Πιθανή αγορά AMIGA

Σαφεστατα πηγαινε για μια 1200. Η 500 ειναι καλη για ρομαντικους λογους. Η 1200 σου δινει περισσοτερα πλεονεκτηματα (IDE, 2mb chip ram, επεκτασιμοτητα στο μελλον) και τρεχει σχεδον το 90% των τιτλων που θα ετρεχες με μια 500αρα. Το κοστος ειναι πανω κατω το ιδιο και αν εισαι προσεκτικος με λιγα χρηματα (γυρω στα 150) θα φτιαξεις μια 1200 ονειρο και με ολοκαινουριο επιταχυντη. Αν παι δε θελεις να δωσεις φραγκο παραπανω, τη κρατας οπως ειναι και παλι αρχηγος εισαι (εχεις και PCMCIA για μεταφορες αρχειων και φθηνο σκληρο δισκο και περισσοτερη μνημη)> Υπολογισε μια 1200 να σου βγει γυρω στα 90-100 εν Ελλαδι και ισως το ιδιο και απο εξωτερικο. Ριξε μια ματια εδω (http://www.amibay.com) για να παρεις μια ιδεα.
 
stratos84 είπε:
Διάβασα προσεκτικά τις συμβουλές σας και νομίζω ότι θα ξεκινησω με μια 500 ή 600 λόγω κόστους (νομίζω η 600 παίρνει και σκληρό δίσκο αν δε κάνω λαθος απο όλα αυτά που διάβασα απο εσάς και το internet) και μελλοντικά να προχωρήσω και σε πιο σύγχρονα μοντέλα. Αν και κομπιουτεράς, οι όροι accelerator και whdload είναι ακόμα άγνωστοι για μένα (από τον commodore 64 πήγα κατευθείαν στα pc). Εξάλλου θα θέλα να "αναβιώσω" την παλιά εποχή χωρίς πολλά τεχνολογικά βοηθήματα, υπομονετικά να περιμένω να φορτώσει το παιχνίδι ακούγοντας το drive να γρατζουνάει :) ) (ελπίζω να μη φτάνει στα όρια του μαζοχισμού η παραπάνω σκέψη μου και παρεξηγηθώ :) )
Σε καταλαβαίνω απόλυτα και συμπάσχω. Να φανταστείς ότι ακόμα και στο cd32 έχω βάλει φλόπυ για να μπορώ να φορτώνω τις δισκεττούλες μου. Απο την άλλη, δεσμέυεσαι και ταλαιπωρείσαι oldschoolικώς για να παίξεις (Μετατροπή δισκεττών = μανίκι με μιά σκέτη 500άρα). Άν τελικώς πάς σε αυτή τη λύση. προτίμησε την 500άρα σκέτη, και όχι την 600. Θα σου πάει φτηνότερα, είναι πιό συμβατή με παλαιότερα παιχνίδια, και αργότερα άν και εφόσον θελήσεις φυσικά, πηγαίνεις κατευθείαν σε ένα setup A1200 με ram+accel+HD για WHDLOAD (φαντάσου το σαν το "ΜΑΜΕ" της αμίγκα). Καλό θα ήταν να βρείς και ένα RGB -> Scart καλώδιο για να την συνοδεύσεις, άν και ποιό όμορφη παρέα απο ένα 1084s δέν υπάρχει !
 
Για την ακρίβεια, στο θέμα μόνιτορ, έλεγα να βρω μία λύση για μετατροπέα SVGA. Αυτό είναι μία ακόμη παράμετρος που θα πρέπει να ψάξω. Γενική η τηλεόραση δε πολυβολεύει (λόγω σαλονιού) και στο γραφείο μου έχω ένα TFT μόνιτορ αποκλειστικά για το 360 που φαντάζομαι θα μπορώ κάπως να εκμεταλλευτώ.
 
To μετατροπεα τον ξεχνας 1000% για τα παιχνιδια τουλαχιστον. Για Workbench οριακα κατι μπορει να γινει αλλα για gaming απλα ξεχνα το. Εκει ή θα πρεπει να βαλεις το χερι στη τσεπη για να αποκτησεις ενα Scandoubler (γυρω στα 120 ευρω καινουριος) ωστε να μπορεις να συνδεσεις την amiga σου με TFT monitor (οποτε εκει με ενα monitor switch μοιραζεις εικονα και στο 360 και στην amiga σου) ή να χρησιμοποιησεις το scart της TV (με μετρια ποιοτητα σχετικα) ή να μεινεις πιστος στο 1084 σου.
 
να γιατί φωνάζω για 1200 και επιταχυντές...

 
Χοχο...θα του κάνω μιά δοκιμή και με τον 060, δέν το έχω βάλει ποτέ στην 4000 ! Πλάκα πλάκα, μια λίστα με τα games που επωφελούνται acceleration θα έλεγε (μεταξύ μας βέβαια, δέν πρέπει να είναι και πολλά)
 
Γιατί να παίξεις Frontier στην Amiga; Παίξτο στο PC όπου και είναι και καλύτερο!

Κατ εμε δεν αξίζει επιταχυντής στην Amiga, εφόσον σκοπεύεις να παίξεις παιχνίδια μόνο. Όλα σχεδόν τρέχουν κανονικά σε μία απλή 1200 με έξτρα μνήμη και τα έξτρα λεφτά για accelerator θα βελτιώσουν μεν την ταχύτητα, αλλά τα περισσότερα από τα παιχνίδια που επωφελούνται 1ον δεν λένε και πολλά και 2ον μπορείς να τα παίξεις στο PC μέσω emulator ή της έκδοσης για PC εαν υπάρχει.
 
πάντα αξίζει ένας accelerator , ειδικά τώρα με τον 030/25 + 64ΜΒ της Individual που κάνει 104eur , πρέπει κάποιος να είναι μαζόχα 2 φορές για να μην τον πάρει...

(1 φορά γιατί παίρνει αρχαίο μηχάνημα - είτε amiga είτε atari είτε κουκουρίκου ΛΟΛ και την 2η γιατί γλυτώνει 40-45ευρώ με τις άθλιες ramcards και παιδεύεται χωρίς λόγο)
 
f2bnp είπε:
Γιατί να παίξεις Frontier στην Amiga; Παίξτο στο PC όπου και είναι και καλύτερο!Κατ εμε δεν αξίζει επιταχυντής στην Amiga, εφόσον σκοπεύεις να παίξεις παιχνίδια μόνο. Όλα σχεδόν τρέχουν κανονικά σε μία απλή 1200 με έξτρα μνήμη και τα έξτρα λεφτά για accelerator θα βελτιώσουν μεν την ταχύτητα, αλλά τα περισσότερα από τα παιχνίδια που επωφελούνται 1ον δεν λένε και πολλά και 2ον μπορείς να τα παίξεις στο PC μέσω emulator ή της έκδοσης για PC εαν υπάρχει.
με την λογική σου παίρνουμε όλοι ένα stick από το τον Ιορδάνη και το winuae και δεν ξανασχολούμαστε με αμιγκα. Ακόμα καλύτερα πετάμε και τα 8μπιτα αφού και για εκείνα υπάρχει εξομοιωτής! Τα ίδια και για τις κονσόλες...τσάμπα τα μαζεύουμε τόσο καιρό!
 
f2bnp είπε:
Γιατί να παίξεις Frontier στην Amiga; Παίξτο στο PC όπου και είναι και καλύτερο!Κατ εμε δεν αξίζει επιταχυντής στην Amiga, εφόσον σκοπεύεις να παίξεις παιχνίδια μόνο. Όλα σχεδόν τρέχουν κανονικά σε μία απλή 1200 με έξτρα μνήμη και τα έξτρα λεφτά για accelerator θα βελτιώσουν μεν την ταχύτητα, αλλά τα περισσότερα από τα παιχνίδια που επωφελούνται 1ον δεν λένε και πολλά και 2ον μπορείς να τα παίξεις στο PC μέσω emulator ή της έκδοσης για PC εαν υπάρχει.
Δέν τρέχουν όλα τα παιχνίδια κανονικά, χωρίς accelerator, υπάρχουν βελτιωμένες εκδόσεις των παιχνιδιών γι'αυτούς και πρωτότυπα που τρέχουν μόνο με αυτους και με/ή κάρτα γραφικών RTG. Φυσικά μήν ξεχνάμε ότι τα πρωτότυπα games έχουν χαμηλές μέν απαιτήσεις, τα WHDload slaves τους όμως (εξ'όυ και όλη η φάση) δέν είναι πάντα τόσο γεναιόδωρα με έναν "απλό" 68020 -Για παρακάτω δέν το συζητάμε κάν, ή για unexpanded RAM.

Δέν βελτιώνονται όλα τα παιχνίδια με τον accelerator, με αυτή τη λογική το sensible στον 060 θα πέταγε (στην προκειμένη ...σερνεται LOL) Εκεί παίζουν διάφορα, ανάλογα με τα games, πάντως τα polygon based (όπως το Frontier στην προκειμένη, αλλα φαντάζομαι και τα υπόλοιπα όπως το Armour Geddon, τα flight sims κλπ) όπως δείχνει "τουρμπίζουν".

Τέλος, δέν μιλάμε για emulation αλλα για hardware , άν ήταν για emus δέν θα πόσταρε ο καθένας ένα setup στο φίλο, αλλα θα του έδινε ένα link για τον Winuae ! Για όλους τους παραπάνω λόγους εγώ πρότεινα το φτηνότερο amiga hardware που είναι η 500ρούλα, για να δεί κανείς αν γουστάρει να συνεχίσει στην αγορά πιό ισχυρού μηχανήματος. Εξάλλου οι περισσότεροι αμιγκόβιοι εδω μέσα με hardware την βρίσκουν (γι'αυτό και postάρει ο καθένας και απο ένα διαφορετικό setup με accelerator....lol BTW άν είχα 1200άρα θα τον χτύπαγα της indivision με κλειστά μάτια )
 
άλλες εποχές Captain Kal , χωρίς μέτρο σύγκρισης και με το wow factor στο maximum

με το που έβλεπες 3D πολύγωνα σχολούσε το θέμα ΛΟΛ
 
Παιδιά εμένα αυτή είναι η αποψή μου. Άλλο να δώσεις 100-150 ευρώ και άλλο 600 για ένα μηχάνημα 20ετίας πλέον.

Και όλα αυτά για να παίξεις παιχνίδια; Είναι με τι έχεις την τρέλα σου θα μου πεις, εγώ ας πούμε μεγάλωσα με PC που τα πράγματα είναι τελείως μα τελείως διαφορετικά και γενικότερα δεν υπάρχουν αυτά τα τρελα που βλέπεις με τις amiges.

Εγώ θεωρώ τον accelerator, με εξαίρεση ίσως έναν 68030, παντελή σπατάλη.

Και ξαναλεω, για να παίξεις Frontier, Alien Breed 3D 1 και 2; Να κάνεις emulate το Mac; Να παίξεις Doom ή Quake;

Μερικά πράγματα είναι καλύτερα να τα παίζεις μέσω εξομοιωτή ή εκεί όπου υπάρχει η καλύτερη έκδοση.
 
Εγώ θεωρώ τον accelerator, με εξαίρεση ίσως έναν 68030, παντελή σπατάλη.
Για παιχνίδια ένας 68030 (με πολύγωνα γιατί 2D έφτανε και μια Α1200), μια χαρά ήτανε. 'Οχι βέβαια ότι ήταν και φτηνός. Ακόμα μία Α1200 αγόραζες με τα χρήματα που έδινες για να πάρεις μια Blizzard. Αλλά εάν δούλευες άλλα προγράμματα χρειαζόσουν κάτι παραπάνω.

άλλες εποχές Captain Kal , χωρίς μέτρο σύγκρισης και με το wow factor στο maximum με το που έβλεπες 3D πολύγωνα σχολούσε το θέμα ΛΟΛ
Όντως. Θυμάμαι το frontier το έδειχνα σαν showcase του μηχανήματος. (Παντως ακόμα κολλάω με τα πολύγωνα. Αυτή την περίοδο ασχολούμαι με τα Midwinter, και έχω ψιλοκολλήσει :) ).
 
Θεωρητικά αγοράζω μια Amiga απο το UK, η οποια εχει pal διαφορετικό απο το δικό μας. Εικόνα θα έχω, ήχο όχι απο το RF. Για στέρεο ήχο απ'οτι διάβασα όλες η amiga έχουν rca ξεχωριστά για audio... Οπότε συνδεω στα RCA ηχεία και δεν θα έχω κανένα πρόβλημα, σωστά; Έψαξα αρκετά στο ebay de αλλά δε βρήκα κάτι...
 
Λοιπον, την αγορασα, ειναι 500αρα απο γερμανια (αγγλικο πληκτρολογιο ομως). Ο τυπος δεν ηξερε γρι αγγλικα, νομιζω οτι συννενοηθηκαμε ομως. Το πακετο περιελαμβανε την Amiga, τροφοδοτικο, ποντικι και επιπλεον του ζητησα καλωδιο για τηλεοραση (αν και νομιζω οτι ειναι το ιδιο απο τον commodore), joystick και καμια δισκετα... Ολο το μαλλι πηγε 60 με τα μεταφορικα... Ελπιζω να μην εγινε καμια παρεξηγηση λογω πολιτισμικων διαφορων και ελπιζω ακομα περισσοτερο να μην επεσα σε απατεωνα... Παντως νομιζω οτι ολο και κατι επιπλεον θα χρειαστει, ελπιζω να μην ειναι δυσευρετο και ακριβο...
 
Mιά χαρά είσαι φίλε, τα έχεις όλα και σε καλή τιμή. Σχετικά με το καλώδιο κοίτα να προμηθευτείς ένα RGB σε Scart για την καλύτερη εικόνα., οτιδήποτε άλλο χάνει αρκετά. Ένα-δυό καλά joysticks τύπου pacman/tomahawk επίσης δέν θα σε απογοητέυσουν, είναι πάντα καλή συνοδεία για τα παιχνίδια. Τέλος, ρίξε μιά ματιά στο thread περί μετατροπής αρxείων adf σε δικέττα, έχει φτιάξει ο συμφορουμίτης έναν εξαιρετικό οδηγό. Οπότε θα χρειαστείς γι'αυτόν το λόγο και ένα σειριακό καλώδιο για να συνδέσεις την Amiga με το PC. Ζήτα απο τον γερμανό μιά δισκέττα Workbench 1.3 οπωσδήποτε (καλό είναι να σου βάλει και την Extras) για να μπορείς να ξεκινήσεις μόνος σου το εγχείρημα αυτό.
 
Έχω ήδη αρχίσει και μορφώνομαι επί του θέματος "μεταφορά ADF σε Amiga" και έχω την εξής απορία: ένας μετατροπέας usb to serial θα δουλέψει, διότι το φορητό μου δεν έχει σειριακή...
 
Δέν νομίζω φίλε μου να έχεις πρόβλημα, η αλήθεια είναι πως δέν το έχω δοκιμάσει στην πράξη. Δοκίμασέ το, δέν χάνεις κάτι. Άν δέν δουλέψει τότε υπάρχουν κάρτες PCI που έχουν σειριακό controller για desktop PC όμως.
 
Θα βαλει την εκδοση 1.3. Τωρα εννοει kickstart, workbench? γιατι εκανα λαθος στην αρχη και του ειπα workbench και μετα το διορθωσα σε kickstart... Τι κάνουν ακριβως αυτα τα 2?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα