Πού γυρίστηκαν οι ελληνικές ταινίες ; (2ο μέρος)


Ο Αδελφός μου, ο Τρελάρας (Ο αδερφός μου ο λόρδος) 1966.

Από τις καλές κωμωδίες γυρισμένη στη Ν. Ιωνία.

Το σπίτι του Πάτζα ήταν στην οδό Αριστοτέλους 50 και  Κυκλάδων 

Προβολή συνημμένου 176572
1@makism[/USER]Πού το ξετρύπωσες ρε Θ Η Ρ Ι Ο αυτό ?

Respect ρε φίλε :bow: :bow:    ώρες ώρες με τρελαίνεις και μ' αρρωσταίνεις  !!!

1@foutix[/USER] Ο "γαμπρός από το Λονδίνο" Είναι πολύ καλά ψαγμένη και παρουσιασμένη. Ψάξτην από τα περιεχόμενα

 

1@makism[/USER]Πού το ξετρύπωσες ρε Θ Η Ρ Ι Ο αυτό ?

Respect ρε φίλε :bow: :bow:    ώρες ώρες με τρελαίνεις και μ' αρρωσταίνεις  !!! 
είδα μια γωνιά που  την έβλεπα συχνά πηγαίνοντας σε πελάτη μου αλλά δεν θυμόμουν που.

Μόλις συνδύασα το καμπαναριό πισω από τη ιδιαίτερη  γωνιά, ....... το βρήκα.

 
Μια και στο yt δεν μπορώ να βρω πια ταινίες ? είπα να πιάσω τα "τραγούδια"....Αν και την ταινία  "Διπλοπενιές" την έχουμε ξεψαχνίσει, ώστόσο 2 σημεία που δεν τα είχαμε βάλει....

1,2 b.JPG

2.JPG

1.jpg

3.JPG

3b.JPG
 
Απόκληροι της κοινωνίας

Ο Μανούσος (Νίκος Ξανθόπουλος) φτάνει από την επαρχία στον Πειραιά προκειμένου να ζητήσει σε γάμο την Ελένη για λογαριασμό του συνεταίρου του Ζαφείρη (Στέφανου Στρατηγού). Στη θέση όμως της Ελένης που παντρεύτηκε, βρίσκει την ξαδέρφη της Κατίνα (Μάρθα Βούρτση) την οποία και αποφασίζει να προξενέψει στον φίλο του. Ομως στην πορεία  ερωτεύεται ο ίδιος την Κατίνα και αποφασίζει να την παντρευτεί,  χωρίς να γνωρίζει πως η Κατίνα έχει μια δίδυμη αδερφή που δουλεύει σε μπαρ της Τρούμπας. Ετσι όταν ένα βράδυ συναντάει τυχαία την "πεταλουδίτσα" αδερφή της Κατίνας στο λιμάνι, νομίζει πως είναι η Κατίνα και την χωρίζει. Στο τέλος βεβαια αντιλαμβάνεται το λάθος του και η ταινία καταλήγει σε happy end.

Ελάχιστοι είναι οι φυσικοί χώροι στους οποιους έγιναν τα γυρίσματα.

Προφήτης Ηλίας, Καστέλλα. Ο Ν.Ξανθόπουλος και η Μ.Βούρτση ανηφορίζουν την οδο Αίαντος1α.JPG

και καταλήγουν στο γνωστό μας ταβερνάκι που είχαμε δει και στην ταινία "Φτωχαδάκια και Λεφτάδες" με τον Μ.Φωτόπουλο και την Ν.Σταυρίδη2α.jpg

Από την οδο Αίαντος με φόντο το Τουρκολίμανο

3α.JPG

Και ξαφνικά μεσολαβεί μια σκηνή η οποία είναι γυρισμένη στον όρμο Μπαϊκούτσι στην Πειραική

4α.JPG

Και ξανά πάλι,  η σκηνή "μεταφέρεται" στο Τουρκολίμανο

5α.JPG
 
Ξέρω έχει απαντηθεί σε προηγούμενο post αλλά με αφορμή και τη χθεσινή επέτειο από το θάνατο του Θανάση Βέγγου έκανα μια γρήγορη αναδρομή. 

Υπάρχει η θρυλική ταβέρνα που χρησιμοποιήθηκε σε 3 ταινίες του Θανάση Βέγγου, που γυρίστηκαν σχεδόν στη σειρά:
- Τρελλός παλαβός και Βέγγος (1967)
- Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000 (1967)
- Δόκτωρ Ζι-Βέγγος (1968) Λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Taverna.jpg

Ας κάνουμε μια σύγκριση των πέριξ, τότε και τώρα.

Taverna2.jpg

Η ταβέρνα λοιπόν λειτουργεί ακόμα. Λ.Μαραθώνος 11 στη Δροσιά/Άνοιξη. Ξεκίνησε το 1958 ως οικογενειακή ταβέρνα η "Φωλιά". Πλέον έχει ανακαινιστεί ριζικά, έχει αλλάξει όνομα αλλά η βασική δομή παραμένει. Στη θέση τους τα τζάκια στο εσωτερικό και η... σκαλίτσα για το δωμάτιο στο υπόγειο.

Taverna3.jpg

υ.γ. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες δείχνουν να μην έχουν ιδέα για την ιστορία του χώρου.
 
Μιας και πιάσαμε (έπιασα) το Βέγγο έχει απαντηθεί που είναι αυτό το σημείο; (από το "Ποιός Θανάσης")PoiosThanassis.jpg
 
πρόσφατα  συμπλήρωσα 1 μήνα ως μέλος του retromaniax και όλο αυτό το διάστημα περιπλανήθηκα  στις διάφορες κατηγορίες με κατάληξη το "ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ".Ποτέ δεν φανταζόμουν  ότι υπάρχουν ερασιτέχνες που κάνουν τέτοιου επιπέδου έρευνα.Μου θυμίζετε τους κυνηγούς των ανεμοστρόβιλων που καβαλάνε αμέσως τα αυτοκίνητα και τρέχουν μόλις αντιληφθούν νέο φαινόμενο. Έχετε απίστευτο πάθος και μεράκι και κάνετε θαυμαστή δουλειά.Τα διάβασα όλα και πραγματικά και μου ανοίξατε νέα παράθυρα στις παλιές και στις νέες μου γειτονιές είστε πάντα καλά και εύχομαι να συνεχίσετε με αυτούς τους τρελούς ρυθμούς. 
 
Έχει απαντηθεί σε προηγούμενο post, αλλά μιας και από το πεζόδρομο δεν έχει περάσει το google street car πήγα ο ίδιος για φωτογράφιση.

Πολυτεχνίτης κι Ερημοσπίτης (1963). Φινάλε και ο πρωταγωνιστής μας επιστρέφει απογοητευμένος στο χωριό του σε νησί. Ασβεστωμένοι τοίχοι και ένα "ΙΧ" γαϊδουράκι. Μόνο που το νησί της ταινίας είναι... η Μεταμόρφωση Αττικής. Στο βάθος ο (παλιός) ιερός ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Τότε η κοινότητα Μεταμόρφωσης ήταν όντως χωριό (που ως το 1957 λέγονταν Κουκουβάουνες). 55 χρόνια μετά, η οδός Κόττου έχει αλλάξει ριζικά. Οι φιστικιές χάθηκαν, το κοινοτικό κατάστημα (η μόνη πόρτα που βλέπουμε στο δρομάκι όπως έρχεται ο Βέγγος από την εκκλησία) έδωσε τη θέση του σε σύγχρονο δημοτικό κτήριο και μόνο 1-2 πράγματα έχουν μείνει στη θέση τους.

Κάτοικοι της περιοχής ακόμα θυμούνται εκείνη τη μέρα των γυρισμάτων. Μίλησα με μια κυρία που ήταν τότε 5-6 ετών και ακόμα είναι υπερήφανη που εμφανίζεται με την παρέα της στα πλάνα κάπου στο βάθος του δρόμου. Ένας άλλος κύριος μου αφηγήθηκε πως το γωνιακό καφενείο απέναντι από την εκκλησία χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία της παραγωγής. Τα πιτσιρίκια της εποχής (όπως εκείνος) είχαν μαζευτεί έξω από τις τζαμαρίες και γελούσαν βλέποντας τη διαδικασία του μακιγιάζ των ηθοποιών.

Erimospitis.jpg

Όπως όλοι ξέρουμε και επίσης έχει γραφτεί ένα χρόνο νωρίτερα σε αυλή σπιτιού της ίδιας περιοχής (ομολογώ δεν το έψαξα να το βρω) και την ίδια εκκλησία γύρισε ο Φίνος με τον Σακελλάριο την έναρξη του "Η Νύφη Το 'Σκασε". Στα σκαλιά αυτού του ναού η Καρέζη αφήνει σύξυλο τον γαμπρό Κώστα Μεντή για να φύγει κρυμμένη στο φορτηγάκι του Βέγγου.

Nifi.jpg
 
Μπράβο Θανάση είσαι φοβερός !!

από τις φωτογραφίες που έβαλες δεν κατάλαβα πώς είναι σήμερα το σπίτι από το οποίο βγαίνει ο ηθοποιός με το καλάθι που υποτίθεται ότι θέλει να πάει στην Αθήνα για δουλειά. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να φωτογραφίζεις τα σπίτια του κόσμου, αλλά μήπως το έβγαλες φωτό ?
 
Μπράβο Θανάση είσαι φοβερός !!

από τις φωτογραφίες που έβαλες δεν κατάλαβα πώς είναι σήμερα το σπίτι από το οποίο βγαίνει ο ηθοποιός με το καλάθι που υποτίθεται ότι θέλει να πάει στην Αθήνα για δουλειά. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να φωτογραφίζεις τα σπίτια του κόσμου, αλλά μήπως το έβγαλες φωτό ?
Λοιπόν. Το μπέρδεμα ίσως προκύπτει από τις 4 μικρότερες φωτογραφίες που έβαλα στα δεξιά. Αυτές δεν είναι "αντίστοιχες" τότε και τώρα.

Η κυρία με την οποία μίλησα μου είπε ότι στη θέση του σπιτιού από το οποίο βγαίνουν οι "νησιώτες" στην ταινία είναι εδώ και χρόνια αυτή η παλιά (πλέον) πολυκατοικία που η είσοδός της φαίνεται αριστερά-αριστερά σε αυτή εδώ τη φωτό (πριν την εσοχή στο μοντέρνο κτήριο του δήμου).

DSC_1506.jpg
 
Μιάς που μας ξαναθύμισε ο thanassis1979 την ταβέρνα στην Ανοιξη να συμπληρώσω κάτι που μας ελειπε απο την ταινία του Θανάση Βεγγου  " Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000".....Είναι το βενζινάδικο που φθάνει με το κάρο ......πριν τις σκηνές της ταβέρνας .....αλλά και μετά όταν επιστρέφει και κλέβει την ford mustang..με το παιδί μέσα.

Βρισκόταν στην Λ.Διονύσου   στο   38° 6'15.73"Β   23°52'19.06"Α απέναντι από την οδό Φρυνιχού. ......Στην ταινία τότε φαινόντουσαν δύο σπίτια......Ενα καθρεπτιζόταν στην τζαμαρία και βρισκόταν απέναντι και αριστερά απο το βενζινάδικο ,και ενα απεναντι και δεξια στο βάθος της οδού Φρυνιχού τα οποία υπάρχουν ακόμα οπως υπάρχει και το βενζινάδικο.Snapshot 2 (11-5-2018 10-34 πμ).png Snapshot 3 (11-5-2018 10-36 πμ).pngΛΕΩΦ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 2.jpg

και αλλο ενα που εχω καιρό ...και το ξεχναώ και αυτό σχετικο ......Είναι η αρχή της παρακολούθησης  με το καμουφλαρισμένο οχημα (εκεί που παραλιγο να τον πατήσει το φορτηγό ...εκτος σεναρίου ). Ο Θ.Β βγαίνει στην Λ.Θησέως απο ενα κακοτράχαλο χωματόδρομο στην Λ.Θησέως  στην Εκαλη με κατευθυνση την Δροσιά μετα πλατεία  Βασ.Παύλου. Σήμερα αυτος ο δρομος οδηγεί σε κάποια απο τις οικίες στην τεράστια εκταση του ΛάτσηSnapshot 5 (11-5-2018 12-36 μμ).pngΕΚΑΛΗ.jpgSnapshot 4 (11-5-2018 12-35 μμ).png
 
Απ'  το κοροιδάκι της δεσποινίδος επειδή δε θυμάμαι έχει αναφέρει κανείς αυτό το σημείο ?

001.png
 
Απ'  το κοροιδάκι της δεσποινίδος επειδή δε θυμάμαι έχει αναφέρει κανείς αυτό το σημείο ?

Προβολή συνημμένου 177630
το πέτρινο περίπτερο στη Φιλοθέη είναι δάσκαλε. επίσης είχα ρωτήσει στο πλάνο που σταματάει ταξί ο Ηλιόπουλος που επιβεβαίωσε , αν θυμάμαι καλά ο antonovar ότι είναι στον Φάρο.

Στιγμιότυπο οθόνης (10).png
 
  • Like
Reactions: PT8
ΑΑΑ ξέχασα,  

 Το σπίτι της Καρέζη ήταν Εμμ Ροιδη 4 στο ψυχικό , και είναι το ιδιο σπίτι και στην ταινία  "ο  κατήφορος"  σαν το σπίτι του Βουλγαρίδη
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μια απορία περισσότερο, για να τεθεί και γιατί όχι αν το ξέρει κάποιος να απαντηθεί. Το κοροιδάκι είναι του 1960 και το περίπτερο ήταν άνευ σιδεριών στα παράθυρα. Άραγε πότε αυτές να μπήκαν; (Τα ρολά στην πόρτα είναι πρόσφατα...)
 
Υπολοχαγός Νατάσσα 1970

ψάχνουμε την εκκλησία από τα εξωτερικά γυρίσματα για να την φιξάρουμε.

τα εσωτερικά είναι στους Αγίους Αναργύρους Σπάτα.

Υπολοχαγός Νατάσσα (3).pngΥπολοχαγός Νατάσσα (2).png
 
Μια απορία περισσότερο, για να τεθεί και γιατί όχι αν το ξέρει κάποιος να απαντηθεί. Το κοροιδάκι είναι του 1960 και το περίπτερο ήταν άνευ σιδεριών στα παράθυρα. Άραγε πότε αυτές να μπήκαν; (Τα ρολά στην πόρτα είναι πρόσφατα...)
Αυτό που μπορώ να συνεισφέρω είναι ότι στο Να Ζει Κανείς ή Να Μην Ζει του 1966 δεν υπήρχαν ακόμα.

nazi.jpg
 
Το κοροιδάκι της Δεσποινίδος .......το βενζινάδικο - καφετερια

Snapshot 1 (18-5-2018 8-47 πμ).pngSnapshot 2 (18-5-2018 8-48 πμ).png.

Snapshot 4 (18-5-2018 8-49 πμ).pngbarkiza.jpg..

Βρισκόταν στην Βαρκιζα στην μεγάλη ευθεία που οδηγεί προς το Σούνιο .Στα πλανα της ταινίας βλεπουμε λιγο πίσω στο background  τα χαρακτηριστικά υψώματα πίσω απο την Βαρκιζας ....αλλα  για την ακριβη ταυτοποιηση  του σημείου μας βοηθάει η ταινία "το κοριτσι της Αμαρτίας" με τον Α.Μπαρκουλη. η οποια εχει πλάνα στο ιδιο σημείο... και απο την οποία εχουμε μια πλήρη εικόνα της θέσης αυτου του αρκετα μοντερνου, για εκεινη την εποχή ,βενζινάδικου- καφετεριας της BP . ...Σήμερα στην θεση είναι η λεωφόρος Σουνιου καθώς το "καταπιε"  η διαπλατυνση της Λεωφόρου Σουνιου. New Movie (60).Movie_Snapshot_2.jpgxsav all1.jpg
 
Μια γρήγορη ερώτηση: Έχει εντοπιστεί σε προηγούμενο post η πρώτη παραλία από τη Θεία από το Σικάγο (με τα πεύκα) που πάει ο Μακρής τις τέσσερις κόρες για μπάνιο;

Με την ευκαιρία ένα σχόλιο. Χρήσιμη η μεταφορά κάποιων αναρτήσεων σε χωριστά θέματα ανά ταινία, αλλά αυτό είναι το τελειωτικό χτύπημα στη σωστή λειτουργία των λιστών στο πρώτο post (αφού είχαν "μπλέξει" και τα link μετά τη μετάβαση στο νέο forum), καθώς αλλάζει η αρίθμηση των post.
 
Μια γρήγορη ερώτηση: Έχει εντοπιστεί σε προηγούμενο post η πρώτη παραλία από τη Θεία από το Σικάγο (με τα πεύκα) που πάει ο Μακρής τις τέσσερις κόρες για μπάνιο;

Με την ευκαιρία ένα σχόλιο. Χρήσιμη η μεταφορά κάποιων αναρτήσεων σε χωριστά θέματα ανά ταινία, αλλά αυτό είναι το τελειωτικό χτύπημα στη σωστή λειτουργία των λιστών στο πρώτο post (αφού είχαν "μπλέξει" και τα link μετά τη μετάβαση στο νέο forum), καθώς αλλάζει η αρίθμηση των post.
Εχει εντοπιστεί ...μαζί με κάποιες άλλες εκκρεμότητες που είχαμε απο αυτη την ταινία για να την εχουμε ολοκληρωμένη.......απλά θελω καποια στιγμη να τα ετοιμάσω. για να τα ανεβάσω  ........αλλα αν την έχεις εντοπίσει  και εχεις και φωτογραφίες ανεβασέ το και συμπληρωνω μετα τα υπόλοιπα.

Οσο για την λίστα.. οντως εχουν μπερδευτεί  λιγο τα πραγματα  αλλά κάνε λιγο υπομονή  καθώς .....γίνεται  μια μεγάλη και επίπονη δουλειά απο την Kambia  για να την διορθώσει και να την  συμμαζέψει κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο  αν σκεφτεις οτι μιλάμε για 1000  και ταινίες και πανω απο 3000 ποστ. Πάντως μεχρι να φτιαχτούν οι λίστες μπορείς να "δουλευεις"  με την αναζήτηση  η οποία   λειτουργεί εξαιρετικά. 
 
Πίσω
Μπλουζα