Μία μέρα έλειψα η καημένη από το θρεντ και έχει πάρει φωτιά. Poll κανονικό δε βλέπω να υπάρχει αλλά όλοι καταθέτουν την προτίμησή τους.
Άντε λοιπόν να πω κι εγώ. Κουραμπιές! και τότε και τώρα και για πάντα! Καθώς δεν είμαι τρελή γλυκατζού, τα σιρόπια ποτέ δε με ενθουσίασαν. Επίσης και για κανελογαρύφαλλα μέσα σε μπισκότο (γιατί τέτοιο είναι το μελομακάρονο) επίσης δεν τρελαίνομαι. Κι ας είμαστε ειλικρινείς. Το μελομακάρονο, όπως και να το φτιάξεις, κουτσά στραβά θα το πετύχεις, ειδικά άμα βουτηχτεί και σε σιρόπι. Ενώ ο κουραμπιές θέλει τέχνη, υπομονή και βούτυρο ποιοτικό. Άμα το βούτυρο δεν είναι λιωμένο (και δεν εννοώ την πλάκα-βούτυρο στο χαρτί λιωμένο στο κατσαρόλι, εννοώ το βούτυρο το διάφανο στο γυάλινο βάζο, που δεν έχει ίχνος γάλακτος μέσα γιατί έχει ξαφριστεί και απαλαχτεί από την καζεΐνη, αυτό το βούτυρο που οι Γάλλοι λένε
beurre clarifié και κοστίζει σχεδόν τριπλάσια τιμή από την πλάκα), να χτυπηθεί για πολλήηηη ώρα στο μίξερ και να γίνει σύννεφο, άμα δεν έχει αλυσίβα όπως τον παλιό καλό καιρό για να γίνει τραγανός, άμα τα μυγδαλάκια δεν είναι ωραία καβουρδισμένα και κομμένα σε σωστό μέγεθος κι όχι να σκοντάφτει το δόντι σε αγκωνάρια κι άμα δεν μπει χέρι στη ζύμη να δώσει την κατάλληλη θερμοκρασία, τότε δεν είναι κουραμπιές αλλά ένα τυπικό μπισκότο βουτύρου με άχνη που το φτιάχνει ο καθένας. Δεν κάνω λοιπόν σύγκριση μεταξύ των δύο. Θα μου πεις, υπάρχουν κι οι κουραμπιέδες λαδιού που φτιάχνουν στην Πελοπόννησο. Κι αυτοί μ' αρέσουν, γιατί είναι τοπική παραλλαγή αλλά οι άλλοι είναι ένα ποίημα. Το καλό με την πατρίδα μου είναι ότι κουραμπιέδες φτιάχνουμε όλο το χρόνο, εκτός της μεγάλης Σαρακοστής. Μα Χριστούγεννα είναι, μα ονομαστική εορτή, μα γάμος, τον κουραμπιέ τον φτιάχνουμε για να γλυκαίνεται ο κόσμος.
Κι εννοείται ότι δεν θα φτιάξω από τώρα. Γύρω στις 22 Δεκεμβρίου θα πιάσω τη συνταγή της θείας και φιλοδοξώ να ευωδιάσω όλη την πολυκατοικία.
Όπως είπα σε προηγούμενο ποστ, κι οι δίπλες μου αρέσουν πολύ αλλά είναι της Πρωτοχρονιάς. Το ίδιο πρωτοχρονιάτικος είναι και ο μπακλαβάς για τη Στερεά Ελλάδα. Ωραίο έθιμο κι αυτό, ικανοποιεί και τους γλυκατζήδες που έχουν αδυναμία στα σιροπιαστά και, όπως και οι δίπλες, φτιάχνεται για να έρθουν πολλά τα καλά του νέου χρόνου, όπως πολλά είναι και τα φύλλα του μπακλαβά. (ωχ, με τόση περιγραφή που έχω κάνει χρειάζομαι ένα λίτρο νερό για να συνέλθω από το λίγωμα).
@Chris27 Η πατέντα σου τα σπάει αλλά τα μέλη του φόρουμ που λατρεύουν τα γλυκά δεν τα λυπάσαι;
ΥΓ. Για όσους είναι λάτρεις του κουραμπιέ, υπόσχομαι στην επόμενη συνάντηση του φόρουμ να φέρω σπιτικούς από Αγρίνιο.