Ποιo Μουντιάλ θυμάστε πρώτο - πρώτο ?

Espana'82 είναι το πρώτο Μουντιάλ που θυμάμαι, αν και το μόνο που μου έμεινε ήταν ο τελικός Ιταλία - Γερμανία, όπου όλοι οι δικοί μου ήταν με την Ιταλία ενώ εγώ συμπαθούσα Γερμανία. Εκείνο του '86 το παρακολούθησα στην Αθήνα μαζί με την αδερφή μου που τότε σπούδαζε εκεί, δε με ενθουσίασε ιδιαίτερα, νομίζω δε βόλευε και σαν ώρες, αλλά όταν είδα τι έκανε ο Μαραντόνα και την έβγαλε καθαρή αηδίασα τελειωτικά. Στο επόμενο Μουντιάλ έζησα και την προετοιμασία της διοργάνωσης με τα ευτράπελά της γιατί ήμουν στην Ιταλία για σπουδές, από κει προετοιμάστηκα για τα δικά μας προβλήματα των Ολυμπιακών της Αθήνας, τα είχα ξαναδεί και ξανακούσει στο Italia'90. Θυμάμαι ότι τα εισιτήρια του τελικού έμειναν στα χέρια Ιταλών που απογοητευμένοι που η Ιταλία δεν πέρασε στον τελικό τα πούλαγαν όσο - όσο. Η Γερμανία τελικά κέρδισε την Αργεντινή του ακατανόμαστου)))

Το Αμερικάνικο Μουντιάλ το έζησα και αυτό στη Ρώμη, οι δρόμοι άδειαζαν όταν έπαιζε η Ιταλία και τα πάντα σώπασαν όταν έχασε το πέναλτι ο Ρομπέρτο Μπάτζιο! Τα επόμενα δε μπορώ να πω ότι τα παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, νομίζω περισσότερους αγώνες είδα εφέτος. Πάντως ότι θα έφθανε να παίζει η Ελλάδα σε τέτοια διοργάνωση με αξιώσεις ήταν κάτι που δε μου πέρασε ποτέ απ΄το μυαλό.
 
1982. H κλωτσιά του Σουμάχερ στον Μπατιστόν, ο πανηγυρισμός του Ταρντέλι στον τελικό, οι κραυγές του Διακογιάννη στα γκολ του τελικού, Ο Ντασάεφ, ο Μπλαχίν, ο Μπόνιεκ, ο Λάτο
 
Θυμάμαι το Μουντιάλ (Παγκόσμιο Κύπελο) του 1982....το παρακολουθούσαμε στην αυλή κατω απο την κληματαριά......
 
Clemence είπε:
Στο επόμενο Μουντιάλ έζησα και την προετοιμασία της διοργάνωσης με τα ευτράπελά της γιατί ήμουν στην Ιταλία για σπουδές, από κει προετοιμάστηκα για τα δικά μας προβλήματα των Ολυμπιακών της Αθήνας, τα είχα ξαναδεί και ξανακούσει στο Italia'90. Θυμάμαι ότι τα εισιτήρια του τελικού έμειναν στα χέρια Ιταλών που απογοητευμένοι που η Ιταλία δεν πέρασε στον τελικό τα πούλαγαν όσο - όσο.
...για το οποίο μουντιάλ του 1990, όπως πρόσφατα έμαθα από τη Wikipedia, η Ελλάδα είχε συμμετάσχει με δική της πρόταση για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης! Αποσύραμε τη συμμετοχή μας, μαζί με την Αγγλία, πριν γίνει η ψηφοφορία για την τελική επιλογή.

Τελικά είναι το μεσογειακό ταμπεραμέντο αυτό... Μια από τα ίδια έγιναν και στη Γιουροβίζιον την επόμενη χρονιά (1991), με την οικοδέσποινα Ιταλία να τα κάνει όλα μα όλα τελευταία στιγμή, σε τεράστιο βαθμό προχειρότητας. Αφού βγήκαν οι διοργανώσεις, πάλι καλά να λέμε!

Clemence είπε:
νομίζω περισσότερους αγώνες είδα εφέτος.
Μεγάλη αλήθεια αυτή! Μπορώ να πω πως το φετινό μουντιάλ είναι το πρώτο που είδα επισταμένως. Μέχρι τώρα απλά χάζευα τα διάφορα μουντιάλ, χωρίς να με ενδιαφέρουν και πολύ. Αλλά φέτος, και λόγω υποχρεώσεων που με κράταγαν κλεισμένο μέσα, κάθισα και χόρτασα μουντιάλ, με ενδιαφέρον για την πορεία των ομάδων, και κρατώντας τα σκορ, σα μικρό παιδί.

Ίσως να παίζει ρόλο και το ωράριο των παιχνιδιών, που είναι σε νορμάλ ώρες (σχεδόν).
 
Το πρώτο μουντιάλ που θυμάμαι όχι να το παρακολουθώ απλά σαν διοργάνωση είναι του 1986 στο Μεξικό.

Θυμάμαι τότε μόλις τελείωσα την Α δημοτικού και άκουγα στα πεταχτά από την τηλεόραση , ... Καρέκα , Αλεμάο , Μαραντόνα φυσικά και θυμάμαι που ο αδερφός μου τότε κάθε εβδομάδα αγόραζε Μπλεκ και είχε σε κάθε τεύχος αφιέρωμα με χαρτάκια , σημαίες και σήματα μάλιστα είχε και ένα γήπεδο επάνω στο χαρτί για να διοργανώσεις το δικό μου μουντιάλ.

Το 1990 στην Ιταλία φυσικά ήταν αυτό που άρχισα να παρακολουθώ κανονικά.
 
θυμάμαι κάπως το μουντιάλ του μεξικού κι αυτό γιατί μου δώσανε το όνομα παίχτη της αργεντινής χαχα
 
Jack Taylor είπε:
θυμάμαι κάπως το μουντιάλ του μεξικού κι αυτό γιατί μου δώσανε το όνομα παίχτη της αργεντινής χαχα
Τώρα που το θυμάμαι είχα και μπλουζάκι με το λογότυπο εκείνης της διοργάνωσης. Σιελ με μια μπάλα ποδοσφαίρου στο κέντρο και δύο υδρόγειους δεξιά και αριστερά και από κάτω να γράφει MEXICO 86.

Θυμάμαι και τα γαριδάκια της διοργάνωσης με την μασκότ απ έξω
 
Μεξικό 1986. Θυμάμαι το "Benny Hill Show" και το τραγούδι του Κηλαηδόνη "Αρχίζει το ματς'' πριν από τις μεταμεσονύκτιες μεταδόσεις.
 
Το "Αρχίζει το ματς" ακουγόταν ως μουσικό σήμα στην εκπομπή "Μουντιάλ και ξερό ψωμί", στην οποία γινόταν η ανασκόπηση των αγώνων της ημέρας και την παρουσίαζε ο Γιάννης Μαμουζέλος από την Αθήνα...
 
αν το εμαθες απο το wikepedia ειναι πολυ αξιοπιστο! εγω εχω να πω μακρια απο το wikipedia ειδικα στους μαθητες φοιτητες αν κανετε εργασιες με πληροφοριες απο το wikepedia θα σας μηδενισουνε την εχει πατησει πολυ κοσμακης

ο ορισμος της παραπληροφορησης
 
Ισα-ισα προλαβα τα ρετρο-ορια, χαχα!! :p

Εγω, αν και γεννηθις το 83', δε παρακολουθουσα μπαλα, παρα μονο αρκετα μεγαλος, το 1998.

Οποτε, θυμαμαι το 98' (το πηρε η Γαλλια, ετσι δεν ειναι)? Μη πω και καμια κοτσανα..

Αν ειμαι σωστος παντως, ειναι ο τελικος με Βραζιλια και κερδισε 3-0..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
πρώτο μουντιάλ που παρακολούθησα ήταν αυτό της Ιταλίας το 1990 . Ήταν πολύ κακό :D αλλά παίζανε ακόμα παίκτες που ήταν μύθοι , ίσως και γιατί δεν υπήρχαν ακόμα τα συνδρομητικά και τα πολλά ιδιωτικά κανάλια να μας μπουχτίσουν στα αθλητικά . Τότε στα εναρκτήρια ματς παίζανε οι "υπερασπίστριες" του τίτλου , οπότε το 1ο ματς ήταν η Αργεντινή του Μαραντόνα να χάνει 0-1 από το πολύ σκληρό (για να πεθάνει) καμερούν του ροζέ μιλά . Το καλύτερο ματς πρέπει να ήταν το Καμερούν Αγγλία 2-3 .Πρώτη εμφάνιση του ρομπέρτο μπάτζιο που 4 χρόνια μετά θα οδηγούσε την Ιταλία στον τελικό .Πρώτος σκόρερ ο αστείος τότο σκιλατσι , που έκανε το τουρνουά της ζωής του και μετά τίποτα . το τουρνουα κατέκτησε ο μεξικανος διαιτητής Εδγάρδο Κοντεζάλ που αγωνίστηκε για τα χρώματα της γερμανίας στον τελικό :p
 
Εμένα οι αναμνήσεις μου ξεκινούν από μουντιάλ του΄82 με πολλούς θεούς εν δράση...
 
Πρώτο θυμάμαι το μουντιάλ του 86 όχι πως το παρακουθούσα απλώς θυμάμαι ότι γινόταν αγώνες τότε ήταν το καλοκαίρι που μόλις τελείωσα την πρώτη δημοτικού. Θυμάμαι τα γαριδάκια και τα μπλουζάκια με ην μασκότ αυτό ανθρωπάκι με το σομπρέρο και τον αδερφό μου που έπαιρνε κάθε εβδομάδα Μπλεκ και είχε συνέχεια χαρτάκια , αφίσες , αφιερωμένα όλα στο μουντιάλ.

Θυμάμαι μόνο πριν την έναρξη του κάθε αγώνα που εμφανιζόταν στην οθόνη η φωτογραφία με την φάτσα του κάθε ποδοσφαιριστή.
 
To πρώτο που θυμάμαι είναι το mundial της Ιταλίας το 1990,από το 1986 θυμάμαι μόνο ένα αστείο περιστατικό.Μαζεύαμε χαρτάκια panini με τον αδερφό μου,ο καθένας το album του.Σε αυτόν(ως μεγαλύτερος)λείπανε 30-31 ακόμη,ενώ σε μένα πάνω από 200.Είχα πετύχει τον Burruchaga 3 φορές και επειδή ήταν το μοναδικό χαρτάκι που δεν είχε,αντί να του το δώσω,το κόλλησα άλλες 2 φορές πάνω από την πρώτη χαχαχα

Οι πρώτες ποδοσφαιρικές μου παραστασεις είναι από το Euro 1988 και γι αυτό έγινα Ολλανδία μέχρι και τις μέρες μας.
 
Το moundial του 1982 στην Ισπανια (οπου ημουν με την Γαλλια και ακομη και σημερα θεωρω ισως το καλυτερο μουντιαλικο παιχνιδι που παρακολουθησα ποτε,τον ημιτελικο 3-3 με την Γερμανια που οδηγηθηκε στα πεναλτυ).




Το αστειο ειναι οτι λογω των αλμπουμ -αυτοκολητων που συμπληρωνα και των αφιερωματων στο μεγαλο αθλητικο γεγονος που διαβασα ,ηξερα πολυ περισσοτερα σε ροστερ,στατιστιτκα ,κατακτησεις ,πρωτους σκορερ για το τρεχων /προηγουμενα μουντιαλ σε σχεση με τους βετερανους ποδοσφαιροφιλους θειους μου .


Και εγώ το Μουντιάλ του '82 στην Ισπανία. Θυμάμαι υποστήριζα τη Γαλλία στον ημιτελικό, που τελικά έχασε 5-4 στα πέναλτυ από τη Δυτική Γερμανία (κανονικός αγώνας 1-1, παράταση 3-3). Οπότε φανταστείτε τη χαρά μου που πέτυχα στην Ισπανία καινούριο Naranjito, τη μασκώτ του Μουντιάλ '82, με 5 ευρώ (επίσημο προϊόν).

1581743181621.jpeg
 
Μουντιάλ 86, Μαραντόνα Ρουμενίγκε, Λίνεκερ, Μπουτραγκενιο, Σόκρατες, Ζίκο και δεν συμμαζευεται. Μυθικά ονόματα. Η Βραζιλία φαβορί ως συνήθως και είχε πάει απατη σε αυτό το Μουντιάλ. Θυμάμαι αμυδρά το γκολ του Μαραντόνα που είχε περάσει όλη την Αγγλία. Είχε κάνει όργια τότε ο Ντιέγκο. Η μασκότ με τον μουστάκια με το σομπρέρο ήταν όλα τα λεφτά. Είχα και ένα άλμπουμ που παίρναμε αυτοκόλλητα και το συμπληρωναμε.

Μουντιάλ 90 μετά το θυμάμαι καθαρά, με τα όργια που γίνανε τότε εις βάρος της Αργεντινής με το μαϊμού πέναλτι στο 90-φευγα και έπαιζε και με 10 παίκτες η Αργεντινή. Σκιλατσι όντως ναι, έβαζε τα γκολ με το τσουβαλι και μετά χάθηκε. Από τους πιο στημένους τελικούς που έχω δει αυτός του 90, αν και δεν πολυπηγαινα την Αργεντινή μέχρι τότε επειδή έπαιζε λίγο βρόμικα μετά από αυτό το ματς τους συμπάθησα και τους υποστήριζα. Θυμάται κανείς τον ημιτελικό ιταλια-αργεντινη που είχε πέσει επάνω στον Ντιέγκο όλη η Ιταλία να πουλήσει τον αγώνα για να πάει τελικό η Ιταλία και έγινε το αντίθετο. Μετά κάνα μήνα αφού τελείωσε το Μουντιάλ τον έπιασαν με ναρκωτικά και στην ουσία του τελείωσαν την καριέρα ;)
 
To Μουντιάλ του '82..
Έτυχε να είμαι εκείνο το καλοκαίρι για 1,5 μήνα διακοπές σε συγγενείς!..8 χρονών ήμουν..Υπέροχες διακοπές.Αξέχαστες!Κοντά στην Φρανκφούρτη,σε προάστιο της Φρανκφούρτης,το Μπόκενχάϊμ, έβλεπα τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα από την Ελλάδα..Από τα straßenbahn μέχρι τις..κυλιόμενες σκάλες στα εμπορικά που πρώτη φορά έβλεπα στη ζωή μου (στο χωριό δεν είχαμε κυλιόμενες)! Και όχι μόνο αυτά!..Όλα "πρωτόγνωρα" και περίεργα στα μάτια ενός παιδιού που είχε φύγει από μια κωμόπολη των 5 με 6 χιλιάδων κατοίκων.Και μαζί με αυτά και το μουντιάλ..Θυμάμαι μάζευα χαρτάκια-αυτοκόλλητα, όχι της panini, αλλά κάτι άλλα..Που τα είχαν μέσα στις γκοφρέτες hanuta.Και είχαν μόνο τους παίκτες της Εθνικής Γερμανίας.Είχε φυσικά και το ανάλογο άλμπουμ.Που φυσικά το είχα συμπληρώσει.Δεν ήταν βέβαια τεράστιο,αλλά θυμάμαι πως είχα είχα φάει αρκετές γκοφρέτες τότε!Είχα αγοράσει και ένα 45άρι δισκάκι (ο θείος μου φυσικά), με το επίσημο τραγούδι παικτών της Εθνικής Γερμανίας για την διοργάνωση του Μουντιάλ του 1982.Το ΄κάνουν αρκετές χώρες που βρίσκονται στα τελικά της διοργάνωσης (το ΄χει κάνει και η δική μας όταν πήγε σε μουντιάλ).Το τραγούδι ήταν το " Ole Espana" του Michael Schanze και της Εθνικής Γερμανίας ποδοσφαίρου!Δυστυχώς δεν έχω το εξώφυλλο (κρίμα),αλλά το δισκάκι είναι "καλά" και παίζει κανονικά!Όταν το ξαναείδα βέβαια να υπάρχει,σε κάποιο γκουγκλάρισμα μου, με έπιασε ένα ανεξήγητο υπέροχο συναίσθημα.
Ένα άλλο που θυμάμαι,είναι ότι μετά από σημαντικούς αγώνες τότε, οι νικητές έκαναν κονβόι με τα αμάξια τους στους δρόμους κορνάροντας και ανεμίζοντας τις σημαίες των χωρών τους.Εμείς κοιτούσαμε από τα παράθυρα,μπαλκόνια δεν υπήρχαν,γιατί οι πολυκατοικίες τους ήταν λίγο παλιές εκεί στο Bockenheim,ίσως μεταπολεμικές,δεν ξέρω..Είχαμε δει κονβόι φυσικά Γερμανών που είχαν και τα περισσότερα αυτοκίνητα,αλλά θυμάμαι και αρκετά Ιταλών μετά το τελικό, όπως και αμάξια με Ισπανικές σημαίες κάποιες άλλες βραδιές!Πάντως φασαρίες δεν είχα δει, οι μεν δηλαδή να κάνουν επίθεση στου δε ή τέτοιου είδους συμβάντα.
Όταν γύρισα Ελλάδα,τέλη Ιουλίου του '82, φυσικά πήγα και πήρα το άλμπουμ με αυτοκόλλητα για το μουντιάλ του 82..Δεν ήταν ούτε αυτό της panini,αλλά μάλλον μια ελληνική έκδοση ,με αρκετά χαρτάκια-αυτοκόλλητα (κάπου,κάπως εδώ στο retromaniax πρέπει να ανακάλυψα πως ίσως να ήταν της εταιρίας Καρουσέλ).Τα χαρτάκια ήταν σε συσκευασίες που περιείχαν και τσιχλόφουσκες. Και υπήρχαν και αυτοκόλλητα με αρκετά δώρα που κέρδιζες (πχ. μπάλες,αφίσες ομάδων,παικτών κλπ).Εγώ είχα κερδίσει θυμάμαι ένα αρκετά μεγάλο βιβλίο,αφιερωμένο στο μουντιάλ του 82,με πολλές φωτό από την διοργάνωση,αποτελέσματα,συνεντεύξεις.
Μάλλον,δεν ήταν ακριβώς βιβλίο,αλλά κάτι σαν ένα πολυσέλιδο περιοδικό,αλλά με πιο ανθεκτικό "δέσιμο" και πιο "χοντρές" σελίδες(όχι π.χ. όπως της "Ραδιοτηλεόρασης" ή το "Τηλέραμα")..Τέλος πάντων, αυτό το πολυσέλιδο αφιέρωμα, "κατάφερα" να το "χαλάσω" και στο τέλος μάλλον να το πετάξω!..Το ξέρω, είναι κρίμα και "ντροπή" μου που σαν retroλάτρης το "κακομεταχειρίστηκα".Αν και θυμάμαι να το ΄χω μέχρι το τέλος του λυκείου, τέλη του '92!..Όπως φυσικά, "έχασα" και το γερμανικό άλμπουμ από τις Hanuta..Τι να πω..Απαράδεκτος!
Όμορφες αναμνήσεις έχω και από το μουντιάλ του ΄86..Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
 
Εγώ το πρώτο μουντιάλ που θυμάμαι είναι του 94.Το έχω συνδυάσει απόλυτα με τη φωνή του Μανώλη Μαυρομάτη.Μακράν η κορυφαία φωνή σε μεταδόσεις.'Ρομπέρτο Μπάτζο σε καλή θέση...και γκολλλλλ'.Φυσικά ο κοτσιδάκιας ήταν η απόλυτη μορφή του μουντιάλ,πηγαίνοντας μόνος του την Ιταλία στον τελικό αλλά στην ιστορία έμεινε μόνο το χαμένο πέναλτι.Θυμάμαι τα σποτάκια που έπαιζε τότε η τηλεόραση για την εθνική μας με την αλεπού,αν και αυτό που θυμάμαι πιο καλά είναι το γκολ του Μαχλά με τη Ρωσία που μας έστειλε στο μουντιάλ και το ΟΑΚΑ να παίρνει κυριολεκτικά φωτιά (και πάλι με Μανόλο στην περιγραφή).Απ'το μουντιάλ,θυμάμαι ακόμα την θρυλική αφάνα του Βαλντεράμα αλλά και την ιστορία με τον Εσκομπάρ που πλήρωσε το αυτογκόλ με τη ζωή του.Επίσης αν θυμάμαι καλά,πρέπει να έπαιζε τότε μια εκπομπή στον ΑΝΤ-1 με τον Πελέ που σχολίαζε τα ματς
 
Φίλε σαν εχθές θυμάμαι τον αγώνα Αργεντινη-Ελλαδα το 94. Σε καφετέρια τίγκα στον κόσμο πρέπει να είχε πάνω από 300 ατομα, γιγαντο-οθονη χαμός, ξεκινά το ματς τρώμε το γκολ με την μια και σκαει διακοπή ρεύματος. 1 ώρα. Αδειάζει η καφετέρια, μένω εγώ πίνω φραπεδακι έρχεται το ρεύμα. 4-0. Αντί για προπονήσεις τρεχανε σε δεξιώσεις σε όλη την Αμερική.
 
Πίσω
Μπλουζα