Ποιo Μουντιάλ θυμάστε πρώτο - πρώτο ?

Το πρωτο που θυμάμαι ειναι το Espana 82 αλλά θυμάμαι πολύ 3ντονα και κάτι κούκλους στο Μουντιάλ του Μεξικό. Ο Γάλλος Στοπιρά ααααχ.
 
Αυτό είναι λοιπόν το 45άρι δισκάκι (αυτό που ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιο μου),που είχα αγοράσει από τις διακοπές μου στη Γερμανία το 1982, το τραγούδι της Εθνικής Γερμανίας για το παγκόσμιο κύπελλο του '82! Στο τραγούδι,συμμετέχουν και οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Γερμανίας που μετείχαν στην αποστολή για το μουντιάλ..Φυσικά,το 45άρι,από τον Ιούλιο και μετά έπαιζε στα πάρτι γενεθλίων της αδερφής μου και τα δικά μου (Αύγουστο και Σεπτέμβριο)! Και γινόταν και χαμός από τα 15-20 παιδάκια που συμμετείχαν!
Τώρα, το πώς συνδυάζονταν το "Ole Espana" με το "Felicita" του Al Bano και της Romina Power (ακόμα ένα 45άρι που έφερα το ίδιο καλοκαίρι) με τα γνωστά "παπάκια στη σειρά" (σε ξένη version και αυτό) και πολλά τσιφτετέλια και ζεϊμπέκικα, μόνο 7χρονα,8χρονα,9χρονα και 10χρονα θα μπορούσαν να απαντήσουν.. γιατί διασκέδαζαν με την ψυχή τους.
 
18952795_1349803001776591_1729991459418714455_n.jpg
mascot-1990-ciao.png
Αυτά τα δύο θυμάμαι. Της Ιταλίας αμυδρά και των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Βλέπω τη αλεπού και θυμάμαι την πονεμένη ιστορία, της πρώτης συμμετοχής μας στο Μουντιάλ του '94...
 
1970 FIFA WORLD CUP Viva el Mexico. Ειπαμε ειμαι πουρειντζερ!. Το τι τηλεορασεις εχουν πουλησει αυτα τα Μουντιαλια, αλλο πραμα. Στο πατριδα τουλαχιστον.
 
Το Μουντιάλ του 1978 είναι το πρώτο που θυμάμαι και έχεις συνδυαστεί στην μνήμη μου με όλες τις όμορφες αναμνήσεις εκείνης της περιόδου της τρυφερής μου παιδικής ηλικίας των 10 ετών, όπου όλα στα μάτια μου φάνταζαν μαγικά, αγνά, ανθρώπινα και εξιδανικευμένα. Φυσικά δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση το Μουντιάλ του '78 με τις ομαδάρες που έπαιρναν μέρος την Αργεντινή που τελικά το κατέκτησε, Ολλανδία έστω και χωρίς τον Κρόιφ, Βραζιλία, Δυτ. Γερμανία και πάει λέγοντας. Πανδαισία ποδοσφαιρική από παικταράδες όπως Κέμπες, Ρουμενίγκε, Ζίκο, Ρέζεμπριγκ. Κρανκλ και τόσοι άλλοι.
Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι μεταδόσεις από τις τηλεοράσεις των κοντινών σπιτιών και διαμερισμάτων όπου καλοκαίρι γαρ οι βεράντες είχαν την τιμητική τους με τις τηλεοράσεις και ήχο στην διαπασών στους ρυθμούς της στρογγυλής Θεάς. Άλλες εποχές που ο κόσμος απολάμβανε τα 90 λεπτά της ποδοσφαιρικής πανδαισίας προτού η ζωή μας και ο Βασιλιάς των σπορ ισοπεδωθούν από σκοπιμότητες, εμπορευματοποίηση, κερδοσκοπία από μια μικρή κάστα ανθρώπων και συμφερόντων που διαφεντεύουν τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Απόδειξη το τελευταίο Μουντιάλ που κατά σύπμτωση το πήρε πάλι η Αργεντινή. Ποιος το χάρηκε αυτό τον μήνα του ποδοσφαιρικού ραντεβού του πλανήτη? Ήδη κοντεύει να ξεχαστεί ενώ τα Μουντιάλ της Αργεντινής, της Ισπανίας και του Μέξικο μνημνεύονται ακόμα. Τι φταίει? Η κρεατομηχανή που μας έχεις ισοπεδώσει όλους. Συγνώμη ξέφυγα.
 
Το πρωτο παγκοσμιο κυπελλο που θυμαμαι καλα ειναι του 1994 ομως εχω και καποιες σκορπιες μνημες απο του 1990.
Πολυ διαφορετικο το ποδοσφαιρο τοτε σε πολλους τομεις και οχι μονο αγωνιστικα.
Δυστυχως μου φαινεται σχεδον σαν να συνεβησαν σε αλλη ζωη.
Τωρα που θα σταματησει και ο Μεσσι και για πρωτη φορα στην ιστορια δεν ερχεται καποιος απο πισω δεν ξερω ποτε θα ξαναδω ποδοσφαιρο.
 
Aα πολύ καλό thread! εγώ λοιπόν, όντας γεννημένος το '73, θυμάμαι αμυδρά το Μουντιάλ του '82 (κυρίως το 1-0 του Βελγίου επί της - τροπαιούχου του '78 - Αργεντινής, θυμάμαι ακόμα και το όνομα του παίχτη που έβαλε το γκολ: Βαν Ντε Μπεργκ), και το σουτ του Βραζιλιάνου Έντερ στο δοκάρι δε θυμάμαι ποιάς ομάδας, που από απευθείας φάουλ η μπάλα έπιασε ταχύτητα κάπου 125χλμ/ώρα, αν θυμάμαι καλά. Άλλα στιγμιότυπα, όσο κι αν ακούγεται παράξενο (ημιτελικούς, τελικό κλπ) δεν θυμάμαι τόσο καθαρά.

Αυτό που θυμάμαι πλέον πολύ καθαρά και θεωρώ το πρώτο Μουντιάλ που παρακολούθησα, είναι και για μένα αυτό του '86. Απ' αυτό (και εφεξής), θυμάμαι ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
 
Tο μουντιάλ του 1974 φυσικά, εξού και το username μου..Ήμουν 7 χρονών και βλέπαμε σε άχρωμη την Ολλανδία των Κρόιφ, Νέεσκενς, Ρεπ, Ρέζενμπρικ, Κρολ, Σουρμπίρ, Χάαν, Φαν Χάνεγκεμ, Σουρμπίρ, Βιμ Γιάνσεν...προπονητής Ρίνους Μίχελς..Η απόλυτη ομάδα, η βασίλισσα χωρίς στέμμα. Το 78 κατέβηκε χωρίς Γιόχαν Κρόιφ και το δεκάρι τηε τον Φαν Χάνεγκεμ..Κρίμα που δεν κατέκτησε έναν τίτλο.
Επίσης, η φανέλα της adidas για εκείνη την Ολλανδία, θεωρείται από τους συλλέκτες η κορυφαία όλων των εποχών...
 

Συνημμένα

  • 98450432.jpg
    98450432.jpg
    1,1 MB · Προβολές: 3
Το 1982 όμως έχει χαραχθεί στη μνήμη μου πιο πολύ από όλα, Σχεδόν οι περισσότερες χώρες είχαν τότε την καλύτερη ομάδα της ιστορίας τους, και όλες είχαν παικταράδες: Η Βραζιλία που είχε την πιο καλλιτεχνική ομάδα όλων των εποχών, το ωραιότερο ποδόσφαιρο που έχω δει, με παίκτες όπως ο Σώκρατες, ο Ζίκο, ο Φαλκάο, ο Έντερ....
 

Συνημμένα

  • f19cf542737af3833a29f9b4f490af74.jpg
    f19cf542737af3833a29f9b4f490af74.jpg
    365,1 KB · Προβολές: 2
Τελευταία επεξεργασία:
Η Αγγλία με Κίγκαν, Ρόμπσον, Φράνσις, Μπρούκινγκ..
 

Συνημμένα

  • SYXt1Yq.jpg
    SYXt1Yq.jpg
    380,5 KB · Προβολές: 2
Η Γαλλία με Πλατινί, Τιγκανά. Ζιρές, Τρεσόρ, Μπατιστόν, Αμορός, Σιξ, Λακόμπ
 

Συνημμένα

  • Shgh4QB.jpg
    Shgh4QB.jpg
    67,6 KB · Προβολές: 2
Η Γιουγκοσλαβία με Ζάετς, Χαλίλχοτζιτς, Σλίβο, Σούριακ
 

Συνημμένα

  • εθνική_γιουγκοσλαβίας_1982.jpg
    εθνική_γιουγκοσλαβίας_1982.jpg
    38,5 KB · Προβολές: 1
Η πρωταθλήτρια Ιατλία με Ρόσι, Τζοφ, Σιρέα, Καμπρίνι, Κόντι, Αντονιόνι, Τζεντίλε, Μπέργκομι, Κολοβάτι, Οριάλι, Αλτομπέλι, Γρατσιάνι...
 

Συνημμένα

  • italy-1982-1.jpg
    italy-1982-1.jpg
    538 KB · Προβολές: 0
Το μεγάλο φαβορί πριν αρχίσει το ουντιάλ, η πρωταθλήτρια του 78 με τον GOAT Ντιέγκο στη σύνθεσή της...
 

Συνημμένα

  • download.jpg
    download.jpg
    15,8 KB · Προβολές: 0
Η φιναλίστ Δυτική Γερμανία με Μπράιτνερ, Ρουμενίγκε, Στίλικε, Λιτμπάρσκι, Χάνζι Μίλερ, Καλτς,Χρούμπες
 

Συνημμένα

  • 82 (25).jpg
    82 (25).jpg
    153 KB · Προβολές: 0
Το πρώτο μουντιάλ που θυμάμαι είναι το ESPANA 82.
Θυμάμαι και τον τελικό Ιταλία-Γερμανία.
Ήμουν με τους Ιταλούς και φυσικά με τον Paolo Rossi και Dino Jof!!!
 
Εγώ ήμουν ουδέτερος καθώς η Ολλανδία δεν προκρίθηκε, ήθελα να δω έναν τελικό Βραζιλίας-Γαλλίας, που ήταν οι πιο θεαματικές ομάδες,
απλά η Ιταλία ήταν και πολύ πιο ουσιαστική, απέκλεισε Αργεντινή, Βραζιλία στον έξτρα όμιλο και ισοπέδωσε τη Δ. Γερμανία στον τελικό.
Πανάξια πρωταθλήτρια..
 
Πίσω
Μπλουζα