πανω, τρια κουμπια, on/off, open για την αλλαγη disk images στα παιχνιδια που εχουν πανω απο ενα και reset που μας επιτρεπει να επιστρεψουμε απο ενα παιχνιδι στο αρχικο menu.



Κατω.



Μπροστα. Δυο usb θυρες για να συνδεσουμε τα χειριστηρια μας.



Πισω. Μονο μια θυρα hdmi και μια θυρα micro usb για την τροφοδοσια ρευματος.



Για να παρετε μια καλυτερη ιδεα απο τις διαστασεις της κονσολας. Διπλα σε ενα χαρτονομισμα.



Διπλα σε ενα original Playstation.



Απο πανω προς τα κατω. SPC, Playstation Slim, Original Playstation.



Η προετοιμασια για την χρηση δεν θα μπορουσε να ειναι απλουστερη. Απλα πρεπει να βρουμε ενα usb τροφοδοτικο που να μπορει να δωσει 1A στα 5V, δηλαδη πρακτικα οτιδηποτε. Οι φτηνιαριδες δεν παρεχουν τροφοδοτικο. Αφου συνδεσουμε τα παντα, αναβει το power led πορτοκαλι, ενδειξη οτι ειναι στο standby.

Αμα πατησουμε το on/off μεσα σε λιγα δευτερολεπτα ειμαστε στο interface. Την πρωτη φορα που θα το βαλουμε μπροστα θα μας ρωτησει να επιλεξουμε γλωσσα και θα μας δειξει μια οθονη που εξηγει τα βασικα σημεια της λειτουργιας της κονσολας.




Απο κει και περα, εχουμε ενα βασικο interface που μας επιτρεπει να επιλεξουμε ενα απο 20 συμπεριλαμβανομενα παιχνιδια.

 
Τελευταία επεξεργασία:
Επιπλεον εχουμε μια σειρα απο επιλογες, βασικες ρυθμισεις, ο οδηγος χρησης που ειχαμε δει πριν, διαχειριση της εικονικης καρτας μνημης και εκκινηση του μοναδικου save state. Εχουμε μονο ενα save state ανα παιχνιδι. Αυτο σωζεται αμα κατα την διαρκεια του παιχνιδιου πατησουμε το κουμπι reset. Αν θελουμε να σωσουμε ενα αλλο, το προηγουμενο διαγραφεται.







Ας παιξουμε και τιποτα. Αν ηθελαν να δωσουν ενα χαρακτηριστικο δειγμα του τι εστι playstation gaming, απετυχαν παταγωδως. Βεβαιως με 20 μονο επιλογες θα αποτυγχαναν ετσι κι αλλιως. Το κακο ομως συνεχιζεται, αφου εχουμε εναν παρωχυμενο emulator, καποια παιχνιδια ειναι pal και καποια ntsc ετσι ωστε ασχετως που βρισκεστε στον κοσμο δεν θα μεινετε ευχαριστημενοι με καποια απο αυτα! Μην ξεχασουμε να αναφερουμε οτι τα χειριστηρια δεν ειναι τυπου Dual Analog ή DualShock οποτε αν σας αρεσουν τα analog sticks χασατε.

Tekken 3




Ridge Racer Type 4




Συμπερασματικα, στο hardware εχουμε καλη ποιοτητα κατασκευης (αν οχι τρελες επιδοσεις) και μια κακη αποφαση για τα χειριστηρια. Στο software, χαος και καταστροφη. Χρειαζοταν καλυτερος emulator, περισσοτερα save state slots, ισως περισσοτερες επιλογες κλπ. Τελος θα επρεπε να εχει 40-60 παιχνιδια, πιο καλη επιλογη και να εχει διαφορετικες εκδοσεις για PAL και NTSC. Για 100+ ευρω δεν το συζηταμε καν. Ουτε για 50 δεν λεει. Αν αυτο ηταν ολο, τοτε η συμβουλη μου θα ηταν να το αποφυγετε σαν τον κορονοιο.

Θελω να ελπιζω ομως οτι δεν ειναι... To be continued.
 
Μην ανησυχεις φιλος οχι σαν τον κορονοιο αλλα οπως ο διαβολος το λιβανι αποφυγαμε αυτη την προβληματικη σαβουρα και οχι μονο εμεις αλλα ολος ο κοσμος αφου οπως φανηκε και απο της πωλησεις πατωσε οσο δεν παει αυτο το κατασκευασμα.Μακρια και αγαπημενοι λοιπον.
 
Εν τω μεταξύ είναι και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, το NES ήταν μια κονσόλα που το 2000 θεωρούνταν παρωχημένη και ήδη είχε μπει στο χρονοντόλουπο της ιστορίας. Το δε PS1 ήταν στα καλά του (όχι στα ντουζένια του) ακόμη και το 2010...Συν το οτι μύριζε αρπαχτή από χιλιόμετρα η φάση. Τέλος πάντων, από τη στιγμή που σε λίγους μήνες θα έχουμε το PS5 να κυκλοφορεί και να οπλοφορεί, καλύτερα κάποιος να μη σπαταλήσει τα λεφτά του.
 
Ας δουμε τωρα καποια ενδιαφέροντα πραγματα σχετικα με το SPC μας.

Κατ' αρχην μπορω να επιβεβαιώσω οτι τα δυο συμπεριλαμβανόμενα χειριστήρια δουλεύουν κανονικά στο PC.



Δοκιμασα τα HomeJoy, ArcadeJoy και Logitech Cordless Rumblepad 2 στο SPC. Αν και τα τρια αναγνωρίζονται σαν συσκευές, στα δυο πρωτα λειτουργεί μονο ο μοχλός και στο Logitech τίποτα απολύτως.



Ωρα να αρχισουμε να σχεδιαζουμε πως θα χακεψουμε το SPC. Το βασικο προβλημα ειναι οτι οι δυο usb θυρες ειναι επίτηδες περιορισμένες να δινουν πολυ λιγο ρευμα ετσι ωστε να δουλευουν μονο με χειριστηρια και οχι με usb sticks. Υπαρχουν καποια usb sticks που ειναι συμβατά, αλλα τρεχα γυρευε να βρεις συγκεκριμένα μοντέλα στην αγορα.

Υπαρχουν καποιοι τροποι να παρακαμφθεί αυτος ο περιορισμος. Μπορει να γινει μια μικρη επεμβαση στην πλακετα, αλλα ο πιο απλος τροπος ειναι να χρησιμοποιήσει κανεις ενα usb hub με εξωτερική τροφοδοσία που να μπορει να δωσει στο usb stick που θα χρησιμοποιήσει οσο ρευμα χρειαζεται. Επειδη ομως δεν ειναι πρακτικο να εχουμε μονιμα ενα usb hub συνδεδεμενο στην κονσολα μας, υπαρχουν τροποι να ξεπεραστει και αυτο, αφου γινει η αρχικη επεμβαση.

Αλλα ολα αυτα, θα τα δουμε λεπτομερώς στα επόμενα επεισόδια!

Always leave them wanting more.

P. T. Barnum
 
Ηρθε η ωρα να βαλουμε την θεωρια σε πραξη. Υπαρχουν διαφορες προσπαθειες για SPC hacking, εγω επελεξα την πιο προσφατη με ονομα Autobleem. Επι του παροντος βρισκεται στην εκδοση 0.9.0 και μας προσφερει ενα ολοκληρωμενο περιβαλλον εν μερη εμπνευσμενο σχεδιαστικα απο το original περιβαλλον του SPC, αλλα με δραματικες βελτιωσεις τοσο εξωτερικα οσο και εσωτερικα. Υποστηριζει εκτος των αλλων retroarch και διαφορα open source projects, emulators κλπ. Επιπλεον υποστηριζει να αντικαταστησουμε το firmware της κονσολας με ενα πολυ πιο εξελιγμενο που μας δινει προχωρημενες δυνατοτητες, οπως boot απο OTG adapters, υποστηριξη wifi και ethernet usb dongles κλπ.

Η προετοιμασια ειναι εξαιρετικα απλη. Κατεβαζουμε το αρχειο απο το site του δημιουργου. Φορμαρουμε ενα usb stick σε FAT32 και το ονομαζουμε SONY (με κεφαλαια). Αποσυμπιεζουμε το αρχειο που κατεβασαμε στο stick και ειμαστε ετοιμοι.

Οπως ειχα προαναφερει, για να μπορεσουμε να κανουμε boot απο το usb stick θα πρεπει να χρησιμοποιησουμε ενα usb hub με εξωτερικη τροφοδοσια. Εγω χρησιμοποιησα το αγαπημενο μου TP-Link UH720 που ειναι ενα απο τα καλυτερα hubs που εχω χρησιμοποιησει (και εχω πεταξει στα σκουπιδια αρκετα, ωστε να ξερω τι λεω). Το τροφοδοτικο του hub παει στο ρευμα. Το καλωδιο του hub συνδεεται στην δευτερη μπροστινη θυρα της κονσολας. Το hub προσφερει και 2 θυρες για τροφοδοσια ρευματος μονο, οποτε συνδεουμε εκει το καλωδιο ρευματος της κονσολας. Συνδεουμε το usb stick που φτιαξαμε στο hub.



Αναβουμε το hub, αναβουμε την κονσολα και αμεσως βρισκομαστε στο περιβαλλον του Autobleem.



Η αρχικη οθονη των επιλογων.



Το βασικο interface για φορτωμα PS1 παιχνιδιων. Ανιχνευει αυτοματα τα παιχνιδια που ειναι ηδη εγκατεστημενα στην κονσολα, αλλα αυτο μπορουμε να το απενεργοποιησουμε αν θελουμε.



Πριν προχωρησουμε να δουμε περισσοτερα, θα φλασαρουμε το autobleem firmware ετσι ωστε να αποκτησουμε την δυνατοτητα boot απο OTG adapter. Με αυτον τον τροπο δεν χρειαζεται να εχουμε μονιμα συνδεδεμενο το usb hub με την κονσολα μας.

Η οθονη των εφαρμογων, μια απο τις οποιες ειναι και ο firmware flasher.



Οδηγιες χρησης.



Η αρχικη οθονη. Ξεκιναμε κρατωντας ενα backup του αυθεντικου firmware σε περιπτωση που κατι δεν παει καλα ή που για οποιονδηποτε αλλο λογο θελουμε να επαναφερουμε την κονσολα σε στοκ κατασταση.



Αφου ολοκληρωθει το backup, επιστρεφουμε στο προγραμμα και πλεον κανουμε το firmware update.



Εμφανισιακα δεν αλλαζει τιποτα και αν δεν εχουμε συνδεσει usb stick θα μπει στο κλασσικο περιβαλλον με τα 20 παιχνιδια. Η μαγεια ομως γινεται οταν συνδεσουμε εναν OTG adapter στην κονσολα μας. Δεν εχω κατι προσφατο ή τις προκοπης αλλα πριν χιλιαδες χρονια ειχα αγορασει ενα micro usb card reader/usb hub με δυνατοτητα OTG. Το ειχα χρησιμοποιησει μια φορα και το παρατησα. Ειναι τοσο παλιο και αθλιο που εχουν αρχισει και λιωνουν τα πλαστικα.



Το συνδεσα λοιπον με το συνοδευτικο καλωδιο σε ενα usb τροφοδοτικο, συνδεσα το microusb καλωδιο στην θυρα τροφοδοσιας της κονσολας, εβαλα και το usb stick με το Autobleem στο hub και επαιξε κανονικα! Επιτυχια! :headbangdude:



Στην επομενη φορα θα δουμε περισσοτερες λεπτομερειες για το Autobleem.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αφου φεραμε το hardware στα μετρα μας, ηρθε η ωρα να ριξουμε ματια και στο software. Σε γνωστο site του χωρου βρηκα μια ετοιμη εγκατασταση Autobleem που χωραει σε usb stick 32gb. Ειναι λιγο παλιοτερη εκδοση (0.8.7), αλλα αυτο δεν εχει ιδιαιτερη σημασια γιατι το firmware που ειχαμε εγκαταστησει πιστευω οτι μπορει να κανει boot σε πρακτικα οτιδηποτε. Η προετοιμασια απλουστατη, ακριβως οτι ειχαμε δει και στο προηγουμενο post.

Να αναφερω εδω οτι ακομα και με το hacked firmware καποια usb sticks απλα δεν παιζουν. Στα πεντε που δοκιμασα δουλεψαν τα δυο. Βεβαιως καποια απο αυτα που δοκιμασα ηταν τρισαθλια noname κακιστης ποιοτητα, οποτε ισως να παιζει και αυτο ενα ρολο.

Ας δουμε λιγο την ετοιμη εγκατασταση. Η αρχικη οθονη.



Ρυθμισεις του Autobleem.



Οθονη About.



Game Manager.



Το περιβαλλον Autobleem. Εδω βλεπουμε τα PS1 παιχνιδια.



Ρυθμισεις για το εκαστοτε παιχνιδι.




Πολλαπλα save state slots. Ποσο δυσκολο ηταν, Sony; :bash: :eviltongue::eviltongue::eviltongue:



Παραμενουν στο περιβαλλον Autobleem. Εδω μπορουμε να δουμε ενα-ενα ολα τα αλλα συστηματα που εχουν προστεθει.



Εδω μπορουμε να επιλεξουμε πιο απο τα συστηματα θα δουμε.




Τελος μπορουμε να δουμε και τις εφαρμογες. Εκτος απο τον firmware flasher και τις ρυθμισεις δικτυου, υπαρχουν καποιοι stand alone emulators και διαφορες open source υλοποιησεις κλασσικων παιχνιδιων.



Doom




Amiga Emulator




Prince of Persia



Απο την αρχικη οθονη μπορουμε να φορτωσουμε απευθειας το RetroArch. Εχω την εντυπωση οτι υπαρχουν δυο ανεξαρτητες εγκαταστασεις RetroArch. Μια πισω απο το περιβαλλον Autobleem και η δευτερη που ξεκιναει απευθειας απο την αρχικη οθονη.




Στην συνεχεια θα δουμε μερικα ακομα πραγματα που μπορουμε να κανουμε με το PSC μας και λιγο gaming.
 
Μην ανησυχεις φιλος οχι σαν τον κορονοιο αλλα οπως ο διαβολος το λιβανι αποφυγαμε αυτη την προβληματικη σαβουρα και οχι μονο εμεις αλλα ολος ο κοσμος αφου οπως φανηκε και απο της πωλησεις πατωσε οσο δεν παει αυτο το κατασκευασμα.Μακρια και αγαπημενοι λοιπον.
Aυτο ανηκει στην κατηγορια των κακογουστων αστειων..Αντε και το αγορασαν απορω ποιος θα παιζει με αυτο που πρεπει να το στριμωξεις με τις υπολοιπες συσκευες (gamepad-καλωδια-συσκευη) να θες και extra θυρα hdmi οταν πλεον ολος ο κοσμος εχει ηδη ολα αυτα τα παιχνιδια του ps1 στον υπολογιστη του και με καλυτερη ποιοτητα εικονας..Νομιζω η τελικη καταληξη του θα ειναι στα σκουπιδια η στην καλυτερη κλειδωμενο σε καμια ντουλαπα.
 
Τωρα που πηραμε μια πρωτη γευση απο τι μπορει να κανει κανεις με το Autobleem ας εξερευνησουμε μερικες ακομα ενδιαφερουσες ιδεες.

Ηθελα να εξερευνησω τα ορια της πραγματικοτητας, ετσι εγκατεστησα το Autobleem σε μια καρτα micro SDXC 128gb. Ανακαλυψα οτι στην εκδοση 0.9.0 πλεον υποστηρίζονται τα exFAT και NTFS filesystems. Εβαλα την καρτα σε εναν SD adapter γιατι το τρισαθλιο OTG card reader/usb hub αποσυντίθεται οσο περισσοτερο το χρησιμοποιω. Και ναι, τουλαχιστον με το exFAT που δοκιμασα παιζει αψογα! Οποτε δεν ειναι απαραιτητο να χρησιμοποιησετε usb sticks με το SPC. Πιστευω οτι ακομα και σκληροι δισκοι θα φορτωνουν κανονικα αν φροντισετε να εχετε επαρκη τροφοδοσια ρευματος.



Γενικα ειμαι ενας hardwired χαρακτηρας οποτε δεν εχω στο σπιτι usb wifi ή ethernet dongles. Θυμηθηκα ομως οτι ειχα προμηθευτει ενα για το 1541 Ultimate II, οποτε το δοκιμασα με το Autobleem 0.9.0 και ναι, φαινεται να λειτουργει κανονικα, οποτε αν για καποιο λογο που μου διαφευγει θελετε να εχετε προσβαση στο internet απο το SPC, μπορειτε!




Ειπα να δοκιμασω μερικα εναλλακτικα χειριστηρια. Το Logitech Cordless Rumblepad 2, αν και αναγνωριζεται ονομαστικα δεν παιζει καθολου.

Το ArcadeJoy δουλευει, αλλα οχι τελεια. Κατ' αρχην δεν εχει αρκετα κουμπια για ολες τις βασικες λειτουργιες. Επιπλεον κανα δυο κουμπια ενω αναγνωριζονται στην ρυθμιση του controller δεν λειτουργουν στο interface ή στα παιχνιδια. Συνεπως θα χρειαστει να εχετε παντα τουλαχιστον και ενα κλασσικο χειριστηριο για το interface. Επιπλεον ενω μπορω να το ρυθμισω και χρησιμοποιησω επιτυχως στο σκετο RetroArch, δεν μπορω να το κανω να δουλεψει στο Autobleem interface (και παιχνιδια αν παμε να τα φορτωσουμε απο εκει). Μεταξυ μας προτιμω το σκετο RetroArch, οποτε μικρο το κακο. Πιστευω οτι σε μεγαλο βαθμο φταιει οτι ειναι το ArcadeJoy ειναι 11 χρονων και εχει εναν ξεπερασμενο controller, ενω ταυτοχρονα ειμαι τελειως ασχετος και δεν ξερω τι μου γινεται με τα retroarch κλπ. Παντως στα περισσοτερα παιχνιδια που δεν θελουν ενα εκατομυριο κουμπια δουλευει καλα.



Ναι φιλοι μου καλοι, δουλευει αψογα με το φτηνιαρικο πληκτρολογιο/touchpad. Εκτος οτι μπορειτε να παιξετε παιχνιδιακια με αυτο (εδω παιζω Mr Driller), θα σας ξελασπωσει αν κανετε καποια πατατα στις ρυθμισεις και ξαφνικα δεν δουλευει κανενα χειριστηριο!



Δοκιμασα ενα Sixaxis ενσυρματα. Αναγνωριζεται αυτοματα και δεν θελει καμια απολυτως αλλαγη στις ρυθμισεις γιατι απλα ειναι ολα απο την μανα τους τελεια. Αυτο θα επρεπε να ειχαν κανει εξαρχης. Ποσο δυσκολο ηταν, Sony; :eviltongue: :eviltongue: :eviltongue: :gun::bananafuck:



Πριν ακομα καταφερω να ξεθαψω το τρισαθλιο OTG card reader/usb hub παραγγειλα κατι μπιχλιμπιδακια. Οχι απαραιτητα για αυτη την ιστορια, αλλα καλο ειναι να υπαρχουν. Εχουμε 2 OTG adapters, ο ενας με δυο usb A θυρες και ενα card reader με usb A,C και micro usb υποδοχες.




Ας δουμε πως τα πανε με το SPC. O Cablexpert παιζει αψογα.



Ο Gembird δεν δουλευει καθολου. Καταραμενα πλαστικα κινεζικα σκουπιδια. :bash::behead:



Το cardreader οχι μονο παιζει, αλλα ανακαλυψα και το εξης τρελο: καταναλωνει τοσο λιγο ρευμα που δουλευει στην μπροστινη usb θυρα! Το δοκιμασα με την micro SDXC καρτα 128gb που ειχα φτιαξει νωριτερα και φορτωνει κανονικα το Autobleem! Πιστευω οτι με αυτο μπορειτε να χακεψετε το SPC σας χωρις καν ενα usb hub με εξωτερικη τροφοδοσια και αν δεν σαν ενδιαφερει να παιζετε διπλο, τοτε δεν χρειαζεστε καν ενα OTG adapter. Madness!!!




Στην συνεχεια θα δουμε και μερικα παραδειγματα gaming.
 
Αφησα τα καλυτερα για τελευταια, αλλα ειχα τον λογο μου. Βλεπετε, οσο καιρο ασχολουμαι με το SPC το κανω με το παμπαλαιο LG Monitor TV μου που δεν εχει εισοδο HDMI. Συνεπως για να το συνδεσω με την κονσολα χρησιμοποιησα ενα HDMI to DVI adapter, με αποτελεσμα να μην εχω ηχο. Αρα δεν ηθελα να προσφερω την αποψη μου για την ποιοτητα του emulation μεχρι να μπορω να εχω μια ολοκληρωμενη εμπειρια. Πλεον, χρησιμοποιωντας την συσκευη που παρουσιασα νωριτερα, μπορω να το κανω οποτε για να δουμε τι θα ακουσουμε.

Playstation 1 - Rayman. Δεν διαπιστωσα κανενα θεμα με το PS1. Βεβαιως θα χρειαστειτε το καταλληλο gamepad αν θελετε να παιξετε παιχνιδια που απαιτουν analog sticks.



Το εσωτερικο menu του emulator.



Neo Geo Pocket Color - Metal Slug



Neo Geo - NAM-1975



PC Engine - Bonk 3



Game Boy Advance - Gunstar Super Heroes



SNES - F-Zero



Mega Drive - Punisher



Naomi/Atomiswave. Εδω ειναι η μονη πλατφορμα με την οποια συναντησα προβληματα.

Monkey Ball: Φορτωνει κανονικα αλλα αμα μπεις στο παιχνιδι δεν δουλευει το χειριστηριο



Fist of the North Star: Τα γραφικα ειναι σωστα, αλλα σπαει τοσο πολυ η κινηση και ο ηχος, που δεν παιζεται.



Capcom vs SNK 2 Millionaire Fighting: Τα sprites ειναι χαλια και εχει και το περιστασιακο σπασιμο στον ηχο.



Οταν αποφασισα να ασχοληθω με το SPC, ενα απο τα πραγματα που ειχα υποψη μου ηταν αν θα μπορουσε να εχει μια εντελως αυτοματοποιημενη εμπειρια, ετσι ωστε να μπορει να το χρησιμοποιησει καποιος που δεν γνωριζει και δεν θελει να ασχοληθει με ρυθμισεις κλπ, απλα να παιζει τα κλασσικα arcade και 8/16 bit παιχνιδια, ισως και κατι ελαχιστα μεταγενεστερο. Αυτο δεν το βλεπω να συμβαινει, αφου ακομα και με την ετοιμη εγκατασταση που βρηκα στις περισσοτερες πλατφορμες με ρωταγε να διαλεγω πυρηνα κλπ. Επιπλεον ειχαν συμπεριληφθει παιχνιδια που απλα δεν παιζουν σωστα (Naomi/Atomiswave). Τελος αναλογα με το τι gamepad/joystick θα επιλεξει κανεις να συνδεσει, μπορει να χρειαστει μικρη εως μεγαλη επεμβαση στις ρυθμισεις και πολλα πραγματα (εξωτερικοι emulators και παιχνιδια) θελουν ξεχωριστη αντιμετωπιση. Επειδη δεν εχω καμια απολυτως διαθεση να κανω τεχνικη υποστηριξη στο Autobleem, ειδικα απομακρυσμενη, δεν σκοπευω να το προτεινω στον συναδερφο.

Τελικα αξιζει να αγορασει κανεις το SPC; Η απαντηση εξαρταται βασικα απο το ποσο φτηνα θα το βρειτε και σιγουρα μονο αν ειναι κατω απο 50€. Σε αυτη την τιμη νομιζω οτι ειναι καλυτερο απο το 99% της ψευτικης πλαστικης κινεζικης σαβουρας που συνανταει κανεις στο aliexpress, banggood κλπ. Ακομα και ετσι θα πρεπει να ειστε ετοιμοι να αφιερωσετε χρονο και προσπαθεια για να το φερετε στα μετρα σας και να εχετε περιορισμενες προσδοκιες για τι το μπορει να κανει (ξεχαστε saturn, dreamcast, gamecube και τα συναφη). Με αυτες τις προυποθεσεις, δεν θα μετανιωσετε την αγορα σας και θα περασετε καλα παιζοντας ενα σωρο κλασσικα παιχνιδακια!
 
Βασικά έχει να κάνει με το price range όπως σωστά είπες, σε αυτά τα λεφτά 50-70 βρίσκεις
Psc
Wii μτχ
Psp μτχ
Κανένα Κινεζοταμπλετ android μτχ

Όλα εκτός του psc τα έχω πάρει στο παρελθόν, και σε παραπάνω λεφτά, 99 ευρώ psp και ίδια το Κινεζοταμπλετ. Για μένα πρέπει να παίζει έως και Ps1 games και Amiga και μιλάμε χωρίς frameskip και τέτοια οπότε δεν έμεινα ικανοποιημένος από κανένα 100%. Αυτό που έφτιαξα με πολλές ώρες σεταρισμα είναι ένα παλιό netbook που του πέρασα emulation station, retroarch και ορισμένα standalone και παίζει ps1 και Amiga με μια παλιά έκδοση Winuae. Τρελές ώρες σεταρισματος και χακαρισματα. Η αργοκαρουτα αυτή μου είχε κοστίσει 230€ το 2012 οπότε είπα ας μην πάει χαμενη
 
Καλα τα handhelds ειναι αλλη κουβεντα. Ομοιως και τα pc.... τα pc ειναι δραματικα πιο ισχυρα και ευελικτα, αλλα δεν ειναι κατι μικρο που να μοιαζει σαν κονσολα. Αυτος ειναι γενικα ο στοχος μου τοσο εδω οσο και στο raspberry pi 4 που ειχα παρουσιασει προ καιρου.

Αυτο που αναφερεις με το wii ειναι ενδιαφερον, γιατι αυτη την στιγμη τα πουλανε με το κιλο. Βεβαιως πρεπει να βρει κανεις μια καλη περιπτωση για ενα πληρες πακετο, γιατι αμα ειναι να αγορασεις ξεχωριστα χειριστηρια, τροφοδοτικα κοκ θα σου παει ο κουκος αηδονι. Συν οτι δεν ειμαι σιγουρος τι παιζει με τα softmods, μηπως πρεπει να ειναι καποια συγκεκριμενη εκδοση firmware ή συγκεκριμενη εκδοση κονσολας (κατι δυσκολο να το σιγουρευσεις σε αγορες στο ebay κλπ)
 
Παντως αν καποιος θελει να παρει κατι χωρις να μπει στην διαδικασια να βαζει ο ιδιος τους emulators και απλα να συνδεσει με το ρευμα την συσκευη και να παιξει απο κινεζικα βρισκεις οτι θες.Στις τιμες του psc υπαρχουν και κατι κινεζικα σαν το παρακατω με arcades - snes - megadrive -nes κλπ και με 2 συνδεσεις στο μηχανημα με hdmi για υψηλες αναλυσεις αλλα και av για crt tv πχ.


Τωρα οσον αφορα την διασκεδαση που ειναι και το σημαντικοτερο στα παιχνιδια.Στο psc η στις αλλες κινεζικες κονσολες αν καποιον στα 2d ρετρο παιχνιδια τον ενδιαφερει περισσοτερο το gameplay και οχι τοσο τα γραφικα σιγουρα θα εναι super και με τα κινεζικα και το psc ειτε τα sprites στα γραφικα ειναι χαλια ειτε σωστα.
 
Κατ' αρχην αυτο το video ειναι πριν 3 χρονια. Αυτα τα ψευτικα αλλαζουν καθε 2-3 μηνες, συνεπως ακομα και αν βρεις καποιο που μοιαζει εξωτερικα ποτε δεν ξερεις τι εχει μεσα και ποσο σωστο ειναι. Επιπλεον, αν ειδες ολο το video, το συγκεκριμενο ειναι τελειως τραγικο. :bash:

Επειδη αυτο το καναλι το παρακολουθω, ο ανθρωπος παρουσιαζει πρακτικα μια κονσολα καθε μερα και 99% ειναι απαραδεκτες.

Το SPC εχει καλης ποιοτητα κατασκευης σαν συσκευη και αμα το χακεψει κανεις εχει και καλης ποιοτητας software. Για μενα δεν υπαρχει καν συγκριση με αυτα τα κινεζικα... απλα δεν ειναι plug'n'play. Σε καθε περιπτωση παντως, ποτε δεν θα προτεινα ενα noname κινεζικο σε καποιον, εκτος και αν τον μισω και θελω να υποφερει! :diablotin:
 
Κατ' αρχην αυτο το video ειναι πριν 3 χρονια. Αυτα τα ψευτικα αλλαζουν καθε 2-3 μηνες, συνεπως ακομα και αν βρεις καποιο που μοιαζει εξωτερικα ποτε δεν ξερεις τι εχει μεσα και ποσο σωστο ειναι. Επιπλεον, αν ειδες ολο το video, το συγκεκριμενο ειναι τελειως τραγικο. :bash:
E μα για αυτο γραφει ποιο ειναι το συγκεκριμενο..x-game 600 in 1 xbox one clone console...εννοειται δεν μιλαμε για κατι ποιοτικο και εννοειται δεν μιλαμε για την ιδια ποιοτητα στα παιχνιδια με τα αυθεντικα μηχανηματα αφου και το psc δεν την εχει.
Το παραπανω βιντεο ειναι απλως κατι ετοιμο χωρις να μπει σε διαδικασια να βαζει ο ιδιος τα παιχνιδια και τους emulators για να παιξει.Εγω παντως εννοειται δεν θα επαιζα με το κινεζικο που δειχνει το βιντεο και ουτε με το psc μιας και εχω τα παιχνιδια στον υπολογιστη και στις αυθεντικες κονσολες.

 
E μα για αυτο γραφει ποιο ειναι το συγκεκριμενο..x-game 600 in 1 xbox one clone console...εννοειται δεν μιλαμε για κατι ποιοτικο και εννοειται δεν μιλαμε για την ιδια ποιοτητα στα παιχνιδια με τα αυθεντικα μηχανηματα αφου και το psc δεν την εχει.

Δεν συγκρινω το SPC με τις αυθεντικες κονσολες. Το συγκρινω με τις noname κινεζικες. Και εκει ειναι πολυ ανωτερο. Το emulation του retroarch ειναι πολυ καλυτερο απο τα κινεζικα hardcoded. Οχι οτι δεν βρισκεις και κινεζικα με retroarch, αλλα δεν ειναι φτηνα και σπανια εχουν καλη εμφανιση ή/και ποιοτητα κατασκευης.

Το παραπανω βιντεο ειναι απλως κατι ετοιμο χωρις να μπει σε διαδικασια να βαζει ο ιδιος τα παιχνιδια και τους emulators για να παιξει.Εγω παντως εννοειται δεν θα επαιζα με το κινεζικο που δειχνει το βιντεο και ουτε με το psc μιας και εχω τα παιχνιδια στον υπολογιστη και στις αυθεντικες κονσολες.

Καλα για τις κονσολες εννοειται οτι ειμαι μαζι σου (ή τουλαχιστον για οσες κονσολες διαθετω). Ποτε δεν προκειται να παιξω κατι σε emulation αν εχω το αυθεντικο hardware. Το θεμα ειναι για αυτα που δεν διαθετω (arcade, neo geo aes/cd, κονσολες για τις οποιες δεν υπαρχουν flashcarts και ODE κλπ). Για αυτα ηθελα κατι απλο, σχετικα ευπαρουσιαστο και εντελως ανεξαρτητο απο τον υπολογιστη. Για τον συναδελφο που προανεφερα, ηθελα απλα κατι που να εχει ενα σχετικα καλο επιπεδο emulation και να μην χρειαζεται να μπλεκει με 1002 menu, επιλογες κλπ
 
Δεν συγκρινω το SPC με τις αυθεντικες κονσολες. Το συγκρινω με τις noname κινεζικες. Και εκει ειναι πολυ ανωτερο. Το emulation του retroarch ειναι πολυ καλυτερο απο τα κινεζικα hardcoded. Οχι οτι δεν βρισκεις και κινεζικα με retroarch, αλλα δεν ειναι φτηνα και σπανια εχουν καλη εμφανιση ή/και ποιοτητα κατασκευης.
Ναι σωστος αλλα οσο ναναι τα 2d παιχνιδια στο βιντεο φαινεται οτι παιζονται και για καποιον που δεν ξερει πως θα περασει το retroarch και τα παιχνιδια του στο psc και τον ενδιαφερει περισσοτερο το gameplay και λιγοτερο τα γραφικα πιστευω και το κινεζικο μηχανημα σαν αυτο του βιντεο η αλλο παρομοιο θα προσφερει την ιδια διασκεδαση στα ιδια 2d παιχνιδια με το psc ασχετως ποιοτητας υλικων στο μηχανημα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ότι πληρώσεις παίρνεις. Για πραγματικά καλή εμπειρία θες ένα σύγχρονο mini pc με retroarch και emulation station και φυσικά να βάλεις προσωπική δουλειά. Ένα 200ρι ευρώ. Την πατέντα αυτή, δηλαδή 50-70 ευρώ την έχω κάνει και πάντα υπάρχει ένα αλλά, το psp δεν παίζει Amiga (τίμιο όμως για τα λεφτά του αν και άξιζε μόνο μτχ αγορά), το software και η ποιότητα κατασκευής του Κινεζοταμπλετ ήταν άθλια κλπ. Αυτό δεν είναι στα λόγια, η μπαταρία μετά από λίγο τα παίζει, τα κουμπιά είναι σαν φτηνιαρικο χειριστήριο 1€, κρασαρει κάθε μισή ώρα και πάει λέγοντας.
 
Τις προαλλες πετυχα ενα ενδιαφερον εργαλειο hacking για το PSC με ονομα Project Eris. Προκειται για τον πνευματικο απογονο του Bleemsync που ηταν μια εναλλακτικη προταση απο το Autobleem, που ειχαμε δει πριν μερικα χρονια. Το Project Eris, σε αντιθεση με ολες τις αλλες προσπαθειες συνεχιζει να ενημερωνεται ολα αυτα τα χρονια και προσφατα κυκλοφορησε η εκδοση 1.0.

Τι ειναι το Project Eris; Προκειται για μια ολοκληρωμενη λυση για να τροποποιησουμε το software του Playstation Classic. Αποτειλεται απο ενα custom firmware, το βασικο interface, μια σειρα απο πυρηνες retroarch, ετοιμα πακετα native εφαρμογων, αλλα και μια εφαρμογη για windows για την διαχειριση των παιχνιδιων και του interface. Ας τα δουμε ενα-ενα.

Το custom firmware, σε αντιθεση με αυτο που συνοδευε το Autobleem, ειναι υποχρεωτικο και μας προσφερει προχωρημενες δυνατοτητες οπως υποστηριξη boot απο OTG κλπ. Ειναι τελειως διαφανο και χωρις το υπολοιπο software λειτουργει σαν το unmodded PSC. Η εγκατασταση ειναι πολυ απλη και τελειως αυτοματοποιημενη.

Το βασικο interface αποτελειται απο εναν γραφικο περιβαλλον boot loader που μας δινει την δυνατοτητα να επιλεξουμε μεταξυ μιας τροποποιημενης εκδοσης του κλασσικου interface, μιας εγκαταστασης RetroArch και μιας εγκαταστασης EmulationStation. Επιπλεον μπορουμε να προσθεσουμε και εμεις πραγματα στον bootloader (standalone emulators κλπ) και να εχουμε προαιρετικα μια επιλογη που θα φορτωνει αυτοματα καθε φορα που ξεκιναει το PSC.

Το τροποποιημενo κλασσικο interface, εχει την εμφανιση του original software, αλλα εχει πολλες περισσοτερες ρυθμισεις και επιδεχεται δεκαδες τροποποιησεις στην εμφανιση αν θελουμε να το φερουμε στα γουστα μας. Πιο σημαντικη απ' ολες ειναι οτι μπορουμε να αντικαταστησουμε τον ενσωματομενο emulator με αυτο του RetroArch. Φυσικα μπορουμε να προσθεσουμε οσα παιχνιδια PS1 τραβαει η ψυχη μας. Ενδιαφερον ειναι οτι μπορουμε να δημιουργησουμε υπομενου και να προσθετουμε και παιχνιδια εκτος PS1.

To RetroArch ειναι μια περιορισμενη εγκατασταση με εναν μονο πυρηνα και μπορει να χρησιμοποιηθει ειτε απο μονο του, ειτε απο το EmulationStation ή προαιρετικα απο το τροποποιημενο κλασσικο interface. Επιπλεον διατιθονται extra πυρηνες που μπορουμε να προσθεσουμε να θελουμε να κανουμε emulation περισσοτερων πλατφορμων.

Το EmulationStation ερχεται και αυτο σε μια περιορισμενη εκδοση χωρις ιδιαιτερες τροποποιησεις και απο την μανα του λειτουργει μονο με PS1 παιχνιδια, αλλα αν επεκτεινουμε το RetroArch θα δουλεψει και με αλλες πλατφορμες.

Η εφαρμογη για windows ειναι μια πληρης σουιτα εργαλειων για διαχειρηση της λιστας των παιχνιδιων, των metadata, των themes και των πακετων των native εφαρμογων. Προσφερει μοναδικη ευκολια και αυτοματισμους που δεν συνανταμε συχνα στον χωρο.

Τελος αξιζει να αναφερουμε οτι υποστηριζει μια σειρα απο ενσυρματα, ασυρματα και bluetooth usb adapters καθως και ενσυρματα και ασυρματα χειριστηρια και πληκτρολογια/ποντικια. Συνδεοντας την κονσολα μας στο internet μας επιτρεπει να προσθεσουμε metadata στο EmulationStation.

Ας δουμε πρωτα την αρχικη εγκατασταση. Πρεπει να γινει ειτε με usb stick συμβατο με τις μπροστινες θυρες του PSC ή με την μεθοδο usb hub με εξωτερικη τροφοδοσια. Σε καθε περιπτωση φορμαρουμε το usb stick μας σε FAT32, το ονομαζουμε SONY ολα κεφαλαια και αποσυμπιεζουμε το βασικο αρχειο του Project Eris σε αυτο. Δεν ειχα βγαλει φωτογραφιες γιατι δεν ημουν σιγουρος αν το ολο πραγμα ειναι αρκετα αξιολογο για να το παρουσιασω εδω.

Αφου ξεκινησουμε την κονσολα μας, κανει οτι ειναι να κανει απο μονο του χωρις να μας χρειαστει για κατι και τελικα σβηνει την κονσολα. Εγω εδω συναντησα ενα μικρο προβλημα γιατι επρεπε να επαναλαβω την διαδικαση αυτη για να πιασει, αλλα τελικα δουλεψε αψογα.

Αντιγραφουμε ολα τα αρχεια απο το usb stick που χρησιμοποιησαμε στον δισκο μας. Φορμαρουμε το usb stick που σκοπευουμε να χρησιμοποιησουμε σε exFAT ή NTFS και ξανααντιγραφουμε τα αρχεια που κρατησαμε. Κραταμε παντως τα αρχεια αυτα σαν backup σε περιπτωση που θελουμε να επαναφερουμε το firmware στο αυθεντικο. Το Project Eris δεν υποστηριζει FAT32 για προστασια απο απωλεια δεδομενων.

Συνδεουμε το stick στην κονσολα μας. Πλεον εχουμε και την δυνατοτητα OTG boot αν αυτο προτιμαμε.

Στην συνεχεια, θα δουμε την λειτουργια του Project Eris.
 
  • Like
Reactions: XLV
Πίσω
Μπλουζα