Ποιo Μουντιάλ θυμάστε πρώτο - πρώτο ?

Εγώ του '90. Και μάλιστα είχε ζέστες, κλασσικά, και καθήσαμε και το είδαμε με τον αδερφό μου σε μικρή ασπρόμαυρη TV (κανά 10") στο μπαλκόνι. Δε θυμάμαι βέβαια τίποτα άλλο, ούτε καν πόσους αγώνες είδα, αν είδα και πάνω από 1-2 δηλαδή.
 
Κι εγώ αυτό που πρώτο θυμάμαι ως ολόκληρο, είναι το "FRANCE 98". Μάζευα και τα αυτοκόλλητα για το άλμπουμ της Panini, το οποίο φυσικά το έχω στο αρχείο μου με στοιχεία και αφιερώματα από όλα τα ΜΟΥΝΤΙΑΛ! Μου είχαν μείνει γύρω στα 20 αυτοκόλλητα για να το ολοκληρώσω και δεν είχα κάνει κίνηση να μου τα στείλουν... Από το "USA 94", θυμάμαι λίγα πράγματα, φυσικά τους αγώνες της Εθνικής μας και την πορεία μέχρι τα τελικά (ο συγχωρεμένος Αλκέτας, νίκη με Ρωσία, ήττα από Αγγλία και Καμερούν σε φιλικά, η μασκότ-αλεπού), και συγκεκριμένα περιστατικά από άλλους αγώνες (σίγουρα τη δολοφονία του Κολομβιανού ποδοσφαιριστή Εσκομπάρ, μετά το αυτογκόλ που είχε βάλει - με είχε σοκάρει το γεγονός, το χαμένο πέναλτυ του Μπάτζιο στον τελικό, την πορεία της Ρουμανίας, τον Ροζέ Μιλά, το κύκνειο άσμα του Μαραντόνα). Αλλά, το "FRANCE 98" το θυμάμαι από την αρχή, Βραζιλία-Σκωτία 2-1, μέχρι το (απίθανο, αλλά και προβλέψιμο αν θυμάστε) τέλος, Γαλλία-Βραζιλία 3-0! Όταν ακόμα τέτοιες διοργανώσεις είχαν κύρος και αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι τέλους! Γιατί, αν μη τι άλλο, το "SOUTH AFRICA 2010" ήταν ψυχρό από θέαμα και ενδιαφέρον, και το θυμόμαστε μάλλον μόνο για την πρώτη νίκη της Εθνικής μας σε ΜΟΥΝΤΙΑΛ, εναντίον της Νιγηρίας με 2-1, με έναν εκπληκτικό (για τελευταία έκτοτε φορά) Τοροσίδη...

ΥΓ.: Ζητώ συγνώμη αν ξέφυγα λίγο προς το τέλος από το θέμα καθ' αυτό, αλλά "με έτρωγε" να εκφράσω τη συναισθηματική διαφορά των παλαιότερων διοργανώσεων από τις τελευταίες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ήμουν αρκετά τυχερός ώστε το πρώτο μουντιάλ που παρακολούθησα ποτέ ήταν αυτό στο οποίο συμμετείχε πρώτη φορά και η Ελλάδα!!Το 1994 δηλαδή στην Αμερική. Θυμάμαι πραγματικά σχεδόν τα πάντα από εκείνη τη διοργάνωση και νομίζω ότι είναι η μοναδική που έχω παρακολουθήσει όλα τα παιχνίδια!! ναι όλα ακόμα κι εκείνα της φάσης των ομίλων. Καλοκαίρι, τα σχολεία μόλις να έχουνε τελειώσει και να κάθομαι στο σαλόνι με ανοιχτά παράθυρα μπροστά στη τηλεόραση. Θυμάμαι ότι ήμουνα τόσο πολύ εντυπωσιασμένος που είχα διαβάσει όλη την ιστορία των μουντιάλ και μάλιστα παρακολούθησα μια εκπομπή λίγο πριν τους αγώνες με παρουσιαστή τον Γιαννη Αργυρίου που παρουσίαζε την ιστορία όλων των μουντιάλ μέχρι τότε. Θυμάμαι το εναρκτήριο παιχνίδι μεταξύ Γερμανίας-Βολιβίας (με τον Κλινσμαν να σκοράρει), την Ιταλία να αγκομαχάει αλλά τελικά να φτάνει μέχρι τα τελικά (αν και στους 8 είχαν αποκλείσει κάπως άδικα την Ισπανία για την οποία είχε σκοράρει ο Καμινέρο!) , τη Ρουμανία να αποκλείει την Αργεντινή που μόλις είχε χάσει τον Μαραντόνα αφού βρέθηκε πάλι θετικός σε κοκαίνη (χαρακτηριστικός ο πανηγυρισμός του στο γκολ με την Ελλάδα που 'πετάει' τον ιδρώτα του πάνω στη κάμερα!), την εκπληκτική Σουηδία, τη Βουλγαρία του Στόιτσκοφ ν αποκλείει τη Γερμανία και να μένουμε όλοι άφωνοι, τα 5 γκολ του όλεγκ Σαλένκο στο Καμερούν (ακατάρριπτο ρεκόρ μέχρι σήμερα), τη γκολάρα ενός Σαουδάραβα ονομαζόμενου και Πελε της Αραβίας απέναντι στην Ολλανδία....και τι δε θυμάμαι. Την πολύ αποφασισμένη Βραζιλία να πηγαίνει τρένο στο τελικό και να αφιερώνει τον τίτλο στον πρόσφατα τότε αδικοχαμένο Σένα, τον Πελέ να σχολιάζει για το CNN νομίζω τα παιχνίδια και να τα δείχνει ΕΡΤ ....θα μπορούσα να γράφω ώρες :D
 
Του 86 στο μεξικό με νικήτρια την αργεντινή ,όλε!!
 
Εσυ fab μαλλον εισαι παλια καραβανα..χεχε!! :p

Εγω γεννηθεις το 1983, θυμαμαι αμυδρα νομιζω, του france 1998, τελικος ηταν Γαλλια-Βραζιλια (με τα 3 ρο, και Ροναλντο λιγο γεματουλη), 3-0, το 3ο γκολ του Πετιτ, σε αντεπιθεση, η κανω λαθος?
 
Ξεκίνησε και αυτό το Μουντιάλ! Άλλο ένα Μουντιάλ στην πλάτη μας...

Υ.Γ. Μάλλον είναι η πρώτη φορά φέτος που μαζεύω (μαζί με τον γιο μου) χαρτάκια της Panini με το Μουντιάλ...
 
Moυντιάλ 1994, με μια αλεπουδίτσα για μασκότ της Ελλάδας. Πρέπει να είχα σε αφίσα την Εθνική Ελλάδος, σίγουρα είχα σε αφίσα την μασκότ-αλεπουδίτσα. Δεν είχα παρακολουθήσει κανένα αγώνα...

http://www.google.gr/url?url=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DUpzqayEbifo&rct=j&frm=1&q=&esrc=s&sa=U&ei=LNiaU6L3FsXmObq0gbgH&ved=0CCAQ9QEwBg&usg=AFQjCNEtg_xuPNEh9gtOxEj4xelPTIEhwQ Μου άρεσε το τραγούδι ''Γεια σου Ελλάδα''.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεύτερο μουντιάλ εντός γάμου (και 7 εκτός).
 
Σώτος Σώτος είπε:
Υ.Γ. Μάλλον είναι η πρώτη φορά φέτος που μαζεύω (μαζί με τον γιο μου) χαρτάκια της Panini με το Μουντιάλ...

Αξία ανεκτίμητη, που θα έλεγα και μια παλιά διαφήμιση... :)
 
Θυμαμαι αμυδρα με σκορπιες εικόνες το μουντιαλ Espana '82 (ήμουν τότε 4 ετών) και φυσικα το πρωτο που θυμαμαι αρκετα καλα ειναι το Mexico '86. Σαφέστατα το αγαπημένο και με τις πιο ισχυρές αναμνήσεις ήταν το Italia '90 με πολλούς καλούς αγώνες, την ομάδα έκπληξη του Cameroon και φυσικά πολλά μα πάρα πολλά τουρνουά Subbuteo στις πυλωτές των πολυκατοικιών με ακριβή αναπαράσταση των ομίλων με τις αντίστοιχες ομάδες. Ακολούθησαν κι αλλα μουντιάλ ωστόσο, για μένα, κανένα δεν ειχε τη μαγεία των παλιών. Του 2002 ίσως είχε αναθερμάνει το ενδιαφέρον μου αλλά μέχρι και σήμερα στη καρδιά μου είναι αυτά του 86 και του 90 οπως εγραψα. Του 2014 μου φαίνεται πως θα είναι ενδιαφέρον και θα θυμίσει αυτό του 86 τουλάχιστον όσον αφορά τις ώρες των μεταδόσεων. :)
 
Οριακά ρετρό: το μουντιάλ του 1994, όχι για τους αγώνες, αλλά για το merchandising και την εθνική υστερία. Ήμουν 4 ετών, ουδεμία σχέση με ποδόσφαιρο, αλλά με ένα μεγαλύτερο αδερφό σε έκσταση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μουντιάλ.

Μια και δυό, ξεκίνησαν με τη μάνα μου, αφού την είχε ζαλίσει, και πήγαν στα σχετικά περίπτερα που είχαν στηθεί σε διάφορες περιοχές, και πουλούσαν τα σχετικά συμπαρομαρτούντα για τη συμμετοχή της εθνικής, και τελικά την έπεισε και μας πήρε από μια μπλούζα με την μασκότ την Πηνελόπη στον καθένα. Περιττό να πω ότι έλιωσαν πάνω μας αυτές οι μπλούζες, καθώς ήταν οι αγαπημένες μας, κι όταν του αδερφού μου δεν του έκανε η δική του, τις φόραγα και τις δύο εγώ.

Μαζί με τη σχετική μπλούζα, ο αδερφός μου είχε παθιαστεί με ένα βιβλιαράκι που έδιναν μαζί οι κασέτες ήχου TDK στην ειδική πολυσυσκευασία (πρέπει να του το είχε δώσει μια ξαδέρφη μου, που κατανάλωνε αρκετές κασέτες), και το οποίο ήταν χοντρό μεν, αλλά μικρό σε μέγεθος, και περιείχε ένα κάρο πληροφορίες για κάθε χώρα και ομάδα που συμμετείχε, το πρόγραμμα των αγώνων και σχετικά στοιχεία για το μουντιάλ, μαζί με ένα πλήθος διαφημίσεων της TDK. Μακάρι να βρεθεί καμιά φωτό του βιβλίου... Αυτό το βιβλίο δεν το άφηνε απ' τα χέρια του, και όλο το καλοκαίρι το ξεφύλλιζε κάθε μεσημέρι, που δεν πέφταμε για ύπνο.

Παράλληλα, θυμάμαι το σχετικό ύμνο "Γειά σου Ελλάδα" με το Γιάννη Πάριο, και πόσο είχα απογοητευτεί όταν μου πε ο αδερφός μου ότι υπήρχε σε κασέτα, αλλά η μάνα μας δεν μας το πήρε...

Από αγώνες, ελάχιστες έως καθόλου εικόνες. Θυμάμαι, όμως, ότι η Ελλάδα είχε, επιεικώς, ξεφτυλιστεί...
 
Μουντιαλ 1990 στην Ιταλια. Θυμαμαι που εβλεπα τους αγωνες σε φιλο που ειχε εγχρωμη τηλεοραση (στο σπιτι ειχαμε ακομα την ασπρομαυρη). Με πρωτοπορο την Γερμανια τοτε και να γινεται χαμος με τις φανελλες της Εθνικης Γερμανιας με τις τρεις ριγες στο πλαι τοτε..
 
Ρε Νώντα το μου θύμισες με αυτό το βιβλιαράκι της TDK. Εκείνο το καλοκαίρι είχα πάρει από κατάστημα αθλητικών στην Σόλωνος, που εξακολουθεί να λειτουργεί ως σήμερα, ένα καπέλο ομάδας NBA. Είχε αρκετά από αυτά και μου είχε δώσει 2. Λιτά ήταν από ότι θυμάμαι. Δυστυχώς τα πέταξα κάνα δυο χρόνια μετά..
 
Kι εγώ το Μουντιάλ του 1994 θυμάμαι πρώτο, ακριβώς λόγω αυτής της τρέλας που είχε επικρατήσει. Ο πατέρας μου είχε αγοράσει κι ένα χοντρό περιοδικό που είχε κυκλοφορήσει στα περίπτερα, με αναλυτικές πληροφορίες για τους παίκτες και το είχα διαβάσει ολόκληρο. Τότε ήταν και η πρώτη φορά που έκατσα να δω Μουντιάλ, στην αρχή αναγκαστικά, αφού η τηλεόραση ήταν "κατειλημμένη" από τους μεγάλους, μετά όμως άρχισε να μου τραβάει λίγο το ενδιαφέρον, ειδικά όσο πλησίαζε στον τελικό. Φέτος πάντως λυπήθηκα πολύ που με αφορμή τη διαφύλαξη της διοργάνωσης επιτέθηκαν και σκότωσαν κόσμο στη Βραζιλία, ντροπή τους γι'αυτό.
 
foutix είπε:
Θυμάμαι αμυδρά του 1986.[ Αυτός ο μουστάκιας με το σομπρέρο μας στιγμάτισε ρε παιδιά]. Έζησα του 1990 και κόλλησα με του 1994.
Ακριβος το ίδιο και εγώ.

Έχω και Καπελλο Adidas από το France 98. Ποτέ θα γίνει ρετρό;
 
20 χρονια πριν.... :D

attachment.php
 
Μουντιάλ 1994 αμυδρά,θυμάμαι ότι είχα δει λίγο τον τελευταίο αγώνα (αν δεν κάνω λάθος) Βραζιλία - Ιταλία (την επόμενη μέρα του αγώνα ήξερα ότι θα ερχόταν μία θεία μου,να μου φέρει κάποιο επιτραπέζιο και γι'αυτό τα έχω συνδυάσει έτσι) και επίσης θυμήθηκα και 2 παίκτες της Βραζιλίας τον Μπεμπέτο και το Ρομάριο.Κατά τ'άλλα,είχε τύχει να βλέπουν στο σπίτι Μουντιάλ,και άλλες χρονιές πχ το 2006,αλλά δεν παρακολουθούσα.
 
foutix είπε:
Ρε Νώντα το μου θύμισες με αυτό το βιβλιαράκι της TDK. Εκείνο το καλοκαίρι είχα πάρει από κατάστημα αθλητικών στην Σόλωνος, που εξακολουθεί να λειτουργεί ως σήμερα, ένα καπέλο ομάδας NBA. Είχε αρκετά από αυτά και μου είχε δώσει 2. Λιτά ήταν από ότι θυμάμαι. Δυστυχώς τα πέταξα κάνα δυο χρόνια μετά..
Πρέπει να είχαν κυκλοφορήσει αρκετά, τότε! Η αλήθεια είναι ότι και το δικό μας μάλλον έχει πεταχτεί. Το χα πετύχει σε ξεσκαρτάρισμα στο δωμάτιο πριν από 10-12 χρόνια, και νομίζω ότι ο αδερφός μου αποφάσισε να το πετάξει.

Σχετικά με το περιεχόμενό τους, θυμάμαι ότι η αριστερές σελίδες ήταν κυρίως ολοσέλιδες φωτογραφίες, και οι δεξιές σελίδες είχαν λίγο κείμενο.
 
Πρώτο πρώτο θυμάμαι το μουντιάλ του Μεξικού αλλά το πρώτο που παρακολούθησα επίσημα ήταν αυτό της Ιταλίας το 90 και φυσικά υποστήριζα το Καμερούν του Ροζέ Μιλά!!
 
Πίσω
Μπλουζα