Πού γυρίστηκαν οι ελληνικές ταινίες ; (2ο μέρος)

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Kambia
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Ο γαμπρός μου ο προικοθηρας με τον Παντζα και την Προκοπιου που γυριστηκε, σε ποιο νησι εννοω, γνωριζετε αστερια μου; την εχει αυτην την στιγμη η ερτ νησια ωραια και αρχοντικα παλια
Οπως ανέφερε πολύ σωστα πρίν απο μενα ο Nemo  ηταν στον Πόρο με τον οποίο δεν εχουμε  ασχοληθεί ενδελεχώς . Χρωσταμε ενα καλο αφιέρωμα εδώ στο νήμα του "Που γυρισθηκαν"  για αρκετες ταινίες αλλα οπως πρεπει , με ακριβεις τοποθεσίες και φωτογραφιες οσων απο τα σπιτια υπαρχουν ακόμα ,και οχι γενικα και αόριστα οτι ηταν  στον ΠΟΡΟ.    
 
Έπεσε κι εμένα το μάτι μου χθες στην τηλεοπτική μετάδοση. Είναι όντως Πόρος και μάλιστα το σπίτι πρέπει να είναι κάπου στη Λεωφόρο Λαμπράκη και συγκεκριμένα κάποιο από τα σε αυτή εδώ την ευρύτερη περιοχή ή λίγο πιο "δεξιά" [google maps link].

Δυστυχώς χωρίς street view και καλύτερης ανάλυσης δορυφορικές δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός.
 
ευχαριστω παιδια ναι πραγματι πολλες ταινιες γυριστηκανε εκει με πρωτη και καλυτερη του Βεγγου που τον περναγανε για τον ποιητη Αυγερινο.
 
Εξω Φτώχεια και Καλή Καρδιά (1964)

Την έδειξε σήμερα και με την ευκαιρια να συμπληρωσω κατι.

ο Ντουζος είναι λιγο παρακάτω από τα πολλα σκαλιά που ανέβαινε ο Βέγγος οδος Επιδαύρου  

Επιδαύρου   (1).pngΕπιδαύρου   (2).png

η πόρτα που ξαποσταίνει ο Βέγγος  είναι στην οδο Παπαδιαμάντη  

Παπαδιαμάντη   (1).pngΠαπαδιαμάντη   (2).pngΠαπαδιαμάντη   (3).pngΠαπαδιαμάντη   (4).png

Παπαδιαμάντη   (3).png Μαριον Σιβα βγαίνει από ένα σπίτι στην Κηφισιά οδο  κηφισου 15

κιφισου 15 κιφισσια (1).pngκιφισου 15 κιφισσια (3).pngκιφισου 15 κιφισσια (2).png

και δίπλα στην πλ. Παπαδιαμάντη Κηφισιά κυνηγά ο βέγγος την ρόδα.

Πλ. Ηρ. Πολυτεχνείου, Κηφισιά  (1).pngΠλ. Ηρ. Πολυτεχνείου, Κηφισιά  (2).png

και στη γωνία με την Κηφισού πετάει το κουτάκι από το γάλα και σκάει το λάστιχο των κοριτσιών.

Πλ. Ηρ. Πολυτεχνείου, Κηφισιά  και κιφισου (1).pngΠλ. Ηρ. Πολυτεχνείου, Κηφισιά  και κιφισου (2).png
 
ο Ταξιτζής (1962)  Κ.Χατζηχρήστος,Μ.Καραγιαννη, Ν.Ριζος,Ν.Φερμας

Το  μεγαλύτερο μέρος της ταινίας εχει γυριστεί στην πλατεία του Αγιου Ανδρέα στα Πατήσια.

Το γκαράζ βρισκόταν στην οδο Λευκωσίας απεναντι απο την εκκλησία του Αγιου Ανδρέα  εκει που σημερα είναι ο παλιος κινηματογράγος Athenee.ATHENE1.jpg

To περίπτερο ήταν και αυτο στην ιδια πλατεία αλλα απο την μερια της οδου Κνωσσού.ΚΝΩΣΟΥ1.jpg

Επίσης στην εκκλησία του Αγιου Ανδρεα βλεπουμε και τον γάμο του Χατζηχρήστου με την Καραγιαννη 

New Movie (8) (7).Movie_Snapshot.jpgagios andreas.jpg

ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ1.jpg

Η γειτονια μας είναι γνωριμη απο την ταινία ο Θοδωρος και το Δικανο.ΔΙΚΑΝ1.jpg

Στην Α πλαζ της Βούλας είναι η πλαζ που πηγαίνουν για μπανιο....οπου  παρά  τις τεράστιες αλλαγες που εχου γινει εκεί  υπάρχουν ακόμα  τρεις απο τις στρογγυλες  τσιμεντενιες   ομπρέλλες που υπήρχαν τοτε στην πλαζ.ΒΟΥΛΑ 11111.jpg

Ψαχνω για το σπιτι της Καραγιαννη ......New Movie (8) (9).Movie_Snapshot.jpg

Πίσω στο βάθος υπαρχει κεντρικός δρόμος που περνανε λεωφορεία και τρολλευ.

ATHENE1.jpgΒΟΥΛΑ 11111.jpgΔΙΚΑΝ1.jpgNew Movie (8) (9).Movie_Snapshot.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
1@antonovar[/USER]Μήπως το σπίτι της Καραγιάννη είναι στην Κνωσού ή κάποια παράλληλη της; Κουμπώνει με τα τρόλευ της Πατησίων και την κλίση των κάθετων οδών μεταξύ Αχαρνών και Πατησίων 

 

1@antonovar[/USER]Μήπως το σπίτι της Καραγιάννη είναι στην Κνωσού ή κάποια παράλληλη της; Κουμπώνει με τα τρόλευ της Πατησίων και την κλίση των κάθετων οδών μεταξύ Αχαρνών και Πατησίων 
 Κνωσσου δεν ειναι με τιποτε......Εκανα ενα γρηγορο ψαξιμο στους παραλληλους δρομους ...κατω απο Πατησιων...αλλα δεν βρηκα κατι που να κολλαει.......Θα το ξαναδω ομως ...γιατι το εκανα βιαστικα..

 
Η Ρένα Είναι Οφσάϊντ (1972).

Η Ρένα Βλαχοπούλου φτάνει στο σπίτι της όπου την περιμένουν δημοσιογράφοι. Είμαστε στην Σαρανταπήχου 77 (αυτό που λέμε περιφερειακό Λυκαβηττού). Ας παρατηρήσουμε τη διαφορά στον "οπτικό θόρυβο". Παρκαρισμένα, νερατζιές, tag, κλιματιστικά κλπ.

DeyTod9X0AYe3UK.jpgDeyTqD6W4AASJyE.jpg

Και ας δούμε και τα πλάνα σε ένα superimpose με την ευρύτερη εικόνα του σήμερα.

Offside-1.jpg

Offside-22.jpg
 
Πολύ ωραίο το ποστ σου 1@thanassis1979[/USER]. Το κολαζ/φωντομοντάζ είναι πολύ ενδιαφέρον. Το μοναδικό σχόλιο που έχω είναι για το πως ήταν το κομμάτι αυτό της Αθήνας το 72 και πώς έχει καταντήσει σήμερα... Και να σκεφτεί κανένας οτι από οτι καταλαβαίνω, αρκετά μέλη του φόρουμ είναι γεννημένα πέριξ του 75... 

 

Πολύ ωραίο το ποστ σου 1@thanassis1979[/USER]. Το κολαζ/φωντομοντάζ είναι πολύ ενδιαφέρον. Το μοναδικό σχόλιο που έχω είναι για το πως ήταν το κομμάτι αυτό της Αθήνας το 72 και πώς έχει καταντήσει σήμερα... Και να σκεφτεί κανένας οτι από οτι καταλαβαίνω, αρκετά μέλη του φόρουμ είναι γεννημένα πέριξ του 75... 
Υπάρχουν οι αλλαγές που εγώ τις λέω λειτουργικές (κλιματιστικά, το πεζοδρόμιο έχει στο σημείο αυτό ρολόγια της ΕΥΔΑΠ, τα παρκαρισμένα κτλ). Αυτές όπως και να το κάνουμε δεν τις γλιτώνουμε γιατί "έρχονται" παρέα με την εξέλιξη.

Υπάρχουν κι οι αλλαγές που είναι αισθητικές. Γκράφιτι και tag (μεγάλη κουβέντα που πάει σε άλλα μονοπάτια) και φυσικά οι νερατζιές (για τις οποίες ανέκαθεν είχα ενστάσεις). Ειδικά στο σημείο αυτό που ακριβώς απέναντι έχεις την πρασινάδα του Λυκαβηττού δεν βλέπω το λόγο να έχεις και νερατζιές σε ένα πεζοδρόμιο πλάτους 1,5 μέτρου.

 
Συμφωνώ για τις νερατζίες στο σημείο που βρίσκονται. Τελειώς παράταιρες. Από την άλλη το θέμα με ταγκ,γιατί δε βλέπω graffiti, οπτικά δε μου λένε κάτι. Μια ζωή οι έλληνες μιμούνται αυτούς που αποκαλούν φονιάδες των λαών, αμερικάνους... Τελικά η παρομοιώδης έκφραση περί φρενοκομείου δεν είναι και τόσο λάθος
 
Ξεκίνησα να διαβάζω ξανά το "1ο Μέρος" του thread και έπεσα αμέσως πάνω σε ένα μικρό μπλέξιμο. Δεν θυμάμαι αν σε επόμενα post λύθηκε, όμως είναι ευκαιρία να συνοψίσω λίγο την ιστορία γύρω από το ίδιο σημείο που ενώνει τρεις ταινίες. Αναφέρομαι στο σημείο γύρω από την Παλιά Βουλή (της οδού Σταδίου).

Ταινία 1η. Μια Ζωή Την Έχουμε (1958). Σκηνοθεσία Γιώργος Τζαβέλλας.

Ο Κλεό (Δημήτρης Χόρν), έχοντας πλέον βάλει στο χέρι τα 1.101.101,10 μένει στο πολυτελές ξενοδοχείο Athenee Palace (Κολοκοτρώνη 1 & Σταδίου). Εδώ μερικά ενδεικτικά πλάνα. Η ταινία έχει και εσωτερικά πλάνα από τα σαλόνια του ξενοδοχείου με τις μεγάλες μαρμάρινες σκάλες.

MiaZoiTinExoume_AtheneePalace.jpg

Κι εδώ το κλασσικό "ταξίδι στο χρόνο" με το Athenee Palace, τον Δημήτρη Χόρν και την Υβόν Σανσόν να έρχονται στην οδό Κολοκοτρώνη του σήμερα.

MiaZoi_Kolaz-1.jpgMiaZoi_Kolaz-2.jpg

Το ξενοδοχείο οικοδομήθηκε, στην αρχική του μορφή, το 1907. Λειτούργησε αρχικά με την επωνυμία "Γεώργιος", σύντομα όμως μετονομάστηκε σε "Ίλιον Παλλάς" (μαρτυρείται μεταξύ των ετών 1912-1926) και αργότερα σε "Σπλέντιτ" (μαρτυρείται το 1933). Μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου και στη μέση της οδού Κολοκοτρώνη ήταν η αρχική θέση του αγάλματος του Κολοκοτρώνη. Η μεταφορά του αγάλματος στην τωρινή του θέση έγινε στις 9 Φεβρουαρίου του 1954

Agalma.jpg

Μετά τον πόλεμο (1950), πραγματοποιήθηκε προσθήκη δύο ορόφων και ριζική εξωτερική και εσωτερική ανακαίνιση του υπάρχοντος μεγάρου (διατηρήθηκε μόνον ο φέρων οργανισμός), από τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα (1905-1992). Λέγεται ότι είναι το πρώτο κτήριο στην Ελλάδα με οπλισμένο σκυρόδεμα. Περισσότερα για την ιστορία του κτηρίου υπάρχουν εδώ. Δεν κατάφερα να βρω πότε σταμάτησε να λειτουργεί και μετατράπηκε σε κτήριο γραφείων. Σίγουρα όμως λειτουργούσε το 1972.

Ταινία 2η. Η Ρένα Είναι Οφσάϊντ (1972). Σκηνοθεσία Αλέκος Σακελλάριος.

Ο Χούλιο Μπάλμας (Νίκος Γαλανός) μένει στο Athenee Palace (νομίζω χωρίς να κατονομάζεται) στο οποίο καλείται η Άμεσος Δράση και λίγο αργότερα βγαίνει η Ρένα με τον κόσμο και τους δημοσιογράφους να την πολιορκούν. Τα εσωτερικά είναι studio ενώ υπάρχουν και τα εξωτερικά πλάνα της άφιξης της αστυνομίας και της "εξόδου" της Ρένας Βλαχοπούλου.

Offside-1.jpg

Προσέξτε στο βάθος, στην οδό Κολοκοτρώνη, ένα κατάστημα με την πινακίδα AFROLIT.

Ταινία 3η. Η Δε Γυνή Να Φοβήται Τον Άνδρα (1965). Σκηνοθεσία Γιώργος Τζαβέλλας.

Επτά χρόνια μετά το Μια Ζωή Την Έχουμε, ο Γιώργος Τζαβέλλας βάζει πάλι τον ήρωά του σε ένα ξενοδοχείο που βλέπει το ίδιο σημείο. Μόνο που αυτή τη φορά ο Αντωνάκης (Γιώργος Κωνσταντίνου) μένει σε ένα ανύπαρκτο ξενοδοχείο. Τα εσωτερικά του δωματίου είναι στούντιο. Αυτό που βλέπουμε ως δήθεν θέα από το παράθυρο του ξενοδοχείου παραπέμπει ότι έχει τραβηχτεί 99,9% από κάποιο παράθυρο του κτηρίου στη Σταδίου 10 (πάνω από τη στοά Μιχαήλ και Λεμού).

Αυτό ποτέ δεν ήταν ξενοδοχείο & καμία σχέση με το Εσπέρια (Σταδίου 22) από το οποίο το χωρίζουν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο που καταλαμβάνει το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος συν ένα ακόμα κτήριο γραφείων (Σταδίου 12).

GyniFAFF.jpg

Στο ισόγειο του κτηρίου της Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής (με την επιγραφή ΦΑΦΦ στην κορυφή) διακρίνεται η επιγραφή AFROLIT. Την οποία είδαμε 7 χρόνια αργότερα στη θέση της στα πλάνα του "Η Ρένα Είναι Οφσάϊντ". Κι αν αναρωτιέστε τι σημαίνει το ΦΑΦΦ, πρόκειται για διαφήμιση των ραπτομηχανών PFAFF (που προφανώς αποδόθηκε στα Ελληνικά κατά το Σήμενς, Φίλιπς, Σεβρολέτ κλπ). Κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα.

Νομίζω ότι πλέον είναι σχετικά καθαρό το ζήτημα με τη χωροταξία της περιοχής. Εάν υπάρχει και 4η ταινία θα χαρώ να κάνω κατάλληλο edit στο Post.
 
Παιδια ενα μονο θελω να σας πω ειστε απιστευτοι !!!
 
Φως νερό τηλέφωνο...οικόπεδα με δόσεις 1966

Τα ψιλικά του Διανέλου ήταν στην Μιχαήλ Βόδα 35.

Μιχαήλ Βόδα 35.pngΜιχαήλ Βόδα 35 (3).pngΜιχαήλ Βόδα 35 (2).pngΜιχαήλ Βόδα 35 (4).png

Δεν εχω βρει το μαγαζί του Χατζηχρήστου.

Στιγμιότυπο οθόνης (126).pngΣτιγμιότυπο οθόνης (127).png
 
Είναι εντυπωσιακό που υπήρχε στο ψιλικατζήδικο αυτή η συρόμενη σιδεριά από τότε. Είχα την εντύπωση ότι σαν design δημιουργήθηκε δεκαετίες αργότερα, κι ότι παλιότερα υπήρχαν μόνο τα ρολά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τυφλός  Άγγελος 1960

Ξεκινά με το Ναύπλιο στην οδο Σταϊκοπούλου

σταικοπουλου ναυπλιο (2).pngσταικοπουλου ναυπλιο.png

Συνέχεια στην πλατεία Συντάγματος Ναύπλιο

πλ, συνταγματοσ ναυπλιο (1).pngπλ, συνταγματοσ ναυπλιο (2).pngπλ, συνταγματοσ ναυπλιο.png

Και επιστρέφουμε στην Αθήνα οδός καλλιδρομίου Εξάρχεια και γύρω

καλλιδρομίου και Θεμιστοκλέους

καλιδρομιου και θεμιστοκλεουσ (1).pngκαλιδρομιου και θεμιστοκλεουσ (2).png

καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων

ζωσιμαδων και καλιδρομιου (2).pngζωσιμαδων και καλιδρομιου.png

Μεθώνης και Ζωσιμάδων;  (η είναι αλλού το γύρισμα η έχει πάρα πολλές αλλαγές στη γειτονιά)περιμένω σχόλια

ζωσιμαδων και μεθωνησ (1).pngζωσιμαδων και μεθωνησ (2).pngζωσιμαδων και μεθωνησ.pngΣτιγμιότυπο οθόνης (159).png

Πλατεία Εξαρχείων Σπύρου Τρικούπη

εξαρχεια πλ. 2 (1).pngεξαρχεια πλ. 2 (2).pngεξαρχεια πλ..pngεξαρχεια πλ. (2).png

Πάμε και μια Γλυφάδα Διαδόχου Παύλου 34

διαδοχου παυλου 34 (1).pngδιαδοχου παυλου 34 (3).pngδιαδοχου παυλου 34 (2).png

Στο παρακάτω πλάνο γνωρίζει που μπορει να είναι η εκκλησια που φαινεται στο βάθος; 

Στιγμιότυπο οθόνης (141).png
 
1@makism[/USER] επειδή την ταινία "τυφλός άγγελος" δεν έχει τύχει να την δώ, όλα τα πλάνα στο εν λόγω ποστ είναι από την συγκεκριμένη ταινία, σωστά; 

 
Τυφλός  Άγγελος 1960

Στο παρακάτω πλάνο γνωρίζει που μπορει να είναι η εκκλησια που φαινεται στο βάθος; 

Προβολή συνημμένου 178532
makism γίγαντα στο κέντρο είσαι άπαιχτος  !!!!!

Η εκκλησία είναι ο Αγ.Νικόλαος στην Ασκληπιού ...και ο δρόμος που περπατάει ο Μορίδης  είναι  η Δερβενίων.

Βρες μου και το σπιτι της Καραγιάννη ...στον Ταξιτζή.......αρχηγέ 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
makism γίγαντα στο κέντρο είσαι άπαιχτος  !!!!!

Η εκκλησία είναι ο Αγ.Νικόλαος στην Ασκληπιού ...και ο δρόμος που περπατάει ο Μορίδης  είναι  η Δερβενίων.

Βρες μου και το σπιτι της Καραγιάννη ...στον Ταξιτζή.......αρχηγέ 
και εγω για Κνωσού έλεγα η Λέλας Καραγιάννη αλλά δεν εχω βρει κατι που να το μαρτυρεί.
 
Πίσω
Μπλουζα